Parkovanie na chodníku
Dobrý deň,ako je väčšine ľuďom známe,od 1.10. je zákaz parkovania na chodníku a u nás sa to už začalo vo veľkom aj pokutovať(130€). Ľudia sú z toho pobúrený a ohradzujú sa,že nemajú kde parkovať a mesto má vybudovať parkovacie miesta a štát mal najskôr vytvoriť podmienky a neviem čo ešte. To že vlastnia aj tri autá v rodine,to už nevadí. Sami vodiči osobákov majú plnú hubu ako zákony treba dodržiavať a priestupky tvrdo pokutovať,keď sa jedná napr o predchádzanie kamiónov(len ako príklad). Pritom sa to vedelo už dosť dlho,že sa takýto zákaz plánuje. Či to som len ja iná a vopred som sa na to pripravila?či prečo má stále niekto pocit,že sa má niekto iný o neho postarať a zabezpečiť mu pohodlný a bezstarostný život? Aký máte na to názor?
@tatiana1329 ma to 2strany, vedelo sa o tom dlho, ludia nemozu cakat, ze to bude za nich riesit niekto iny. Mali sa vo velkom obratit na obce, mesto nech skusia nejako poriesit parkovanie, a ano aj ked by mali platit. Je to stale menej ako oplacat dookola pokuty a to ver, ze su policajti ktory s radostou budu dookola pokutovat jednu a tu istu osobu.
A ano suhlasim, ze tie "dolniacke" domy su naozaj niektore riesene nestastne, ale napriklad tu u nas, vela ludi si zrusilo predzahradku a sup tam narobit parkovacie miesta.
@elanor ty si doslova dusevny mrzak...najhorsie je, ze podobni tebe riadia tuto krajinu... normalny clovek pochopi, ze matka napriklad 3 deti do 4 rokov nemoze ist na nakupy na bicykli atd... ja som aj chodec ( s kocikom ), a parkovanie aut na chodniku ma len velmi vynimocne obmedzovalo... naopak, zakaz parkovania na chodniku ma ako soferku obmedzuje velmi, lebo po 17 nemam sancu zaparkovat... a je nonsens, aby ludia chodili parkovat niekde 2km od domu, hlavne ak ma clovek viac malych deti a velky nakup, alebo stary ci chory clovek...tych 1,5 metra, ako to bolo doteraz, bolo pre nas chodcov uplne postacujucich, pokutovat sa mali len ti, ktori toto nariadenie nedodrziavali... tvoja odpoved - mali ste sa pripravit - ok, ako sa ty pripravujes na situaciu, ked napriklad raz zakazu bicykle ?😃 lebo z tvojich odpovedi je zjavne, ze clovek ma byt pripraveny vzdy a na vsetky absurdity a roky dopredu.. ako si pripravena na to, ze budes chora a budes potrebovat behat po vzdialenejsich lekaroch ?
A uplny gol - zburat obvodovu stenu a prestavat😂😂 najhorsie, ze to dotycny myslel vazne... cloveku az rozum stoji...
Tento zakon v takomto zneni a rozsahu, ako plati od 1.10., mozu vitat len bezohladni ludia, ktori nemaju problem s tym, ze vrchnost zavadza absurdity a pokial sa to ich samotnych netyka, no tak co tam po tom, ze xy ludi ma obrovsky problem... nuz, jedneho dna to moze dobehnut aj vas, a to sa vam uz pacit nebude...
Ja sa len pytam, kam zmizla ludskost ? 🤷♀️
Škoda že nepokutujú aj u nás v dedine 🤐 s malým sa prechádzame s kočíkom po ceste keďže chodníky sú plné áut..a keby nebolo toho malo, ani len 30tku nedodržujú a lietajú jak blbci 🤨 ako z pohľadu matky som rada za tie pokuty 😉
Ja s tyn naor nesuhlasim. Ano mnohokrat sa nedalo prejst po chodniku ale zase pre mna to nebola daka katastrofa.
