Parkovanie na chodníku
Dobrý deň,ako je väčšine ľuďom známe,od 1.10. je zákaz parkovania na chodníku a u nás sa to už začalo vo veľkom aj pokutovať(130€). Ľudia sú z toho pobúrený a ohradzujú sa,že nemajú kde parkovať a mesto má vybudovať parkovacie miesta a štát mal najskôr vytvoriť podmienky a neviem čo ešte. To že vlastnia aj tri autá v rodine,to už nevadí. Sami vodiči osobákov majú plnú hubu ako zákony treba dodržiavať a priestupky tvrdo pokutovať,keď sa jedná napr o predchádzanie kamiónov(len ako príklad). Pritom sa to vedelo už dosť dlho,že sa takýto zákaz plánuje. Či to som len ja iná a vopred som sa na to pripravila?či prečo má stále niekto pocit,že sa má niekto iný o neho postarať a zabezpečiť mu pohodlný a bezstarostný život? Aký máte na to názor?
Aj keby sa vybudoval parkovaci dom, parkovisko, tak to je zase len pre všetkých zlé a nedomyslene, lebo nie je pred domom! Každý totižto nielenže chce zaparkovať, ale chce zaparkovať pred svojou bytovkou a nechce prejsť pár metrov.
Čo tu treba zmeniť je hlavne zmýšľanie ľudí
Ja mám na to názor že chvalabohu, konečne. Doslova nenávidím situáciu, keď idem kočíkom po ulici, a nonstop vlastne musím ísť po ceste, kvôli autám na chodníku. Samozrejme na ceste na mňa zasa trúbia, už som sa veľakrát v dedine pohádala kvôli parkovaniu, je to otras. Nehovorím o tom, keď prší, je blato potom môžem polhod umývať blato z kolies 🤦🏻♀️ proste chodník je pre chodcov, auta nech každý parkuje na vlastnom pozemku, ako my dokážeme naše autá parkovať vo dvore verím tomu že to dokáže každý, ale ľudia sú leniví.
@mima86 rovnako je to so vsetkym, udrzba okolo bytovky atd... :D mne je az smiesne ked nariekaju u nas, ze nemaju pod okienkom upratany bordel (ktory si hadzu z okien, balkonov), alebo nepokosene, alebo kvietky nemaju vysadene.. to je so vsetkym tak bohuzial na sidliskach uz :D Cest vinimkam. Ja si pamatam doby ked ihrisko za domom SVOJPOMOCNE a za SVOJE PENIAZE urobili otcovia z bytovky. A v zivote osm nevidela ich sa tym vystatovat, vyhadzovat deti zo sidliska z tade, ktore nie su "ich" a pod.. :DD
A toto s parkovanim, je rovnake. Myslim, ze ak by bol PRIMERANY pocet aut na domacnost, tak by sa popratali. Keby firemne dodavky nestali pred bytovkami, ale pekne pred firmami, tiez by bolo na ulici volnejsie. Keby ludia nezaparkovali na 8hodin v meste na frekventovanej ulici, tiez by bolo viac miesta pre tch co idu "len nieco vybavit"... ale ritulu si treba odviezt od dveri k dveram, nedaj boze vyuzit iny sposob prepravy, nedaj boze trocuh logistiku riesit...
Presne ako sa tu pise, myslenie treba zmenit, a nebude treba nafukovat ulice...
Na dedinach bezne sa blokuje cesta, vdaka zaparkovanym autam sa dve auta po ulici vedla seba nezmestia, obchadzat sa s autobusom popri tychto autach je uplny zazitok... LEBO na dvoroch treba zrusit parkovanie (to sa v xy pripadoch u nas stalo...) a supnut auta na ulicu :D
Som šofér, aj vlastním auto, ale nič ma tak nevytoči ako auto zaparkované na chodníku. Je mi jedno, či to je pred domom majiteľa auta. Jednoducho ten chodník má slúžiť pre chodcov. Či keď mu oškriem auto kočíkom, nevadí? Vedeli sme všetci, že sa takéto niečo chystá, dalo sa vopred pripraviť. Prečo by niektoré zákony mali platiť a iné nie?
@melanta Podla teba teraz maju zbúrať pol dediny, lebo pred 70.rokmi stačil aj rusky bicykel ?
Ja chapem obe strany. Ale vezmite si napriklad hlavne mesto. V centre zaparkovat nemozne a ja konkretne som z petrzalky a tu ked nemozes na chodniku, tak si v prdeli. Cela petrzalka bola stavana tak, ze ratali s jednym autom na 4byty! Takze ani len to jedno na domacnost nevyjde co sa tyka parkovacich miest. Jasne, preco by mala mat jedna domacnost 2-3auta...ale sakra, ze to jedno nezaparkujes? A tu to neni tak ze o ulicu vedla alebo aj neviem kde ze zaparkujes..no nezaparkujes nikde..smola....
