icon

Parkovanie na chodníku

3. okt 2023

Dobrý deň,ako je väčšine ľuďom známe,od 1.10. je zákaz parkovania na chodníku a u nás sa to už začalo vo veľkom aj pokutovať(130€). Ľudia sú z toho pobúrený a ohradzujú sa,že nemajú kde parkovať a mesto má vybudovať parkovacie miesta a štát mal najskôr vytvoriť podmienky a neviem čo ešte. To že vlastnia aj tri autá v rodine,to už nevadí. Sami vodiči osobákov majú plnú hubu ako zákony treba dodržiavať a priestupky tvrdo pokutovať,keď sa jedná napr o predchádzanie kamiónov(len ako príklad). Pritom sa to vedelo už dosť dlho,že sa takýto zákaz plánuje. Či to som len ja iná a vopred som sa na to pripravila?či prečo má stále niekto pocit,že sa má niekto iný o neho postarať a zabezpečiť mu pohodlný a bezstarostný život? Aký máte na to názor?

autor
10. okt 2023

Ďakujem všetkým za príspevky a názory. Ešte jedna otázka by bola,všetci čo tu píšete,že mesto má vytvoriť parkovacie miesta resp postaviť parkovacie domy, ste ochotní to aj zaplatiť?či zas len nech sa postará a zaplatí to niekto iný,lebo ja to chcem a ja som to tak povedala?

veronikastrickova
10. okt 2023

Samozrejme, akonahle by sme sa vratili zit do mesta natrvalo, kupime parkovacie miesto na 1auto. Ked sme tam zili nekupili sme len preto, lebo sme boli v podnajme a nevedeli sme kde budeme byvat.

deniseee
10. okt 2023

Takto ti poviem. Kedysi tu u nas na okoli bolo parkovania kopec. Vedla nasho domu bolo parkovisko, dost velke pre nas vsetkych, ktori tu byvame. Oproti nam, cez cestu bolo druhe. Najprv postavili dlhy panelak na to miesto pred nami a potom nam zobrali aj to parkovisko vedla nasho domu a postavili tam dalsi dom. Takze sa len a len zahustuje, niekto sa na tom paradne nabalil a nam len zobral parkovacie miesta, neostali ziadne. Pytas sa nas, ci sme ochotni zaplatit, aby nam postavili parkovaci dom? NIE! Nech ho postavia za vlastne ti, ktori nas o nase parkovisko obrali! To je take uzasne, ze niekto pride, zoberie ludom moznost parkovat, nijako to nenahradi, postavi barak, zhrabne prachy a ked chcete mat kde parkovat, tak je to len vas problem. Ja by som to normalne dala tym ludom vzdy ako povinnost, aby museli pekne krasne pre ludi tie parkovacie miesta ponechat. A to viem o mnohych miestach, kde sa stalo toto iste.

beronsche
10. okt 2023

Mnohe obce, ktore maju uzemny plan, maju nejake povolene % zastavanosti a vyzaduju vytvorit k domu 1-2 parkovacie miesta. Rozmyslam, preco to uz davno neplati celoplosne..
Stavia developer obytny dom? Ma postavit aj primerane velke parkovisko...
Samozrejme to nijako neriesi uz existujuci stav..
Ten by nemal byt riadeny centralne zakazom, tu by to mala mat samosprava rozhodovacie pravo. Riesit to s rozumom. Viem, utopia na Slovensku..

akje
10. okt 2023

@autorka ja som ti uz odpovedala vo svojom prispevku a tiez ti polozila otazku. Mozes mi povedat, ako si sa na to pripravila?

veronikastrickova
10. okt 2023

@deniseee ved ale oni maju povinnost urobit parkovacie miesta a vy mate moznost namietat a pripomienkovat ked idu stavat

beronsche
10. okt 2023

@veronikastrickova chcem vidiet ten pripad, kedy pripomienkovanie obyvatelov vedlajsieho bloku , nieco realne vyriesilo..
Mozes mat namietky len v ramci zakona, ak developer vlastni dany pozemok a ak dodrzal zakonne poziadavky, nezmozes nic...

deniseee
10. okt 2023

@veronikastrickova pripomienkovane bolo, nic nepomohlo. Peticia proti tej stavbe bola tiez. A ano, maju a mali povinnost vytvorit urcity pocet parkovacich miest. A urcity pocet spravili - len menej ako bolo predtym (vyrazne menej, kedze tam stoja tie domy) a tie miesta, ktore tam su, tak patria tomu novopostavenemu baraku, resp. jeho obyvatelom. Ze nam neostalo ziadne miesto a ze nas len obrali, uz nikoho nezaujima a netrapi. Vies, co pises je pekne, ale je to krasna teoria, ktora je platna asi ako mrtvemu zimnik.

