Parkovanie na chodníku
Dobrý deň,ako je väčšine ľuďom známe,od 1.10. je zákaz parkovania na chodníku a u nás sa to už začalo vo veľkom aj pokutovať(130€). Ľudia sú z toho pobúrený a ohradzujú sa,že nemajú kde parkovať a mesto má vybudovať parkovacie miesta a štát mal najskôr vytvoriť podmienky a neviem čo ešte. To že vlastnia aj tri autá v rodine,to už nevadí. Sami vodiči osobákov majú plnú hubu ako zákony treba dodržiavať a priestupky tvrdo pokutovať,keď sa jedná napr o predchádzanie kamiónov(len ako príklad). Pritom sa to vedelo už dosť dlho,že sa takýto zákaz plánuje. Či to som len ja iná a vopred som sa na to pripravila?či prečo má stále niekto pocit,že sa má niekto iný o neho postarať a zabezpečiť mu pohodlný a bezstarostný život? Aký máte na to názor?
že konečne - aspoň na dedine.
takmer každý postaví auto pred dom a pritom má dvor ako svet....suseda mi povedala že by si poškodili trávnik...🙄
ale zas veľa ľudí si porobilo státie vo dvoroch - takže sa to isto zlepší.
@yelena159 juj, takych je - nas sused v rodnom meste ma jedno auto - tri - 3 parkovacie miesta vo svojom dvore + garaz a zasadne stoji len a len na ceste, kde blokuje jeden cestny pruh. A podotykam, je to dochodca, ktory ma na vsetko cas 🙂 Jemu nieco povedat o ohladuplnosti a koledujes si o sprsku nadavok a to je pritom kvazi kamarat 🙂
Ja s týmto zákonom súhlasím, len u nás v meste sa podľa mňa vôbec dodržiavať nebude. Mesto sa absolútne nepripravilo na túto situáciu a necháva ju "vyhniť". Ľudia na sídliskách by si mali v prvom rade uvedomiť, že za parkovanie neplatia zhola nič. Zároveň kričia, že mesto im má postaviť parkovisko. My keď sme stavali dom, podmienka kolaudácie boli dve parkovacie miesta vo dvore. Vybudovať sme si ich museli sami, na vlastnom pozemku a PLATÍME za ne daň. Ak by ľudia na sídliskách platili aspoň tú daň, teraz by možno už bolo našetrené na parkovací dom. Takže ozaj sa na to treba pozrieť aj z iného pohľadu, nie len natrcat ruky, aby sa mesto postaralo. Nedajú sa donekonečna meniť všetky plochy na parkoviská. Situáciu treba riešiť inak, obmedzením množstva áut. A keďže na uvedomelosť ľudí sa spoliehať nedá, tak tu pomôže jedine spoplatnenie parkovania.
@tatiana1329 my sme pred 15timi rokmi kupovali záhradu a prvé čo bolo, riešili sme parkovanie, aby sme mali kde parkovať a nikomu do ničoho nezasahovali. A to sme brali do úvahy, pri hľadaní záhrady. a pri dome by som postupovala rovnako. TAkže áno, myslela som aj pred 15tmimi rokmi, ako to bude s parkovaním, bez ohľadu, kto čo v budúcnosti schváli
K tomu počtu áut.
Bývam v ulici,susedia 5 áut,na hlavu jedno, ešte majú neplnoleté dieťa takže pribudne časom šieste 🙈😆dvor veľký a v ňom ani jedno auto..urobili si pred chalupou,popri rieke súkromné parkovisko...a nie sú sami..na drzovku vybetonuju betónovú plochu na obecnom pozemku...okoloidúci ľudia sa čudujú, či to verejné parkovisko😶🤨princip..každý jazdí na svojom aute a čudujú sa denno denným dopravným kolapsom...bude to len horšie,lebo furt majú málo áut a sú presmradeni čoraz viac...autobusy k nám chodia často, takže tým, že chodia dva autobusy,ako kedysi to nebude..
@tatiana1329 to auto na fotke moze parkovat pozdlne, nebude tak zasahovat do chodnika.
@tatiana1329 úplne s tebou súhlasím, na našej ulici domy z 50tych - 60tych rokov na hraniciach pozemkov, náš dom iba nadstavovaný v 83-84 mojím otcom, teraz máme s mužom 1 auto, ktoré tam nezmestíme, nakoľko dvor medzi domami je príliš úzky čiže netreba sa pozerať, že tu máme všetko len novostavby, ktoré už v projekte musia rátať s 1 či možno aj dvoma parkovacími miestami.
Súhlasím aj so zákonom ale treba ponúknuť alternatívu a nie len zakázať...
@tatiana1329 tu by mohli parkovať pozdĺžne s chodníkom, za to im hádam pokutu nedajú
@tatiana1329 @renka30
Maju uzky priechod? Ale ved to nie je problem, trosku zuzis miestnost pri priechode - postavis si novu stenu tu povodnu vonkajsiu zburas. Domy sa prestavuju neustale, co je na tom?
