Partner z Austrálie sa sťahuje na Slovensko - čo treba vybaviť?
Ahojte baby,
mám partnera z Austrálie a chcel by sa sem presťahovať. Netuším, aké kroky treba podniknúť, viete mi poradiť? Máte s týmto nejaké skúsenosti? Viete o problémoch, ktoré by sme mali očakávať? Viete mi prípadne poslať odkazy na stránky, ktoré sú aj v angličtine, aby si ich mohol priateľ naštudovať? Ďakujem krásne 🙂)) Už sa ho neviem dočkať....😍
daj sa na fb do expats in bratislava skupiny. co citam o cudzineckej policii v ba je to absolutny des a hroza....
@moneyka ten “Austrálčan” vie plynule po anglicky? Asi nie...
Ešte by som chcela vedieť, kto sa hneď sťahuje do inej krajiny, len preto, že tam ma “priateľku” bez toho, aby sa poznali na živo a vedel, do čoho ide ...
Veľmi podozrivý casto sa opakujúci scenár pri imigrantoch, ktorí sa potrebuju dostať do EU. Dávala by som si obrovský pozor a najprv išla omrknut tu Austráliu, predtým než si niekoho nasackujem s povolením k trvalému pobytu do vlastného bytu
Videli ste sa uz aj naživo či len cez net?
Wou, austrálčan sem na Slovensko? To akoby sa sťahujem ja za láskou do Somálska. Nemyslím to v zlom, len sa čudujem, že z takej krajiny chce ísť žiť niekto sem. :D
Ked chce tu zostat na trvalo, tak bud musi pracovat na sk a vybavit si trvaly pobyt na zaklade pracovnej zmluvy alebo sobas s obcanom SR a potom vybavovat tryvaly pobyt ako zlucenie rodiny.
https://www.mic.iom.sk/en/residence/temporary-r...
https://www.mic.iom.sk/en/residence/permanent-r...
Je to informacia so stranky informacneho migracneho centru, sidla v Ba a pomahaju cudzincam, ale osobne s tym skusenosti nemam, len som pocula od kolegine.
Kamoška má Američana a to sú už aj manželia, a teda ja byť ním tak sa tu na to môžem zvysoka vytoto, oni si tiež užili vybavovačiek
No asi by bolo najlepsie si vybavit najskor iba obycajne viza a postupne to riesit lebo to bude fakt na dlho
V takomto pripade by som sa radsej ja prestahovala do australie, teda ak to ma byt muz tvojho zivota 😍
Bude sklamany. Minimalne zo systemu, ako to u nas ne-funguje.
super baby, diky za reakcie. Jasné, že sme sa videli, ja som bola tam za ním. Stretli sme sa na dovolenke v Čiernej hore, keď cestoval po Balkáne🙂 Ja poriadne po anglicky neviem, tak neviem riadne hladat pre neho informacie tak, aby boli dobre aj v anglictine. a tiez mu nechcem vybavovat vsetko sama 🙂
@moneyka a v akej reči sa teda bavíte, keď ty nevies poriadne po anglicky ?
Ak on hovorí po anglicky a ma skoncenu aspoň zakladnu školu, tak si vie info vygooglit, trvá to 1 minútu a prečítať ďalšie 2 .
Info napr. tu http://www.expatfocus.com/expatriate-slovakia-v...
@moneyka Co som ti poslala je v anglistine. Na cudzineckej v BA vedia velmi biedne po anglicky, ale naposledy som tam bola pred asi 4 roky dozadu, ked boli este v Petrzalke, teraz uz to mozno inac. Sice papierovacok je to kopa, ale z osobnej skusenosti hovorim, ze sa to da v pohode vzladnut, ked ozaj planujete spolocnu buducnost ;)
@sandrahi to iste... tam hovoria po slovensky a k cudzincom sa spravaju ako k poslednemu odpadu. Nechutne, ze toto ma byt vizitka nasej krajiny voci ludom zo zahranicia, co si tu chcu spravit domov.
@sandrahi ja tiez chodim s manzelom na cudzinecku policii do ziliny. Cista bieda . Priestory otras, personal otras, system otras.
@sandrahi No, ja neviem, mozno prave vtedi, ked som ja tam bola, tak vsetci anglicky hovoriaci policajti male prave volno, ale bol tam vtedi jeden cudzinec a mali problem sa s nim dohovorit. Ale bolo to 4 roky dozadu, teraz uz mozno situacia ina, Ale inac ja by som nepovedala, ze zle sa spravaju ku cudzincom, osobne nemala som zatial zlu skusenost, ale je pravda, ze nejako casto tam nechodim ;)
Však klasika - Slovensko, aspoň cudzinec získa predstavu o krajine, zvlášť ak pochádza z tej civilizovanej časti
vymeniť Austráliu za Slovensko 🙃
@lubik87 ja očakávam, že Austrálčan vie perfektne po anglicky a vie googlit. To perfektne podčiarkujem pretože mi je veľmi podozrivé, žeby sa sem normálny Austrálčan priamo chystal pristahovat, bez toho, aby krajinu najprv navštívil, zistil ako sa tam žije, ake sú jeho možnosti na Slovensku a hlavne premyslel ako bude komunikovať s osobou, s ktorou ma vzťah, ale nevie moc po anglicky...
Ja som si osobne vygooglila informáciu/link ktorú som sem dala za 1 min, v angličtine a z Kanady, ver mi tu istu info si vygoogli aj v Austrálii, mám tam švagra, nikdy nemal problém s Google v Austrálii.
V Kanade zijem už vyše 15 rokov a vysťahovala som sa v čase, keď o internete v domácnosti 80% ľudí na Slovensku iba snívalo a info v angličtine som si chodila zisťovať do internetových kaviarni s dial up internetom, kde mi ťahalo jednu stránku aj 5 minút. Ver mi, keď niekto niečo veľmi chce info si nájde. Tento “ Austrálčan” je pre mna vysoko podozrivý, keby napísala, že je Nigérijčan tak by tu boli úplne iné komenty
Je fakt niekedy nechápem z tohto modrého koníka.
Prečo musíte hneď každého podozrievať z toho najhoršieho.
Čo je na tom že sa niekto z Austrálie chce presťahovať na Slovensko? Tak keď ona nechce trvalo možno žiť v Austrálii a on chce s ňou byť nič iné mi nezostáva a Vrátiť sa domov môže kedykoľvek. Nemusí to byť hneď podvodník a hlavne keď ona s ním tam bola v Austrálii a rozprávať sa spolu môžu čo Stačí nedorozumenie Ale nie tak aby ona chápala nejakým úradným stránkam. Písala o sebe že nevie dobre po anglicky a nie o ňom Tak jej nevkladajte do úst slová ktoré nenapísala.
Tu sa radsej nic nepytaj. Lebo pytas sa na nieco a zacnu na teba utocit otazkami ci sa vobec poznate a jazyk a preco chce prist sem..blablabla. ja mam manzela cudzinca a taketo fora ma len vystrasili lebo som sa zacala zamyslat nad tymi blbymi otazkami co tu zneju...ak by som pocuvala tieto tu nazory,tak urcite niesom s manzelom..

@moneyka ahoj no nejake specialne povolenia na to myslim nepotrebuje,ale rozhodne potrebuje viza presne ako keby si isla tam, a ak chce ostat alebo dostat obcianstvo treba svadbu do slovenskym obcanom.