icon

Prečo sociálka kontroluje po príchode z pôrodnice?

any_soj
24. júl 2024

Ahojte. Kamarat ma poprosil, aby som sa tu spytala. Ma snubenicu v porodnici. Velmi bojovali o toto dieta, ona ma zdravotne problemy, ale podla mna hlavny dovod, preco jej doktor razne odporucal potrat, hoci to samozrejme tak nepovedal, je ze ona ma trochu nizsie IQ a snubenec je Rom z detskeho domova (velmi statocny, pracovity,...). Dieta je zdrave, ona to tiez zvladla uplne bez ujmy na zdravi.
Prisla za nimi socialna pracovnicka, informovat sa, ci maju doma vsetko potrebne (ano maju) a oznamili, ze pridu ku nim domov na kontrolu. A on nerozumie preco, ja pravdu povediac tiez nie. Mate s tym prosim niekto skusenost? Je to bezne u ludi, ktori pochadzaju z domova, ci ako?

butterflyeffect
24. júl 2024

@any_soj neviem ci jeto bezne u ludi z detskeho domova, ale ak tak robia maju na to dovod, ci uz dostali nejaky podnet z okolia, od lekara… ak maju doma podmienky pre dieta a dieta napreduje a prosperuje, je zdrave a ciste, tak sa nemaju coho obavat.mam znamu co je profesionalny rodic a dostali babatka rovno z nemocnice odobrane socialkou matke…

doriiis
24. júl 2024

Alkohol nemôže byť dôvod?

deti95060810
24. júl 2024

nepoberajú nejaké dávky od štátu? aj vtedy môžu prísť...
alebo soc. spolupracuje s meským úradom - možno odtiaľ majú echo
alebo ich niekto bonzol... 😉

drahomirrra
24. júl 2024

Sama si si odpovedala, matka má nižšie IQ, otec je marginalizovaná skupina. Prídu preveriť, či sa vedia o dieťa postarať.

marsmykkok
24. júl 2024

@any_soj A ked nepôjdú skontrolovať a bude v médiách nejaký prípad, kde dieťa v nevhodných podmienkach umrie tak všetci budú múdry kde bola sociálka? Nevidím nič zlé na takom preventívnom skontrolovaní. Proste na to sú. To mňa ked dnes pôjdem autom a zastavia ma policajti založím diskusiu, že policajti ma stopli a dali mi fúkať a že prečo, čo si myslia, že som alkoholička alebo ma niekto bonzol? No proste na to sú, aby robili kontrolu.
Kamarátovi povedz, nech to berie normálne a nemá z toho stres. Dnes je iná doba ako kedysi, dnes aby sa dieťa odobralo do domova musí byť na to extrémne vážny dôvod a veľa zlyhaní predtým a pokusov o zlepšenie, dnes nezoberú len tak dieťa do domova. Teda nemusí sa báť, že im dieťa odoberú, ak majú strechu nad hlavou, vodu, pre dieťa nejakú postielku. To, že napríklad žijú v neprerobenom byte alebo domčeku ak je tam čisto nik nebude riešiť ani to že majú napríklad postielku pre dieťa z bazošu a nie novú alebo kočík tiež darovaný a nie značkový za 1000 eur. Hlavné je to, mať vodu, v zime v izbe aspoň kde je dieťa primeranú teplotu, starať sa o dieťa, chodiť s ním k lekárovi, nenechať ho samé. Ak toto dodržia, nemusia sa báť, že im dieťa odoberú.

any_soj
autor
24. júl 2024

@marsmykkok maju mestsky byt, postielku novu, zariadenie krasne. On robil osetrovatela v nemocnici pred casom, potom sa stahovali a uz neviem presne co teraz robi

reanda
24. júl 2024

@any_soj tak ak je doktor (podla teba) schopny odporucit potrat, lebo matka ma nizsie iq a otec je rom, tak je urcite schopny aj podat podnet na socialku..

