Ošetrovné na dieťa a na partnerku
ahojte, došla som do situácie že mám deti žiaľ s kreténom ako som zistila. Som vo vysokom štádiu tehotenstva a ja a moje druhé dieťa sme ochoreli. Muž si odmietol zobrať v práci voľno, aby sa aspoň postatal o 2.5 ročné choré dieťa kým ja chorobu aspoň trocha vyležím. Vćera ho zobral k rodičom na pol dňa (do obeda) u ktorých pracuje v "rodinnej" firme a dieťa mi doniesol samozrejme v ešte horšom stave ako bolo. Dnes nás nechal sa trápiť samých. Ide aj o to, že sa mu otec vyhráža vyhadzovom ak zostane doma ... máme kvôli tomu peklo. Nič zmeniť nemieni a ja som krava lebo som ochorela.
Ako ste také niečo riešili, alebo máte pre mňa nejakú radu?
vyhadzovom ak zost
@anjelicek26 nesúhlasím. Ak je zle, tak čakám, že o mňa aj deti sa postará muž. A nie môj brat čo mama dôchodkyňa. A tiež očakávam, že môj muž má prácu, kde občasné čerpanie PN či OČR je normálna záležitosť. A nie že sa mu vlastná rodina bude vyhrážať, že ho vyhodia.
Muz je debil. Nech sa zamestna inde ako u rodiny-to nerobi dobre nikomu! Ty a deti mate byt na prvom mieste, nie jeho otec preboha....nech sa muz osamostatni od rodiny a zacne sa chovat normalne.
@melanta tak ocakavat je pekne a je super, ked sa to da...ale evidentne tuto je s toho katastrofa, zena nasrata, muz v blbej situacii, kde nevie, co je "horsie" nechat zenu tak ci robota peklo... zivot je o kompromisoch a hladani riesenia aj blbej situacie... aspon opytat sa inych clenov rodiny je normalny krok, ci to pre nich nejde lahsie vybavit...
@anjelicek26 tak si predstav ze si chora s teplotou, zufalo potrebujes lezat plus mas k tomu doma chore dieta a muz ti povie ze nie, porad si sama, ja ti pomahat nebudem. Lebo presne toto svojou reakciou povedal.
@anjelicek26 prepáč, ale postarať sa o choré dieťa / manžela / manželku by nemal byť žiadny nadštandard, ale normálna vec. Zamestnávateľ sa nemá čo vyhrážať vyhadzovom alebo to zamestnancov akokoľvek zosobniť - tým skôr, ak sa jedná o rodinu, lebo je to sakra ich nevesta a vnúča !! Možno tebe príde normálne, že pre svokrovcov si cudzia osoba a nezáleží ani na tebe, ani na tvojich deťoch. Rodičia sa o mňa starali dosť dlho, súrodenci (ak niekto má), majú hádam svoje rodiny, tak naozaj by som v prípade potreby tú starostlivosť očakávala v prvom rade od partnera.
@anjelicek26
Na prvom mieste je vzdy rodina - manzelka a deti, nie sibnuty tatko psychopatko. Manzelstvo je o tom, ze tahame spolocne. Evidentne su tam aj iné problémy vo vztahu k svokrovi. Normalny šéf ešte zamestnanca "vyhodí", aby šiel ratovať manželku a svoje dieťa.
@sissy27 ved ano. Na dlhe lakte - inu pracu... ale nie ked mam doma male dieta a vysoko tehotnu zenu riskovat jediny prijem rodiny, kym nemam iste nic ineho.
@zooeynka
@zmrzlinka2021 mozno rodina vie, co jej je a preto si vravi, ze prehana a ziadno katastroficky chora nie je, ze by ho musela tahat s roboty domov, to je to... verim, ze presne toto je ten dovod, preco mu tatko povedal, ze ak ostane doma kvoli tomu, ze ho vyrazi... nevidime do toho.
@anjelicek26 medzi chorou ženou s deťmi a prácou v rodinnej firme, kde mi nepovolia ostať doma pár dní ak partner leží chorý, podľa mňa nie je kompromis vybrať si prácu. Kompromis je nájsť si prácu, kde budem môcť byť človekom. To mohol riešiť už dávno. Keby chcel.
@anjelicek26 ani tvoj muz nedava prednost tebe a detom pred svojou pracou? (Recnicka otazka) Je vrchol chrapunstva nechat choru, tehotnu zenu s chorym dietatom a odist do roboty lebo "ocko prikazal".
