icon

Prenajímam byt. Kde všade sa musím nahlásiť?

iwa1
22. jan 2011

Ahojte,

mam dilemu...Priatelov byt sme dali min. rok do prenajmu a prihlasili sme sa na DÚ, kvoli prideleniu ICO. Chcem sa opytat ci neviete ci sa musim este niekde hlasit alebo ci mi nevyplyvaju nejake dalsie odvody 🤐 dakujem za odpoved....lebo zmiatol ma kolega z prace,ktory mi vravel, ze musim prispievat po novom do SP sumou cca 46 €/mesiac, tak ako to je?

zoja
28. jan 2011

ak napr. dochodca prenajme co ja viem izbu za 30eur mesacne, tak jemu naozaj vyjde to,ze rocny prenajom neprevýsi sumu 500 eur

kristinka123
28. jan 2011

@dadis
@babatko37
@zoja
diky baby tak odkazem.......tak to je potom super, normalne by sa aj ten zakon dal obist, keby mi ten, koho mam v prenajme platil peniaze priamo na ruku kazdy mesiac - nemaju mi to ako dokazat ci?
Teda cisto teoreticky kedze byt nemame a tiez sme len v podnajme 😀 😀 😀

zoja
28. jan 2011

no ked nemas v dome dobroprajnych susedov a vies sa na podnajomnikov spolahnut, ze to niekde nevytrubia tak ano, no vies ako to je , pride kontrola a zacnu ich strasit paragrafmi a aj oni si zvazia ci sa im kvoli tebe oplati klamat 😝

dadis
28. jan 2011

@zoja ano, ano...aj ked vsetko sa da obist...

dadis
21. feb 2011

ahojte, potrebujem znova poradit, od marca budem mat novych podnajomnikov, t.j. budem podpisovat novu najomnu zmluvu...kedze este 1,5r budem na RD, kedze som tym padom poistencom statu,( podla dostupnych info) by som mala platit zdravotne odvody ako zivnostnik, t.j.min 46€ mesacne. Rada by som prenajom bytu riesila prenajmom na mojho manzela,aby boli odvody do ZP "len" 14%, ktory vsak nie je majitelom bytu, kedze som ho kupila pred manzelstvom. Aky typ zmluvy medzi mnou a manzelom treba spisat, aby to bolo danovy urad a ZP prijatelne. Bude mozne v tom pripade si uplatnit nezdanitelne minimum na prenajom bytu (od tohto roku uz len 500€) aj na mna a aj na manzela sucasne, ako je to mozne v pripade prenajmu bytu v bezpodielovom vlastnictve manzelov? Spekulujem, spekulujem, hladam na internete vsetky zakonne moznosti, ako co najmemenej tomu statu zaplatit 😝

zoja
22. feb 2011

dadis, ale ty nemusis platit az v takej vyske tie preddavky, dokonca tym , ze si na RD vobec nemusis platit preddavok, ale ako uz bolo popisane vyssie je dobre si vyratat podla vzorca aj to tu najdes, kolko asi budes musiet platit a tu ciastku vydelit poctom mesiacov a to je tvoj preddavok

tin007
22. feb 2011

@dadis do 30 dni odo dna zacatia prenajmu sa musis prihlasit na DU a dostanes ICO. odporucam ti potom ist do ZP a dohodnut sa s nimi na tom, ze nebudes platit preddavky a ZP zaplatis az po ukonceni danoveho roku. myslim, ze nemas moznost sa vyhnut plateniu odvodov a dani zo zisku

dadis
22. feb 2011

@tin007 ja viem, ze sa tomu neda vyhnut, len ako to spravit, aby to bolo co najmenej...vraj to, ze sa ma platit minimalne 46€ mesacne, sa stalo nedopatrenim..vraj od aprila ma prist novela, ktora to upravi a odvody bud 14% zo zisku...ja DIČ mam, dane poctivo platim uz veeela rokov, aj v ZP som uz zaregistrovana, ale v ZP mi povedali, ze tym, ze nemam "subeh"so zamestanim, budem musiet platit min 46€ mesacne (nemusim ako preddavok, staci pri zuctovani ZP)...to je ok, len ak mi buduci rok v marci vyjde, ze musim zaplatit odvody vyse 500€, tak ma to tiez nepotesi..kedze novela neviem ci bude alebo nebude, tak som chcela, aby bol prenajom na manzela, ktory je zamestnany, kym ja som na RD..len on nie je majitel, ale vraj by mal stacit nejaky typ zmluvy medzi nami, ktorou ho "poverim" davat do prenajmu moj byt...a rovnako jeho zaregistrovat na DU a ZP..atd atd.,

