Pokuta za opravu auta
Dobrý deň.
Mám problém.
Pred 3 týždňami sa mi stala nehoda. Išla som na bicykli a medzimestovo do mňa narazilo auto.
Bolo to na križovatka v tvare Y. Hneď po nehode som si bola vedomá svojej chyby, zabudla som zdvihnúť ľavú ruku, keď som chcela odbočiť. Dotyčná si myslela, že idem rovno a tak ma presne v strede tej križovatky chcela obehnúť, ale už to nestihla. Ja som od polície dostala 20€ pokutu za nezdvihnutú ruku, fajn, zaplatila som. No dotyčná teraz odo mňa vyžaduje 300€ za opravu auta (mala drobnú preliačinu na kapote a oškretý nárazník, no včera prišiel jej otec za mnou s tým, že bol ten nárazník prasknutý). Má skutočne nárok na náhradu škody v plnej výške? Včera som sa totiž dozvedela, že na križovatke sa obiehať nemá, no keď som o tom čítala, tak som tomu dobre nerozumela, či áno alebo nie.
Máte s tým niektorá skúsenosti?
Ďakujem za každú radu.
Este by som si ziadala, aby bola skoda ohodnotena a dolozenie riadnej faktury z opravy a faktury za nakup noveho dielu. Rovnako opakujem, nech Vas kontaktuju pisomne a Vy pisomne odpovedajte, osobne riesenia v tomto pripade speju len ku zbytocnemu konfliktu;)
Bol aj zaznam spisany? Ci len blokova pokuta?
nič mu neplať.... len skúšajú ako od teba dostať e...pri mne by neobstáli, odo mňa by to museli ťahať súdnou cestou...
Tiež by som nič neplatila. Skus sa spýtať na polícii co povedia
vyzera to tak ze ta pekne vsetci osieraju, ci ten co nabural, ci ten co ti dal vypoved. A ak sa das osrat tak ta oseru. Mohla si povedat ze si sa vyhybala prekazke, alebo ze si ukazala ruku ze odbocujes, a mozu ti teply prd. VYser, neplat. Dali ti fakturu kolko stala oprava?
@jaroy no veď to, že nedali. Včera sa u nás zastavili, že už idú zo servisu a priniesli papier ,,akože faktúru´´ no môj muž mi povedal, že to nie je faktúra, ale zákazkový list a ešte k tomu zle vypísaný, takže taký papier si viem doma vytlačiť aj ja sama 🙂 žiadna faktúra ani doklad o zaplatení. Tiež si myslím, že ma chcú osrať. Možno dotyčná tiež dostala peknú pokutu a aby jej to nechýbalo tak teraz chce vytiahnuť prachy odo mňa. Každopádne dnes idem na políciu informovať sa tam.
A nemáte poistenie zodpovednosti z domácnosti? My tam napriklad mame ze nehoda druhému spôsobená bicykli sa hradí z poistenia
@4ocka no, na polícii ma poslali kade ľahšie...musela som zavolať nejakej pani, tá mi povedala, že to bolo spísané ako škodová udalosť. Ale záznam z toho mi nikto nedá, ledaže by som o to požiadala písomne. A keď tak, tak mi dala tel. číslo na toho práporčíka ktorí to spisoval.
no ak chcú odo mňa peniaze nech si ten záznam pýtajú dotyční, ktorí chcú odo mňa vymámiť peniaze. No ale aj tak si myslím že je to podvod. Prvýkrát za mnou prišiel otec dotyčnej, že chce za škodu 100€. Fajn. O 2 dni prišiel, že je to 300€, potom prišiel o 2 týždne, že 370€ a na druhý deň prišli akože zo servisu, že 310€. Nedám im ani cent. Pretože takto ma klamú, raz si pýta toľko - druhýraz toľko, miesto faktúry mi prinesú zdrap papiera. Ja by som si tiež mohla od nich pýtať náhradu škody, pretože mám kvôli nehode zdravotné problémy, výpoveď z práce a môj bicykel to už bohužiaľ nerozchodí. A navyše, ona ako vodička mala predvídať, že keď je vedľa hlavnej cesty cyklotrasa, tak je možné že sa v miste križovatky na ňu budem chcieť napojiť. A nie že ona ma predbieha práve v strede takej nebezpečnej križovatky.
@rea92 ty nerozumieš? Vkuse sa tu oháňaš tou križovatkou, pridala som ti tu aj zákon, nereagovala si... ty! Si bola na vine... na ich mieste by som tiež chcela Aby si mi to zaplatila ... nehnevaj sa ale pozri sa na to tak .. ty zmeníš svojvoľne smer jazdy bez toho aby si ukázala kde ideš, nechceš im opravu ktorú si zavinila ty zaplatiť a ideš sa tu oháňať s tým že ty máš koli tomu problémy? Nehnevaj sa ale pride mi to smiešne ..
@rea92 Vodic ma predvidat ale aj cyklista je ucastnik cestnej premavky a ma presne take iste prava a povinnosti amo voci auta. Cize kedze ty si nedala "smerovku" a odbocila si, si na vine ty a skid, ktoru si sposobila musis uhradit ty alebo tvoja poistovna.
