Odmeny a preplatenie náhradného voľna počas PN.

cimanuma
18. nov 2019

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť s niekým kto sa fakt v tomto vyzná. Ide o to, že som na PN už 3 mesiac a tak skoro sa do práce nevrátim, pretože nastúpim hneď na to na materskú dovolenku. Ide o to, že nadriadený mi chce priznať odmeny ešte za časť roka kedy som robila, čiže za obdobie január - august. Taktiež sa mi nazbieralo náhradné voľno za nadčasy, ktoré som si nestihla vyčerpať (136 hodín). Chcem sa opýtať či mi môžu teda vyplatiť tie odmeny a taktiež aj preplatiť náhradné voľno keď som na PN. Mzdárka mi povedala, že mi nemajú čo vyplácať keď som na marodke, ale zase pani zo sociálky mi povedala, že môžu ale že mam mam niečo ako vylásenie zamestnávateľa, že tie odmeny sú za čas kedy som bola ešte vlastne v práci. Neviem už ako to je s tým náhradným voľnom. ale myslim, že platí taký istý princíp. A ešte jedna otázočka ma v súvislosti s tým napadá, že ak mi teda to všetko vyplatia tak sa mi aj tento príjem bude rátať do výpočtu materskej? keď na matersku nastupujem v polovici marca 2020 a na pn som od plovici augusta 2019. Dovtedy som pracovala 6 rokov bez prestávok u toho istého zamestnávateľa. Prosím viete mi niekto poradiť? prípadne napísať zákon kde to mam hladať? alebo kde sa mam ísť spýtať? ďakujem pekne za každú radu.

lula313
18. nov 2019

Z mojej skusenosti, odmeny ti vyplatiť počas Pn môžu, ak ti ich vyplatia v tomto roku 2019, tak o to sa ti zvýši vymeriavací zaklad pre matersku dávku čerpanú v roku 2020. A to náhradné volno netusim. U nás vo firme by ti ich nepreplatili a prepadlo by ti, záleží, ako to mate vo firme nastavené a či sa nadčasy aj realne evidujú..

cimanuma
autor
18. nov 2019

@lula313 dakujem za odpoved tak s tymi odmenami som si aj myslela ze to tak bude. Len to nahradne volno netusim. Mozbo mi este poradi. Taky pripad sme este vo firme nemali tak neviem

lula313
18. nov 2019

@cimanuma my sme mali, ale keďže u nás sa neoficiálne bralo náhradné volno za nadčasy, ktoré sa neevidovali v dochádzke, nebol na ne ziaden právny narok(ale naša smola, ak sme si ich nevybrali). Všetko závisí, ako sa u vás nadčasy berú a či je možnosť ich preplatenia(ale asi keby bola, tak ich už máš preplatene).

siska53
18. nov 2019

@cimanuma viem.len tolko, ze ti to vyplatit mozu. Dokonca aj pocas rodicovskej. Mne tak vyplacali. Takze tvoja mzdarka nema pravdu. Tu druhú otazku ti neviem zodpovedat.

mogaa
18. nov 2019

čo sa týka preplatenia toho náhradného voľna - záleží čo máte uvedené v mluve alebo v kolektícnej zmluve - pokiaľ je tam preplácanie nadčasov tak ano, ak tam ale nič o nadčasoch nemáte spomenuté - tak ti to nemusia preplatiť

ikonica
18. nov 2019

@lula313 PN je vylucena doba pre platenie poistneho... Tzn ak ma nieco vyplatene pocas pn, neplati z toho odvod na nemocenske a teda to nie je vymeriavacim zakladom pre vypocet poistneho... Vymeriavaci zaklad na MD jej to nezvysi... Ak chce aby jej to zvysilo VZ, asi by som na jej mieste pocerpala nejaku dovolenku a v tom mesiaci si nechala vyplatit aj vsetky tie odmeny... Ale mozno sa mylim @evittam

cimanuma
autor
18. nov 2019

@mogaa no praveze neviem co tam mame ale predpokladam ze mame ze v pripade nadcasov mame narok na nahradne volno. Avsak nasla som v zakonniku ze ak nie je mozne vycerpat do 4 mesiacich nadobudnuty nadcas ako nahradne volno tak sa to ma preplatit ako nadcas s 25% zvyhodnenim. Ako ja si nemusim dat preplatit to nahradne volno ale sa bojim aby sa mi nevynulovalo kym budem na materskej a rodicovskej. Ako u nas este nikdy neskrtli NV nikomu ale nikdy neviem. Takze preplatenie nadcasov by mi neslo do vypoctu materskej?

cimanuma
autor
18. nov 2019

@ikonica ahoj dovolenku uz cerpat nemozem. Ale ak napiše mzdarka ze odmeny a nadcasy su vyplatene za cas kedy som este pracovala? Cize ,a obdobie kedy som nebola pn sa mi aj tak nebudu pocitat rie peniaze do vymer. Zakladu pre materske?