slniecko87
17. mar 2011

Ahojte. Chcela by som Vas poprosit o radu...Ja byvam v podnajme ako studentka spolu s dalsimi 5/timi dievcatami a majitelka bytu od nas ziada aby sme zaplatili dan z prenajmu, co je suma 352eur. Je nasou povinnostou tuto dan zaplatit? nie je to nahodou povinnost prenajimatela, pretoze ona na nas zaraba cely rok a chce este aby sme platili aj dan. Dakujem za odpoved

sisaha
17. mar 2011

@slniecko87 ano mas pravdu, je to povinnostou majitelky bytu. Tuto sumu od vas ale nemoze ziadat, pokial s vami neuzavrela novu zmluvu a tam vam tieto jej zvysene naklady nezahrnula do mesacneho najomneho, resp. ak mate platnu zmluvu so stanovenou vyskou, ktoru jej platite, nie ste povinne jej platit nic naviac. Mohla by urobit to, ze si vase platby o predpokladanu dan navysi a uzavrie s vami novu zmluvu s novymi podmienkami. Je to ale vec dohody. Ak s tym suhlasit nebudete,mate moznost odist..

tatolu
17. jan 2012

Včera som bola na soc.poisťovni. Pri prenájme bytu je potrebné nahlásiť sa na Dańový úrad, dostanem DIČ. 1 x ročne je potrebné platiť daň z príjmu. Ostatné poistenia sa vraj neplatia. Hádam mám správne info.

angua27
18. jan 2012

@tatolu, áno máš správne info. stačí sa "udať" na Daňový úrad, kde Ti pridelia DIČ. a každý rok do konca marca, keď budeš podávať svoje daňové priznanie, tak tam uvedieš aj príjmy z prenájmu a zaplatíš daň. 😉

tatolu
18. jan 2012

@angua27 Prosím Ťa, nevieš ešte, ak som v súčastnosti nezamestnaná a poberám podporu, tak asi by som si týmto tú podporu stopla...

angua27
18. jan 2012

@tatolu, fúúúha, tak toto neviem. ale myslím si, že by to nemalo ovplyvniť vyplácanie dávky, ak mesačný Tvoj príjem z nájmu nie je vyšší ako cca. 136,- Eur. ale lepšie by bolo zavolať si na úrad práce a anonymne sa na to spýtať.

tinkaro
28. jan 2012

ahojte, poradíte mi? manžel a ja máme byt v bezpodielovom vlastníctve, on robí ja nie, na neho je nájomná zmluva aj na daňovom je evidovaný len on, máme príjem z nájmu za rok 940 eur, no pýtam sa teraz musíme podať daňové priznanie alebo nie?

dadis
1. feb 2012

@tinkaro ..neviem ci tych 940 je prijem "cisty" po odratatani vydavkov, alebo suma, ktoru ste dostali do ruk od najomcu...ale napisem aspon zakladne info

- od tohto roku sa prijem z prenajmu rata ako pasivny prijem a nie je mozne si na neho uplatnit nezdanitelne minumum (to je na tento rok okolo 3500€), avsak ak si chce tvoje nezdanitelne uplatnit manzel na seba, moze, avsak treba od neho odratat tvoje prijmy (materska zo soc.poist, prijem z prenajmu bez vydavkov (nie zaklad dane), rodicovska ani ine socialne davky sa neodpocitavaju)...mozete potom ziadat preplatok na dani

-co sa tyka bezpodieloveho spoluvlastnictva...mate narok si spravit danove z prenajmu obaja, kedy si sumu medzi seba prerozdelite na presnu polovicu a kazdy za seba poda danove priznanie...vyhoda je v tom, ze si potom mozete obaja uplatnit 500eur nezdanitelnu ciastku na najom bytu rocne(minuly rok to bolo okolo 800-900€ 😠 )...t..j. v danovom si na "stranu" prijmu ponizite o tuto ciastku kazdy 1x a do danoveho zapisete uz odratanu cast.... ak je skutocne Vas prijem 940 spolu (skutocny prijem bez odratatnia vydavkov), t.j. 470 za kazdeho, ste oslobodeni od podania danoveho priznania ak prijem z prenajmu nepriesahne rocne 500eur.

