icon

Pomoc ohľadom prepisu domu

vera_42
20. aug 2020

Dobrý večer potrebovala by som poradiť ohľadom prepisu domu ... Pred dvoma.rokmi.som.odisla s domu a sestra chce prepísať dom ... Chce aby som svoju časť domu darovala jej .. ale ja chcem aby ma vyplatila je to prvé a posledné čo s toho domu dostanem ... Ale nevieim ako sa vypočítava cena .. sestra vraví že Predajná cena domu plus tá časť čo mám to je 1/20 domu ..tál neviem ...vie niekto poradiť ?

sovica
21. aug 2020

@makova333 Áno, viem, že manželka dedí po manželovi polovicu (to som aj napísala v predchádzajúcom príspevku). Nevedela som len, že aj v tej druhej polovici, ktorú dedia deti je zahrnutá AJ manželka.

draik
21. aug 2020

@jana500
@simca06022011
Spoluvlastníci majúci väčšinový podiel môžu rozhodnúť o tom, kto bude nehnuteľnosť užívať.

petulda333
21. aug 2020

@chvostik1 tak ale autorka chce viac, nez naco ma narok. Zrejme preto ta reakcia

draik
21. aug 2020

@sovica
Mýlite sa. Manželka dedí rovnako ako deti. Ak však vlastnila so zosnulým manželom majetok v BSM, tak pred dedením sa najskôr BSM vyporiada tak, že polovica prípadne manželke a dedí sa len druhá polovica.

sovica
21. aug 2020

@draik Nemýlim sa, chápem to (kočky, čítajte s porozumením) a napísala som to vo svojom prvom príspevku. Polovica majetku patrí manželke. Druhá polovica (po manželovi) sa dedí - pol manželka a pol deti + manželka. Ja som nevedela len to, že tá druhá polovica je DETI + MANŽELKA.

draik
21. aug 2020

@sovica
9:47 ste napísali, že dedí polovicu, čo je nesprávne. A v tomto poslednom príspevku ste to doplietli úplne.
Je to takto: Ak bol majetok v BSM, vyporiada sa pred samotným dedením - polovica pripadne preživšiemu manželovi a polovica sa dedí. Ak niet závetu, tak polovicu si v rámci dedenia rozdelia preživší manžel a deti poručiteľa, a to všetci rovným dielom. Teda ak sú dve deti a manželka, každý z nich dedí 1/6 (teda 1/3 z 1/2). Manželka má ešte naviac 1/2 z rozdelenia BSM, teda má dokopy 4/6.
Ak by sa dedil majetok, ktorý nebol v BSM, tak manželka a dve deti zdedia po 1/3.

simca06022011
21. aug 2020

@chvostik1 no ja viem prípady keď to rodičia vyriešili spravodlivejšie. Dieťa sú zobralo úver, vyplatilo súrodencov a dom nechalo za výhodnejsiu cenu samozrejme.

simca06022011
21. aug 2020

@draik a aké sú ďalšie podmienky? Vyhodia ma napr z domu a budú mi platiť nájom, náhradné bývanie... Určite len tak sa nedá nej koho vyhodiť z vlastného, či?

sovica
21. aug 2020

@draik OK, predpokladám, že ste právnička, keď ste to všetko takto rozpísali. Ja som to asi nenapísala všetko "právnym jazykom", ale myslela som to presne tak, ako ste to napísali Vy. Teda, ak by sa dedil majetok, ktorý bol v BSM.

draik
21. aug 2020

@simca06022011
Keďže tam nebýva, tak ju nikto nevyhadzuje. Ako spoluvlastníčka má nárok na tzv. nájomné za to, že bývajúci spoluvlastník užíva aj jej podiel.

petulda333
21. aug 2020

@sovica pravnik 😉

veronikaszabova
21. aug 2020

@petulda333 a velmi dobry 🙂

petulda333
21. aug 2020
vera_42
autor
21. aug 2020

Ľudia ďakujem za rady 😉 uz som vravela sestre vyplati má 4000 a skončila som nemám rodinu Nenechám si urážať svojho syna a manžela ... A raz sa všetko vráti ...ale ďakujem

draik
21. aug 2020

@vera_42
Žiadny znalecký posudok si nemusíte nechať vypracovať a platiť. Je na vás oboch, na akej kúpnej cene sa dohodnete. Na druhej strane, odporúčam uvažovať triezvo a požadovať reálnu hodnotu zodpovedajúcu Vášmu podielu.
Ak sestra získa ostatné podiely od rodiča a súrodencov, tak bude môcť donútiť Vás, aby ste jej Váš podiel predali, a to súdnou cestou v rámci zrušenia a vyporiadania podielového spoluvlastníctva. V takom prípade predloží znalecký posudok, z ktorého vyplynie hodnota Vášho podielu.

surdovag
Autor odpoveď zmazal
mogaa
21. aug 2020

@vera_42 zle rozmýšaš...mama má 80% a vy deti 20%, čiže keďže ste 4deti tak každý máte 5%, ale.....to je len z dedičstva po otcovi.....ked mama zomrie budete mať každé dieťa nárok ešte na 20% z ceny domu - čiže dokopy po smrti oboch rodičov bude mať každé dieťa nárok na 25% z ceny domu......na sestru nič neprepisuj aby si sa nevzdala podielu aj čo budeš mať nárok po smrti mamy...a ak už tak zmluvu nech ti urobí notár aby to bolo len z časti dedičstva po otcovi.....lebo stále tam ostane tých 80% čo má teraz mama ktoré sa budú po jej smrti dediť.....

