Očkovanie na Covid-19 - výklad zákona
Maminky, zenusky....je tu nejaká z vas,ktorú záujma tato problematika?osobne sa dat zaočkovať nechcem. Mam dve deti a cakam tretie.no rada by som sa tu podelila s vašimi názormi,postrehmi, obavami alebo naopak s pozitívnym prístupom.mna zarazilo to ze tvrdili ze to povinne nebude a zrazu prijali nový zakon
Zákon č. 355/2007 Z. z., a jeho aktuálne znenie od 14.11.2020, § 51, (1) Fyzické osoby sú povinné: d) podrobiť sa v súvislosti s predchádzaním prenosným ochoreniam lekárskym vyšetreniam a diagnostickým skúškam, ktoré nie sú spojené s nebezpečenstvom pre zdravie, preventívnemu podávaniu protilátok a iných prípravkov, povinnému očkovaniu, liečeniu prenosných ochorení, izolácii a karanténnym opatreniam.
@marseillefan ja som raz mala podobnú skúsenosť s treskou. faktom je, že som ju potom asi 4 roky nejedla 😀 ale už ju znovu jem 🙂
@panelacikova ja som tiež volské oko nemohol najbližšie 3 roky ani vidieť 🙂
Očkovanie proti covid je iné ako ostatné. Je to ako proti chrípke. Toto očkovanie bude účinné (ak bude účinné) tak na 3 mesiace. Ja sa očkovať dať nepôjdem. A dúfam, že nás nedonutia a nebudú vyžadovať očkovanie v škole
@sara07 v poriadku, teraz môžu byť ok, ale kde máš istotu, že po tom čo ťa každého pol roka (alebo aj častejšie) zaočkujú to bude ok aj z dlhodobejšieho hľadiska? Tie štúdie sú robené veľmi rýchlo, od vývoja vakcíny po jej samotné testovanie ubehlo len pár mesiacov. Ja teda rozhodne pokusného králika robiť nebudem.
@niza ja som riziková skupina veľmi, pracujem na ARE, a sama mam chronické ochorenie, takže by to pre mňa nemuselo dobre dopadnúť, mam dieťa a chcem aby malo mamu a preto sa zaockocat dam.
Ja sa dam zaockovat, len ak by to vyzadovali v praci. Inak nie. Zazila som si neziaduce ucinky po ockovani s dcerkou. A nie, nebola to opuchnuta nozicka ani 2 dni teplot. Boli to mesiace, regres vo vyvoji, nehybnost, nechutenstvo, strata ocneho kontaktu..... stalo nas vela usilia dat si dcerku do kopy.
Vsetkym, ktori sa daju zaockovat velmi velmi drzim palce, aby sa im nic nestalo a bol to pre nich prinos.
@danusiatko a ako sa k tomu postavil pediater, uznal to ? má to v zázname že bol regres ?
@pseudomonas87 Ano, tomu rozumiem, ja poznam mladeho muza, co skoncil prave na ARE, bol tam 3 tyzdne, 2x ho uz chceli napojit na plucnu ventilaciu, 2x manzelku pripravovali na najhorsie, naozaj, to musi byt strasne, taky stav. Nakoniec sa z toho dostal, mozno aj preto, ze nemal ine chronicke ochorenia, uplne zdravy chlap. Ale zdravy este nie je ani nahodou, ktovie, ake zmeny mu ostali na plucach, taka fibroza, nic moc. Nie som zdravotnik, ale viem si to predstavit,...prave, ze nikto nevie, ako to prave on alebo jeho blizky bude znasat. Ja mam AIT ochorenie, poruchu bunkovej imunity, manzel tiez rizikova skupina, velmi zvazujem. Hoci, po povinnej tetanovke som zacala mat problemy s imunitou, preto som sa nedala preockovat, nasledne som retazovo mala deti a to sa neda ockovat vtedy (tehotenstvo, dojcenie). Deti zaockovane mame, ale trosku nestandardne, s casovym posunom a niektore davky vzhladom na vek mohli byt upravene, teda menej preockovani. Tak tiez rozmyslam, ako to bude, ci ano, ci nie...Vy pracujete naozaj vo velmi rizikovom prostredi. Ale pokial ten virus nejak tak nezmutuje, ze sam seba zabije (stava sa), ze proste strati taku tu agresivnu infekcnost, tak asi jedina cesta je prave ockovanie. Lebo keby aspon zanechal trvalu imunitu, tak prebehne populaciou a potom budu ohrozeni len ti, ktori sa s nim nestretli a malicke deti. Takeze by sa napriklad ockovali rovno tie, ako je to pri osypkach alebo inych ochoreniach. Ale on takymto sposobom moze stale a stale nachadzat novych hostitelov a problem je, ze to nie je nejake lokalne, ale na celosvetovej urovni...
