Pomoc ohľadom prepisu domu
Dobrý večer potrebovala by som poradiť ohľadom prepisu domu ... Pred dvoma.rokmi.som.odisla s domu a sestra chce prepísať dom ... Chce aby som svoju časť domu darovala jej .. ale ja chcem aby ma vyplatila je to prvé a posledné čo s toho domu dostanem ... Ale nevieim ako sa vypočítava cena .. sestra vraví že Predajná cena domu plus tá časť čo mám to je 1/20 domu ..tál neviem ...vie niekto poradiť ?
@vera_42 Ty sestre nedarujes cely dom, to matka jej daruje dom....aj keby si si svojich 5% nechala, stale bude vacsinovy vlastnik...bude mat zvysnych 95%. Ci je to spravodlive alebo nie, to uz my nevieme posudit,kedze nevieme ostatne veci v pozadi.
Kludne sa moze stat,ze sestra Ti povie,ze si tych 5% od teba nekupi a ze nech si ich nechas....takze ja by som asi radsej zobrala peniaze a mala od nich pokoj
@vera_42 darovacia zmluva je bezodplatna to znamena ze ked ju podpises darujes sestre svoj podiel na dome bez toho aby ti musela nieco dat. Kupna zmluva je ked svoj podiel predas sestre, hodnota sa najlepsie urci znaleckym posudkom alebo ked sa viete dohodnut na nejakej cene za tvoj podiel este lepsie. Podiel ktory vlastnis na dome neznamena ze ti patri okno alebo dvere 🙂 je to iba vyjadrenie tvojej casti k celku. Vsetci vlastnici mozete dom uzivat, vyska podielu urcuje tvoj podiel na pravvach a povinnostiach napriklad pri udrzbe domu atd. POkial mama chce aby ju dcera dochovala najlepsie je zriadit vecne bremeno in personam, ze mama ma pravo dozitia. Predsa vztahy mozu byt dobre ale meniace. Drzim palce. Pokial nemas peniaze na pravnika existuje centrum pravnej pomoci (hod do googla).
@vera_42 a u nas z ocovej strany tiez bol taky oroblem. Dedo zomrel ked mal moj otec 7r.su 6 surodenci. Babka zila v dome s dcerou (kt je psych. chora) a jej synom. On do domu investoval, prerabal ho aby im nepadol na hlavu. Babku vozil po lekaroch. A ked babka chcela dom dat jemu (vnuk) tak 4surodenci sa spisali a vzdali naroku a 2 chceli peniaze ale babka im vycistila zaludok a tak podpisali. Ti dvaja babku nenavstevovali, nepomahali. Ale peniazky chceli. Uorimne mi z nich bolo na vracanie ake problemy robili. A babke tiez tak bolo.
@amelia000 Ak by to bola "normálna" rodina, deti by po smrti rodičov dedili každý 1/4. Za to, že jedna dcéra mamu dochová, od nej dostane 80% hodnoty domu. Ak vyplatí sestre 4000, tá dostane len hodnotu svojho podielu, ktorý tam už aj tak má. Prečo myslíš, že by mala ešte finančne prispievať? Už toto je podľa mňa vrchol!
@vera_42 lebo ty jedine chces peniaze, asi tak to myslela
@petulda333 mňa jedinú s domu vypláca ... Ostatný sa vzdali prospech sestry ...
@vera_42 no asi nato amelia narazala, ze ked ty jedina chces peniaze, tak mas prispievat. Aspon ja to tak chapem
@vera_42 no tak mi to pride ze surodenci jej darovali svoju cast aby potom od starostlivosti, hocijakej mali pokoj. A kedze ty jedina chces vyplatit, tak ci potom budes financne prispievat na doopatrovanie. Zas pre surodencov by to mohlo byt nefer, ze oni sa vzdali svojej casti bez naroku na financie a ty si dostala a financne nepomahas doopatrovat.
@vera_42 a co ked ta hodila pred hotovu vec. Ved sa mozes slobodne rozhodnut, ze to nepodpises. A ze sa ostatni rozhodli darovat ta vobec nemusi trapit, lebo ty sa rozhodujes za seba a oni za seba. A len tak medzi nami, ja nemam rada tieto rozhodnutia "za dochovanie dom". Ad 1 nikde nie je napisane, ze dochovanie bude potrebovat ad2 ak aj prepise nikde nie je zaruka, ze aj dochova aj keby to je potrebne, vec nie je pravne vymozitelka a keby prislo k sudu, tak ci tak budu musiet rodicovi prispievat vsetky deti resp. skladat sa nielen ten, co majetok ziskal, ale aj tiez co darovali podiel ad3 robi to v rodine zbytocne rozbroje ad4 a ked by mama potrebovala pomoc, co ostatne deti nepodaju ani pohar vody, lebo ved stara sa obdarovane decko? Toto je len strach (casto aj opravneny) starsich ludi, ze sa boja, ze zostanu bez pomoci a chcu si to takto poistit, ze ved obdaroval som, postara sa. A zvycajne na to doplatia...