@renka30 no ale prečo je zápcha? Prečo všetko mešká? Lebo si všetci vyvážajú r*te v autách..keby aspoň polovica tých ľudí presedlala na autobusy tak nie sú žiadne zápchy... krásne to bolo vidieť v lete keď som ráno prišla z Limbachu do Petržalky za 58 minút..a teraz mi to trvá hodinu a pol..tým istým spojom... takže problém nie je v MHD ale niekde inde..
Nie vytvorit parkovacie miesta , ale oznacit.
Mesta to neurobili, preto sa tam nesmie parkovat. Matel im zobral peniaze na danove bonusy hold nebudu znacky, odmeteny sneh posypane chodniky asistenti v skolach.....
Keby boli dobré spoje ( vlaky , autobusy , MHD ) ľudia by nemali toľko áut
@pikachu999 To mas naopak. Spoje boli dobre a az ked si ludia kupili tolko aut sa zrusili spoje.
Pamatam este tak 1990-1995 kedy sa to zacalo lamat, postupne do autobusov so mnou nastupovalo coraz menej ludi, cca 2000 som do dediny ku starej mame cestoval aj sam a hocikedy ma aj zviezli znami v aute ked ma tam videli na navsteve.
Je nemyslitelne aby to fungovalo ze ide autobus za 250 tisic €, vodic celkova cena prace zo 2500€ mesacne, za 10 rokov to mas 550 tisic € a zaplatilo to par ludi co sa tam kedy tedy zvezu...
Takze ak ma jazdit viac spojov tak ich ludia musia zacat vyuzivat, platit, potom sa pridaju dalsie.
Len sa chcem opýtať tie čo píšete že ste sa nato pripravili môžem len vedieť ako ? Pýtam sa v dobrom len ma to zaujíma.
@lneviemmeno na Kramaroch je to parkovanie ozaj obmedzene. Kazdy den chodím pešo a kazde auto co parkuje tieto dni na chodniku uz ma za stieracom papier od policajtov. Ak musis chodit autom tak moznost je odparkovat ho bud na zeleznej studienke a odviezť sa 4 zastavky trolejom. Je to take ozlomkrk, ale mozno nudzove riesenie ked sa ti nepodari zaparkovat pri nemocnici.
Ja sa teším, že sa neparkuje na chodníkoch. Každé ráno cestou do školy pri škole na chodníku bolo plno áut čo bolo odparkovanych na chodníku, tak že keď sme chceli s deťmi prejsť museli sme obísť autá a ísť po kraji cesty. A to bolo každý deň. Takto sú deti v bezpečí a idú po chodníku
@babyfrog keby polovica ludi zacala chodit mhd tak do tej mhd nevojdes aka je preplnena. Uz teraz chodia nacvakane autobusy. Neraz sa mi stalo, ze som proste do busu uz nevosla a cakala dalsi a dalsi dosiel rovnako plny, tak som sa musela len natlacit na ludi a objimat sa s cudzimi
Ja s tým pokutovaním súhlasím a snáď sa bude aj konať a pomôže to, už nekočíkujem, ale nie raz sa mi stalo, že som bola blokovaná odparkovaným kreténom a buď mi vyšlo ísť po blate, alebo to otočíť a ísť obchádkou, lebo ďalšia cesta bola v neprehľadnej zákrute...stalo sa už aj, že dcérkina trojkolka oškrela auto.
Na vine sú samosprávy, že sa na to nepripravili. Kľudne by som povolila parkovanie tam, kde zostane 1,5 metra na prechod chodcov. Taká tá rétorika o 2-3 autach mi príde čistá závisť. Rovnako aj o tých vlastnych pozemkoch. My keď sme podávali projekt, bolo nám prikázané stavat zarovno s ostatnými domami, aby tie domy tvorili jeden ucelený rad, že take domy cik cak by vyzerali zle. Tak potom nech sa zosynchronizuju stavebne urady, obce a dopravní inžinieri, čo vlastne chcú od ludi. Teraz si kvôli tomu majú burat obyvacky a miesto toho si tam dat garaz? Slovensko je automobilová veľmoc, ktorá sa spolu so subdodávateľskými firmami postarala o desiatky tisic pracovných miest. Takáto nevraživosť voči autám je úplne mimo. Odporucam menej sledovat Simecku, už je po volbach a radšej sa pozerať na vyhody aut. Aj vďaka takej spotrebnej dani z palív naša ekonomika aspoň ako tak drzi.