mogaa
18. nov 2019

@cimanuma počkaj čo ti odpovie evittam....ale ak v zmluve nemáš vyslovene že sú vám preplatené nadčasy, tak ti ich nemusia preplatiť.....je to o tom či niekde v zmluve máte uvedené že za nadčasy si môžete brať náhradné volno.....

cimanuma
autor
18. nov 2019

@mogaa no a ak to tam nemam? Co som len tak odpracovala 136 zadarmo? Akozw nic nwmusim za ro dostat? Som myslela ze to zakonnik prace upravuje vseobecne

mogaa
18. nov 2019

@cimanuma nie neplatí to všeobecne....niekde to majú tak že nadčasy majú preplatené len tie, čo sú im nariadené....je xy robôt kde ti ešte na prac.pohovore povedia povedia že nadčasy nie sú preplácané....napr. v bankách sú porady robené pred alebo po prac.dobe a nie sú platené, rovnako je to napr. v Orange a iných inštitúciách....

miriam888
18. nov 2019

@cimanuma keďže nemáš možnosť vybrať si náhradné voľno za nadčasy, tieto by ti mali preplatiť. Určite ti ich nebudú držať, kým sa vrátiš z materskej, pretože nadčasy sa musia čerpať do 4 mesiacov. A takisto máš nárok aj na odmenu za odpracované obdobie. Vyplatené to môžeš mať aj počas PN,

cimanuma
autor
18. nov 2019

@miriam888 ahoj dakujem za odpoved. A nevies nahodou ci sa mi to teda bude zapocitavat aj do vymeriavacieho zakladu pre vypocet materskej? Pripadne z akeho zakona to vyplyva ze mozem to mat preplatene.

miriam888
18. nov 2019

@cimanuma toto neviem presne, ale podľa môjho názoru sa ti to nezapočíta do vymeriavacieho základu, keďže počas PN sa odvádza len zdravotné a úrazové poistenie. Nadčasy by sa ti mali preplatiť podľa par.121 ZP ods. 4, 5, teda pokiaľ nie si vedúci zamestnanec a nemáš v zmluve uvedené inak.

miriam888
18. nov 2019

@cimanuma možno by nebolo zlé, keby si ukončila PN-ku a čerpala náhradné voľno plus by si mala vyplatenú odmenu, to by si mala plné odvody. A potom by si išla znovu na PN-ku až do materskej.

cimanuma
autor
18. nov 2019

@miriam888 dakujem aj som si myslela že je to podľa toho 121paragrafu ten som čítala a na neho som sa chcela odvolať. Vedúca nie som (teda mala som byt ale nestihla som podpísať papiere pred nástupom na pn). Prerušiť PN nemôžem moj lekar to odmieta lebo som na rizikovom tehotenstve. ach šlak ma trafí z tých paragrafov a toho všetkého okolo, doteraz som nikdy nemarodovala a teraz neviem čo mam robiť a na čo mam narok.

miriam888
18. nov 2019

@cimanuma ja by som si na tvojom mieste napísala oficiálne žiadosť o preplatenie nadčasov, keďže si ich už nebudeš mať kedy teraz vybrať. A podľa mňa ani vyhlásenie zamestnávateľa nepotrebuješ pre sociálku, že je to príjem za čas, kedy si pracovala. Zamestnávateľ má povinnosť viesť dochádzku a tam by mali byť uvedené aj tie nadčasy. A čo sa týka odmeny, my bežne vyplácame napr. 13.plat, jubilejné odmeny alebo aj nevyčerpané nadčasy zamestnancom, ktorí sú PN, vieme ich zdvôvodniť, ale od nás to ešte nikdy nepýtali.

hapa133
18. nov 2019

Ahojte..chcela by som sa pripojit nie celkom k teme. Potrebovala by som vediet ak na matersku nastupim v jul/2020..materska sa mi bude pocitat z roku 2019?Ak nastupim teraz v decembri na PN vypocita sa mi z predchadzajuceho roku 2018? Ak by som isla v Januari 2020 bude sa mi pocitat uz z roku 2019?

janinah
18. nov 2019

Ja som si NV vybrala po troch rokoch,ked som sa vrátila do tej istej práce.

cimanuma
autor
18. nov 2019

@hapa133 no podla mna je jedno kedy nasrupis na pn vzdy bude rozhodujuce obdobie rok 2019 ak mas teda za posledne dva roky od nastupu na materaku odpracovanych 270 dni. Ja mam nastupna matersku marec 2020 a na pn som od 22.8.2019. Moje rozhodujuce obdobie bude od 1.1.2019 do 21.8.2019 aspon si tak myslim.