Predávajúca chce po predaji robiť znalecký posudok

mia1122
11. jún 2023

Ahojte.
Kupila som rodinny dom so zahradou. Pisomnosti a kúpno-predajnú zmluvu riesil realitak. Momentalne cakam na papiere z katastra.
Majitelka kontaktovala realitaka a on mna, ze si vraj dodatocne potrebuje urobit znalecky posudok na dom a pozemok, kvoli surodencom,lebo boli viaceri majitelia.
Peniaze ale ma na ucte uz nejake dva tyzdne, ja som dom financovala uverom, nie hypotekou.
Mam obavy, co tym vlastne sleduje a preco si nedala urobit znalecky posudok pred predajom. Nie som ochotna pustit ju do domu a uz vobec nie bez mojej pritomnosti,lebo sa pytala, ze ci jej nenecham kluce, ze ona si tolko so znalcom zbehne.
Moze sa snazit napr. Napadnut zmluvu ze bola uzavreta za nevyhodnych podmienok pre nu? Kto sa do toho rozumiete, skuste prosim poradit.
Dakujem

lavender94
11. jún 2023

@mia1122 nerozumiem sa, ale príde mi divné, že by predaj nehnuteľnosti neprejednala s inými majiteľmi pred tým ako to predala. To snad bez súhlasu tých ľudí ani nejde. Je to divné, tiež by som mala obavy čo tým sleduje. Rada si prečítam vyjadrenie niekoho, kto sa do toho vyzná.

mia1122
autor
11. jún 2023

@lavender94 ostatni majitelia tiez suhlasili a mam notarom overene ich podpisy, takze pravne je to v poriadku

surama
11. jún 2023

@mia1122 V ziadnom pripade by som ju nepustila riesit znalecky posudok. Dom jej uz nepatri, takze nema co riesit tieto veci. Ziadne dobre umysly nema.

eeffka
11. jún 2023

@mia1122 ak mas notarsky podpisanych vsetkych predavajucich tak vlastne neviem co od teba chce... cize ani nahodou. Majitelka si ty. Bodka a dovidenia.

mamina7070
11. jún 2023

mohlo sa stat ze posudok potrebuje na rozdelenie sumy medzi surodencov a predtym boli dohodnuti inak
ale je to neobvykle ja by som nedovolila nech pouzije kupnu sumu

mia1122
autor
11. jún 2023

@mamina7070 rozdelenie medzi surodencov ona uz riesila, peniaze uz maju tiez vsetci na uctoch

gejb
11. jún 2023

@mia1122 realitak musí tiež vedieť ze je to blbosť..alebo to on nejako vysvetlil? .slušne by som ich poslala do teplých krajín. Dom jej už nepatrí. Ma kúpnu zmluvu kde je suma, to im musi predsa stačiť.

hopsadobrandejsa
11. jún 2023

Ak su zmluvy podpisane a peniaze boli prevedene, nema uz co robit v dome....o znaleckom posudku nemoze byt ani reci. To je ako davat voz pred kona.

Tieto veci bolo potrebne robit pred predajom. Ak ma pocit, ze predala pod cenu tak bohuzial ma smolu. Ked sa dava rezervacia na nehnutelnost, obvykle sa uvadza klauzala kde pri neodovodnenom odstupe od zmluvy je potrebne zaplatit "pokutu".

Ak bude robit obstrukcie, je potrebne riesit to s pravnikom. Ak by chcela od zmluvy odstupit, pokute sa nevyhne.

cyberk
11. jún 2023

Dobry vrchol :D ze nechaj kluce a ona si to posefuje... pane boze, no verim ze si zamky hhned po kupe vymenila, lebo vsak kopiu starych klucov moze mat bezne ktokolvek z rodiny. Povedz jej, ze si to konzultovala so svojim pravnikom a ze take nieco ziadat po kupe je blbost...

pokemonkaa
11. jún 2023

Informuj sa u svojho realitneho maklera. kazda realitka ma svojho pravnika, ten bude vediet povedat ako spravne postupovat. Znalecky posudok mozes dat vyhotovit len ty, kedze ty si teraz majitelom nehnutelnosti. Znalec by musel "sfalsovat" datum pre byvalu majitelku domu, musel by dat spatne datumy, este pred uzatvorenim Kupnej zmluvy.

mamina7070
11. jún 2023

@mia1122 tak potom v ziadnom pripade dala si si zrychleny vklad na LV?

lavender94
11. jún 2023

Podľa mňa zistila, že predala pod cenu a teraz skúša. Ak si to ešte neurobila, vymeň zámky

dilino
11. jún 2023

V žiadnom prípade ich nepušťaj.Poriadna špekulantka a tiež ako piše cyberk že ani nevieš že môžu mať kopie kľúčov.Nie je dôvod ich pustiť do domu peniaze má TY že si jeho majiteľka tak čo by chcela.ZP sa vždy robí pred kúpou nehnuteľnosti nie po kúpe tu je niečo dívne.Pomáham popri robote a podnikani znamemu pradavať reality ale take som ešte ani nepočula.Ze ked už majú peniaze za nehnuteľnosť aby išla niečo zisťovať dodatočne všetko sa robí predtým.Nepušťaj nikoho nie je dôvod.

mamina7070
11. jún 2023

nechce to predat este raz ? hlavne si overuj stav konania na katastri

miriam11
11. jún 2023

@mia1122 nie, nepustila by som ju. V žiadnom prípade. Peniaze dostala, dom je už tvoj. Ma smolu. Dúfam, že zamky si si už vymenila a pes strážny už slinta na dvore.

koniarova
11. jún 2023

@mamina7070 a to sa ako dá?

