icon

Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR

bukvickaaa
9. apr 2020

Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.

monka0703
23. nov 2020

Dotatok posielaju každému aj ked o prispevok ziadal len raz? Lebo cislo dohody mame, ale neziadali sme opakovane. Dohoda zatial neprisla, vykaz som pre istotu poslala 10teho, ale zatial žiadna info ohľadom toho..

anos18
23. nov 2020

@monka0703 u nás sa dotazujú mailom,či si podnikateľ praje vypracovať dodatok,alebo či bude dohodu rušiť. Keď si poslala výkaz,tak by mali vydedukovať,že chces dodatok. Prípadne zavolaj na príslušný úrad práce. Ale asi nestíhajú vypracovávať dodatky.

monka0703
24. nov 2020

Ako to tak študujem, tak zistujem, ze ani nebudeme mat narok keďže nevznikla povinnosť platiť odvody od 1.7.2020.. Co je ale riadna blbost, lebo ako mala vzniknúť povinnosť ked sa v roku 2019 robilo len tri mesiace a to samozrejme ze sa nezarobilo viac ako tych vyše 6000 eur ako musi byt aby vznikla povinnosť platenia.. Zas tie podmienky. 🤦‍♀️

jaron
25. nov 2020

@anos18 Prosím ťa, len pre istotu sa pýtam. Vo výkaze za 10/2020 pribudla kolónka:
"Čistý príjem z pracovného pomeru za žiadaný kalendárny mesiac"
Myslím, že je to jasné, chápem, ako čítam, čiže SZČO, ktoré nie sú zároveň niekde zamestnaní, dajú 0.

jaron
25. nov 2020

@monka0703 A nehodí sa na teba žiadny iný bod pomoci? Pre istotu sa pozri.
https://www.pomahameludom.sk/prva_pomoc_plus

monka0703
25. nov 2020

@jaron no pytala som sa ešte na úrade na opatrenie c. 4, lebo mi je to tiez nejasne, nakoľko tam je, ze ak SZČO nemá žiadny iný príjem.. Ci sa to myslí úplne iný alebo prijem nulový z toho daneho podnikania. Zatiaľ na to nemám odpoveď.. 🤷‍♀️
Len je sranda, ze sj tým SZČO co maju aj pracovný pomer, tym tiež dajú príspevok, aj ked sa im ten príjem odpočíta, ale keďže väčšinou dávajú vsade na papier minimum, tak im niečo určite vyjde.
Normalne ma to nahnevalo, lebo ak by sa odrobilo pol roka a ze nevyjde platenie odvodov, tak to beriem, ale za tri mesiace? 🙄

jaron
25. nov 2020

@monka0703 je mi ľúto, že je to tak. Budem rád, ak sa predsa len nájde nejaký spôsob, aby si aspoň nejakú podporu mohla dostať.

anos18
25. nov 2020

@jaron áno,ak nie si nikde zamestnaný,tak 0

jaron
25. nov 2020

@anos18 ďakujem za uistenie.

monka0703
26. nov 2020

Tak ani ten príspevok sa nás netyka.. Bola by som rada keby to este nejak upravili... Ale pochybujem. 🤦‍♀️

jaron
26. nov 2020

@monka0703 to je mi ľúto.

midka
26. nov 2020

@monka0703 len pre info,, si SZCO,,, ktore nema vobec ziadny prijem?,,,ziadny mam na mysli, ziadne formy,, brigada, TPP,,,,,,, prave pre tie SZCO, ktorym nevznikla povinnost odvodov do SP je to opatrenie 4.....

monka0703
27. nov 2020

@midka no manzel ma prijmy so svojej cinnosti ale minimálne a bolo nam povedané, ze tak nema ani na to nárok

matabb73
1. dec 2020

Ahojte. Neviete či mám nárok na príspevok, keď mi od 1.7.2020 nevznikla povinnosť platiť odvody do sociálnej poisťovne? Niekedy začiatkom augusta som sa prihlásila ako dobrovoľný platca a platím od vtedy stále, ale keďže som sa prihlásila neskôr, tak tam mám dieru v platení mesiac a pár dni. Teraz neviem, či nam podpísať ten dodatok, čo mi prišiel a či môžem žiadať príspevok za november.

fotoarch
4. dec 2020

@matabb73 Mihál - citujem -
Na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny práve navŕtali dieru do projektu "Prvá pomoc plus".
Ak ste SZČO a doteraz ste nemali nárok na príspevky podľa Opatrenia č. 2 (270 až 810 eur, podľa poklesu tržieb), pretože nie ste povinne poistený v SP a tzv. odvodové prázdniny sa na vás nevzťahujú - od decembra 2020 príspevok dostanete. Stačí sa na 16 dní v decembri prihlásiť na dobrovoľné poistenie v SP.
Za tých 16 dní dobrovoľného poistenia zaplatíte v SP poistné 86,60 eur - a dostanete príspevok podľa Opatrenia č. 2. Získať na tom môžete vyše 400 eur.
Podrobnosti v článku na stránke -
http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=465

matabb73
4. dec 2020

@fotoarch ďakujem. Už som našla podmienky poskytnutia na pomahameludom.sk a je to tak. Ak niekto platí polovicu mesiacu odvody, tak vzniká nárok na príspevok. Som rada, lebo ja poctivo platím a teraz v lete som to prešvihla a prihlásila sa neskôr.