@carra ale ak už telo bude mať očkovaním vytvorené protilátky, ak sa s ochorením následne stretne - tak vie ako vytvoriť protilátky a bojovať so samotným vírusom, čiže je väčšia pravdepodobnosť že bude mať aj ľahší priebeh....samozrejme ak nabudúce nedostane vysokú nálož vírusu.....aj u tých čo Covid už prekonali sa predpokladá že ak nabudúce vírus dostanú, telo už vie bojovať a bude lepší priebeh.....len sú 2druhy vakcín - tá americká od Pfizer je na uplne novom princípe RNA - tak sa ešte nikdy neočkovalo......má to byť nejaká bielkovina ktorá ke´d sa stretne s tým vírusom tak zamedzí rozmnožovaniu vírusu...ostatné vakcíny sú na báze klasického očkovania - zoberie sa časť z vírusu(je neaktívny lebo je to len časť z neho), naočkuje sa do tela a to si vytvorí protilátky, čiže nabudúce ak sa stretne s takým vírusom už vie rýchlo zareagovať a vytvoriť protilátky
Ja aj deti máme základné očkovania. Ale dať sa zaočkovať vakcínou ktorá má negatívne účinky je robená narýchlo mi nepríde bezpečné. A veľmi zvláštne mi je prečo sa dá očkovať len vakcinami ktoré určí eú . Čo keď budem.chciet očkovanie vakcínou Sputnik v?
@sara07 ano, ma to v karte
@1katus1 veď sa môžeš dať zaočkovať aj Sputnikom len si musíš zohnať.....Práveže EU bude pred nákupom daných vakcín ešte testovať ich bezpečnosť.....inak v Maďarsku už majú na testovanie aj Sputnik V. ale zohnali si ho sami nie cez EU......neviem prečo sa ti zdá byť nebezpečná vakcína kde dostaneš do tela len časť vírusu, je to bezpečnejšie ako keď sa stretneš s celým aktívnym vírusom😉
@larovnik ked bude vakcina na slovensku, ja zase poznam ludi z inych krajin, ktori nam to zavidia ze je u nas povinne ockovanie a dokonca rakuske matky si prisli k nam dat zaockovat nejake choroby, lebo u nich to nie je. (samozrejme nie je to lahke vybavti), ja sa ockovat asi dam, ak bude povinne, alebo ak bude hrozba, aj ked prechodne su tazkosi, riziko je vacsie, ak sa nedame ockovat
ešte nie je jasné, či zaočkovaný jedinec ak sa stretne s virusom v populacii - neochorie..resp kedže učnnost vakcin je 90-96% po 2 dávkach..alebo ak "ochorie", ale bude bez príznakov - môže byt prenášačom a môže nakazit iných..
@danusiatko čiže to normálne uznal, a aj to hlásili , a teraz dalšie očkovanie máte či to stopli či vás už do nich netlačia,zaujíma ma to lebo poznám dietko čo malo tiež regres ale pediater to neuznal a neuznava a tvrdí že to ani nahodou nie je ten regres z toho
@sara07 su nahlasene neziaduce ucinky, dalej sme neockovali
@sara07 zmenili sme pediatricku, ale nie preto, ze by nas do niecoho tlacila, ale po tomto som sa jej nejako nevedela pozriet do oci, nevycitam jej to, skor sebe, ale pre moj a jej pokoj sme zmenili doktorku. Chcela som to proste vsetko nechat tak a ist dalej.