@hiro 😂 to si robíš srandu že? veď nosnú obvodovú stenu domu si nemôžeš zhadzovať a stavať ako sa ti zachce, porušíš statiku domu, pri niektorých domoch to proste nejde... staré domy majú múry aj 50cm to nie je len tak...
@renka30
@guudy áno oni sú na tom ešte dobre že to vedia dať pozdĺžne ale sú tam aj také domy čo tú možnosť nemajú
@kvetinka75 nuž ale niekto je rád že si to bývanie vôbec nejaké v jeho cenovej možnosti nájde... nie každý má možnosť hšadať si bývanie a ešte aby to aj parkovanie pre 3 autá malo atď... nie vždy sa všetko proste dá
@tatiana1329 lenze toto nie je problem mesta, ale vlastnika auta. Ma sumeomny pozemok, na ktorom moze parkovat. A ma parkovat podla predpisov.
@yelena159 mňa sa nepýtaj tiež to nechápem, asi sú leniví otvoriť bránu a naučiť sa cúvať
@martinkatinka ja som nepovedala že je to problém mesta! ja som povedala že je to nedomyslené
@tatiana1329 Ved nie len zburat halabala. Zavola sa statik, spravi sa projekt s novou nosnou stenou, spravi stavebne povolenie.
@tatiana1329 ak je niekto rád, že má nejaké bývanie, tak pochybujem, že by mal na 3 autá
@kvetinka75 v niektorých prípadoch a tej ulici majú problém jedno zaparkovať podľa nového
@hiro to si rovno môžu kúpiť nový dom, len statik je cez 300eur pomaly :D (v rámci srandy)
@tatiana1329 tak ale na to musia mysliet majitelia, ze ako si budu na vlastnom pozemku parkovat. Ci kto to ma domysliet?
@pleby uz par rokov plati, ze pri vystavbe novych bytov je povinnost vystavby parkovacieho miesta
@martinkatinka áno, viem o tom, mala som na mysli podzemné parkovanie. Stále sa viac preferuje pri výstavbe parkovanie pri OD. Je mi jasné, že je to menej nákladné ako podzemné. Myslím, že by to ušetrilo miesto. Prípadné parkovacie domy na veľké sídliská.
Všeobecne parkovanie ako také je celoslovenský problém.
@pleby ano, je. No problem je aj to, ze vacsine ludi sa nechce za parkovanie platit.
Mna len to stve, ze pracujem v nemocnici (kramare), cestujem dialku a spoje mi nejdu. Musim chodit autom. Parkovanie pred nemocnicou je ale obmedzene mnozstvo. Rano som prisla 4:50 a uz len dve miesta boli. Na nocnu neviem ako budem chodit. Predtym som mohla kludne na chodniku aspon na tej nocnej.. Parkovanie pre zamestnancov nemame a ani neplanuju robit. Bud tu ukoncim pracovny pomer alebo nam umoznia nejake parkovanie...
@tatiana1329 noooo 🤔dovolím si oponovať áno má každý predstav si každý sa nadrapuje aká je dražoba ale ze.... Voľby tak je fajn... Takže áno verím tomu ze každý ma na to len každý. Čaká co urobí štát... A vládu nezuajimaju ľudia ako pred pár mesiacmi ale teraz majú úplne iné ich starosti😂takže človek pomáhaj si sám 👏👏👏
@lneviemmeno presne toto je ten problem, mesto chce dotiahnut viac ludi do MHD ale napr. v Bratislave to nema opodstatnenie, mhd je vacsinou autobusova a ta v zapchach tiez stoji, ak je nehoda na elektrickovej trati pripadne porucha tak neexistuje obchadzkova trasa...cize clovek ide 100x radsej autom. Treba zlepsit verejnu dopravu, vybudovat parkovacie domy, odstavne parkoviska dat ludom moznosti a potom zavadzat zakazy, asi by potom aj menej ludi frflalo a viac vsetky zakazy dodrziavali
A co s riadnymi, platenymi parkoviskami, kde auta stoja az na chodnik?
U nas take je. Vedla uzkej cesty je chodnik zo zamkovej dlazby a tam farebnou dlazbou vyznacena ciara (asi do 1/3 chodnika), kam az mozu stat auta..
Staci znacka, ze je to ok a parkuje sa dalej?

Súhlasím s tým, že veľa ľudí za parkovanie platiť skrátka nechce. Napríklad ja mám voľné parkovacie miesto. Roky ma nikto neoslovil ohľadom prenájmu, pretože ľudia budú radšej parkovať zadarmo hoci aj na strome, ako by mali niekomu platiť. Myslím si však, že ak má niekto na druhé alebo tretie auto, mal by mať aj na ich zaparkovanie.