@melanta tak mozno to az teraz tak eskalovalo. Hlavne kludnu hlavu, vyriesit to teraz (bez vyhadzovu) - bud si on sadne s otcom a povie mu, kde je sever a kde ma priority - alebo ona zalarmuje svoju rodinu a necha si pomoct od nich (co je tiez normalne to takto spravit!). Do buducna aspon vie, ze ina praca bude lepsie riesenie.
@zooeynka ja neviem, nikdy som nebola v situacii, ze som tu pomoc potrebovala... volno si bral len po porodoch deti, aby som si ja mohla oddychnut, alebo ked som bola po operacii (robil potom s domu ale aj tak...)... viac sa v praxi spolieham na kamosky, to funguje spolahlivo kedykolvek akokolvek... ale tak ja viem, aku pracu moj muz robi, ze ano.
@anjelicek26 ja mam v zivej pamati moj nedavny covid a ako mi bolo na skapatie, mame 6 rocne a 3 mesacne a keby mi vtedy muz povedal ze nemoze ist na ocr a musi do roboty tak by som(v afekte)asi vypisala rozvodove papiere....
@zooeynka vravim - nevieme, aku chorobu ma a urcite je nejaky dovod preco tak svokor reaguje (ano - mozno je len debil). Len rozviest sa kvoli tomuto? To je skor lomcovanie hormonov... poriesit to teraz, vyzdraviet a potom si spolu sadnut a prebrat si to, ze takto to dobuducna - proste nejde a nech si hlada inu pracu... ze ocakava viac pomoci a podpory. Ale kludne na to ist...vykricat nepomoze, situaciu to nezmeni, aspon nepoznam pary, kde by to "pomohlo"....
@anjelicek26 ty musis byt strasne dobra zena 🙂 (v dobrom to myslim samozrejme)
@anjelicek26 áno vypichla si to. Jeho rodina vie čo nám je. S dieťaťom chodíme po doktoroch lebo sme skončili v nemocnici z kadiaľ nás poslali na špecializované pracovisko vylúčiť onko diagnózu a musíme tam chodiť na pozorovanie raz za 3 mesiace min. Popri tom je alergik - majú to v rofine. Ja som po pôrode chodila k zubárovi a dovolila som si ísť raz na chirurgiu odstrániť polip ktorý mi trčal z prdele po pôrode - pol dňa som sa tam zdržala a lekár nechápal prečo som fošla až teraz. Všetko toto sú pre nich banality a vymýšľam diagnózy sebe aj dieťaťu. Oni ale chodia na dovolenky 3 krát za pol roka, na operácie, k lekárom a nik ich takto nebuzeruje. Už ani na základné tehu vyšetrenia som nešla a mala som zlé výsledky lebo náhodou budem zas vymýšľať? Nie toto nie je normálne.
@zooeynka ja som sa pred par rokmi dala do pozicie "flegmaticka velryba", pretoze su veci, ktore nezmenim aj ked ma strasne stvu...zvladam vsetko sama s prehladom, muz pomaha inde a ano aktivne, ale proste bezna rezia pocas tyzdna je vzhladom na jeho pracu na mne... ale...muz je starsi, kupil roky vo firme, uz coskoro nebude musiet vobec pracovat... sa nam to coskoro otoci ;) Budem pracovat a cestovat naplno ja...teraz pracujem len 30h/tyzdni.
@anjelicek26 moja rodina býva ďaleko. Súrodenci majú svoje rodiny na ktoré si berù pn striedavo keď treba.
@zooeynka včera mi bolo do plaču naozaj. Dieťa crlý vìkend 40tky teploty, on si odišiel zašportovať pol nedele...v nedeľu većer som sa už zložila tak, že som vracala, hrdlo ma príšerne bolelo, z nosa tieklo jedna radosť. Dnes mi je lepšie ale vzhľadom k vysokému štádiu tehu by bolo vhodné si poležať a neohroxovať seba a bábätko.
@anjelicek26 no už popísala, čo je jej aj dieťaťu. Z toho čo píše, je jasné, že jej svokor je kretén a jej muž ešte väčší, že za ňou nestojí. Aby žena nemohla ísť s deckom do nemocnice alebo ako tehotná do poradne, lebo si vymýšľa a preháňa. Ešte aj onko konktrolu s dieťaťom si asi vymyslela.