Ina vec je, ze od teba cucu takymto sposobom zaplatit skodu. Auto je poistene, nech si to daju cez poistovnu a potom bude poistovna vymahat od teba.
Ty si sice povinna zaplatit skodu, ale len tu skodu, ktoru si sposobila. Necitala som vsetko, ale ak bola skoda/nehoda spisana, v protokole musi byt presne vsetko vymenovane a vo fakture zo servisu taktiez. Ty si povinna zaplatit len ti polozky, ktore spadaju do tej nehody/skody, nic navyse.
@rea92 A ty si co urobila na mieste nehody? Ked prisla policia, ked bol spisany papier, ty si pri tom nebola? Ved si mala hned tam popisat co sa stalo, tak ako aj vodicka auta, s policiou ste mali spisat zaznam a obaja ste mali dostat z neho kopiu a pripadne vam aj mali povedat aky je dalsi postup. Alebo ty si spokojne odisla len tak, bez informacii, bez papiera?
Na vine si bola ty, takze ak vodicka auta chce preplatit skodu, tak nech sa obrati oficialne na svoju poistovnu - ta jej povie dalsi postup, auto malo ist hned na obhliadku, malo byt urcene aka je skoda sposobena presne touto nehodou, kolko bude stat oprava - servis o tom da poistovni oficialny zaznam a na zaklade toho preplaca bud poistovna alebo si to ziada nahradit od teba (a ty pripadne od svojej poistovne). Ale vsetko pisomne s kopiami realnej faktury a pod.)
Vies kolko stoji nastriekanie jedneho dielu na aute? Tam nejde o to ze to bolo malo oskrete ono sa to berie ako celok plus kapota to mas poskodene 2 diely.
@rea92 ale to predchádzanie v križovatke sa týka motorových vozidiel... takže ako cyklistu Ťa v pohode obehnúť mohla... a to s tým predvídaním.. nehnevaj sa na mňa ale to by človek nemohol predbehnúť nikdy žiadneho cyklistu. Spôsobila si škodu, nie je pravda, že Ti spôsobili škodu aj oni.. spôsobila si si ju sama vlastnou chybou. Nedala si znamenie o zmene smeru jazdy. To sú úplné základy. Okrem toho by sa dalo polemizovať či Ťa skutočne predchádzala alebo si jej proste vbehla do dráhy. Píšeš, že to bolo mimo mesto, predpokladám, že 50 teda nešla, čiže v tej rýchlosti sa to dá interpretovať rôzne.
Ako by sa to páčilo Tebe, keby si bola v ich situácií?
@rea92 ahoj,jednoznačne si bola na vine ty, ako tu už bolo spomenuté,v križovatke nemôžeš obehovat iba auto,nie bicykel. A prosím ta,nepis,že ona mala predvídať,že ty chceš odbočiť. A po ďalšie,buď rada,že žiješ a odniesol si to len bicykel a auto. Mohlo to dopadnúť oveľa horšie.
Tak si priznaj vinu a zaplať im iba to,čo pôjde odicialne cez poisťovňu a nie,že oni si zmyslia,že chcú toľko a toľko peňazí.
A sranda,že si na ceste,kde chodí plno áut a ty len tak odbocis bez toho,aby si sa presvedčila,či v pohode môžeš. Fakt buď rada,že žiješ
@rea92 a to si predstav, že by Ťa zabila... išla by si sadnúť za neúmyselné zabitie, celý život hore nohami, Ty by si bola mŕtva, život Tvojej rodiny hore nohami... lebo Ty si zabudla... buď rada, že žiješ, zaplať za opravu toho auta, kúp si v lekárni niečo na pamäť a buď rada, že si rada.
@rea92 ja to uz davno hovorim....aj cyklisti by si mali robiť vodicak!nie raz sa mi stalo že mi takto nejaký z nenazdajky zmenil smer jazdy či vbehol z vedľajšej na hlavnú alebo z chodníka rovno do cesty....ono potom zrazis debila a zavru ta za človeka...chapes že ty si sposobila dopravnú nehodu ty si niekomu znicila majetok? O čom sa chceš s pani hadat? Radšej naprav svoju chybu a prestuduj si pravidlá cestnej premavky

Ak by si aj pani priznala chybu, ze sa obiehat v krizovatke nema, nic to nemeni na skutocnosti, ze ste si bola vedoma svojej chyby. Nahradu skody si od Vas nikto nemoze vyziadavat sposobom, kedy od Vas pride pytat peniaze. Skodu si moze ziadat uplatnit v obciansko-pravnom konani, kde ma dolozit doklady a fotografie a zaznam z policie. Ak aj sud prehrate, podla mna vsak ziaden nebude, viete si dohodnut uhradu vo vyhovujucich splatkach napr. 10 eur. Chodit Vam domov nikto nema pravo, nech Vas kontaktuju alebo pisomne, alebo podaju navrh na sud. Ostatne je obtazovanie a vyhrazanie;)