Pomoc ohľadom prepisu domu
Dobrý večer potrebovala by som poradiť ohľadom prepisu domu ... Pred dvoma.rokmi.som.odisla s domu a sestra chce prepísať dom ... Chce aby som svoju časť domu darovala jej .. ale ja chcem aby ma vyplatila je to prvé a posledné čo s toho domu dostanem ... Ale nevieim ako sa vypočítava cena .. sestra vraví že Predajná cena domu plus tá časť čo mám to je 1/20 domu ..tál neviem ...vie niekto poradiť ?
@vera_42
@sovica
@simsalabim
1/20 mas preto, ze sa dedilo po ocovi predpokladam.
Povodne mala mama polovicu domu a otec polovicu.
Otec zomrel, polovica jeho majetku ide automaticky na manzelku, cize mamu.
Ostava teda 25% po ocovi, tych 25% sa potom deli medzi pozostalych vsetkych! Cize medzi vas piatich, mama a 4 surodenci. Kazdy dostal 5%
@vera_42 ak povie znalec, ze dom ma hodnotu 80tisic, tak mas narok na 4tisic. Nemozes si narokovat viac, len preto, ze sa citis ukrivdena, ze ti cely zivot nic nedali.
@vera_42 chod na katasterportal.sk, daj si dom do vyhladavaca podla kraja, okresu, mesta... a najdes tam aj list vlastnictva. Budes vediet presne,kolko komu patri.
@simsalabim to uz som jej pisala - ze 1/20.
@alexandra2468 mas pravdu, rano mi to nejako nemysli 🙊 Ano, manzelka ma polovicu a dedi sa z otcovej polovice. Ak teda mali dom pol na pol v BVM.
@vera_42 ak budes chciet vlastneho znalca, priprav si okolo 250€ a zisti si, ci ho vobec pustia do domu
@vera_42 a este ma napadlo, ze k domu asi patri aj pozemok, zahrada...aj z tej mas asi podiel, ci? To by mali tiez zahrnut do ceny, co ti prinalezi.
@simsalabim podľa katastrálneho ... Pozemok a záhrada je napísaná na mamu
Ja mám len fakt tu 1/20
@vera_42 to je zvlastne... oni ho nevlastnili napoly s otcom?
@simsalabim pozemok a zahradu mohla zdedit, darovali jej ju rodicia...
@simsalabim cele ohľadom toho je zvláštne ... Nechápem ako a prečo nám dali len 1/20a moja mama ma zvyšok ...a +sestre nechávam nie jeden dom ale dve domy ... Pretože po babkinej sestre ostane jej dom.pretoze najbližší príbuzní sme my
@vera_42 ""Nechápem ako a prečo nám dali len 1/20a moja mama ma zvyšok .."" no lebo tak je postavene dedicske konanie. Kolko by si chcela zdedit?
@vera_42 ""+sestre nechávam nie jeden dom ale dve domy ... Pretože po babkinej sestre ostane jej dom.pretoze najbližší príbuzní sme my""
Nic jej nenechavas - momentalne nemas ziadny pravny narok na tento dom.
Pozemok mohla vlastnit len mama, alebo ho dostat darovanim. Vtedy nejde do bsm. Dom asi postavili az spolu s ocom.
Zo zakona ti patri 1/20 domu. Vysvetlila som ti to uz v predoslom komentari.
Nenechavas sestre ziadny dom. Nic jej nenechavas. Sama si pisala, ze sestra ti vyplati 4tisic eur (ak ma dom hodnotu 80tisic). Ak ta vyplati, tak jej nic nenechavas. Normalne sa vyrovnate.
Len preto, ze sa ti to zda malo, neznamena, ze to nie je v poriadku (právne).
To, ze to v rodine ocividne nemate idealne, uz je vasa osobna vec.
Sestra mamu doopatruje, tak jej patri mamin podiel. Na tom nic zle nevidim. Ostatni surodenci sa vzdali svojho podielu v prospech sestry asi tiez prave kvoli tomu, ze ona si berie mamu na starost. Z tohto pohladu je to uplne fer.
