icon

Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR

bukvickaaa
9. apr 2020

Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.

jaron
10. feb 2021

@anos18 Ďakujem.

gemelos
19. feb 2021

Prosím Vás, viem že sa to tu už asi riešilo, ale spýtam sa pre istotu.. Ten "spôsob výpočtu poklesu tržieb".. môže sa každý mesiac meniť, podľa toho čo sa mi hodí, či treba potom stále používať stále ten istý?

jaron
19. feb 2021

@gemelos Tuším to bolo možné, aj keď teraz to neviem nejako naisto aj potvrdiť nejakým zdrojom.
Mením komentár, našiel som zdroj:
https://www.pomahameludom.sk/
Pozri pri druhu pomoci 2. je vpravo dole za bodmi veta:
"Je možná zmena spôsobu výpočtu poklesu tržieb v rámci jednotlivých mesiacov."

gemelos
19. feb 2021

@jaron ďakujem 🙂

anos18
19. feb 2021

@gemelos môže sa meniť,podľa toho,čo je výhodnejšie pre SZČO

gemelos
22. feb 2021

@anos18 prosím ťa.. táto pomoc od štátu sa v daňovom priznaní nezdaňuje? Nezapočítava sa ako príjme zdaniteľný?

anos18
22. feb 2021

@gemelos nie,nezdaňuje,ale treba znížiť aj vydavky

matabb73
22. feb 2021

@anos18 ako znížiť výdavky? Budú sa môcť uplatniť paušálne?

anos18
22. feb 2021

@matabb73 je na to vydané usmernenie,keď budem pri Pc,pošlem číslo usmernenia

matabb73
22. feb 2021

@anos18 ďakujem.

jaron
22. feb 2021

@anos18 počkaj, ako že nezdaňuje? To ide do hrubého príjmu, nie? Mám paušálne výdavky, nie skutočné.

gemelos
22. feb 2021

@jaron aj mna to prekvapilo...som myslela že sa to pripočítava k príjmu .. ale vraj nie..čo je super

anos18
22. feb 2021

@gemelos @matabb73 @jaron pozrite si usmernenie FS č.8/FO/2021/IM "informácia o zahrňovaní výdavkov uhradených z oslobodených príspevkov poskytnutých zo štátneho rozpočtu fyzickým osobám vykonávajúcim podnikateľskú a inú samostatnú zárobkovú činnosť do základu dane z príjmov"

anos18
22. feb 2021

Posledný odsek sa týka paušálnych výdavkov

jaron
22. feb 2021

@anos18 to je zaujímavé. Na jar sme to riešili, že či sa príspevok započítava pre posúdenie výšky príjmu. Vtedy nakoniec to bolo logické, že príspevok sa pre posúdenie príjmu za účelom pomoci nepočíta, ale že sa zdaňuje. Zdalo sa mi to logické. Preto ma to prekvapilo.

Tomu ďalšiemu ale vôbec nerozumiem, o čom točia. 🙂

"... t. j. vylúčiť z daňových výdavkov výdavky hradené z prijatého plnenia, ktoré je oslobodené od dane z príjmov. Ide o zachovanie princípu neutrálneho vplyvu
uvedených platieb (plnení) na základ dane.
Daňovník je teda povinný sledovať, ktoré výdavky z oslobodeného plnenia uhradil..."
atď.
A ten posledný odsek, no hrôza pre mňa. Ale možno keď si to 5x ešte pomaly prečítam, pochopím. 🙂
Len by som asi radšej zdanil aj príspevok a normálne potom mal paušálne výdaje % a neriešil to okolo toho, čo to píšu. 🙂

jaron
22. feb 2021

@anos18 Napr. toto:

Ak daňovník z oslobodeného plnenia uhradil poistné a príspevky, potom toto poistné a príspevky uhradené z oslobodeného plnenia nemôže uplatniť ako daňové výdavky pri vyčíslení základu dane (čiastkového základu dane) z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona
o dani z príjmov.

Ak tomu dobre rozumiem, čiže keby som z tej pomoci od štátu uhradil tie výdavky, logicky si ich nemôžem odpočítať od základu dane, ak som nezdanil príjem, z ktorého som ich uhradil.

Lenže to mám ako stanoviť? Napr. mi príde na účet 300 € zárobok, 400 € pomoc. Výdavky SP a ZP dám 200 €. (Sumy sú len akože). Tak som tých 200 € uhradil z akého príjmu, z tých zarobených, či z tých, čo som dostal od štátu?

To naozaj sa mi zdá správne tú pomoc normálne zdaňovať, zdá sa mi to úplne logické a fér. Aj keď je možné, že niekomu by to možno bolo nevýhodné.

jaron
22. feb 2021

@anos18 A ďakujem za tie informácie.
Tu je aj odkaz na usmernenie, ak by to niekto hľadal:
https://www.financnasprava.sk//_img/pfsedit/Dok...

zuzkka1zuzkka
22. feb 2021

Vie mi prosím niekto poradiť?
Idem si založiť živnosť ako SZČO, doteraz som bola vždy zamestnaná na TPP, boli riadne za mňa platené odvody mojim zamestnávateľom do SP a ZP. Pri založení živnosti prvý rok nemusím platiť odvody do SP, iba do ZP. Keď by sa niečo v tejto riskantnej dobe udialo, nárok na OČR alebo PN nemám ako začínajúca SZČO? Nijako sa neberie do úvahy, že ako zamestnaná osoba na TPP som doteraz platila do ZP a SP?
Ďakujem za rady.