Najma na sidliskach je nedostatok parkovacich miest, aj keby jedna rodina ma len jedno auto, tak proste v panelaku zije xy ludi co ma auto a plochy na parkovanie nie su, ani nie je vsade miesto na ich vybudovanie. A ako ist domov po praci a kruzit ci zaparkovat aj par ulic inde nie je moc prijemne. Preto je za mna tento zakaz nezmysel
Poznamka zijem v rodinnom dome s parkovacimi miestami dnu, keby niekto ma potrebu oznacit ako ta co parkuje na chodniku a napriek tomu sa mi toto schvalenie nepaci, pri nedostatku miesta este urobit takyto sek, ako napr cyklo trasy na hlavnych tahoch, ten kto byvs v ba vie co myslim v meste, je to katastrofa
@aceris píšem o ľuďoch, ktorí majú výborné spojenie. Chápem, keď niekto vozí deti po krúžkoch z jednej strany mesta na druhú, chápem, ak niekto vozí materiál, alebo ľudí, čo kvôli práci lietajú po meste. To by bolo neefektívne chodiť MHD.
Píšem o ľuďoch a takých je strašne veľa, ktorí napriek tomu, že majú spojenie, idú si sadnúť do kancelárie/ambulancie/salónu na 8 a viac hodín, idú autom... a každý svojim... lebo oni MHD nepôjdu, pche 🤦♀️. Pre mňa nepochopiteľné. Mám vo svojom okolí príliš veľa takých ľudí. Napr kamoška, robotu (lekárka, takže je v tej budove celý deň) má asi kilometer od domu, môže tam ísť priamo, kilometer dáš bežnou chôdzou za 12-13 minút, ale ona ide autom cez 5 upchatych križovatiek. Kamoši, manželia, obaja robia kúsok od seba, každý ide svojim autom, deti veľké, takže nie kvôli tomu, aby ich zobrali z družiny a vozili po krúžkoch. Ďalšia kamoška pinda na parkovanie pri robote, pri dome, zápchy, pritom jej ide autobus priamo od domu a pri robote má zastávku asi 300m. Ďalšia robí v Business centre a chodí z kraja mesta, má k dispozícii električku, ktorá nestojí v zápche, ale neee, idem autom. A takých je tých zapchach minimálne 30-40%. A budú plakať, že im cesta trvá dlho a že nie je kde parkovať, ale neurobia nič preto, aby to bolo inak.
@tramtada31 no tak neviem, v ktorej časti prahy si bola, ale tam, kde sme boli my a kde bývajú naši kamoši, tak bolo prázdno. Jediný nasr..ti sme boli my, keď sme prišli, lebo sme netušili, aký je systém, ak by sme tušili, hľadám ubytovanie s parkovaním, ale vyriešilo sa to v pohode. Ale reálne boli poloprázdne ulice. A MHD v Prahe je oproti SK totálne premakana, nemam žiadnu výhradu. Spojov naozaj dosť. Už potom fakt neviem, čo by si chcela.
Nám dali výnimku, na chodníku môžme parkovať
@tilly absolútne suhlas. Presne o tomto to je. Tu predsa nejde o to, aby sa matka so 4 detmi a nákupom trepala niekam dve hodiny spojmi. Ale presne o to, aby všetci, ktorí môžu, presadli do MHD alebo šli pešo. Ja len malý príklad za všetky. Moje decko malo školu 35 minút pešo z domu a chodilo pešo. Polovica triedy to mala podstatne kratšie a všetkých vozili. Pre mňa nepochopiteľné. Neskôr začal chodiť na bicykli a bol problém, kam ten bicykel dať, žiadny stojan, nič nikde. Chvalabohu škola k tomu pristupila veľmi pekne a dnes majú vybudované dokonca kryté státie pre bicykle a všimla som si, že je plné. Takže fakt stačí niekedy len pripraviť podmienky.
@tilly vies si predatavit co nastane keby vsetci ti ludia, ktori chodia autom idu MHD? Tie preplnene autobusy a meskajuce spoje? A to ze nie kazdemu je to po voli? Napr mne sa MHD hnusi, dychat tam cudzich kaslajucich ludi, mam auto, tak ho pouzivam. Hrozne si takychto ludi vratane mna odsudila nepravom.
Nie je mesto ako mesto. Su mesta kde bol uz pred tym problem vobec najst parkovacie miesto ( mozno aj vo vacsine miest ) a teraz sa to uz len nakopilo. To ze sa ludia pripravia je ok, ale oni to vedeli rovnako a preco sa nepripravili ? Najprv zakazu a potom doriesia ? Som aj chodec aj sofer v oboch pripadoch situacia na hovno. Ale aby pred rodinnym domom nemohli ludia parkovat to je sila, ak mam odhrnat sneh alebo zametat listie to je povinnost ak parkovat to uz zakaz, to mi pride nefer. Do mnohych ulic nevojde smeriarske auto ak nezaparkuju na chodnik. Fakt neviem kam ludia maju odparkovat auto. Nie je dost miest. Keby stali parkovacie domy hm ?