Autorke: nuž ťažko radiť. Tu je jasné, že toto je dlhodobý problém, že proste muž aj jeho rodina sú takýto. Ale za najväčší problém považujem to, že máš s takýmto človek 2 deti a čakáš tretie. Ja by som po prvom odišla. Mať rodinu, ktorá ťa pomaly bude kritizovať za to, že ide s dieťaťom na onkológiu, to je čistý ľudský hyenizmus. Takého muža by som ani neopľula, nie s ním mala 3 deti. Toto je len a len tvoja chyba. Mať 3 deti s chlapom, ktorý odíde na pol dňa v nedeľu športovať, keď jeho žena je chorá a dieťa má 40 horúčky.
@anjelicek26 riešime to odkedy sa malý narodil. Lebo za mesiaci si musel chudáčik v priemere na nás zobrať max 1 deň voľna - dajme tomu 2x pol dňa. Mám to zapísané. Neviem a ním pohnúť nijak. Skôr sa nám otočil úplne chrbtom.
@melanta oni to asi vidia tak, ze si to mas vediet zariadit na poobedie alebo zohnat pre dieta strazenie (opatrovatelka, jasle, dopln vhodne). Mozno sa to len nazbieralo a eskalovalo... Mesacne den ocr je "casto" proste no - hlavne rozdelene na 2x takze dva krat v mesiaci chodi zo zenou niekam.... aj ked su to pochopitelne veci. Mozno by stacilo aspon nieco vykryt aj inymi alternativami - JEJ rodina aj ked je daleko, na planovane terminy snad vedia zra za cas prijst, ten pobyt v nemocnici je planovana zalezitost a poradna detto... a da sa dat aj na poobedie a staci aby muz prisiel skor... toto si musia doriesit medzi sebou, najlepsie asi aj tak bude kaslat na to rodinkarcenie a mimo dosahu ist v novej praci...
Tak toto je sila... vlastny OTEC sa mu vyhraza vyhazovom, ked si zoberie v RODINNEJ firme volno na par dni, aby sa postaral o chore dieta a tehotnu zenu.... konecna...
@anjelicek26 nevidím dôvod, aby jej rodina jej chodila pomáhať. Na to má muža. A ľudia, ktorým ochorie dieťa na rakovinu a lieči sa na onkológii, tiež by si povedala, že je v poriadku, že jej muž si nemôže zobrať OČR? Lebo podľa teba OČR už 1 deň v mesiaci je veľa? Z toho čo píše, je zrejmé, že si zobrala kreténa, ktorý radšej počúva otca a v nedeľu ide radšej hrať futbal, aj keď má doma chorú ženu a dieťa v horúčkach. Ak to podľa teba je okej, tak mi je ťa skôr ľúto.
@melanta druhé na ceste. Vieš pred deťmi toto človek nevie a ani nebol problém s dovolenkou nikdy dovtedy.
@melanta pisala 2x v mesiaci pol dna, takze prakticky kazdy druhy tyzden ide niekam zo zenou, ja nepoznam zamestnavatela, ktoremu by to prislo "normalne" takto casto...kazdy by povedal, ze ci je nesvojpravna nieco si vybavit sama ... ano rodina ma viac pochopenia, ale evidentne uz to pre nich prekrocilo rozumnu mieru... toto si vedia vyriesit a prebrat len oni doma...lebo nemyslim, ze novy zamestnavatel (aj ked to nebude rodina) toto bude tolerovat tiez no... ani kolegovia... raz za cas beriem 3x rocne proste nutny doprovod, ale nie toto...
@anjelicek26 ale nechodíme na dovolenky ani iné voľná nemá... mne je jedno či si tam nspíše dovolenku. Chápeš to ?
Tak to, ze mu neplatia dovolenku je zasa vec ina a zvlastna... hladala by som ine zamestnanie cim skor.
Tak uz len zostava dufat, ze v tej rodinnej firme zaraba velmi nadstandardne ked je ochotny hodit zenu a dieta cez palubu a posluchat otca....

Skus ubrat... muzovi sa vyhrazaju vyhadzovom, ak ostane doma, takze chapem, ze doma neostane - ty si tehotna, peniaze potrebujete, nemoze prijst o pracu. Nerob doma peklo a zavolaj si na pomoc svojich rodicov alebo surodenca, osetrovne na teba (ak pracuju) si mozu normalne zobrat oni...