monka0703
12. dec 2020

Mam otázku.. Koľko trvalo kym sa vam ozvali z uradu práce? Lebo prvy krat to bolo dva týždne a teraz to trva tiez uz vyse týždňa. Nechcem tam vyvolat, lebo urcite maju toho dost.. Dakujem za odpovede.

jaron
12. dec 2020

@monka0703 kým sa ozvali kvôli čomu? Keď si poslala výkaz a kým ti prišlo potvrdenie, že ti pošlú peniaze?

monka0703
14. dec 2020

@jaron ano, ale s tym, ze este musia zavolať na podpis dodatku najskôr.

jaron
14. dec 2020

@monka0703 Tak to sa neboj, určite sa ozvú, len to trochu trvá, niekedy viac, inokedy menej. Čiže poslala si výkaz a ozvali sa ti, že sa ešte ozvú? Alebo neozvali, len vieš, že ťa ešte majú zavolať na podpis dodatku. Tak, či tak, určite ťa zavolajú.

Ja som poslal výkaz za 10/2020 až 30.11.2020. Na podpis dodatku ma zavolali tuším 4.12.2020 a peniaze prišli 7.12.2020. Ale opakujem, že to môže byť rôzne, ale pokiaľ im prišlo od teba, čo malo, nemusíš sa báť, ozvú sa.

monka0703
14. dec 2020

@jaron no prvý krát sa ozvali po dvoch týždňoch že na to neni nárok a potom sa zase co to pomenilo, tak som znovu poslala a zas cakam uz vyše týždňa.. 🤦‍♀️ A to už by som mohla posielať aj za november, len som to nechcela motať, že nech najskôr doriesia jedno ale asi to pošlem, lebo kym sa zas k tomu aj dostanu... 🤣🙈

mishi147
15. dec 2020

Ahojte chcem sa len opytat.Manzel je od polovice novembra PN, lebo ich nehali doma z prace, neciete ci by mal narok na pomoc pre SZCO za mesiac december keďže nema iny prijem? Ďakujem

jaron
15. dec 2020

@mishi147 on je zároveň zamestnanec a zároveň SZČO?

mishi147
15. dec 2020

@jaron Nie, len zivnostnik

midka
16. dec 2020

aj v decembri bol PN?

jaron
16. dec 2020

@mishi147 viem poradiť pomoc pre SZČO, ale nie čo sa týka, ak je v tom aj PN.

A on išiel pre nedostatok výkonu na PN? Ak som ťa správne pochopil. Lebo ak by len nemal výkon a požiadal by o pomoc, mal by bez problémov nárok na relatívne dobrý príspevok. Samozrejme relatívne, pretože záleží od viacerých faktorov – koľko zarábal minulý rok, koľko teraz a pod. (Ak mal niekto príjem mesačne napr. 3 000 € a teraz nula, tak príspevok 810.- € bude vnímať inak, ako ten, čo mával príjem 1 000 €).

mishi147
16. dec 2020

@jaron áno kvoli tomu siel ze nemaju robotu a stale je pn ale nema diagnozu spoločnú s koronou. Znama mi vravela ze by mal narok keby mal koronu a na nu mal PN. Nechame to tak ale dakujem za odpoved

anicka2211
19. dec 2020

@jaron Dobrý deň, všímam si, že da celkom vyznate do toho, idem sa opýtať... Však je nárok na príspevok, ak bola vypísaná faktúra, ale firma ju v daný mesiac nevyplatila, resp. vyplatila, ale už v inom mesiaci, a teda na účet neprišlo nič. ide o opatrenie 2. Ďakujem

anos18
19. dec 2020

@anicka2211 dovolím si odpovedať ja😁(som účtovníčka), ak robíte daňovú evidenciu,paušálne výdavky alebo vediete jednoduché účtovníctvo,,tak príjem sa berie za ten mesiac,kedy bol reálne prijatý na účet alebo v hotovosti. Ak by ste viedli podvojné účtovníctvo,tak vynos je v tom mesiaci,kedy bola vystavená faktura

jaron
19. dec 2020

@anicka2211 naozaj sa ešte lepšie vyzná @anos18, ktorá aj odpovedala.
Ja viem skôr iba veci, ktoré sa týkajú priamo mňa a podobného druhu SZČO, žiadne špeciality.
Čiže ešte raz k tomu, ako písala aj anos18, pokiaľ ide o obyčajného živnostníka (žiadne podvojné účtovníctvo a pod.), tak sa berie do úvahy po lopate povedané napr. pri žiadosti za mesiac október 2020 to, čo naozaj prišlo na účet od 01. 10. do 31. 10. 2020 bez ohľadu, či v tom období boli vystavené nejaké faktúry.