zuzana9393
24. júl 2024

@marsmykkok ale aj tak je to zvláštne, ja silno pochybujem, že chodia kontrolovať aj niekam do osád, kde ozaj žijú ľudia v chatrčiach, prvé deti majú skôr ako občiansky a hádam ani trvalý pobyt nemajú ( neviem ako tam fungujú, len si to myslím)

mateson2004
24. júl 2024

Absolútne sa nemajú čoho obávať ak majú všetko v poriadku , myslím bytové podmienky pre dieťa. Prídu, pozrú, odídu 🙂

marsmykkok
24. júl 2024

@any_soj tak mu to tak vysvetli, že sa báť čoho nemajú. Dnes fakt sociálka sa skôr bude snažiť im pomôcť, aj keby všetko ok nebolo, odoberajú deti fakt ako poslednú možnosť. Teda netreba to brať tak, že sú to ich spojenci, nie nepriatelia. Kľudne keby aj niečo nevedeli, nech si dajú poradiť a tak. Neprídu na to, aby im zobrali dieťa. Hoci kamarát môže mať obavy, lebo v minulosti to tak bolo, že deti brali viac ak bol problém a kedže vyrastal v detskom domove môže mať s tým skúsenosť alebo počul od ostatných detí v domove (často aj prípady zveličené, kedy povedali rodičia, že zobrali len preto, že sú napríklad romovia, aby boli dobrí pred dieťaťom a nespomenuli, že dieťa bolo podvyživené, zanedbané a tak)

mateson2004
24. júl 2024

@zuzana9393 chodia. A vela

kacena4
24. júl 2024

je to bezna kontrola mohol o nu poziadat dettsky domov, lekar ktory osetruje ju.... skontroluju ak bude treba pomozu ak nie vyradia zo sledovania

tomasisa
24. júl 2024

@zuzana9393 presne toto aj mna napadlo,co v tych osadach, kde deti zima leto pobehuju polonahe s octovou vodou a chlebom,vyrastala som vedla takych... Som krstna mama v ciganskej rodine, teda su cigani ale ziju nad pomery bielych, ale.....ale ked ona kamoska bola slobodna a mlada a pritrafilo sa jej dieta, byvala v doslova chatrci bez tecucej vody a zachoda...socialka u nej nikdy nebola...nemyslim ze v tomto pripade,kvoli tomu ze domovak a este k tomu tmavy....

la_dolce_vita
24. júl 2024

@zuzana9393 toto mi tiez napadlo. Ved to by do osady neprislo ziadne dieta z porodnice a ze ich tam je a v akych podmienkach..

wanduska327
24. júl 2024

@any_soj Musel ich nahlásiť niekto

any_soj
autor
24. júl 2024

@kacena4 myslis, ze aj detsky domov? On je uz hadam aj 10 eokov prec

lenkakravcova
24. júl 2024

@any_soj ja myslím, že to skôr niekto nahlásil kvôli matke. U Rómov až také kontroly nerobia, lebo už teraz ich je kopa v detských domovoch (bez práv na adopciu). Skôr si myslím že je to kvôli tomu že dieťa je od bielej matky, a tým pádom by ho vedeli niekam posunúť do inej rodiny. Inak mi to nedáva zmysel.

maminkadeticiek
24. júl 2024

Mozno ci sa neudialo nieco v nemocnici,na zaklade coho dali podnet lekari.Mne to pride najpravdepodobnejsie,ked prisli do nemocnice.Nemozes vediet ani ty o vsetkom.

marsmykkok
24. júl 2024

@lenkakravcova autorka píše, že matka má nižšie IQ, zdravotné problémy.
@any_soj má aj nejakú takú diagnozu v papieroch kde je uvedený ten nižší intelekt? Lebo zase ak je tam mentálna retardácia hoci nie veľká, je dosť možné, že také prípady nemocnica automaticky hlási sociálke, lebo je otázne, že či taká matka zvládne starostlivosť o dieťa. A je jedno či tam je partner s normálnym IQ, lebo nikdy nevieš či ju neopustí pred pôrodom, mesiac po pôrode a tak... Podľa mňa ak je tam oficiálna diagnoza u matky dieťaťa, je možné, že budú pod dohľadom sociálky stále. Ale dohľad neznamená, že im hrozí zobratie dieťaťa. Ak sa budú starať bude všetko ok.

kacena4
24. júl 2024

@any_soj mohol to byt hocikto ale v kazdom pripade to netreba brat ako problem, ale ako snaha pomoct matke po porode, ktora asi nema rodinne zazemie so starostlivostou o babatko

kiki68
25. júl 2024

Tak je to diskriminacia na zaklade farby pleti, na druhu stranu ziju v top xenofobnej krajine a musia s tym ratat. Ved maju vsetko oki, tak to ukazu tu domacnost a maju pokoj.

bluka2
25. júl 2024

Je to zrejme proste len diskriminacia, bohuzial

katie253
26. júl 2024

@any_soj kontrola zo socialky moze prísť aj keď sa dieťaťu zmení pediater. Kamoške tak prišli.