Pandemická OČR od 18.1 pre školákov
Spravne z tohto chapem ze od 18.1. OCR mozna nebude pre skolakov lebo bud maju byt s rodicmi doma na HO alebo maju ist do SKD?
DIŠTANČNÉ VZDELÁVANIE POKRAČUJE AJ BUDÚCI TÝŽDEŇ
Deti a žiaci sa od pondelka 18. 1. 2021 do škôl zatiaľ nevrátia.
Vyplýva to z pretrvávajúcej epidemiologickej situácie.
💻 Pokračovať preto budú v dištančnom vzdelávaní v režime, ako doteraz.
👨🔬👩🔬 Návšteva materských škôl a školských klubov detí tak bude umožnená deťom rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre, alebo pre žiakov, ktorých zákonní zástupcovia nemôžu z povahy zamestnania pracovať formou homeoffice.
@5filipan5 ja riešim to isté.Podla toho čo som našla na stránke SP ak dieťa nedáš do ŠKD tak by mala ocr zostať,pretože školy sú oficiálne zatvorené.Horsie je to so skolkami,pretože aj u nás vyvesili,že od pondelka funguje škôlka normálne pre všetky deti,tam ocr ťažko. Ja tiež patrím do KI ale malého do SKd nedám a zostanem doma,prečo by nás mali zase diskriminovať a tiež pochybujem,že by organizačné zvládli otvoriť ŠKD pre všetky deti u nás je ich 109 a vychovávatelia majú 4.a ďalšia vec čas fungovania od 7,30 do 15tej nie každému to vyhovuje.Zostavam doma a hotovo.
dakujem za info... ja som pisala na soc. poist. ale zatial bez odpovede...
@lydia15 tiež dúfam, že to tak bude, ja som ostala na ocr s prvakom, neviem si predstaviť dať ho do ŠKD na druhom konci mesta bez stravy, rozmýšľat, čo za pliagu domov prinesie a večer s ním riešiť zadania úloh poslané od učiteľky. Nie som KI, ale HO nemôžem mať, musela by som do práce. Lebo ja slahne, ak takýmto prípadom nepriznajú ocr...
Dovolat sa do soc. poistovne je nemozne, na mail odpovedia o dva dni, na stranke ziadna aktualizacia... Neviem kto ma aku pracu a ja sice homeoffice mam, ale ved ja som v praci. Telefonujem 4-5 hodin a naozaj pracujem. To mam 6 rocnemu pustit na 8 hodin telku a hotovo? Je mi luto, ale ani na online vyucovanie sa sam nevie prihlasit... Takze neviem odkial sa vzala teoria, ze ked niekto pracuje z domu, vlastne sa moze plne venovat dietatu...(alebo aspon polovicne)...
Prosím, máte nejaké nové info ci môžme ostať na očr a nedať dieťa do ŠKD?
@sabinkasale mne povedali ze moze byt ocr ak dieta nezoberu do skd.u nas je jedna zberna a ani som ju nenahlasila.ved ked chodili do skoly nemohli byt pomiesane deti a zrazu daju spolocnu triedu pre deti z celeho mesta. uplne na hlavu cele toto.
Ja som na pandemickej OCR tiež, muž je síce z kritickej infraštruktúry, ja robím na HO. A mam skolkarku a 4vrtaka na ZŠ. Ale ja keď robím na HO, tak telefonujem celý deň zavretá v izbe, s minimum pauzami. To sa vylučuje so starostlivosťou o deti. Ešte starší by sa zvládol o seba postarať, ale mala nie. Tiež mám kamošky, čo sú na HO a majú čas riešiť starostlivosť o deti, varenie a podobne a doslova len sem tam hýbu myškou, akože sú pripojené v práci a dorobia si večer. Ja to tak nemam, čiže musím byť OCR.
uz neviem, aky vyznam ma taky lockdown, ze ja dam prvaka do zmiesanej SKD s detmi z celeho mesta, s nejakou desiatou a pitim, ktore by mozno ani nezjedol, mladsiu do zmiesanej skolky a ja pojdem do prace s x dalsimi ludmi, poobede s vyplazenym jazykom pozbieram deti z mesta, budem dohanat nakup, varenie, ucenie s unudenym a unavenym deckom...