- danovy urad ma infolinku, teraz este nie je vytazena, skus zavolat ak mas otazky, tety su celkom mile, aj mne poradili, aj ked vobec nepotesili

dadis
1. feb 2012

@tinkaro v tom pripade musite mat obaja vlastne DIC

tinkaro
1. feb 2012

@dadis ďakujem príjem z nájmu máme čistý po odrátaní výdavkov 940 spolu dokopy,takže nemusíme podávať DP? dičo má len manžel a na neho je aj zmluva. musím podať DP aj ja?

dadis
3. feb 2012

@tinkaro takze DP musi byt podane, moze ho podat iba tvoj manzel, ale ked si vybavis DIC na danovom aj ty, mohli by ste podat danove priznanie obaja. Je to sice administrativa navyse, ale potom si mozes uplatnit 500eur nezdanitelnu ciastku na prenajom aj ty, cim vlastne usetrite 95€ na dani. (v tom pripade usteris 95€ ty + 95€ manzel).
Ak je 940 cisty prijem uz po odratani 500,- nezdanitelelnej ciastky, tak dan bude cca 178€...... 940*19%
ak este od toho nemate odratane 500€, tak dan bude 83€ po odratani.....(940-500)*19%
ak by ste si prijem podelili na polovicu a podali prinzanie obaja, tak by ste daň neplatili... 940/2 je menej 500
neviem ci to je jasne...ale vsetky info aj pomoc s vyplnanim danoveho prizania ti pomozu na prislusnom danovom urade...ale odporucam tam ist skor, na konci marca uz tety su unavene a nie velmi ochotne...ved sa ani necudujem...

tinkaro
4. feb 2012

@dadis no šla som na daňove sa pýtať, ale ani mi nevedia povedať či musím podať DP, sú naozaj ochotné 🙄 , niekde som čítala,že teraz nemusia mať obaja DIčo stačí ak má jeden a sa ráta ako bezpodielové, ja už fakt neviem čo robiť 😕

tinkaro
4. feb 2012

no tu to píšu

Podľa § 4 ods. 8 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov sa príjem z prenájmu nehnuteľnosti, ktorý plynie manželom z ich bezpodielového spoluvlastníctva, zahrnie do základu dane v rovnakom pomere u každého z nich, ak sa nedohodnú inak. V tom istom pomere sa zahŕňajú do základu dane aj výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie tohto príjmu. To znamená, že je iba na rozhodnutí manželov, v akom pomere si budú príjem z prenájmu nehnuteľnosti deliť. Registračná a oznamovacia povinnosť neovplyvňuje zdaňovanie príjmov z prenájmu nehnuteľností.
V prípade prenájmu nehnuteľnosti (okrem pozemku), ktorá je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, sa registrácia vzťahuje na toho z manželov, ktorý je účastníkom zmluvného vzťahu. Povinnosť požiadať o registráciu má ten z manželov, ktorý je v zmluve uvedený ako prenajímateľ nehnuteľnosti.. Ak sú účastníkmi zmluvného vzťahu obidvaja manželia, vzťahuje sa povinnosť požiadať o registráciu na obidvoch manželov. Táto povinnosť trvá až do ukončenia prenájmu.

dadis
4. feb 2012

@tinkaro . ved z tej citacie, co si sem dala je to snad jasne...co ti nevedia povedat? a ani nerozumiem co konkretne tebe nie je jasne...skus zavolat na tu infolinku danoveho uradu 048/43 17 222 každý pracovný deň od 8:00 do 16:00 hod...