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majla87
11. jún 2023

@mia1122 kvoli surodencom? ved ho predala za sumu XY, tak nech sa rozdeli suma XY. Suhlasim s komentarmi vyssie, sledovat kataster a odkazat, ze pravnik sa vyjadril, ze to je nezmysel..

andrejka1974
11. jún 2023

@mia1122 dom je tvoj nikoho iného na to už právo dávno nemá

andrejka1974
11. jún 2023

@mia1122 my sme kúpili dom cez realitnú kanceláriu a v deň keď sme mali podpísanú zmluvu sme všetko vyplatili a došli sme na dom ,kde sme hneď vymenili zámky dom už bol nas

koniarova
11. jún 2023

V kúpnej zmluve máte čo napísané? Kedy je nehnuteľnosť vaša? Po vyplatení peňazí,alebo zápisom do katastra?

mamina7070
11. jún 2023

Inac ja nechapem preco si to neriesila notarskou zabezpekou ? mozno ten dom este vobec nie je tvoj (zavisi od zmluvy) a dufam ze si si dala zrychleny vklad na kataster ?
sak si aspon pozri ci uz je na LV plomba
kludne sa moze stat ze kataster odmietne zapis (budu nezrovnalosti v navrhu na vklad a potom co

mia1122
autor
12. jún 2023

@mia1122 hovorila som s realitakom, tak vraj znalecky posudok potrebuje k tomu, ze jej matka jej darovala cast domu a ze si v tom zmysle potrebuje splnit danovu povinnost. Nie velmi tomu rozumiem. Pytal sa, ci sme uz v dome nieco prerabali a ze ked, tak skusi ona pouzit starsi znalecky posudok. Nerozumiem ako suvisi povinnost odviest dan so znaleckym posudkom. Nebude to tak, ze chce odstupit od zmluvy v kontexte nevyhodnych podmienok pre nu? Dakujem za odpoved!

pokemonkaa
12. jún 2023

@mia1122 Ja by som sa este poradila s inym pravnikom. Ak ma predchadzajuca majitelka k dispozicii stary znalecky posudok, nevidim dovod vystavovat novy, kedze tu nehnutelnost uz nevlastni.

pokemonkaa
12. jún 2023

@pokemonkaa Pozri si na stranku katastra, ci je uz na dome plomba.

maribell
12. jún 2023

@mia1122 realitak nemusí vedieť z práva ani ťuk. Len tlmočí to, čo mu povedala pani. Ja by som sa skúsila opýtať aj tu v právnej poradni.

pokemonkaa
12. jún 2023

@mia1122 Realitak ma uzatvorenu zmluvu s byvalom majitelkou, takze sa snazi jej vyhoviet, kontaktuj radsej nejakeho pravnika, aby si mala istotu, ze vsetko prebieha ako ma.
My sme kupili dom minuly rok a tiez sme mali problem s majitelmi, kedze boli cerstbo rozvedeni a ju sme nemohli dostat z domu, nechcela si zmenit adresu trvaleho pobytu, zacala si vybavovat na uz nas dom novu hypoteku... skratka sme si uzili, ale kontaktovali sme pravnika, ten nas riadil a usmernil, ako postupovat.

pohodacka03
12. jún 2023

@mia1122 ja ti napisem z opacnej strany. Predali sme byt a po asi mesiaci sme zistili ze potrebujeme znalecky posudok(byt nebol ohodnoteny predtym, ani nas nenapadlo, vedeli sme za aku cenu sa predavaju). Nevyznali sme sa v takych veciach a doplatili sme na to, mali sme s tym dost problemy. Ak si dobre pamatam, my sme to asi kvoli daniam potrebovali. Cize mozno za tym nemusi byt nic zle, poradila by som sa s pravnikom radsej 😉. Ak mas fakt strach, tak zamietni a hotovo.

pohodacka03
12. jún 2023

@mia1122 teraz citam aj komentar- ak jej dom darovali a ona do neho investovala a mala by znalecky posudok, tak o tu sumu investice plati mensiu dan. Treba tam mat aj znalecky posudok aj blocky dokladovat. To je len moja skusenost, my sme tak potrebovali dokladovat

zuzu003
12. jún 2023

Osobne nevidim dovod jej nedovolit urobit znalecky posudok. "Napadnut zmluvu" nie je take jednoduche, ako by sa mohlo zdat.