@vera_42 lebo si hlúpa? 80%je maminých, ak ich daruje sestre - nech jej pomáha sestra - aj fyzicky aj finančne...mama by si mala naozaj uvedomiť že ak všetko daruje ešte za života jednému dieťaťu, ostatné celú starostlivosť nevhajú na to jedno dieťa a to ju ak napr.ochrnie môže šupnúť do Domova dôchodcov....ono je iné ak niekto dochová - že ostate s rodičom doma lebo je rodič nevládny a dieťa musí nechať prácu a starať sa a iná sutuácia ak rodič "odíde"za plného zdravia keď je sebestačný....
@makova333 darovacia zmluva sa dá veľmi ľahko napadnúť(síce na súde ale dá),a takisto sa dá založiť bremeno,resp. Právo doživotného užívania aby nemohla matku vyhodiť na ulicu...áno je možné,že nebude potrebovať matka nejakú speci starostlivosť,ale je aj možné že nebodaj o týždeň dostane porážku a ostane ležať až do konca života na lôžku..a to ako k starostlivosti budú pristupovať ostatní súrodenci aj po darovaní svojho podielu my všetci tu nemáme ako vedieť..je to len na ich svedomí..
@petulda333 Mne by to jedno nebolo. Bola by som určite sklamaná, nahnevaná a hlavne by som sa cítila podvedená.
@dollyzv vecne bremeno "pravo dozivotneho uzivania" nie je dochovanie. Darovacia zmluva sa da napadnut, ale je to na dlhe lakte a roky. Navyse darovaciu zmluvu nemozes podmienit "vzdavam sa, lebo sestra slubila, ze mamu dochova, ale nedodrziava to". Cize aky by bol dovod na napadnutie darovacej zmluvy?
@makova333 píšem o darovacej zmluve ktorou darovala matka vacsinovy podiel druhej dcére...pokiaľ rodič daruje dieťaťu majetok to sa dá ľahko napadnúť,stačí že by sa starajuca dcéra začala správať nemorálne voci rodičovi..autorka nech si so sestrou svoj podiel vyriešia kupnopredajnou zmluvou..
Vecné bremeno bolo na margo toho že by matku dcéra nemohla vyhodiť z domu po prepísani všetkých podielov na seba..
Ja som dohodnutá nech ma vyplati tých 4000€a koniec už snimi nič nemať ...a riesim to kúpno-predajnú zmluvou a pred notárom ma vyplati a podpíšem
Uz som tu pisala. Moj ujo vyplatil smiesnou sumou 2 sestry, ze sa postara. Ked zlahli obaja na postel uz to take ruzove nebolo, jeho zena len vykrikovala nech sa staraju. Babka prezila rok dedka a ta este narobila take, ze vsetko zostalo len ujovi. Uz po dedkovi boli len role, na ktore asi zabudli. Dcery po babke nededili nic. Vsetky prachy, zlato vsetko dali strykovi. Strykovi ostalo vsetko a nebolo toho malo. Ked vyprataval babkin dom vsetko dal na kopu a zapalil. Nemal ani tolko chochmesu, ze podte si na pamiatku nieco zobrat ked uz ste nikto nic nedostali.
Nejako mi nejde do hlavu ta 1/20... veď v prvej skupine sa dedí rovným dielom...
Teda my sme to po otcovi tak mali... zrušilo sa bsm, teda mama dostala 1/2 bytu, a otcova polovica išla do dedičstva , kde sme dostali každý tretinu polovice... teda mama vlastni 4/6 a ja aj brat 1/6...