@vera_42 ty si blba alebo sa blbou len robis? Uz to tu mas asi 10x vysvetlene, ze oreco len 1/20 je tvoja! To, ze sa citis ukrivdena. No bohuzial. Nam rodicia tiez nic nedali, ani svokrovci. Vzali sme hypo a kupili byt. A ze ty kvoli sestre skoncis na ulici? To si tam aj teraz? Ty sa mas sama postarat o strechu nad hlavou. A uprimne ani sa nedivim, ze ti nic nechcu ukazat. Zjavne mas problem s porozumenim a komunikaciou. A mozes sa aj na hlavu postavit, narok na viac penazi nemas
@petulda333 aj mne príde ako pribrzdena už,neschopná niečo pochopiť 🤦🤦🤦 má podiel 1/20 ale necháva sestre celý dom 🤣🤣🤣 najlepšie keby jej vyplatí celú hodnotu domu 😁😁
@dollyzv toto ani ja vo vseobecnosti nechapem. Ze necham cely dom. Kupia/postavia ho rodicia ale jedno z deti ho necha druhemu 🤦♀️ k autorke uz nemam slov
@alexandra2468 Myslela som si, že polovicu po mužovi dedí manželka a polovicu deti. Nevedela som, že v tej druhej polovici sú deti + manželka. Zase som o niečo múdrejšia👍
A ty si ten dom postavila keď píšeš ze nechávas sestre celý dom? Tvoja mama sa rozhodla ze sestre prenecha podiel, a to je jej rozhodnutie, pochop že to nieje tvoj dom 🤦♀️
Otvor si list vlastníctva k domu a tam máš presne napísaný. Ty máš len 1/20. Nič viac od sestry nemôžeš teda chcieť. Dom ti ohodnotí znalec za poplatok. To ze jej súrodenci svoj podiel darujú je jej plus. Ty jej z toho nemáš ako zobrať viac, dali to jej a nie vám. Ono problém nie je v tvojej sestre. Mama mala svoju časť domu spravodlivo rozdeliť. Keby nedarovala celý dom sestre, tak by vám nakoniec každému patrila 1/4.
@sovica ano aj manzelka dedi po manzelovi.
@vera_42 mas narok na 1/20 z domu tak to akceptuj. Aka je priblizna cena domu zistis z inzeratov napriklad na top realitach (oblast + rovnaky typ domu + rekonstruovany/nerekonstruovany+ vek domu). Ak chces presne, tak len znalec a toho si musis zaplatit. Ale tie 4000 € by ti na to mali staci 😀
@simca06022011 mama moze darovat svoju cast komu chce. A vacsinou ju daju tomu, kto ich doopatruje. Nic zvlastne.
Zvlastne je spravanie autorky, ze chce 10t€, pricom na ne nema vobec narok
Baby autorku mozno nasralo to, ze sestra to berie automaticky, ze jej to surodenci daruju. Viem, co je to doopatrovat rodicov. Tak toto bolo aj u nas. Mama so sestrou dostali smiesnu sumu, ze brat doopatruje. Aj doopatroval, len rozvadena cela rodina. Majetky v rodine su najhorsia vec. Koho poznam ma rovnake skusenosti. Moja sestra uz dnes vykrikuje, a to rodicia ziju, su sebestacni, ze kolko nechaju a ako podelia. 🤦♀️
@veronikaszabova také niečo som nikde nenapísala. A zase ja ju chápem, aj jej rozculenie nad tým. Sestra chce dom zadarmo, mama jej ho rada prepise, čím vlastne ukrati všetky deti o dedičstvo. Takto predné vznikajú konflikty v rodinách. Rozdiely. Najlepsoe je sa na takých ľudí vykašľať.
@jana500 nemôžu. Kľudne sa tam môže nasťahovať majiteľ nehnuteľnosti.
@simca06022011 Tiež mi to od matky príde trošku viac nefér voči svojim ostatným deťom. Ale ono to už je asi taký nepisaný "benefit" deti čo zostanú žiť s rodičmi. Iné by to bolo keby mama svoj podiel sestre predala....
Na druhej strane, kde mama a všetci ostatní súrodenci berú tu istotu, že sestra, ktora príde k domu ako slepé kura k zrnu za prísľub doopatrovania rodičov, ich reálne aj bez výstupov a hádok naozaj doopatruje. Už tu bolo xy takých príbehov, že súrodenec čo akože dostal nehnuteľnosť za doopatrovanie nakoniec prehodil povinnosti na ďalšieho súrodenca alebo surodencov alebo ziadal "finančnú pomoc" lebo si našiel xy dôvodov prečo....
A keby bola sestra charakter, tak vyplatí sestru bez okolkov a poznámok "že keď chceš peniaze, tak sem ani nechoď".

@simsalabim ale oni mi tie papiere s domu ani nechcú ukázať a sestra vravela že keď chcem peniaze ani nemám ísť tam ku nim