erikavesela
10. okt 2023

@veronikastrickova nemas sancu...my byvame v oblasti, kde ma vyustit tunel z race.. nepomohli sme si nicim, pripomienkovanim, organizovanim stretnuti zo zastupcami mesta, dialnicnej spolocnosti, pisanim na rozne miesta, peticiami...ver tomu, robili sme vsetko mozne...nepomohli sme si

vladdinka
10. okt 2023

niekedy proste nepomoze nic, aj je zamer z vyssich miest vysoky, tak aj keby sa neviem kolko ludi spojilo, tak proste s niektorymi stavbami sa pohnut neda. nakoniec aj tak na to doplati alen obyvatelia danej casti a to zvacsa tych z vrchu vobec nezaujima

natalka13
10. okt 2023

@erikavesela je moznost aby siel inou cestou ten tunel?

erikavesela
10. okt 2023

@natalka13 je moznost ineho a logickejsieho vyustenia (co sa prepravy a moznych cielov tyka, ohlahcenia dopravy bratislavy) a to bolo to, co by bolo pre vsetkych obyvatelov najlepsie..15 rokov snahy...a nic

natalka13
10. okt 2023

@erikavesela neviem kde by mohol ist. Preto sa pytam, kedze uz je tam vyjazd na dialnicu postaveny.

erikavesela
10. okt 2023

@natalka13 ano, je...ale stoji tak max.6 rokov....okolite obce to riesia 15 rokov a viac...bratislavska doprava nebude tymto riesenim odbremenena...

tramtada31
10. okt 2023

@erikavesela ty by si nechcela, aby siel ten tunel pod Karpatami? A vieš aj uviest dôvody? Ono hlavne Racania to chceli, aby sa odlahcila zitna a puchovska.

erikavesela
10. okt 2023

@tramtada31 ja pisem o vyusteni...nie o tunely...

autor
19. nov 2023

@akje
Áno presne ako píšeš,pripravili sme sa na to už pred 15 rokmi,ako fyzicky,ale hlavne psychicky(čo by podobné tebe potrebovali)ako to tu tak čítam. V meste pri bytovke máme aj garáž,aj parkovacie miesto a na dedine máme takisto dvor 2800m čiže tam je kde odparkovat. Ako tu bolo písané,že sa mali vytvoriť podmienky,keby pre každého mal štát vytvárať podmienky aby každému vo všetkom vyhovel,vieš si to vôbec reálne a technicky predstaviť? Ja ani nie..

akvi
20. nov 2023

Ja len tak na okraj, neviem, ako inde, ale u nás v meste sa nezmenilo, že nič. Ďalej sa veselo parkuje na chodníku a nikto to nekontroluje. Mám kamoša MP, tak som sa ho pýtala a proste je to tak, že zákon sa prijal, ale oni majú svoje nariadenia od mesta. Úplná groteska toto celé a parádny obraz nášho štátu. A to mne teda fakt nejde o to, aby začali buzerovat ľudí na sídliskách, ale napríklad v našej štvrti parkujú ľudia na chodníku preto, že su leniví si vliezť do dvora, nie preto, že by nemali kde parkovať. A potom ide matka s kočíkom po ceste a ešte na ňu idioti trubia. No akože kadiaľ má ísť?

prasiatko30
20. nov 2023

Ja len jedno nechapem - problem parkovania na sk sidliskach uz existuje prinajmensom 30 rokov a stale nie su schopni zodpovedni prist s jednoduchym riesenim - postavis barak pre 20 rodin, musis mat parkovanie pre, prinajmensom, 20 aut. a ako? Jednoducho robis podzemnu garaz pod barakom pre tvojich klientov. Ked sa to takto da riesit inde nechapem preco na sk toto nie je pravidlom a dokonca aj mesto by malo riesit podzemne parkovanie pre svojich obyvatelov.

