OTP na pracovisku od 29.11.2021
Ahojte, prosim vas znami rozprava ze ja sa na svoje naklady musim testovat do prace ze zamestnavatel mi to nepreplati... ale vsade citam nieco ine... sak zamestnavatelom to ma byt preplacane 5euro za test+1 euro za vykonanie... prosim Vas ako to teda je?
zamestnávateľ je POVINNÝ strpieť testovanie POČAS pracovnej doby... takže ak začínaš o 7:30, vtedy si nastúpiš do radu na test... ak budeš "hotová" o 8h tak budeš, ale v práci si reálne od 7:30 (a nie je to na svojvôli zamestnávateľa, takto to musí platiť - samozrejme už tu vidíš, že "nie nemusí, u nás to funguje takto"... nuž tak keď sa neozvete 😉 )
Mňa sa to síce netýka, keďže som doma s malou, no muž to teraz riešil v práci. Zamestnávateľ musí poskytnúť zamestnancom možnosť otestovať sa na pracovisku zdarma, zamestnanec to prijať nemusí. U môjho muž sa bude testovať v pondelok od 10:30 do 13:00, cize info, že do prace už musí prísť každý otestovaný nie je pravdivá. Môj muž a X jeho kolegov sa dokonca nebudú testovať v danom čase ale až mimo pracoviska v pondelok po práci (nechcú testovanie v práci nakoľko to často robia ľudia, ktorí to ani nevedia).
Naša firma nedokáže zabezpečiť testy pre všetky pobočky naraz,takže máme dve možnosti na pondelok..buď ísť na vlastné náklady sa dať otestovať do momky (náklady preplatia) alebo si urobiť doma samotest, a poslať foto negatívneho testu aj s čestným prehlásením svojmu nadriadenému mailom(nadriadených máme len v ba,my sme vo zv)..asi to všade funguje inak
@makova333 no pravdepodobne je,ale čo iné im ostáva,keď 3/4 momiek porušili,termíny sú obsadené a testy zamestnávateľ pre niekoľko tisíc zamestnancov nezozenie za týždeň...ja som sa bola testovať včera pre istotu,nastastie bolo úplne prázdno 🤣 dneska by som si nejakú hodinku určite vystala
@dollyzv Základné informácie
V týždni od 29. 11. 2021 sú zamestnávatelia povinní dodržiavať takzvaný OTP režim, podľa ktorého majú povolený vstup na pracovisko výlučne zamestnanci, ktorí sú očkovaní, prekonali ochorenie COVID-19 alebo sú testovaní.
Pre účely tohto Manuálu sa za testovaného považuje taký zamestnanec, ktorý absolvoval antigénový samotest z nosa – nazálny antigénový samodiagnostický rýchlotest alebo zo slín (ďalej iba „antigénový samotest“) pod dohľadom autorizovanej osoby za posledných najviac 7 kalendárnych dní alebo iný test podľa § 1 písm. c) Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 264 zo dňa 24. 11. 2021, ktorou sa z dôvodu ochrany verejného zdravia nariaďuje dočasné opatrenie pre vstup zamestnancov na pracovisko zamestnávateľa. Osoby, ktoré sa otestujú cez mobilné odberové miesta (ďalej len MOM), sa taktiež považujú za testované osoby podľa tohto Manuálu (viď. aj bod 14).
Zoznam akceptovaných diagnostických testov na COVID-19 je sprístupnený na webovej stránke Európskej komisie: https://covid-19-diagnostics.jrc.ec.europa.eu/.
Tento Manuál je platný do 31. 12. 2021. V závislosti od vývoja pandémie rozhodne vláda Slovenskej republiky o jeho ďalšej platnosti.
Autorizovanou osobou sa rozumie osoba, ktorú poveril zamestnávateľ, aby dohliadala na riadne prevedenie antigénového samotestu zamestnancom a vykonala evidenciu jeho výsledku.
Ak sa zamestnanec dal pretestovať prostredníctvom MOM, tak sa preukáže vystaveným dokladom z MOM alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie, do ktorej jej bol zaslaný výsledok testovania. Autorizovaná osoba si zaznamená výsledok testu do evidencie v súlade s bodom 18 tohto Manuálu.
@makova333 mne to posielať nemusíš,nie som zamestnávateľ 🤣 nemám problém sa otestovať keď mi to zabezpečia alebo preplatia ;) mne skôr tých zamestnávateľov ľúto..si zober koľko ich na Slovensku je,a koľko má každý zamestnávateľ zamestnancov..veď také objednávky za robia aj mesiac dopredu ak má tisíce zamestnancov a nie že za týždeň nech si zabezpečia všetci..
@dollyzv tiež sa testujeme samotestami a posielame ČV do systému v práci, kde to bude evidované.
Ved ale toto si zisti u zamestnávateľa.. Nam hovorila vedúca že sa mame otestovať a priniesť im vždy blok a preplatia nam to... Záleží od toho aka je to firma. Väčšie firmy s viac zamestnancami sa budú testovať priamo na začiatku zmeny asi.. Je ine kde je niekde 2-5 zamestnancov ako ked je niekto 200 a viac.
my sme dostali samotesty a k nim čestné prehlásenie o negativite - testujú sa neočkovaní ale aj očkovaní ktorí sa zle cítia alebo nie sú fit
@kingstonka uz som to skopirovala vyssie
Nam prisiel email s info, ze treba schvalenie teamleadra, ze je nutne chodit do prace a potom sa ma osoba ist otestovat na nejaku MOM a bud zaplatit firemnou kartou ak ju osoba ma alebo si to dat preplatit
U nás sa testuje ráno pred začiatkom pracovnej doby.

@sasa1310 už pletieš dve na tri.