tu je napisane, ze "ak dieta nebude navstevovat SKD"
"Kto má nárok na pandemické ošetrovné od 11. januára 2021
07.01.2021
V súvislosti s opatreniami pri prevádzke materských škôl a základných škôl od 11. 1. 2021 Sociálna poisťovňa informuje verejnosť, že nárok na pandemické ošetrovné budú mať všetci rodičia, ktorí splnia nasledovné podmienky:
osobne a celodenne sa starajú o dieťa do dovŕšenia 11. roku veku (u dieťaťa, ktoré je zdravotne ťažko postihnuté do dovŕšenia 18. roku veku), ktorého škôlka alebo škola bude uzatvorená na základe rozhodnutia ministra alebo zriaďovateľa, ak dieťa nebude navštevovať ani školský klub (v prípade návštevy školského klubu nie je splnená podmienka osobnej a celodennej starostlivosti),"
nie je napisane, ze musi navstevovat
na strane socialnej poistovne pisu, ze ked nemate prijem z pracovneho pomeru, mate narok na OCR, nie je tam napisane ze musite robit homeoffice. Iba tam uvedene ze pokial mate prijem z homeoffice tak nemozte mat OCR. Cize ja tomu rozumiem tak ze ked mate za dane dni vo vyplatnej paske neodpracovane dni mate za tie dni narok na OCR
Konečne som našla diskusiu kde som sa aj docitala ako to je. Tiež riešim či môžem poberať OCr ak dieťa školáka nechám doma a nedám ho do SKD. Podľa všetkého teda nárok na pandemicku OCr na školáka mám keďže skoly sú zavreté, chápem dobre?
Ale na dcéru skolkarku nárok na OCr nemám keďže sú otvorené pre kritickú infraštruktúru a rodičov ktorí nemôžu pracovať z domu, však?
@mamina321 ano vyzera to tak... vraj SKD je dobrovolna takze tam ten narok plati.... v skolkach vraj nie... aspon tam kde je ta skolka otvorena...
Dakujem, som rada že to tak spoločne chápeme...
@majloo no ja som v soku z toho co tu citam...ja som tiez na pandemickej od 11.1 odkedy nam zatvorili skolu, Robim tiez HO, ale ako pises...moja praca je taka, ze v kuse od rana do 16.30 telefonujem, musim byt maximalne sustredena...Mam doma 2 chalanoch 8 a 10 + som 6ty mesiac tehu, a neda sa aj ucit ich, robit ulohy a VARIT v kuse....baby to tu zle pochopili zakon hovori, ze nemozes byt na pandemickej a zaroven pracovat z domu a nemat u zamestnavatela nahlasenu OCR
@katulienkax no dufam, ze presne to tak je....neda sa robit plnohodnotne praca z domu a popri tom sa starat o deti....ja pracujem iba HO, u zamestnavatela mam normalne nahlasanu OCR , som na pandemickej...
@zabina27 ale tu sme sa asi nepochopili...Ja pracujem iba HO, ale teraz ked som na pandemickej OCR mam nahladene u zamestnavatela, ze som na OCR a nepracujem a nedostanem ani za to obdobie plat...je to podla mna uplne jasne, ze nemozes brat plat od zamestnavatela a zaroven byt aj na OCR....ale tu pisali baby, ze ak mas moznost pravovat HO nemas narok na tu pandemicku OCR.
@petroza @lady24 @5filipan5 Ahojte. Týka sa ma teraz situácia, ktorú ste riešili vyššie. Som tiež kritická infraštruktúra a máme otvorený len ŠKD pre deti z KI a tých, ktorí nemôžu vykonávať prácu z domu, škola inak zatiaľ zatvorená, sme v čiernej zóne. Chcela som sa opýtať, ako ste dopadli, či Vám nakoniec OČR uznali alebo nie, keď ste dieťa nedali do ŠKD. Vďaka.

Nárok na pandemickú OČR nemajú všetci. Mnohých rodičov prekvapilo jedno z pravidiel
Ak ste si už raz žiadosť o pandemickú OČR-ku podali a dávku ste aj poberali, žiadosť znova posielať netreba.
Generálny riaditel Sociálnej poisťovne Juraj Káčer.
Foto: TV Markíza
Zdieľať článok
Ak nemôžete dať dieťa do škôlky či školy, nárok na pandemické ošetrovné nestratíte. A to ani napriek tomu, že zariadenia ostali pre niektoré deti otvorené.
Dávku však nedostanú všetci rodičia, platia pravidlá. Napríklad, ak pracujete z domu, nárok na jej výplatu už stratíte a to mnohých rodičov prekvapilo.
Viac v reportáži Andrey Mačoškovej.