akje
20. nov 2023

@autorka to, ze si nevies predstavit vybudovanie parkovacich domov je tvoj problem, nie moj 😊 to riesenie je pre kazdeho a celoplosne 😊 ak sa nestavaju garaze, ako si moze niekto kupit nieco, co na trhu aktualne chyba? 😄 nezmyselne nariadenia sa prijimat nedaju..
Co sa tyka tvojich slov o tom, kto potrebuje psychicku pripravu a kto nie. Myslim, ze k nam patris aj ty 😁 ved ty nezvladas nazor ostatnych a absolutne ho neprijimas..Celoplosne riesenie existuje. Uz sa tu o nom pisalo. Si sa mala psychicky pripravit aj na to, ze nie vsetci su taki dokonali ako ty 😄
ja som parkovanim zabezpecena a absolutne sa necudujem tym, ktori nie. Ba prave naopak, suhlasim s nimi.

akje
20. nov 2023

@akvi ano, ak je to o lenivosti, je to pravda.

autor
12. dec 2023

Trocha oživím túto tému.😀. V Košiciach chce mesto prenajímať parkovacie miesta (najskôr)v centre mesta a cena bude od 10tis za rok. Ktovie či bude aj naďalej taký nedostatok a "zrazu" sa bude dať parkovať aj ďalej od domu a v odľahlejších miestach mesta. 🤣🤣🤣

any_soj
12. dec 2023

Dosť pochybujem tu cenu, v Bratislave lukratívna Carlton garáž je okolo 4000€ ročne, úplný stred starého mesta

akje
12. dec 2023

@autorka skodoradostna autorka 🙂 o nic ine ti vlastne v teme nejde, len o to,, aby si sa vysmiala z tych, co si to nepodchytili. Naozaj mi je tych ludi luto.
Nemyslim si, ze by mal niekto cca 1.000€ mesacne na parkovanie...

veronikastrickova
12. dec 2023

@akje no tu to musi byt aspon polovica zien, ved tu zarabaju velke tisicky 💁🏽‍♀️

autor
13. dec 2023

Vôbec nie,žiadna škodoradosť za tým nie je. Samozrejme aj podľa mňa to je nemysliteľné dať toľko za parkovacie miesto,ale veď uvidíme časom či a čo sa zmení. Ja som len za to regulované státie,lebo v tých mestách je situácia naozaj kritická. Aj keď pred pár rokmi bola ponuka na Považí na jednom z najväčších sídlisk postaviť parkovací dom,no len keď to nemal kto zaplatiť,tak to ostalo ležať ľadom,každý by aj chcel,ale samozrejme zadarmo,nech to mesto alebo "niekto" zaplatí. Teraz keď bol sneh,tak bolo pekne vidno,ktoré autá treba a ktoré len zaberajú miesto. Lebo nech si hovorí kto chce čo chce,ale auto ktoré celý týždeň stojí naozaj netreba. A je nemysliteľné,ako napr u mojich susedov,aby mal manžel auto,manželka auto,ale do práce sa vozia spolu na služobnom,čiže tretie auto parkuje pred bytovkou. Na víkend príde dcéra z BA,syn niekde z Rakúska a na jednu domácnosť tu máme päť áut. To je podľa vás normálne?
Keby sa zaviedlo nejaké parkovanie,na jednu domácnost jedno auto za napr 150€,druhé už za 1000€,tretie dať napr 5000€/rok,tak myslím že by sa veľa veci tým vyriešilo a zmenilo. Lebo keď tie autá potrebuješ,tak asi vieš na čo ich potrebuješ a tým pádom sa ti to hádam aj oplatí.

natalka13
13. dec 2023

Mas pri byte garaz a svoje park.miesto.
Ake miesto? Mas ho ako pozemok v os.vlastnictve? Tie sa rusia a spadaju v BA pod paas. Vsetci keby mali moznost kupit garaz tak si ju kupia. To by so tie nadherne stavby mala vsade naokolo. Uzasna predstava sidlisk.

autor
13. dec 2023

@natalka13
Tak BA sa našťastie mňa netýka. Tam by som nechcel parkovať ani keby oni mne platili ročne neviem koľko.

erikavesela
13. dec 2023

Naivna predstava, ze pri 1000 alebo 5000 rocne budes mat kde zaparkovat

autor
13. dec 2023

@erikavesela
Naivná predstava,že nie. Už teraz má kopec ľudí auto na leasing,resp na úver,čiže na parkovné by nie všetkým ostávalo. Aspoň tých 5tis by sa málokomu chcelo platiť,dosť veľa ľuďom aj tých tisíc,čiže min tretina(možno až polovica) áut by zmizla a myslím ,že aj to by bolo lepšie ako nič.