Právna opatera pre dospelé dieťa s postihnutím
Dobrý večer .mam otázku ktorá ma trápi už dlhšie .S manželom máme jedine dieťa a to je postihnuté .po našej smrti sa nebude môcť samo o seba postarať .Co sa deje v takom prípade?je to síce veľmi ďaleko budúcnosť ale raz to príde a ja stále rozmýšľam čo bude s mojim dieťaťom .Dajme tomu bude mať cca 30-35 rokov my sa pominieme a čo s ním ? Keďže súrodencov nemá .Ako je to právne ?Ked nebude môcť za seba rozhodovať ?Bude zverené do opatery dane súdom niektorému zo súrodencov ?dakujem za odpovede
Pracujem v zariadení s osobami s ťažkými postihnutiami uz takmer 19 rokov (našťastie v zahraničí). Ale tvoj syn v prvom rade pôjde do školy.
Verbálna komunikácia nie je jediná na svete, ak sa nerozhovori stále su ine možnosti komunikácie, piktogramy (obrázky), posunkova reč...atď.
Teraz ste vy jeho zákonnými zástupcami ale ak tu uz nebudete, môže túto prácu prevziať niekto z rodiny a ak nikto nie je, tak mu bude pridelený štátny pracovník.
A kym bude syn veľký, uz bude snáď kvalita domovov na inej úrovni ako bola minule. A neboj, zariadenia nie su väznice, ľudia majú normálne kontakty so svetom, žijú kultúrny život a dokonca chodia aj na dovolenky.
@viestta čo je chránené bývanie ?dakujem -aspoň som o niečo múdrejšia
@anonym_autor napriklad toto, ale su aj ine moznosti
https://www.kira.sk/podporovane-byvanie-novy-zi...
@anonym_autor napriklad toto, ale su aj ine moznosti
https://www.kira.sk/podporovane-byvanie-novy-zi...
@viestta waaaaau bodaj by bolo toho viac na Sk dovtedy
@anonym_autor no nechcem ťa znepokojovať ale vraví sa že na dôchodky nebude ja mám podobnú situáciu v rodine a bojíme sa tiež že ako čo bude ...či ti ľudia skončia na ulici alebo čo vrátane všetkých dôchodcov do budúcna
Pracujem v zariadení s osobami s ťažkými postihnutiami uz takmer 19 rokov (našťastie v zahraničí). Ale tvoj syn v prvom rade pôjde do školy.
Verbálna komunikácia nie je jediná na svete, ak sa nerozhovori stále su ine možnosti komunikácie, piktogramy (obrázky), posunkova reč...atď.
Teraz ste vy jeho zákonnými zástupcami ale ak tu uz nebudete, môže túto prácu prevziať niekto z rodiny a ak nikto nie je, tak mu bude pridelený štátny pracovník.
A kym bude syn veľký, uz bude snáď kvalita domovov na inej úrovni ako bola minule. A neboj, zariadenia nie su väznice, ľudia majú normálne kontakty so svetom, žijú kultúrny život a dokonca chodia aj na dovolenky.
@vilma7 u nás to, ale nefunguje ako v zahranici
Pracujem s malými deťmi s PAS. Rodičom zdôrazňujem, aby pracovali na sebaobsluhe. Samozrejme je dôležité, aby vedeli komunikovať (a teraz nemám na mysli reč ako takú), ale až tu raz rodičia nebudú, nie každému z blízkych je príjemné dospelých prebaľovať, kŕmiť a pod. Z môjho pohľadu je dôležité, aby bol čo najviac samostatný s ohľadom na jeho možnosti. Aby sa vedel sám najesť, obliecť, obriadiť. V druhom rade riešte náhradný komunikačný systém. Je predškolák, je najvyšší čas, aby sa vedel vyjadriť. Či už cez obrázky, cez znaky, cez posunky, cez tablet - opäť s ohľadom na jeho schopnosti a vaše možnosti. Riešte to s poradňou, požiadajte ich o pomoc. Možno tá reč nabehne a možno nie. Ako má na tom rečové centrum? nezakrvácalo mu? nemá tam zrazeninku? ak nemá ment.post., je naozaj dôležité, aby vedel komunikovať aj so svetom, ktorý ho nepozná (v obchode, u lekára, a pod.). A trošku povzbudenia pre teba - poznám pár dospelých s DMO, ktorí majú rodiny, deti, prácu. Je len na vás, ako ho pripravíte na život. Držím vám prsty 😉

@deti95060810 v takýchto prípadoch, ak by dospelé ŤZP dieťa ostalo úplne samo, alebo aj senior, umiestňuje sa urýchlene v zariadení DSS, na základe zdravotného posudku- vysoký stupeň odkázanosti, a sociálneho posudku- kazuistika nevyhovujúceho záujmu iných rodinných príslušníkov. Nemusí to byť v mieste bydliska, ale v rámci kraja, alebo ak treba špecializovanú zdr. starostlivosť, tak aj iný kraj. Ak by bol klient nemajetný, VÚC, obec, mesto si uplatňuje pohľadávku voči štátu. Vždy sa umiestnenie posudzuje komplexne. Osobne si myslím, že tieto témy by mali ľuďom "oplieskavať" o hlavu každý deň, nie 2 pohlavia v ústave a vlaky zadarmo. Už dnes má Slovensko napr. 20- 30- 40 ročných (len) autistov, iné diagnózy ani nejdem rozpisovať... Toto je nočná mora každého jedného rodiča ŤZP potomka. A mňa to veľmi mrzí.
@jamimo Pravda