icon

Opatrovateľský na člena rodiny

1. aug 2022

Dobry vecer,potrebovala by som poradit,ak sa samozrejme niekto najde.Otcovi bola diagnost.stredne tazka demencia,s tym ze je potrebne ho zamykat(usiel v noci niekoho ci nieco hladat),davat mu jest,lieky(sam si nevezme,nepripravi jedlo).Bol lieceny na psychiatrii,ma odporucanu starostlivost 24/7,aj od jeho psychiatricky.Zabuda,nevie aky je rok...ale nas ako tak pozna.Mamka nechce odijst z prace,do dochodku ma este nieco cez rok,ja momentalne cakam na predlzeny rodicovsky(podana ziadost pred mesiacom),otazka je-mozem poziadat o opatrovne na otca? Dakujem za Vase odpovede.

31zuzi
1. aug 2022

Áno samozrejme že môžeš,čím najskôr si to výbav.Držim palce

autor
1. aug 2022

@31zuzi dakujem,este sa chcem spytat-otec pobera dochodok cca 500e,ja ked budem mat ten rodicovsky 385,vyjde mi to? Viem ze sa krati,ale ci mi to celkom nezamietnu..

rachel36a
1. aug 2022

Ja som mala OP na mamu, brala som aj predlzeny RP, mama mala dochodoch 400€ a opatrovak som mala cely...nekratili mi ho

autor
1. aug 2022

@rachel36a len teraz sa to rata nejako cez 2nasobok zivot.minima,ako prijem opatrovanej osoby a ten ma otec viac ako dvojnasobny(tam vychadza okolo 460e).och,nikdy by ma nenapadlo,ze budeme take riesit :/

9lf9
1. aug 2022

otec bude spoluposudzovany s manzelkou a ich prijem za 2021 / 2 a o co sa prekroci 2x ZM o to sa znizuje suma opatrovatelskeho prispevku. Ty sumu poberanim RP neprekrocis.

31zuzi
1. aug 2022

Nie nezamietnu ,otec ma papiere od psychiatra tak určite vám daju opatrovne

rachel36a
1. aug 2022

Ano ja viem, aj ked som opatrovala mamu tak sa to ratalo tak

pinkgirl
1. aug 2022

Ahoj, viem že na to si sa nepýtala, ale neuvažovali ste o zariadení pre otca? Na začiatok aspoň denné zariadenie. O takého pacienta je veľmi náročné sa starať, plus ty budeš mať okrem neho aj svoje dieťa. Je to veľmi náročné - ak už má stavy že je dezorientovaný v čase a priestore, choroba postupuje a je to síce ťažké počuť, ale lepšie to už nebude, žiaľ. Časom bude potrebovať celodenný dozor a to sa popri normálnom živote nedá, alebo len veľmi ťažko... Fakt sa skúste už teraz poobzerať po vhodnom zariadení do budúcnosti aj vzhľadom na čakaciu dobu.

autor
2. aug 2022

@pinkgirl ahoj,dakujem za komentar.od psychiatricky padla aj tato moznost,ale otec nie je velmi spolocensky,mame u nas denny stacionar ale nechce tam...a do ustavu ho este nechceme davat,kym nas pozna😔viem ze to pride,uz teraz mam hrcu v hrdle ked to pisem😔zatial sa pri nom striedam ja s mamkou,sestra ma rocne babo,bratia chodia do vecera do prace...nas maly ma k tomu este nejaku nv poruchu(nieje uzavrety),tak je to tazke,narocne😔

macikovaiveta
2. aug 2022

Autorke Viem o čom píšete, zažila som a zažívam podobne veci s mamou , je to ťažké držte sa ✊🍀🍀🍀

autor
2. aug 2022

@macikovaiveta dakujem,je to tazke pozerat sa ako clovek ktory nas vychoval,postupne odchadza😔aj Vy sa drzte❤️