icon

Parkovanie na chodníku

3. okt 2023

Dobrý deň,ako je väčšine ľuďom známe,od 1.10. je zákaz parkovania na chodníku a u nás sa to už začalo vo veľkom aj pokutovať(130€). Ľudia sú z toho pobúrený a ohradzujú sa,že nemajú kde parkovať a mesto má vybudovať parkovacie miesta a štát mal najskôr vytvoriť podmienky a neviem čo ešte. To že vlastnia aj tri autá v rodine,to už nevadí. Sami vodiči osobákov majú plnú hubu ako zákony treba dodržiavať a priestupky tvrdo pokutovať,keď sa jedná napr o predchádzanie kamiónov(len ako príklad). Pritom sa to vedelo už dosť dlho,že sa takýto zákaz plánuje. Či to som len ja iná a vopred som sa na to pripravila?či prečo má stále niekto pocit,že sa má niekto iný o neho postarať a zabezpečiť mu pohodlný a bezstarostný život? Aký máte na to názor?

lneviemmeno
3. okt 2023

@renka30 no keby som z BA tak nepoviem, isla by som mhd aspon do prace, ale cestujem 70km a spoje z tej dediny mi nejdu v takom case ako potrebujem byt v praci. mohli aspon tu osadit znacku, ked vedia ze to byva plne, ale nie vsetko treba zakazat.

beronsche
3. okt 2023

@renka30 presne tak. toto je take to riesenie problemov po slovensky..
Zakazem a viac sa nestaram. Ze vytvorim neriesitelnu situaciu, to uz ide mimo mna..

beronsche
3. okt 2023

@akvi ty platis nejaku dodatocnu dan za parkovacie miesto vo svojom dvore?
To je tiez dobra absurdita..
Inak, nie vsetky obce toto pri stavbe domov vyzaduju..

beronsche
3. okt 2023

@elanor "ak je auto pre neho tak dolezite" aky vtipny vyrok..
Ono to auto je z dovodu katastrofalnych spojov na mnohych, premnohych miestach slovenska priam nevyhnutnostou..
Ty zrejme byvas niekde, kde je dobre mhd spojenie, inak by si bola empatickejsia a nemala take radikalne vyjadrenia..

beronsche
3. okt 2023

@sszuzu8 vyborny napad - jedna rodina, jedno auto..
Ked sa rozvediem s muzom, mozeme mat auta dve?
Spoje nam nechodia, tak, aby sme sa do prace dostali..

Niektore vyhlasenia su az tragikomicke...

katka700
3. okt 2023

@beronsche Však o to išlo, nabaliť sa na pokutách, nech je z čoho kradnúť

elanor
3. okt 2023

@beronsche paradoxne nie. Mhd je tu na zaplakanie, lebo peso prides rychlejsie nez by si sa vobec dakej mhd dockala. Zariadila som sa inak. A nie, auto to nieje.

beronsche
3. okt 2023

@elanor Ako inak?
Lebo samozrejme, na kratke vzdialenosti sa riesenie najst da.. co vsak s tymi dlhsimi?

akvi
3. okt 2023

@beronsche platím predsa dane za pozemok, na ktorom mám to parkovacie miesto. Na rozdiel od ľudí , ktorí parkujú pri panelákoch.

beronsche
3. okt 2023

@akvi jaj, ano, samozrejme. Ja som to pochopila ako dodatocnu dan, preto som sa cudovala.. 🙂
.

simca06022011
3. okt 2023

@janagem na dedinach nie je kam odparkovat auta "dalej od domu". Za to na dedinach je standard ze chodnik je na pozemku vlastnika domu vedla. U nas na dedine absolutne nie je kde parkovat, cize kazdy si ma zabezpecit parkovanie vo dvoroch, bohuzial tieto stare domy, ktore sa nestavali s dostatocnymi rozostupmi, sa casto nedaju obist, alebo vobec nemaju branu pre auta... Na druhej strane u nas nie su ani chodniky vybudovane, cize...

