OČR a práca
Pracujem a dieťa má zavretu škôlku počas leta....čítala som že mám nárok na 14 dní si požiadať o OCR....musím byť v tom čase s ním doma alebo môžem pracovať?
Táto OČR sa berie z dôvodu, že nemáš dieťa kde nechať, keďže je zavretá škôlka, takže logicky si s ním doma ... pokiaľ máš dieťa kde nechať (babka, sesternica, denný tábor atď.) a Ty normálne môžeš chodiť do roboty, aký má zmysel brať si túto OČR?
@dzulli1980 aby mala navyse prachy. vychcalka
je to vobec mozne? ved ked niekto opatruje clena rodiny, tak OCR ma sluzit ako nahrada prijmu.
Musíš byť doma.
nemozes pracovat, bud poberas peniaze z ocr alebo plat.
Zmyslom tejto OCR predsa je, ze ak nemam kde nechat dieta z dovodu, ze skolka/skola je zatvorena, mozem ist na OCR s nahradou casti prijmu a starat sa o dieta 🤷♀️ takze jedine, ze by si robila "na cierno", kedze zamestnavatel nahlasuje OCR do Socialnej poistovne a tym padom za teba neplati poistenie atd. pocas tohto obdobia a to neviem ci chces ci uz ty alebo zamestnavatel.
Zmyslom tejto OCR predsa je, ze ak nemam kde nechat dieta z dovodu, ze skolka/skola je zatvorena, mozem ist na OCR s nahradou casti prijmu a starat sa o dieta 🤷♀️ takze jedine, ze by si robila "na cierno", kedze zamestnavatel nahlasuje OCR do Socialnej poistovne a tym padom za teba neplati poistenie atd. pocas tohto obdobia a to neviem ci chces ci uz ty alebo zamestnavatel.
@petamich moznoze je szco. sam sebe panom.
@petamich moznoze je szco. sam sebe panom.
@balerina2025 Faktúrovať na seba v tom čase nemôže.
Ako ti to vôbec napadlo?
@balerina2025 Faktúrovať na seba v tom čase nemôže.
@zuzanockamt tak to n nafakturuje na iny den
@zuzanockamt tak to n nafakturuje na iny den
@balerina2025 Áno, jedine tak. Bohvie čo za tým bude,keď ju toto napadlo sa pýtať.
Ak nie je zamestnancom tak ocenujem kreativitu myslenia. Preco to ludi tak hneva? 🙂
@balerina2025 Áno, jedine tak. Bohvie čo za tým bude,keď ju toto napadlo sa pýtať.
@zuzanockamt nič za tým nieje.,..ide iba o to že dieťa mám kde dať určite dní a určite zas nie....takže mi to nevychádza ani s OČR ani bez nej.....neviem prečo hneď vravíte o vychcanosti.....išlo o to že napr. tých 14dni OČR reálne potrebujem možno 7,8....preto otázka či musím byť celý čas doma
OCR si dáš na tie dni kedy ju potrebuješ, 14 dní netreba využiť v kuse.
Autorka
OČR počas tých dní, ktoré potrebuješ.
Autorka
OČR počas tých dní, ktoré potrebuješ.
@zuzanockamt takže napr.tri dni,potom zrušiť ísť na 5dni do práce a potom zase OCR?
Ideálne je súvisle, ale keď to potrebuješ takto, tak to urob.
@dzulli1980 aby mala navyse prachy. vychcalka
je to vobec mozne? ved ked niekto opatruje clena rodiny, tak OCR ma sluzit ako nahrada prijmu.
@balerina2025 tu vychcalku zoberte späť....a nesudte hneď keď neviete
Mne bolo na infolinke SP povedane, ze OCR z dovodu zavretia skolky musi byt suvisla a trva max.14 dni. ja som to chcela rozdelit na 1 tyzden v juli a 1 tyz.v auguste a bolo mi povedane, ze to nie je mozne, musia to byt suvisle 2 tyzdne. tak si to este prezisti.
Mne bolo na infolinke SP povedane, ze OCR z dovodu zavretia skolky musi byt suvisla a trva max.14 dni. ja som to chcela rozdelit na 1 tyzden v juli a 1 tyz.v auguste a bolo mi povedane, ze to nie je mozne, musia to byt suvisle 2 tyzdne. tak si to este prezisti.
@matkahelka to je inak tiež od veci, kedže tam tým pádom sú aj víkendy, ktoré človek pracujúci po-pia vykryť nepotrebuje...
