Maródka uchádzača o zamestnanie po skončení pracovnej zmluvy

13anjelik13
4. máj 2018

Ahojte mamičky. Prosím o radu. 30.4.2018 som ukončila pracovný pomer na dobu určitú. 2.5.2018 som sa bola registrovať na UPSVaR. Keďže na materskú môžem nastúpiť až 6.6.2018, chcela som sa dať na ten mesiac vypísať na PN. Na UPSVaR mi dali papier ,, Potvrdenie o dočasnej PN uchádzača o zamestnanie ". Gynekológ mi to vypísal s tým, že táto PNka je neplatná, je to len aby som nemusela chodiť na úrad. Keďže som v ochrannej lehote, mala som sa dať vypísať na normálnu PN, alebo je aj táto moja PN platená sociálnou poisťovňou?

evittam
5. máj 2018

@13anjelik13 Nie, je to len doklad pre UPSVaR. Samozrejme,ze potrebuješ PN pre SP. UPSVaR s tvojou PN nic nema. A inak uplne zbytočne si sa bola evidovat na UPSVaR, na co ked si vedela,ze pojdes na PN az do nástupu na MD?

13anjelik13
autor
5. máj 2018

Som si myslela, že sa musím evidovať na úrade😏. A nevedela som, že pôjdem na PN, každý mi to radil, aby som neostala mesiac úplne bez príjmu, ale som to dokašlala 😀. Každopádne musím ísť teraz ku gynekológovi
vypýtať normálnu PN a tú by som mala mať platenú.

evittam
5. máj 2018

@13anjelik13 Ano, budeš ju mat platenu. A narok na podporu nemas?

13anjelik13
autor
5. máj 2018

Nie, podporu som vyčerpala minulý rok 🙂

evittam
5. máj 2018

@13anjelik13 Tak chod na PN a daj sa vyradiť z evidencie uchádzačov o zamestnanie a nemusíš nosit na UPSVaR žiadne potvrdenia.

13anjelik13
autor
5. máj 2018

Ďakujem, spravím to tak 😊

liaka
5. máj 2018

Ahojte. Poradite aj mne? Do 31.1 som pracovala v jednej spolocnosti, 5.2 som nastupila hned do druhej prace, kde mi vcera skoncila skusobna trojmesacna doba a zmluvu mi uz viac nepredlzili. Takze od vcera som nezamestnana. Mozem ist aj ja na PN? V ochrannej lehote do 7 dni a tu treba zaniest hned so socialnej poistovne? A zamestnavatela teda uz nenahlasim ziadneho? A odkial vsade sa mam odhlasit ked ja som vlastne aj na predlzenej rodicovskej platenej dovolenke so synom, s ktorym chodime pravidelne na rehabilitacie? Dakujem

evittam
5. máj 2018

@liaka Do 7dni môžeš ist na PN, bude platena. PN len do SP. Nikde nic nenahlasujes.
Btw.ty si mala zmluvu len na 3mesiace ci si dostala vypoved v skusobnej dobe?

liaka
5. máj 2018

@evittam v skusobnej dobe som dostala vypoved a zmluvu som mala na dobu urcitu do 31.7

liaka
5. máj 2018

@evittam meni to nieco na skutocnosti?

evittam
5. máj 2018

@liaka Nie.

liaka
5. máj 2018

@evittam dakujem. Takze nemusim ani do zdravotnej poistovne nahlasit, ze uz zamestnavatel za mna neplati zdravotne? A este sa chcem opytat, ze mam teda odrobeny jeden den v novom mesiaci a 6,5 dni dovolenky. Je mozne ze mi to preplatia uz do tejto vyplaty alebo az v júni? Pytam sa zato, ze keby az v juni tak este by som normalne dostala aj danovy bonus na deti aj ked som len jeden den odrobila?

evittam
5. máj 2018

@liaka Záleží od zamestnávateľa. Pytaj sa mzdarky. Ak splnis podmienku nároku na DB tak ano dostanes ho. Na ZP a SP ta odhlasi zamestnavatel. Po PN sa treba bud evidovať ako nezamestnana alebo samoplatca-tiez na ZP. Pripadne sa ist spytat na ZP ci netreba nieco pocas PN.

liaka
17. máj 2018

Ahojte. Pisala som vyssie, ze mi nepredlzili zmluvu, resp. ukoncili zmluvu v skusobnej dobe. Teraz mam problem, ze ked som nastupila do prace mala som narok na 10,5 dni dovolenky. V aprili som cerpala 4 dni dovolenky v maji hned 4.5 ukoncili so mnou prac. pomer. Dnes som si prevzala vyplatnu pasku a uz tam nemam ziadnu zostatkovu dovolenku. Vypocitali mi to dobre v uctovni? Veduca tvrdi, ze som mala dovolenku vyratanu do augusta, tak mi to prepocitali s tym, ze som skoncila v maji. Ma pravdu? @evittam