Autorka... nech si soferi nariekaju. Ja osobne si myslim, ze kto si kupi auto, alebo rovno 3, ma si zabezpecit parkovanie. Na svojom. V meste ma parkovat tam kde sa MA parkovat. Dnes o 12tej som bola v bb centre, bez problemov sme zaparkovali. Horsie su sikme statia, s dlhymi autami.. do teraz to bola normalka ze sa jednym kolesom vyslo na chodnik. Teraz to bude zabavne sledovat. mame takto v centre cele ulicie, chodniky su dostatocne siroke... cize mohli aspon vinimky nechat napr na oznacene ulice.

elanor
3. okt 2023

@beronsche bicyklom. Celorocne, za kazdeho pocasia.

tatiana1329
3. okt 2023

@elanor samozrejme aj s 2mi deťmi a 2mi školskými taškami po hlavnej ceste lebo tam bývame... a na nákup pôjdem do vedľajšieho mesta (lebo tu nie je obchod) 12km po frekventovanej ceste a späť aj s tými plnými taškami keď beriem haldu jedla... len preto že muž máauto v práci na opačnom konci - opačným smerom ako ja všetko toto ostatné... bravo, vyriešila si to

beronsche
3. okt 2023

@elanor aj ja som chodievala kedysi.. 🙂 Lebo to islo. A bolo to fajn.
Teraz to nejde, vzdialenost (neviem si predstavit slapat 30km po mega rusnej ceste, kde ficia kamiony ako blaznive 2x denne u muza) a ja som bez sance vybrat bikom dieta z druziny a stihnut s detmi trening ci ZUS (bydlisko, skola, trening, ZUS vsetko v inej obci, nie vyber, jedina moznost)..

Takze ano, suhlasim, ze su ludia, ktori to prehanaju a ani 500m nejdu bez auta, to tiez povazujem za chore.
Ale zase budme normalni.. casto to inak nejde.
A nie, jednoducho nemozu vsetci byvat v meste, tam vsetci nevojdeme!

elanor
3. okt 2023

@tatiana1329 a kto ta nutil si kupovat dom, tam kde nije ziadna vybavenost? Tvoje rozhodnutie, tvoja starost. Prepac, ale je to tak.

tatiana1329
3. okt 2023

@elanor sorry ze nemam tolko penazi aby som si kupila dom v meste...

hefo
3. okt 2023

Sýty hladnému neverí...

elanor
3. okt 2023

@tatiana1329 to je v poriadku, mas svojej dovody. No akceptovala si prostredie do akeho si isla investovat a byvat. Nikto ta predsa nenutil. Prijat danu lokalitu. MOzno stacilo hladat o par dni dlhsie a nasli by ste nieco vyhovujucejsie, a mozno nie. Ale rozhodnutie si urobila sama (pripadne s muzom, ale stale islo o slobodne rozhodnutie a akceptovanie danych podmienok).
Takze teraz treba akceptovat aj iste pravidla. To ze sa desatrocia problem s parkovanim prehliadal a ticho sa akceptovalo a prehliadalo nelegalne parkovanie, je jedna vec. Druha, ze snad kazdemu bolo jasne, ze tento stav nabral rokmi take obrovske rozmery, ze bol jednucho neudrzatelny, a skor alebo neskor by k zakazom parkovania kde tade prislo. To iste plati o parkovacej politike a plateni za parkovacie miesta. Bez toho to uz jednoducho nepojde.
Auto sa opat stane luxusom a nie samozrejmostou.

tatiana1329
4. okt 2023

@elanor veď okej, toto bolo moje rozhodnutie a ja som pri kúpe domu zvažovala variantu 2 áut, aj keď zatiaľ máme len jedno... ja len poukazujem že zakázať je síce fajn, ale na miestach kde nie je možnosť je to proste nefér voči tým ľudom... a argumenty štýlom mali na to myslieť keď dom kupovali alebo vedeli to rok mohli s tým niečo urobiť sú dosť odveci... proste keď raz to miesto tam nie je, tak to proste nenafúkneš aby tam zrazu bolo... súhlasím že na niektorých miestach, kde ľudia majú dvor alebo proste je priestor napr pri ceste a pod, by to auto proste mali odpratať z chodníka... ale mali myslieť aj na tie miesta, kde sa to jednoducho nedá... dnes je bežná vec že jedna domácnosť má 2 autá, lebo každý chodí do práce inam a inak a plus deti, nákupy atď. nemôžeš im jednoducho povedať sorry, jedného sa zbav...

simca06022011
4. okt 2023

@tatiana1329 suhlasim, ja napr vrcholne nesuhlasim s tym aby ludia stavali po dedinach na krajoch cesty autami. TO je totalny nezmysel.Druha vec, pohyb ludi na dedinach po chodnikoch je oproti mestu vyrazne nizsi. Problem parkovania je v prvom rade v mestach, na sidliskach, tam nech si vstupia do svedomia, tammali na to mysliet :DD ti co kupovali byty :D

hefo
4. okt 2023

@simca06022011 Mali myslieť konkrétne na to, že po rokoch možnosti parkovania na chodníku, sa niekedy v budúcnosti zmení zákon? A na čo všetko ešte treba myslieť, že sa v budúcnosti môže stať?