@natashkaa na toto už odpoved nemajú 😀
@pikachu999 ale mali. Auto je u nás statusova vec. Pre mňa nepochopiteľné a trápne, ale sú ľudia, ktorí aj keď majú výborné spojenie, idú autom, ktoré majú na leasing 🤦♀️, len aby niekto nevidel, že idú MHD
@elanor My to presne tak robíme ako si opísala. Len s tým rozdielom, že šofér čaká a spolusediaci otvára a zatvára bránu a odhana šťastné psy 😀. Za 4 mesiace som asi dva krát zaparkovala na ulici na par minút pri dome..keď sme mali ísť ešte inam. Inak vždy do dvora.
@tatiana1329 cudujem sa Vam, ze im to vysvetlujete, kto nechce, nepochopi, zbytocne si minate energiu
len dufam, ze raz nebudu v inom na opacnej strane, kde budu potrebovat pomoc, typicke slovensko
@hiro ja som napríklad chodila vlakom mala som to 10 minút do práce.. minulý rok upravili grafikon tak že sa nemám ako dostať a autobus nejde žiaden..tak som si musela kúpiť auto či som chcela alebo nie
@tilly to aj pre mňa nepochopiteľné..ja mám auto len pre to že sa inak nemám ako dostať do práce ..😵💫
@tramtada31 podla mna, by mali zazalovat panelaky postavene v 70-tych rokoch, ze nepocitali s tym, ze v roku 2023 bude viac aut a nove zakony. panelak 106 bytov, miest kolko 30-40? to ako urcia damy, kto ma narok a kto nie, ked ich napad je jeden byt- jedno auto.jaaaj matika nepusti. A uz sa tesim, ako im vyrastu deti a urcite nebudu chciet auto, potom ... to uz bude problem, ale az ked sa ich to bude tykat.
@nikoletah ja bývam v dome v meste. Do minulého roka sa u nás v meste platila za byt a dom úplne rovnaká daň. Za dvor, záhradu a ostatné platíme len my v domoch. Čiže aj za to parkovisko. Tento rok v našom meste zvýšili dane niekoľkonásobne a áno, byt teraz platí o niečo viac za m2, ako dom. Ale je to viac menej kozmetický rozdiel. V celkovej sume je to aj tak neporovnateľné, nakoľko v byte neplatis dane za žiadny pozemok, aj keď reálne minimalne to parkovisko používa každý. A za spoločné priestory tiež nič. V dome platím aj za chodby a technickú miestnosť a pod., čiže násobne viac oproti porovnatelne velkemu bytu. Vybudovanie parkoviska pre dve autá ma len v materiáli stálo cca 4000 eur. Ešte kde je práca a "stroje" ( robili sme ho svojpomocne a stroje požičané za fľašu). Kto v paneláku by dal čo len polovicu z tej sumy na vybudovanie parkoviska? Všetky parkoviská, ktoré sa budujú na sídlisku, sa platia zo spoločných peňazí, čiže aj z mojich daní a ja tie parkoviská nevyužívam. Stále nevidíš ten dvojaký meter?
@andilka čiže podľa teba je v poriadku, ak budú autá stáť úplne všade? Lebo takéto zmýšľanie povedie presne k tomu, že jedného pekného dňa nebude na sídlisku ani zeleň, ani chodníky, proste nič, len jedno veľké parkovisko. Ja teda fakt som posledný človek, ktorý by suhlasil s nejakou reguláciou, ja som bytostne proti takémuto niečomu, lenže v prípade áut je to asi jediná možnosť. Tuším v Zurichu to spravili tak, že auto prihlásiš len vtedy, ak vieš preukázať, kde ho budeš parkovať. To vyriešilo dosť veľa vecí. Praha napríklad má všade rezidentské a neverila som vlastným očiam, že poloprázdne parkovisko na sídlisku. Ako jednoducho sa to vyriešilo. Aj tam najprv každý brblal, teraz sú všetci radi. Bavili sme sa s domácimi, máme tam kamošov. A áno, platia za rezidentské, áno, nepáčilo sa im to, ale vo výsledku majú vždy kde zaparkovať.

Zaujímavá debata, evidetne z takýchto ľudí robia prieskumy. Lebo neviem ako ľudia na sídliskách sa rok do predu mali pripraviť na tento nový zákon u nás nijaká možnosť za cely rok neprišla. Miesto sa ani len nedá prenajať žeby sme nejaké tie peniažky dali do mestského rozpočtu a ani nám nijaké nové miesta nepripravili a ani nevybudovali. A naozaj kúpiť si dom s parkovaním v dnešnej dobe je troska cez riešenie ;)