Otázka je prečo sa ostatný ako pišeš ste 4.Ty si narokuješ na svoju časť je to správne a však nechápem tvojich surodencov že sa vzdali svojej časti domu kvôli sestre dívne to že ju sice doopatruje je pekné povedať slovami len už ťažko skutkami dokazať. Len aby po prepise domu na nu tvoja mama aby neskončial v DD tvoja mama nech sa zabezpeči ked dom pôjde prepisovať doživotným uživacim právom.Teraz je to všetko pekné ale či to bude aj po prepise tak to už je otázne.Tvojej sestra je chamtivá nič nepostavila, tak isto ako ty a hrabať by hrabala.Len aby si sa nedostala do situácie že matka sestre prepiše dom a sestra sa odmietne postarať a bude všetko na tebe a sestra sa bude tešiť že ma celý dom bez hypotéky.To že jej sľubila že ju doopatruje je sice pekné ked vtáčka lapajú pekné mu spievajú ale ked príde k situáci tak skutek utek.Ked treba hrabať zapreda dušu aby dom ziskala ale ked bude treba davať mame na starobu plienky, krmiť ju, otačať, kupať prebalovať tak neviem či bez pomoci druhého by to bola schopná robiť.Opatera blizkeho a chorého ležiaceho ale aj neležiaceho je veľmi naročna, či na polohovanie, alebo veľmi veľa rôznych veci okolo chorého.Takže tvoja mama ked bude prepisovať tvojej sestre majetok nech sa zabezpeči doživotným uživacim právom preto že ked toto nebude mať tak tvoja sestra jej dcéra ju môže kedykoľvek umiestniť do DD a dom predať.To nieje len tak že dám za opateru dom takých tu už bolo.Tvoja sestra v realite vie čo ju čaka kedže surodenci sa zriekli čiastky v prospech sestri je asi jasne že ONI mamu opatrovať nebudu že ako znela dohoda chceš vyplatiť svoju časť už má s tým problém pišeš bude jej aj druhý dom, prečo z akej veci len jej vám ostatným zasa nič.Je divné že sa surodenci zriekli časti domu v prospech nej.Zrejme preto lebo sú v tom že sestra sa o mamu postara lenže dokedy.Možno ochotna by bola pokiaľ mama chodi a rozprava ale ak by bola ležiaca bola by jej na obtiaž to mi ver a potom čo skonči u koho či ONA bude mať dom a hala-balala a ty a tvoji dalši surodenci ju doopatrujete. To by bol každý taký múdry .To je každý hrdina kto to nezažil opatrovať ležiaceho ved to je veľmi ťažke pre dom mame nasľubovala hory doly len či bude schopna to urobiť a starať sa.Ja som názoru že pokiaľ rodičia žiju deti by mali mať ich majetok v dedíctve po smrti.Nech si tvoja mama ked prepiše dcére tvojej seste dom nechá sa aspoň zabezpeči tým doživotným uživacim právom a čo ťa je po surodencoch zriekli sa ich problém.Ty podľa zákona na svojej čiastke trvaj nevydim dôvod prečo by si jej mala nechať tvoju časť.Pišu tu niektore že ti nepatri nič že si nepostavila a tvoja sestra chamtivá čo ta niečo postavila ta k tomu príde ako slepe kura k zrnu.A otázne je či naozaj sa po prepise bude schopná starať o chorého človeka.Nevie čo to je nikdy nezažila musi sa deliť s mamou o jej dôchodok aby mala s čoho žiť a budu jej úrady len doplacať nech si nemysli že dostane veľa opatrovateľskeho vezmu vymer maminho dôchodku a ostatok jej doplatia bude rada ked to bude 150 eur viac asi nie.To nieje len také jednoduche mať doma 24/7 dni sviatky, chorú ležiacu osobu a dalšia vec šikana od štátu čo sa týka zdravotnych pomôcok papierov úradov, poisťovne a veci okolo toho. Med lízať to nieje mala som to doma roky aj ked dcérku ale bolo to strašné ťažke ako psychicky tak fyzický. Mám kamáratku má už 70 rokov sú 4 surodenci a staraju sa po 2 dňoch o chorú ležiacu 99 ročnu mamu ale je šťastna ked príde po dvoch dňoch do svojho domu a povedala mi že keby sa mala starať sama o ňu nezvladné to že je to ťažké nielen psychický ale aj fyzický.Tvoja sestra vydi majetok ale veci okolo toho už nie to až ked pride do reality vtedy sa preberie a zrejme tvoji surodenci tým že sa zriekli svojich podielov na dome ty asi ju nebudu mať záujem opatrovať kedže dali časti domu sestre.
@dilino moja mama dáva jej svoju časť ale aj doživotné právo tam v Tom dome byť ...kebyze sestra nezačne s prepisom bolo by mi jedno na koho je dom ..také dačo sa má robiť az po smrti rodičov ...ja som si vyoitala čo mi patrí lenže sestra mi vykrikuje tých 4000€ čo mi dáva pretože zas môže sestrit na prerábku lebo nemá ... Ach je mi s toho zle ... A ešte horšie že najmladší brat sa vzdal prospech sestry ale nemysli NATO že s toho domu nič nedostane a sestra ho môže zo dňa na deň vyhodiť s domu ... On nedáva ani doživotné právo nič ...je mi zle s toho ako sa moja rodina správa ... Je mi toho všetkého ľúto a hlavne mamy keďže sa musí pozerať že sa zo sestrou hádame lebo mi nedá za pravdu a len sa vysmieva že Jake ja sprostosti vravím a ona čo povie to je sväté ,😟😟😟

@h2 mne by to jedno bolo. Ano mozno by som bola sklamana, ale nehnevala by som sa na nich. Mozno som hlupa ci divna, ale som toho nazoru, ze je to ICH a je na nich ako sa rozhodnu.