@majerhka ved ano, potom povolia, ze niekde sa moze a potom zacnu ludia vyvadzat, ze niekde to ide a mozu a niekde nie. Proste podla mna absolutny nezmysel. Chodime s deckami autobusom, aj napriek tomu, ze som sofer. Ale kolko casu za tyzden stratime ked cakame na bus. Doucko skonci o 17:30 bus ide 18:31. A to je takmer denne. Silou mocou chcu znizit pocet aut, ale to sa nikdy nestane len nerealne zakazuju a strpcuju ludim zivot.
@walteaa plne suhlasim. Ale ludia su zvacsa taki hlupi, ze sa obybaju ako im nariadia a este sa tym vystatuju, ze ako dobre sa zariadili popredu. Cim vacsia nezmyselnost tym viac sa slovac ohne a posluchne. Vrchnist nevie co je to chodit autobusmi alebo co je to problem zaparkovat. Vyvazaju sa a bezny lud ich nezaujima. Niesme rozmaznane chodime autobusom, ale co sa nanadavam ach, aj dychat vzdych mhd zvladnem ale teda zdaleka to nie je ideal cakat donemoty na spoj. Uz nemam male deti, ale tym s malymi nezavidim. Kolkokrat ambulancie pediater zubar ach co som sa sdeckami nachodila, neurologia logopedia imuno pppcp dnes sa mozem len tesit, ze toto mam uz zasebou a lutovat tych co zvadzaju boj kam s autom kam s dietatom atd
Reálne si myslím, že pôvodný systém, kedy musel zostať voľný chodník v šírke 1,5 m bol úplne v pohode, napr. u nás na ulici mame široké chodníky, kde to absolútne nebol problém dodŕžať a bol aj vlk sýty aj ovca celá. Teraz bude akurát sused na suseda volať MP lebo veď sú medzi nami aj takí ľudia, ktorých taká zloba doslova živí.
@salije presne, mne MHD nevadí, cestujem od kedy som začala chodiť na SŠ čo je už dosť rokov, ale tie nervy čo som zažívala keď boli decká menšie. S mladšou, tanečnicou, 3x týždenne na tréningy, cesta reálne MHD na 20 min ale radšej ani nerátam koľko razy autobus čo mal 20 minútový interval meškal 15 minút, prípadne nešiel vôbec, čiže interval sa predĺžil na 40 min, zastávka busu bez prístrešku na hlavnej ceste, keď pršalo fúkalo nebolo sa kam schovať, v zime čakať 40 min na zastávke nebolo tiež nič moc. Stalo sa, že sme sa aj vrátili domov a dieťa uplakané, nešťastné, že nešlo na tréning. A to nepíšem o nejakom mini meste ale o Bratislave. Našťastie sa situácia zlepšila, vďaka jednej skvelej pani poslankyni, ktorú sme mali na mestskom zastupiteľstve, a ktorú ako jednu z mála zaujímali aj obyčajní ľudia.
Ahoj @autorka.
Nerozumiem tvojmu vyjadreniu, ze si sa na to pripravila.
Akoze psychicky? Ze sa budu rozdavat pokuty?
Alebo fyzicky? Ze si si kupila predrazenu garaz za 50.000€ alebo parkovacie miesto za 30.000€?
Alebo si predala auto?
Suhlasim s ostatnymi, ze najskor maju byt postavene parkovacie domy, az potom zakaz parkovania na chodnikoch.
Ludia na chodnikoch neparkuju, lebo sa im to paci. Ale preto, lebo tam bolo doteraz miesto.
Bojovat s autami na chodnikoch zakazom by sa dalo, keby bolo dost ineho miesta na uschovanie automobilov.