Logicky, že je nevôľa, keď doteraz bol nejaký stav, a teraz sa zmenil, pre mnohých k horšiemu...

elanor
4. okt 2023

@hefo logicky . naco sluzi chodnik??? zeby pre chodcov? alebo na bezbrehe parkovanie tatosov??? Takze logicky - ked sa sem tam postavi na chodnik jedno dve auta, ok, chodci si trosku pobrblu, ale ide sa dalej, to ocko prizmuris. Ale pokial sa z chodnikov stane iba neprechodne parkovisko, co sa pohodnostou a aroganciou ludi stalo, je jasne, ze jedneho dna pohar pretecie. A presne to sa stalo...
Nic ine, iba logicky nasledok.

simca06022011
4. okt 2023

@hefo majú myslieť na to ze ulice na sídliskách nie sú nafukovacie. U nás v paneláku u rodičov bežne 2-3 auta na byt. Auta po trávnikoch, lúkach, všade... krása. Áno môžu si za to sami... ja mam miesta pri dome, môžem aj 5aut kúpiť ak chcem.

simca06022011
4. okt 2023

Podotknem miesta mam na vlastnom drahom pozemku nie na nejakom mestskom..

hefo
4. okt 2023

@elanor @simca06022011
Keď zákon určil, že chodník môže za stanovených (nie bezbrehých; ak to tak niekde bolo, asi zlyhávala polícia alebo čo) okolností slúžiť aj na parkovanie, tak na to slúžil (či sa to malo vo všetkých zákonoch vtedy premenovať na "chodparkovník"?). Ako hovorím, každá zmena, ktorá je pre niekoho k horšiemu, bude sprevádzaná nevôľou (IMHO, nemyslím si, že zmena zákona bola vyvolaná nejakým dopytom občanov).

Ulice na sídliskách by obvykle mohli byť "nafukovacie", keby bol záujem samospráv aj na ich rozširovaní (za komunistov mal auto málokto, a tak sa potom aj navrhovali parkoviská), než len regulovaní (na Slovensku je obvykle na sídliskách pomerne dosť priestoru). Plus, kde nastalo za ostatných 20 rokov nejaké reálne zlepšenie verejnej dopravy? Kde sú odstavné parkoviská na okrajoch miest, s rýchlym spojením MHD do centra?

simca06022011
4. okt 2023

@hefo ako môže MHD posilniť autobusy napr keď ľudia nimi nechodia? Aby chodil každých 15min prázdny? ;)

elizabeth175421
4. okt 2023

No na jednej strane je to dobré, lebo niektoré autá fakt stáli tak, že sa nedalo chodiť..na druhej strane, dnes je človek na to auto aj odkázaný. Ja bývam v dedine blízko mesta. Muž pracuje v meste a ja na dedine, ktorá je opačným smerom. Dalo by sa, že by jeden druhého zaviezol do práce a potom šiel do svojej, ale bolo by to na tesno, stávalo by sa, že by jeden z nás meškal a hlavne, nestihli by sme deti vyzdvihnúť z mš. Ja mesačne preveziem do roboty autom o polovicu menej ako keby chodím busom. A ďalšia vec, na rannú smenu by som musela ísť autobusom o hodinu skôr, na poobednú o 2,5 a z roboty hodinu po pracovnej dobe, lebo nejdú spoje. Muž by to mal zas komplikované, že by musel chodiť 2 spojmi a to je na deň voac ako 3 eurá iba cesta. To len na margo toho, koľko má kto áut. My, vďaka Bohu bývame na dedine a auto mámeen vo dvore.

nika_17
4. okt 2023

@andymajdy to iste aj u nas.Kazdy dom ma dve parkovacie miesta,ale ludia radsej parkuju na chodniku pred domom a na parkovacich miestach pingpongovy stol

mima86
4. okt 2023

Mne sa nepaci,ako tu nadavate na to,ze majitelia domov maju parkovat na svojom pozemku, ktory si museli kupit za svoje, postavit tam parkovanie za svoje, udrzba vlastna rezia a este za ten pozemok platia dane kazdy rok,pricom panelakovci chcu vsetko bezplatne a nech sa stara mesto. Dane platia vsetci,ale sluzby uz nie su pre vsetkych rovnake. (To iste aj dan za psa). Ved kazdy si moze niekde kyoit pozemocek,garaz a tiez pekne platit a budu mat kde stat.

mamickalisticka
4. okt 2023

Som za to rada, nakoľko s dvojičkovským kočíkom som sa večne terigala po cestách, len preto, že niekto potrebuje zaparkovať rovno do vchodu!! Konečne!