Pýtať od rodičov preplatenie opravy bicykla?
Syn mal nedávno nehodu na bicykli. Išiel popred panelák, keď do neho narazilo iné dieťa na bicykli. Našťastie sa nikomu nič vážne nestalo, ale synov bicykel to schytal a oprava nebude najlacnejšia.
Rodičia druhého dieťaťa sa ospravedlnili, ale o náhrade škody sa zatiaľ nebavili. Manžel si myslí, že by sme to mali nechať tak, veď sú to deti. Mne sa však nezdá fér platiť opravu za niečo, čo sme nezavinili.
Pýtali by ste od rodičov preplatenie opravy, alebo by ste to brali ako nešťastnú náhodu? Nemáme nejaké špeci poistenie.
Zohladnila by som, ak sa da zistit, ci nerataju kazdu korunu..a mozno pol na pol...ruku nacsrdce...dnes jazdia deti ako nepricetne...na klobezkach aj na bicakoch. Je potrebne aby aj oni si uvedomovali rizika a predvidali...ak im to potom oni akoze stiahnu z prasiatka, zacne si mozno viac uvedomovat veci...vsetko nieco stoji a veci nie su zadarmo...vychovu treba odmala...
@anonym_autor Extra veľká suma to iste nebude, nepýtala by som. Koľko to je?
@belllinka V servise nám predbežne povedali, že oprava by mala vyjsť približne na 180 až 250 eur, podľa toho, čo všetko bude treba vymeniť.
@belllinka V servise nám predbežne povedali, že oprava by mala vyjsť približne na 180 až 250 eur, podľa toho, čo všetko bude treba vymeniť.
@anonym_autor tak ale to musíte mať riadne drahy bajk🤔
@anonym_autor asi by som pýtala. Raz v škôlke syn akosi poškodil.komusi okuliare, uz neviem, co sa stalo. Bez problémov som zaplatila. Možno majú aj vhodnú poistku, treba sa pýtať.
@anonym_autor tak ale to musíte mať riadne drahy bajk🤔
@anonym_554908 Je to Kubikes, stál okolo 700 €. Zatiaľ máme len predbežný odhad zo servisu, ale vraj sa poškodil ráfik, prehadzovačka a ešte čosi.
@anonym_autor preto nekupujem drahe bicykle do momentu, kedy deti vedia aspon ako tak jazdit... za 700€ nemam ani ja ako dospela
otazka je ci narazil schvalne alebo proste sa stalo, nechtiac, to sa stava a nepytala by som, ale ak schvalne tak by som to s rodicmi prebrala
@anonym_554908 Je to Kubikes, stál okolo 700 €. Zatiaľ máme len predbežný odhad zo servisu, ale vraj sa poškodil ráfik, prehadzovačka a ešte čosi.
@anonym_autor napríklad my máme v rámci poistenia bytu aj poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú mimo domácnosti, čo by presne malo pokryť podobné škody (napr. ak moje dieťa vonku rozbije loptou niekomu okno na aute - vymyslela som si).
Každopádne či pýtať, alebo nie, je na vás, rodičia druhého dieťaťa môžu mať podobné poistenie, môžu a nemusia s tým mať problém... ľudia sú rôzni, niektorí sú zodpovední, iní si za euro dajú do kolena vŕtať. No a plus dokazovanie, koho to bola chyba atď. Vy viete, či vám to za to stojí
otazka je ci narazil schvalne alebo proste sa stalo, nechtiac, to sa stava a nepytala by som, ale ak schvalne tak by som to s rodicmi prebrala
@demografka Určite to nebolo naschvál.
@demografka Určite to nebolo naschvál.
@anonym_autor nie nepýtala. Bola to nehoda a mali ste počítať s tým, že náklady na opravy budú vyššie, keď ste kúpili drahý bicykel.
Nepytala, mam rovnaky nazor ako Tvoj manzel.
Ved sa spytaj rodicov, ci nemaju poistenie zodpovednosti za skodu... nase samozrejme zahrna aj deti a vsetky taketo veci... syn minule skocil v skole prirode s kamosmi na nejaku postel, zlomili to... poistovna to preplatila... no blbci, naschval to nebolo, len to nema rozum v puberte...
Nastvalo by ma to, ale kedze to bola nehoda, keby nemaju poistenie - nechala by som to tak.. pre beznu rodinu je to velka suma, vy ked kupujete 700e bicykle, to asi nejako skusnete...
Bola to nehoda, tvoj syn tvrdi, ze on nebol na vine. Ak dokazes vinu druhej strane, potom pytaj.
Inak by som nepytala....
pytala by som polovicu, kedze sa nejedna o malo penazi
predstav si, ze mas bike za 1500€ a oprava by bola 500€, zaplatis ju sam? alebo vypytas peniaze?
spýtala by som sa na poistku. ak nemajú, peniaze by som nepýtala. a do budúcna by som uzatvorila vlastnú poistku
Bola to nehoda, tvoj syn tvrdi, ze on nebol na vine. Ak dokazes vinu druhej strane, potom pytaj.
