icon

Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR

bukvickaaa
9. apr 2020

Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.

anos18
7. sep 2020

@katarinka289 ale miesto podnikania máš asi domácu adresu. Tak tam. Zajtra skúsim prezistit

katarinka289
7. sep 2020

@anos18 Dakujem.takze musi to mať každý? Aj ked je len sam szco?

jaron
7. sep 2020

@anos18 podľa mňa nie, určite v byte nie. Mám síce ako svoju adresu svoj byt, ale to nie je prevádzkareň. Byt je úplne obyčajný byt, nijako vedený pre podnikanie. Nikto s ním nič nemá po tejto stránke. Som SZČO, ktorý nemá povinnosť mať prevádzkareň, dokonca by to bolo možno protiprávne, keby niekto chcel, že by som mal mať v byte niekde niečo vylepené.
Niečo iné je prevádzkareň a iné miesto podnikania. To len, že musím mať uvedenú nejakú adresu. Inak výkon podnikania mám hocikde, na ZŠ, MŠ, v mestských budovách, aj doma pri PC.

Aj na tom odkaze - oznámení to je uvedené:
"Účastník dohody je povinný označiť priestory pracoviska, kde pracujú osoby podporované v zmysle dohody o poskytnutí príspevku..."

"priestory pracoviska, kde pracujú osoby" tam je to jasné, môj byt však nie je pracovisko, to by som musel mať kopec potvrdení, časť bytu by bola vyňatá z bytového fondu, no hromada komplikácií, našťastie som SZČO, ktorý nemá takúto povinnosť (nemusím mať prevádzkareň).

anos18
7. sep 2020

@jaron kamoška brala dotáciu na podnikanie z prostriedkov únie a musela nalepiť nálepky na tie veci, čo obstarala z dotacie, aj keď podniká a tiež doma nemá prevadzku

jaron
7. sep 2020

@anos18 no uvidíš, čo ti povedia zajtra. Ale pri veciach by som to chápal, to by nebol problém napr. dať nejakú nálepku na notebook zakúpený z dotácii. Pri byte sa mi to však nezdá.

anos18
23. sep 2020

Volala som konečne na linku ministerstva a povedali,že ten plagát si ma vyvesiť každý,kto žiadal príspevok, aj SZČO,nielen na zamestnancov. A aj keď žiadal skôr ako v auguste. Zdroj financovania sa menil v auguste. Ale má to mať každý,aspoň tak mi povedali

jaron
23. sep 2020

@anos18 Ďakujem, ale príliš ma ich odpoveď neuspokojila.
Prijal by som písomné vyhlásenie niekde, stále sa mi to inak zdá ako hlúposť.

anos18
23. sep 2020

@jaron no nič som nenašla k tomu a na linke mi povedali túto informáciu

jaron
23. sep 2020

@anos18 Ďakujem za snahu a informácie, si veľmi zlatá.

Ale ma s tým riadne nahnevali, taká vtákovina. Skúšal som niečo nájsť, ale tiež som našiel len také všeobecné tvrdenia, ako napr. tu:
http://www.szz.sk/cinnosti-organov-szz/417-nova...
Nič poriadne, s riadnou definíciou pojmov a pod. Tiež nebyť toho, že som na MK a nebyť teba, ani o tom neviem. Neviem, na základe čoho by vlastne pri kontrole to chceli riešiť.

Rozmýšľal som, či si to teda mám vycapiť pred seba na nástenku - v byte, ktorý nie je vyčlenený na podnikanie, je iba sídlo SZČO, neuskutočňuje sa v ňom stretnutie so zákazníkmi, nie je to verejné miesto a pod. Nakoniec som to dal na vchodové dvere obývačky, kde mám aj pracovný stôl s PC. Literu zákona som dodržal, ale je to podľa mňa riadne byrokratické kocúrkovo.
Samozrejme úplne to chápem v prevádzkarni, kde chodia napr. zákazníci, v nejakých firmách, vo výrobných halách a pod.
Dúfam tiež, že potom dajú niekedy vedieť aj koniec tejto povinnosti.

anos18
23. sep 2020

@jaron veď áno,máš pravdu. Ale čo s nimi 😁

jaron
23. sep 2020

@anos18 no veď práve. S tým znením a legislatívne sa mi to zdá také nejasné, ani na isto za mňa, ani proti mne. A keď je to neisté, kto by v prípade sporu s úradníkmi ťahal za kratší koniec?...
Takže radšej som tu literu "zákona" nejako naplnil. 🙂
Teda nie nejako, možno vzorovo. 🙂

jaron
23. sep 2020

@anos18 ozaj, teraz som si všimol, že je tam dátum do 06/2021. Tak teraz neviem, či dovtedy to treba mať nalepené, alebo či zatiaľ dovtedy bude trvať aj možnosť tej pomoci. Aj keď to sa mi celkom nezdá, tú zrejme budú predlžovať podľa situácie.

anos18
23. sep 2020

@jaron v správach vraveli,že pomoc by mala trvať do konca roka

jaron
12. okt 2020

Ahojte, tak ako sa máte, živnostníci a živnostníčky? 🙂 Vyzerá to, že ideme "veselo" ďalej. V poberaní príspevkov namiesto normálneho zarábania svojou činnosťou.

katarinka289
12. okt 2020

@jaron v com podnikate?

jaron
12. okt 2020

@katarinka289 vo všeličom 🙂 prednášky a organizovanie aktivít pre verejnosť, pre MŠ, ZŠ, organizovanie školení (zrušené...), pobytov (zrušené...) atď.

jaron
29. okt 2020

Podľa tejto správy to vyzerá, že od novembra (žiadosť za október) sa zvyšujú príspevky pre pomoc SZČO atď.
(Článok je pre nepredplatiteľov zamknutý):
https://e.dennikn.sk/2109858/vyssie-prispevky-p...