petulda333
21. aug 2020

@mogaa ale ked mama svoju cast daruje, tak nebude mat co dedit

vera_42
autor
21. aug 2020

Ľudia ktorý ste mi písali ja som pochopila veľmi dobre čo ste písali niesom sprostá ... Sú tam aj iné okolností na dome ako tu cenu čo som písala ... Neviete úplne všetko ako sme žili alebo čo bolo medzi tým ... Áno mám 1/20 to je všetko ... Ale to neznamená že budú zimnou zaobchádzať ako s odpadom a nadavat na môjho syna teda mojej mamy vnuka ... A môjho manžela ... Lenže sestre nechávam poschodový dom +ďalší dom a stále jej je málo ... Celý život som počúvala že nemáme peniaze nemame peniaze a len to zneužívajú ...

vera_42
autor
21. aug 2020

@mogaa mama prepisuje celý dom tých 80%na sestru ...a ďalší dvaja bratia sa vzdávajú svojho skrz sestry ... ..takže moje rozculenie je na mieste ...

petulda333
21. aug 2020

@vera_42 ty jej nic nenechavas, kedze si nic nepostavila/nekupila. A nie rozculenie nie je namieste. Ja viem, ze su zakony. Ale keby sa moji rodicia rozhodli vsetko darovat sestre a mne nic tak to akceptujem. Nadobudli to oni sami bez mojej pomoci a nemam pravo to chciet. Mozu si s tym nalozit ako chcu

veronikaszabova
21. aug 2020

@mogaa co ma zdedit po matke, ked matka uz defacto nic nema?

mogaa
21. aug 2020

@vera_42 ono to ale nie je chyba tvojej sestry, ale tvojej mamy.....teraz máš nárok naozaj len na tých 5%....ostatným súrodencom nevadí že mama svoj podiel venuje len sestre? že prídu každý o 20% z 80 000,-? tvoja mama by si mala uvedomiť že má deti, nie len jedno..... ešte môže dopadnúť tak že ostatné deti sa jej otočia chrtom a tá ktorej darovala svoj majetok ju miesto prípadnej opatery strčí do Domova dôchodcov...

mogaa
21. aug 2020

@veronikaszabova až neskôr som čítala že aj mama chce darovať svojich 80% len sestre autorky......

petulda333
21. aug 2020

@mogaa ale ono sa to tak bezne robi, ze ten co doopatruje dostane dom. Inak by to teda pomoc nebola. Kamos tak dostal dom. Dedina hned pri meste. Pizemky drahe. Ich doma hodnotu aj s pozemkom 100000e. Vzal hypo 30000 na prerabku a keby mal este sestry vyplatit tak sa nedoplati a hlavne by sa mu ani neoplatilo dedit. Jeho sestry uz maju svoje domy a on ako najmladsi ostal tam, ze dochova. Nechcem to napisat hnusne, ale hodili to na neho. Mama by sama dom neutiahla a predat nechce. Cize jemu nic neostalo, len tam ostat

h2
21. aug 2020

@vera_42 Ahoj, úplne chápem Tvoje rozhorčenie. A áno, zdá sa mi to veľmi nespravodlivé. Napriek tomu, že nemáš na viac právny nárok. Lebo tu nejde o právny nárok. Baby sa tu tvária, že je v pohode, ak rodič daruje niekomu za života svoj majetok a že oni od nikoho nič nechcú a podobne. Ale myslím, že ak by sa rodičia rozhodli napríklad za života darovať celý majetok úplne cudziemu človeku (na čo majú zo zákona úplné právo), asi by im to až tak jedno nebolo.

vera_42
autor
21. aug 2020

Ľudia ani moja mama ten dom nepostavila a i nekúpila ... Mojej mamy súrodenci vlastnili ten dom a oni darovali mojej mame skrz toho že dochova moju babku babka zomrela a mama dostala tych 80%s domu a my zvyšok ... A niesom taká čo ide za peniazmi mne by bolo jedno na koho je dom napísaný lenže sestre jedno nieje ... A sestra si zmyslela že chce dom darovaním a urobila darovaciu zmluvu ešte predtým ako sa somnou o Tom bavila ... Hodila má pred hotovú vec že jej to darujem ... A nepýtala sa na môj názor

amelia000
21. aug 2020

@vera_42 no ak ta z domu vyplati, budes jej potom na dochovanie mamy financne pomahat?

dollyzv
21. aug 2020

@vera_42 tak očividne to vo vašej rodine tak funguje že kto dochova rodiča,ten zdedí dom..a tým že všetci svoj podiel darovali,tak sestra asi nerátala s tým že ty ako jediná budeš chcieť svoj podiel vyplatiť..očividne sú vaše rodinné vzťahy viac ako zle

vera_42
autor
21. aug 2020

@h2 ďakujem že má chápete ...