Inak by som nepytala....
@anonym_bebabf toto je inak zaujimavy pohlad, pretoze ano, nema nikto ani sancu vediet ci jej syn koliziu "nevyprovokoval" - rychlost, smer, zmena smeru, zisiel z cesty, jednoducho hocico z objektivnych faktorov, co si ale deti ani neuvedomuju ze sa stalo, a preto donho druhe dieta naburalo.
pytala by som polovicu, kedze sa nejedna o malo penazi
predstav si, ze mas bike za 1500€ a oprava by bola 500€, zaplatis ju sam? alebo vypytas peniaze?
@lucik194 načo by bolo dieťaťu bicykel za 1500€ aj 700€ za mňa úplne zbytočne ,za rok dva z neho určite to dieťa vyrastie
@anonym_autor inak sa spytam - keby vam cudzie dieta svojou neopatrnou jazdou poskodilo vase auto, zaplatili by ste 200-300€ z vlastneho vrecka, pripadne spoluucast z havarijneho poistenia, mavli nad tym rukou ze “ved je to dieta” ? Asi nie.
Bicykel je rovnako niekoho majetok 🤷♀️ ak by to bolo pri nejakej hre, kde nie je vinnik jasny a kazdy ma nejaku skodu, tak by som to asi tiez neriesila. Ale ak to bola jednoznacne chyba niekoho druheho, tak by sa vinnik (v tomto pripade jeho rodicia) mal podielat na oprave. Mozno im taketo pripady kryje poistenie.
Nepytala by som, bola to nehoda, take veci sa stavaju. S autom by som ti neporovnavala, to je nieco uplne ine, ked sa nejake dieta vonku hra a rozbije loptou okno na aute. Pre vas poucenie do buducna- dieta nepotrebuje taky drahy bicykel.
My máme tiež drahé bicykle. Ale sú poistené. Riešila by som to poisťovňou. Obzvlášť keď píšeš, že to nebolo naschvál. Takisto sa môžeš spýtať rodičov druhého dieťaťa či majú poistku. Alebo či si ochotní zaplatiť polovicu . A tiež v som skúsila aj názor iného Servicu, keby ide o veľkú škodu ktorú by som musela platiť ja
Máš aj svedka nehody , vieš ako presne ku kolízii došlo?
a bola si pri tom/ vies koho to bola chyba? ci deti bez kontroly a mozes byt rada,ze su vobec deti v poriadku ... iste by som od nich nepytala take peniaze... ked ma dieta predrazeny bike a nevie na nom poriadne jazdit a nieje ani na mieste urcenom na bicyklovanie je to aj vasa vina ..a hlavne deti maju byt pod dozorom
Ja sa len cudujem, ze automaticky je vina na tom druhom dietati. Vy ste to videli? Preco si si na 100% ista, ze vina je len na strane toho druheho? Ja som napr raz narazila zo zadu do jedneho biku - je pravda, ze v som na 2-3 sekundy pozerala pod nohy nie pred seba, ale ten blbec zrazu zabrzdil predo mnou a ostal stat. Je moja chyba ze som do neho vrazila, ale on ak chcel zabrzdit mal sa ubezpecit, ze moze zastavit - hlavne na uzkom cyklochodniku, ktory ma vsa bocne vychody do parku, kde sa mohol bezpecne zastavit
Najprv by som zistila, ako presne k nehode doslo. Ak ju sposobilo druhe dieta, da sa nahrada skody riesit z poistenia zodpovednosti v ramci poistenia nehnutelnosti a domacnosti a skodu moze preplatit poistovna. Ak vsak chybu spravili obe deti, nevidela by som to tak jednoznacne
@anonym_autor inak sa spytam - keby vam cudzie dieta svojou neopatrnou jazdou poskodilo vase auto, zaplatili by ste 200-300€ z vlastneho vrecka, pripadne spoluucast z havarijneho poistenia, mavli nad tym rukou ze “ved je to dieta” ? Asi nie.
Bicykel je rovnako niekoho majetok 🤷♀️ ak by to bolo pri nejakej hre, kde nie je vinnik jasny a kazdy ma nejaku skodu, tak by som to asi tiez neriesila. Ale ak to bola jednoznacne chyba niekoho druheho, tak by sa vinnik (v tomto pripade jeho rodicia) mal podielat na oprave. Mozno im taketo pripady kryje poistenie.
@sissy27 ano, ale ako hovoris, podla mna je toto klucovy faktor: "Ale ak to bola jednoznacne chyba niekoho druheho"
A nemyslim si, ze pri dvoch (asi malych?) detoch na bicykloch pravdepodobne bez (???) dozoru, si autorka moze byt tymto ista.

@anonym_autor áno pýtala by som