Predstav si, ze vas je v praci 30 a kazdy potrebujete pracovat na pocitaci. Mate 15 pracovnych stolov. Co logicky urobite? Vytvorite si niekde v miestnosti svoj kutik, kde si date pocitac a stolicku. Nikomu z vas sa to nepaci. Stazujete si. Zamestnavatelovi sa to tiez nepaci. A tak povie, ze ten, co nebude mat pocitac na stole, dostane kazdy den pokutu. Novy priestor ti neda. Co urobis? Ako sa na to pripravis? Pojdes za spravcom budovy a zakupis si kancelariu a zadlzis sa sumou, ktora tvori 20-50nasobok tvojej mzdy? Alebo sa obratis na zamestnavatela, aby ti vytvoril priestor, kde si mozes svoj pocitac zapojit za mensi mesacny priplatok, aby si tu pokutu nedostala?
@akje suhlas 🙂 Velmi dobre vysvetlene pre tie ktore nemaju tusenie co to je parkovat na sidlisku. Nastastie my uz mame dom aj s parkovacimi miestami, ale vzdy ked idem za otcom na sidlisko na navstevu tak sa desim toho ako zase budem parkovat. A ked uz je zakazane na chodnikoch, tak ja uz fakt neviem kde si to auto dam..
Tiez by ma zaujimalo ako si sa dopredu pripravila. Daj recept.
@akje ved ale kolko dal stat nato casu, aby sa pripravili ludia a mesta/obce nato? Ze ludia cakali ze niekto to za nich vyriesi? Preco ludia nedavali podnety na mesta? Preco nechodili otravovat poslancov, aby to riesili? V tomto uznavam, ze nepozbierane h*vna po psoch su nic, ale to sa stale ludia stazuju.
pises:
"este raz, sam clovek si je zodpovedny zato, kde a ako bude parkovat. Ak chce mat auto, musi rozmyslat dopredu, ako a kde ho zaparkuje. Ak je ochotny akceptovat pri kupe domu/bytu, ze auto nema kam dat, tak je to jeho problem.
Ak je to auto pre neho take dolezite, tak nech si hlada dom/byt tam kde zaparkuje. Ak ale kaceptuje pri kupe, ze niet kde, jeho vec. Tak nech preda auto. Su aj ine moznosti.
Ludia su za posledne roky velmi pohodni, niesu ochotni ziadnym kompromisom. A za svoje chyby a nemyslenie na zadne vratka s radostou a oblubou obvinuju inych. Ale mozu si zato hlavne sami. Mali rozmyslat."
Ak si zodpovedna teraz neznamena, ze tak budes posobit aj za 30 rokov, ked sa zavedie nejaky novy zakon.
V zahranici je bezne, ze na balkone si nemozes vesat pradlo. Jednoducho je to zakazane, inak dostanes pokutu.
Pri kupe dnes by si sa nad tym, predpokladam, nezamyslala. Za 30 rokov ti to zakazu. Nedaju ti ine miesto na susenie. Developeri vsak za 30 rokov s tym budu pocitat a vytvoria susiarne v ramci novej budovy. Ty si budes stazovat, ze ty ten priestor nemas a nemas teda kde susit pradlo.
Pride ina nova elanor a povie ti: "sam clovek si je zodpovedny zato, kde a ako bude susit pradlo. Ak chce pradlo susit, musi rozmyslat dopredu, ako a kde ho zavesi. Ak je ochotny akceptovat pri kupe domu/bytu, ze pradlo nema kam dat, tak je to jeho problem."
Mlada elanor na to myslela a teda ty, stara elanor mas smolku.
Absolutne nic tvoj komentar nevyriesil okrem toho, ze si sa tu vysvihla, aka si ty sikovna ;).
@akje mam susiak vytahovaci nad vanou v kupelni. Aj tak ho vyuzivam minimalne. Mame susicku. Takze 99% sa susi tam. A nie, nemam ju v kupelni, ani technickej miestnosti, ani na chodbe. Lebo tam niet miesto. Narvali sme ju do obyvacky. Takze kludne mozu zakazat susit na balkone. Nech sa paci...
@veronikastrickova presne si to napisala. Stat dal MESTAM a OBCIAM cas na to, aby to vyriesili. Nie LUDOM. U nas to starosta vyriesil. Dal znacku na miesta, kde je mozne parkovat aj nadalej na chodniku. Je si vedomy, ze miesto tam jednosucho nie je a jedine, co to vyriesi su nove parkovacie domy, ktore este nestoja.

No u nás neparkujú na chodníkoch ale priamo na frekventovaných obojsmerných cestách...takže keď idem po tých uliciach, viac stojím ako idem. Samozrejme nedodržaná šírka 6 m, ale tu sa to nejako všetko akceptuje :(