@danusiatko ano to chápem, ona si prešla tiež presne týmto, ale nezmenila lebo ich nikto nechce , problémovy pacient pritom ona je fajn baba
aj ona si to vyčita a vravi že urobila v živote 3 chyby ktore lutuje a toto je jedna z nich ale kto mal vediet tvrdili že všetko ok
Keďže ide o novy typ vakcíny, ktorý vnáša fragmenty RNA do ľudských buniek tak do žiadneho ockovania sa hrnúť určite nebudem. Som zaockovana aj deti mam zaočkované, ale toto je tak krátko testované, že tomu jednoducho neverim, ktovie z dlhodobého hľadiska, čo takéto fragmenty RNA môžu spôsobiť v našich bunkách... tie zmeny môžu byt pozorovateľné po rokoch, potom už bude neskoro nariekať, keď sa po čase, čo ja viem napr. 5. rokoch objavia problémy ...
@pseudomonas87 držím silno palce
Nie nedám..... nedám si pichnúť vakcínu ktorej vedľajšie účinky nie su známe ale všetci ktorí sa chcú zaočkovať nech sa dajú aspoň skorej zistíme vedľajšie účinky.
@1katus1 trošku si protirečíš... veď EU práve preto neuznáva sputnik, lebo dáta, ktoré sa pri ňom zverejňujú sú pofidérne a vykazujú znaky falšovania. Navyše o úspešnom absolvovaní tretej fázy môže len snívať. Sťažuješ sa, že vakcíny sú narýchlo urobené, ale sama vyjadríš potom túžbu očkovať sa niečim, čo neprešlo ani zďaleka takým schvaľovacím procesom ako iné vakcíny. Mimochodom, EU zatiaľ neuznáva žiadnu vakcínu...ani jedna ešte nebola schválená, aj keď sa už dve blížia k úspešnému ukončeniu tretej fázy testovania.
@niza mám povinné očkovania, aj moje deti. Známa má autistu, nie je očkovaný na nič, dr. ho pre istotu nechcú očkovať, a už mala pár krát dobre nervy v kýbli, hlavne keď sa pretriasali osýpky a podobne. Ak bude vakcina proti covid povinná pôjdem sa dať očkovať, som zvyknutá dodržiavať zákony. V tom paragrafe sa ale nepíše nič o tom či očkovanie na covid bude alebo nebude povinné. Takže tiež celkom nechápem že čo také zvláštne sa vlastne udialo v našich životoch týmto paragrafom?
Odmietam ockovanie. Kedze vakciny sa zvycajne vyvijaju 8- 20 rokov. Neverim, ze pri rychlokvaske proti covid sa negativne ucinky ukazu hned.
Ja sa dám očkovať,ono čo sa týka toho,že vakcina je vyrobená rýchlo tak ktomu len toľko.Myslite,že vakcina napríklad na detskú obrnu myslím tu infekčný sa vakcina robila 15 rokov?Deti vtedy zomierali v umelých pľúcach,vtedy keby vám niekto ponúkol vakcínu chceli by ste čakať 15 rokov?Či náhodov niekto nebude mať nežiaduce účinky?Nie,lebo by chcel každý urobiť všetko,len ,aby to dieťa prežilo.Stale nevidíte,že to nieje banálne ochorenie?Deti vám nezomru ,ale vy môžte a musíme sa chytať každej slamky.A ktomu,že ľudia môžu zareagovať zle na vakcínu?To je žiaľ risk tak ,ako je risk sa zaočkovať nedat

@carra robili študiu teraz aj nad 55 rokov a dopadla velmi dobre nad očakavania dokonca