katarina104
5. feb 2012

@dadis no asi máš pravdu ďakujem

tinkaro
7. feb 2012

@dadis ahoj, prepáš že ťa otravujem toľko môžeš mi s tým pomôcť, ak ti dám všetky údaje
ak náš príjem bol dokopy s manželom 3120 a môžem to deliť na neho a na mňa aj keď zmluva je len na neho, ale byt máme v bezpodiel. napr. 3120/2=1560 ja a 1560 on, manžel si to potom vypočíta ako?
1560-500/odpoč.položka/=1060 musí platiť daň z tejto sumy? alebo počítame ďalej
pauš.výdavky 1560x0,40=424
pomer.koef. 1060/1560=0,6795
no a ďalej ako sa to počíta??? a keď už požiadal o ročne zučtov.zamestnavateľa? čo s tým teraz? prosím pomôž

dadis
7. feb 2012

@tinkaro 1060x0,40*19%
- rocne zuctovanie je ok..to bude podklad pre jeho danove prizanie, pripaja sa to k priznaniu ako priloha, len nech uctovnicke povie, ze danove si bude robit sam...
- s tym, ze ci musite byt obaja na zmluve alebo nie, nemam osobnu skusenost (ja mam byt spred manzelstva, ja som len kvoli "optimalizacii dani" uvazovala nad tym, ze ho prevediem aj na manzela, ale nakoniec sme to nechali tak)
- ICO si ale vybav, bez neho to danove nepodas...to ci musis byt na zmluve sa skus spytat na tom cisle, ja v com som nemala jasno, som sa obratila tam...maximalne poprosis najomcov, ze prerobite a antidatujete zmluvu, myslim, ze nebudu mat nic proti..

tinkaro
8. feb 2012

@dadis ďakujem no ako sme počítali, tak ak by sme to dali na dvoch tak by sme ušetrili asi 57 eur, no ale musela by som mať DIčo a zase okolo mňa papierovačky..takže asi to necháme na manžela len, vraj je to tak,že ak je zmluva len na neho nemusím mať dičo ale môžem, ak by bola aj na mňa tak musím,,takže tak, ďakujem ti veľmi pekne za rady 🙂 no ten štát riadne zdiera ti poviem, ani sa neoplatí dávať byt do prenájmu ach, jaj

dadis
8. feb 2012

@tinkaro no je to viac ako 57€ (mne vychadza 19% z 500€ - 95€) a kazdy rok, co budete prenajimat...paierovacky to nie su velke, iba posles na DUSR ziadost o DIC a oni ti poslu karticku domov...takze ani nikam choditr nemusis...ja osobne by som statu nenechala nic, na co mam pravo...ale samozrejme o tom to je, clovek sa moze rozhodnut...inak tiez rozmyslam, ze to hodim na klinec...byt ale predavat nechcem, tak ho asi zakonzervujem a necham pre deti ked vyrastu...tiez mi teraz vychadza, ze budem platiti250€ dan...aj ked som samozrejme nedosiahla rocny prijem 3559€, pretoze mam len RP, ale pre nich je prenajom "pasivny" prijem...nech si skusia zarobit na byt, nech si skusia hladat najomnikov, kazdy mesiac chodit "na navstevu" a tesit sa, ze v byte nebyva "novy"majitel, popripade od najomnikov sudne vymahat dohodnute peniaze a po niektorych upratovat- to je hotovy zazrak.a ze co do toho investujes, si ti ludia (cest vynimkam) nevedia vazit a chranit a po roku mozes kupovat a obnovovat a samozrejme viest si jendoduche ucto..ved to je minimalne 5 aktivnych cinnosti ...je to svinstvo, aky to uz len je pasivny prijem, nech si skusia "pasivne" prenajimat oni ... a ja som k nemu neprisla za 45.000Sk ako pan Figel ci ostatni zhniti politici, tak neviem o akej pasivite to tu je rec...juuj ale som si vydychla...keby ze pracujem, tak nie je problem tych 250,-naskrabat, ale takto viem, ze budem musiet "najst" zdroje na ukor mna a mojej rodiny a od zlosti ma ide roztrhnut...

tinkaro
8. feb 2012

@dadis no poviem ti je to na nervy, keby som aspoň bola účtovníčka,ale neviem a bum pokuta 😝

poleva
8. feb 2012

nikde,,,,a máš čistý zisk 🙂)

dadis
8. feb 2012

@tinkaro ja prenajimam ten byt, odkedy som ho kupila, najprv som z neho splacala pozicku a neskor som sa vydala...prenjimam ho uz asi 12rokov a ani raz mi kontrola neprisla, dufam, ze to neurieknem 😀 ..nikdy som nemala problem zaplatit dan, ked som pracovala, ale ked nepracujem, tak to rodinny rozpocet pociti..