katarinka289
22. feb 2021

@zuzkka1zuzkka bude sa brat do uvahy poistenie za poslednych 270dni.Takze z posledneho zamestnania.No po tych 270dnoch,ked nebudete zo zivnosti platit odvody,nebudete mat narok na nic

anos18
23. feb 2021

@jaron keď robíš napr.z domu a neplatis nájomné,čiže čo si hradil z toho príspevku? Asi odvody. Čiže odvody by si si mal zahrnúť iba vo výške: skutočne hradené odvody mínus výška príspevku. Len potom mi nie je jasné,ako zapísať odvody do prílohy c.3 v daňovom priznaní,keďže tam by mala byť skutočná výška uhradených odvodov, asi bude hlásiť daňové priznanie logickú chybu. Ešte som nerobila žiadne pre klientov,ktorí mali príspevok,keďže ešte vyckavam,ale už sa asi ničoho rozumnejšieho nedočkám 😁

jaron
23. feb 2021

@anos18 Áno, výdaje mám len odvody. Tie sa vždy odpočítavali od základu dane a ešte sa odpočítavali paušálne výdaje v %.
Ale ako som písal vyššie, napr. príde mi na účet 300 € zárobok, 400 € pomoc. Výdavky SP a ZP dám 200 €. (Sumy sú len akože). Tak som tých 200 € uhradil z akého príjmu, z tých zarobených, či z tých, čo som dostal od štátu? Alebo to je jedno asi. Berie sa to tak, že od odvodov odpočítam výšku príspevku (to by samozrejme vyšla 0, pretože príspevok je vyšší ako odvody).
Kto vie, či by to brali ako chybu, keby som normálne aj príspevok dal do zdanenia do hrubého príjmu a všetko robil po starom. Uvidím ešte, ako to bude fungovať v tlačive.

A paušálne výdaje môžu zostať normálne, či aj tie sa majú znížiť o výšku tej pomoci (o jej časť, pretože o časť sa už znížili odvody)?

Daňové priznanie budem robiť až v marci, tak snáď dovtedy už budeme presnejšie vedieť, čo a ako.

matabb73
23. feb 2021

@jaron je v tom riadny zmätok. Mali to nechať ako zdaniteľný príjem a zo všetkého paušálne výdavky. Veď tie majú účtovníctvo zjednodušiť. Ja si robím dane sama už roky, ale teraz normálne rozmýšľam nad účtovníčkou.

jaron
23. feb 2021

@matabb73 vnímam to podobne.

matabb73
23. feb 2021

@anos18 ahoj. Prosím Ťa, keď zistíš ako sa to bude vypisovať do daňového priznania, dáš nám vedieť? Ja som si práve spravila daňovú evidenciu, podľa toho si robievam daňové priznanie a som z toho jeleň. Ak sa príspevok nezdaňuje, tak odvody za ten mesiac, keď som dostala príspevok by som nemala dávať do výdavkov. To chápem. Takže o tú sumu by mali byť nižšie preukazateľne zaplatené obvody? Paušálne výdavky si môžem počítať ako vždy?

anos18
23. feb 2021

@matabb73 ja to budem robiť v rámci uzavierkovych operácii,to,čo mám zaúčtované ako nezdaniteľnú príjem príspevok prvá pomoc spolu za rok 2020,tak takú čiastku dám na konci roka mínusom z daňových výdavkov. Len neviem,čo v prílohe c. 2 v odvodoch. Ak odratam pri paušalistoch sumu príspevku zo sumy odvodov, v prílohe c.3 podľa mňa budem písať celú výšku odvodov

matabb73
25. feb 2021

@jaron aha, čo som našla v skupine Právne poradenstvo: "Novinka pre rok 2020: do príjmu pre uplatnenie DB sa započítva aj tzv. pandemická nemocenská dávka (PN, OČR), u SZČO aj príspevky poskytované v rámci aktívnej politiky trhu práce a dotácie poskytované kultúrnej obci z Ministerstva kultúry Slovenskej republiky."
Je tam na začiatku celý príspevok o daniach. Už som si myslela, že to daňové budem vedieť vyplniť a teraz toto. Vypočítať si to viem, len neviem ako to zadám do daňového.

jaron
25. feb 2021

@matabb73 Neviem, či rozumiem a či sa to týka aj mňa. 🙂

matabb73
25. feb 2021

@jaron týka sa ťa to, ak máš deti a uplatňuješ si na ne daňový bonus.

jaron
25. feb 2021

@matabb73 aha, to áno, to si uplatňujem. Ale aj tak celkom neviem, čo s tým. Tie "príspevky poskytované v rámci aktívnej politiky trhu práce" to je tá pomoc pre SZČO, čiže aj pre mňa. Dobre rozumiem?
Ale aj tak neviem, o čo vlastne ide, kontext a tak. Ale to asi preto, že ešte nerobím daňové priznanie, viac asi pochopím, keď ho budem robiť. 🙂 Lebo doteraz som tuším DB neriešil, že aký mám príjem, DB bol štandardne daný konštantnou sumou, ktorú mi potom vždy celú vyplatili, tak preto celkom nerozumiem.

matabb73
25. feb 2021

@jaron podla tohto do príjmu pre výpočet dane si nezapočítavaš príspevky tzv. Prvá pomoc, ale pre výpočet daňového bonusu áno. Dokonca aj pandemickú OČR.