@matkahelka Dobre vedieť do budúcna, ak budem potrebovať. To som netušila.
autorka - nemôžeš si túto očr rozdeliť ani žiadať o ňu viackrát. Môže si ju uplatniť počas zatvorenia len raz a len jeden rodič. Ak počas tých 14 dní niektoré dni potrebuješ pracovať, môžeš - na tlačive je bod, kde uvedieš ktoré dní máš vymeriavací základ na platenie poistného a tieto dni sa ti síce budú rátať do 14 dní, ale nebudú zaplatené SP, keďže za ne budeš mať mzdu
@zuzanockamt mna by to nenapadlo sa ani pytat, potom sa autorka cuduje na reakcie.
ospravedlnujem sa, autorka, ak si to mozno myslela inac. ale tu sa kazdy len pyta ako co obist. to je cele.
autorka - nemôžeš si túto očr rozdeliť ani žiadať o ňu viackrát. Môže si ju uplatniť počas zatvorenia len raz a len jeden rodič. Ak počas tých 14 dní niektoré dni potrebuješ pracovať, môžeš - na tlačive je bod, kde uvedieš ktoré dní máš vymeriavací základ na platenie poistného a tieto dni sa ti síce budú rátať do 14 dní, ale nebudú zaplatené SP, keďže za ne budeš mať mzdu
@lilinka88 ved prave, ze to nedava logiku, na co sa autorka pyta. OCR sa hlasi zamestnávateľovi a ten na SP,
tak ktory zamestnavatel umozni pracovat pocas OCR? ved to nie je ani zakonne mozne.
OCR sa neda kuskovat kedy sa mi zachce
@lilinka88 ved prave, ze to nedava logiku, na co sa autorka pyta. OCR sa hlasi zamestnávateľovi a ten na SP,
tak ktory zamestnavatel umozni pracovat pocas OCR? ved to nie je ani zakonne mozne.
OCR sa neda kuskovat kedy sa mi zachce
@balerina2025 nevyjadrovala by som sa, keď neviem... Počas očr je možné pracovať. Samozrejme by bola blbosť odpracovať celé obdobie očr, ale ak treba niektoré dni, je to možné, tak ako som písala vyššie
@balerina2025 nevyjadrovala by som sa, keď neviem... Počas očr je možné pracovať. Samozrejme by bola blbosť odpracovať celé obdobie očr, ale ak treba niektoré dni, je to možné, tak ako som písala vyššie
@lilinka88 ocr sa da takto kuskovat? ano moze sa pracovat ale podla VZ potom ona nemusi ziadnu OCR dostat , ved ma prijem.
nejak mi hlava neberie cele toto. prepac.
@lilinka88 ocr sa da takto kuskovat? ano moze sa pracovat ale podla VZ potom ona nemusi ziadnu OCR dostat , ved ma prijem.
@balerina2025 Máš to vyššie vysvetlené. Zaškrtneš dni, ktoré ti SP nezaplatí.
@balerina2025 Máš to vyššie vysvetlené. Zaškrtneš dni, ktoré ti SP nezaplatí.
@zuzanockamt ok. ked kazdy nech kona ako uzna za vhodne.
@balerina2025 veď jasné,že nie celé obdobie, ona sa pýta na nejaké dni. Keby chce celé obdobie odpracovať, načo by žiadala očr? Ani by jej zaplatená nebola. Ale stane sa,že počas očr treba nejaké dni odpracovať, takže je taká možnosť a je to zákonné.
Zvlášť pri očr z dôvodu zatvorenia škôlky, keď si ju viackrát uplatniť nemôžeš, je to logické. Nie každý potrebuje byť doma celých 14 dní, ale má stráženie napr obdeň alebo iba 8.-10. deň očr, tak prečo by si mala kaziť výplatu?
@balerina2025 toto je priamo na žiadosti z dôvodu zatvorenia škôlky.
Ak je klasická očr z dôvodu choroby, to,že zamestnanec pracoval niektoré dni počas očr, potvrdzuje zamestnávateľ na tlačive žiadosti
@balerina2025 toto je priamo na žiadosti z dôvodu zatvorenia škôlky.
Ak je klasická očr z dôvodu choroby, to,že zamestnanec pracoval niektoré dni počas očr, potvrdzuje zamestnávateľ na tlačive žiadosti
@lilinka88 dakujem, verim ze toto mnohym pomoze

Táto OČR sa berie z dôvodu, že nemáš dieťa kde nechať, keďže je zavretá škôlka, takže logicky si s ním doma ... pokiaľ máš dieťa kde nechať (babka, sesternica, denný tábor atď.) a Ty normálne môžeš chodiť do roboty, aký má zmysel brať si túto OČR?