icon

Prenajímateľ nechce vrátiť kauciu za byt

barbiiika1810
21. máj 2019

Ahojte mam taky problem.pred mesiacom mi prenajimatelka oznamila zrusenie najomnej zmluvy z dovodu ze potrebuje spat byt. Mame 2 mesacnu vypovednu lehotu, cize byt musim odovzdat 1.7.mame podpisanu zmluvu, zvlast papier o zaplateni podpisany a overeny notarom.prenajimatelka mi cez fb massanger ked mi oznamovala ze potrebuje byt slat a ze mi poslala papier o vypovednej lehote oznamila, ze kauciu mi vrati pri obhliadje bytu v hotovosti. Byt sme uzivali tri roky brali sme ho zariadeny v zmluve je opisany tak vseobecne ze co sa tu nachadza. Po troch rokov je potrebne vykonat nejake menaie upravy v byte o com som prenajimatelku informovala. To je vytepovat koberce a maly syn odrhol kusok tapety folie z nabytku v obyvacke(jw tu taky lacny nabytok za cca 120e) plus malovanie co by sme ani neboli povinny kedzea byt vymalovany ani nebol. Prenajimatelka prisla osobne k nam pozrela veci a dohodli sme sa na ich vysporiadany a podotykam mame na to este mesiac a ozaj su to banality. Napriklad ze sme jej znivili koberec,zniceny nie je iba je sem tam zafulany kedze sa nam hrali deti no nie. Je taka chyba ktora by sa nedala odstranit napriklad tepovanim. Akonahlevysla z bytu napisala mi ze nech v byte nic nerobim lebo ona mi. Aj tak kauciu nevrati.

Strana
z5
barbiiika1810
autor
22. máj 2019

@marikavanesska Nebojim sa jej a moj muz nie je doma. Ale je jej hoci co poviem alebo ju na to upozornim ci pohrozim ma v pazi.ma na vsetko odpoved.dalej uz nereaguje.ked jej poviem ze sa ma drzat obcianskeho zakonnika tak ma vysmeje,takze s takymto pristupom sa da tazko komunikovat a prejst z jednej na druhu.

marikavanesska
Autor odpoveď zmazal
marikavanesska
Autor odpoveď zmazal
zuzkyna
Odpoveď bola odstránená
zuzkyna
22. máj 2019

@marikavanesska Ak by si hovorila z praxe, tak by si vedela, ze na DU chodi dost podobnych podani a zaoberaju sa tym a ludia dodatocne podaju DP, doplatia. Ale mozno mas inu prax ako ja 🤔😉

marikavanesska
Autor odpoveď zmazal
sue
22. máj 2019

@maminuska prosím ťa, kto ti povedal, že do príjmu sa rátajú aj energie? Mne na daňovom povedali, že ak prenajímam byt za 40 € mesačne + 160 € sú energie, tak DP podávať nemusím, ani sa nemusím registrovať ako prenajímateľ. Len na bytovom majú byť nájomníci nahlásení...

maminuska
22. máj 2019

@sue ide o náhradu a tá sa do príjmu započítava, takto nás usmernili na školeniach z MF. Obzvlášť ak to máš śučastou nájmu.

maminuska
22. máj 2019
sue
22. máj 2019

@maminuska zaujímavé, mne pani na DÚ tento rok kázala vymazať údaje o prenájme z DP :O to mi akože teraz môže prísť kontrola a môžem mať prúser?

maminuska
22. máj 2019

@sue no ak si nebola registrovaná , asi ti chcela len pomôcť .

maminuska
22. máj 2019

@sue po takých malých rybičkách idú len na udanie. Takže nikoho nenaser .

sue
22. máj 2019

@maminuska nie, ja som prenajímala byt kedysi "komerčne" - za vyšší nájom, potom som zmluvu ukončila, lebo do bytu išla kamoška v zlej finančnej situácii a ona mi platí len tých 40 € + si platí energie. Čiže na DÚ ma vedú ako "prenajímateľa". No a tento rok som do DP uviedla že minulý rok som mala 40 €/mesiac x12mesiacov=480€ a ona mi povedala,že to mám vymazať, že do 500€ som oslobodená ;)

maminuska
22. máj 2019

@sue takže registrovaná si bola . Nás školili inak .

marikavanesska
Autor odpoveď zmazal
barbiiika1810
autor
22. máj 2019

@sue registrovat je povinna ci prenajima za 1e alebo ta 500e

barbiiika1810
autor
22. máj 2019

@sue To ze so oslobodena je len ti ze ti suma neprevisovala urcenu sumu ktoru uz musis danit.ale registrovana si bola. Ked si podavala danove

zuzkyna
22. máj 2019

@marikavanesska Dotknut alebo urazit Ta, som rozhodne neplanovala. Mas pravo na svoj nazor, ziskany ci uz empiricky alebo exaktne. Rovnako ako ja. Je celkom vesele citat ako si svojou psychoanalyzou dosla na moje povahove crty, ale prikladas nasej komunikacii vacsi vyznam ako si zasluzi...a ze este aj zmazes prispevky kvoli mne? Co si pipi? Sme tu baby, ktore hadam vedia brat veci s nadhladom...Vacsinou sa snazim radit len v oblasti, ktorej rozumiem a preto som si dovolila tvrdit, ze si toho sice popisala vela, ale minulo sa to ucinkom. Pises o zakonoch s vykricnikmi ako ich treba dodrziavat (suhlasim), ale tomu bezni ludia nerozumeju. Pravo, ci uz obcianske (ten obcan,kt.si nerozumela v predch.prispevku), trestne al.spravne, je rozsiahly komplex noriem a obsiahnut ich vsetky so znalostou veci chce naozaj erudovaneho cloveka. A ak by si bola pravnicka, tak by si vedela, ze kde su dvaja pravnici, tam su 3 nazory. Nemam potrebu Ta presviedcat o niecom, ale vacsinou pisem to, co si viem obhajit a ak nie, nemam problem priznat chybu a poucit sa 😉 V tomto pripade som rozhodne nevychadzala z mojich domnienok. Drviva vacsina dan.tr.cinnosti zostava neodhalena, ale v pripade namatkovej ci cielenej kontroly je dan.urad povinny konat, pri tr.cinoch OČTK. A kedze si moj vyrok subsumovala pod skutkovu podstatu tr.cinu ohovarania, tak Ti so stoickym pokojom mozem napisat, ze nie su naplnene obligatorne znaky, kt.Trestny zakon vyzaduje u tejto skutkovej podstaty 😉 o nic nejde, obe sne chceli len poradit jednej maminke, ktorej prenajimatelka sa zachovala nepoctivo a odmieta vratit kauciu. A myslim, ze tato diskusia nesluzi na to, aby sme zachadzali do hore uvedenych animozit ... Vobec sa na Teba nehnevam, nebolo to osobne a prajem Ti uprimne vsetko dobre 😉

Strana
z5