Tu je aspoň zopár úryvkov:

"Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) po rokovaní vlády oznámil, že v pondelok 2. novembra začne štát posielať doterajším 120-tisíc poberateľom Prvej pomoci dodatky k zmluvám o poskytnutí príspevku. Na základe týchto dodatkov budú môcť úrady práce vyplácať zvýšené príspevky z projektu Prvá pomoc+.
Podľa Krajniaka by tí žiadatelia, ktorí doteraz o pomoci komunikovali so štátom elektronicky, mali dostať dodatok elektronickou cestou. Tí, ktorí komunikovali písomne, poštou, dostanú dodatky poštou.
V pondelok 9. novembra začnú úrady práce prijímať výkazy k prvej pomoci za mesiac október. V rámci nich už majú nárok na zvýšené limity pomoci za celý tento mesiac, ktoré odobrila vláda."

"Pri opatrení č. 2, č. 3B (príspevok na zamestnanca podľa poklesu tržby), č. 4A a č. 4B sú sumy príspevkov o 50 % vyššie oproti pôvodným sumám."

Aspoň nejaká dobrá správa (pre niektorých) v tejto neistote.

katarinka289
Autor odpoveď zmazal
jaron
12. nov 2020

Ahojte,

prosím vás, prišiel už niekomu ten dodatok o zvýšení príspevku o 50 %?

Pretože teraz celkom tomu nerozumiem - už môžem požiadať o príspevok (už je to možné, nové tlačivo už na stránke je), aj keď mi ešte neprišiel dodatok, alebo mám čakať na dodatok (príde emailom len oznámenie, alebo poštou, alebo ho bude treba ísť aj podpísať na úrad...?) a až potom môžem požiadať o príspevok (za október)?

vevapeto
12. nov 2020

@jaron ahoj, môjmu manželovi prišiel dnes v dvoch vyhotoveniach, jeden ma podpísať a poslať späť.

jaron
12. nov 2020

@vevapeto ďakujem.
Akurát neviem, či žiadosť môžem poslať aj vopred, ale počkám teda zatiaľ, kým mi príde ten dodatok.

vevapeto
12. nov 2020

@jaron myslím, že ten dodatok by ti mal každým dňom prísť poštou. Inak všimla som si, že príspevky posielajú aj tak až po 20. dni, takže keď zažiadaš teraz, v pohode stíhaš aj dodatok poslať.

anos18
12. nov 2020

@jaron v rozhlase vraveli,že výkaz poslať až potom,keď bude podpísaný dodatok

jaron
12. nov 2020

@vevapeto @anos18
ďakujem.
Ono to v podstate zase až tak neponáhľa, len aby som vedel ako postupovať. A tiež, aby som na to náhodou nezabudol. 🙂

anos18
12. nov 2020

@jaron veď čas je na opatrenie c.2 do konca mesiaca

jaron
12. nov 2020

@anos18 áno, viem. Ako som písal, nechcem naháňať, skôr pre istotu som sa pýtal.

anos18
12. nov 2020

@jaron a inak,teraz som pozerala,všetky výkazy za október sa môžu podať až do 31.1.2021

anos18
13. nov 2020

@jaron a ďalšia info, zamestnávatelia už musia podávať výkazy cez slovensko.sk. Opatrenia c.2 sa to zatiaľ netýka,ale povedala mi pracovníčka,že časom aj výkazy k opatreniu c.2 bude potrebné posielať cez slovensko.sk. Odkedy to tak bude ešte nevedia. Bude k tomu potrebný OP s čipom, BOK kód a čítačka

jaron
16. nov 2020

@anos18 tak to je zaujímavé, čiže si budú musieť SZČO ešte kupovať čítačky. Ale našťastie to nie je drahé.
Len by bolo zaujímavé, ak by niekto nemal ešte OP s čipom, ja som za taký menil napr. len asi pred mesiacom.
Ďakujem za informácie.

anos18
16. nov 2020

@jaron áno,musia si kúpiť čítačky a kto má starý op,tak vybaviť nový. Ja som potrebovala zaručený el.podpis a mne vtedy čítačku vydala polícia zdarma. Pani na slovensko.sk mi povedala,že niekde čítačky ešte polícia vydá,ak majú. Ale zatiaľ opatrenie c.2 funguje po starom,nevedia dokedy. Ale tak treba sa pripraviť.