Prenájom nehnuteľnosti a dávka v nezamestnanosti

marpra
26. jún 2020

Ak prenajímam byt a som už zaregistrovaná na daňovom úrade, možem po ukončení pracovného pomeru žiadať o podporu v nezamestnanosti, resp. o rodičovskú dávku, ak mám príjem z prenájmu? Ďakujem

luccija
26. jún 2020

@marpra prečo by si nemohla?

marpra
autor
26. jún 2020

@luccija
Nebudú sa na to pozerať ako na podnikanie?

kristiii
26. jún 2020

@marpra nie, prenájom nie je podnikanie. Môžu byť akurát tak radi, že si sa na ten daňový úrad nahlásila a neprenajimaš načierno ako väčšina Slovákov 😂

luccija
26. jún 2020

@marpra čudujem sa, že sa čudujes😅toto nemá nič spoločné s podporou

rachel36a
26. jún 2020

@luccija vies to urcite? Lebo nedavno mi brata vyradili z evidencie , kedze prenajima byt a tym padom ma prijem, a ten je vyssi ako suma ktoru moze mat ako nezamestnany

marpra
autor
26. jún 2020

@kristiii
Prenajala som to cez realitku, tak som nechcela riskovať pokutu.

kristiii
26. jún 2020

@marpra veď ja ti to kvitujem, tiež neriskujem pokutu

lucilaines
26. jún 2020

Nemozes, zakon je taky blby par rokov poslednych, ze ak mas prijem z prenajmu nehnutelnosti, aj keby to bolo len jedno euro, tak nemas narok na davku v nezamestnanosti. Pytala som sa na to na UP. Ako to funguje v praxi, ako si to zistuju ak by si sa nepriznala, to netusim, lebo nakoniec som to nevyuzils. Ale teda oficialne narok nemas.

marpra
autor
26. jún 2020

@lucilaines
Prenajímam to s mužom, môžem zrušiť registráciu a zaregistruje sa on? Chcela by som na jeseň brať podporu, teraz pracujem. Registrovala som sa len minulý týždeň

lucilaines
26. jún 2020

@marpra fakt netusim ako presne to beru a kontroluju. Ja som to riesila minuly rok a volala som na UP a ked som sa zacala pytat taketo konkretne otazky, ci napriklad ak to pojdem teraz zrusit a ukoncim zmluvu ci budem mat narok alebo ako presne sa to posudzuje, tak pani uradnicka zacala byt odporna jak keby som chcela spachat neviem aky podvod. Myslim si, ze sama vobec netusila. Takze skusi si zavolat, alebo este lepsie mozno napisat mail nech to mas pisomne a uvidis co ti povedia.

xeni81
26. jún 2020

@marpra prenajom nema nic spolocne s davkou v nezamestnanosti. Ine ja davka v hmotnej nudzi. Tam sa ti zapocita suma ako prijem.

pavucikvet
26. jún 2020

tiez si myslim, ze prenajom nema nic spolocne s podporou. Narok na podporu ti vznika, ked mas odpracovane potrebne dni a odvadzane poistne...

lucilaines
26. jún 2020

@xeni81
@pavucikvet mylite sa. Od 2017 plati tento zakon, ktory vylucuje evidenciu na UP ak prenajimas nehnutelnosti alebo mas hocijaky iny prijem. Napriklad aj prijem z cinnosti spravcu bytovky a podobne. To, ze je to hovadina a nema to spolu nic spolocne je jedna vec, avsak zakon je taky.

pavucikvet
26. jún 2020

@lucilaines ok, cize dalsi dovod robit veci nacierno... Cize platis dane z prenajmu, odvody z pracovneho pomeru. A ked prestanes mat najomnikov? a v ten mesiac nemas prijem? tak si bez prostriedkov?

lucilaines
26. jún 2020

@pavucikvet no asi tak..to prave presne neviem, ako to konkretne funguje. Napriklad ak by som na UP nepriznala, ze prenajimam, ci by na to realne prisli. Alebo ked proste ten mesiac zrusim zmluvu, ci uz je to ok a mozem sa registrovat. Toto v zakon nie je upravene a vravim, ze pani na urade nebola schopna sama mi to vysvetlit. Mne sa nakoniec situacia vyvinula potom inak, tak som to nedoriesila, ale zaujimala by ma realna skusenost niekoho, kto sa s tym stretol.

xeni81
26. jún 2020

@lucilaines vies mi povedat, ze ktory je ten zakon?

lucilaines
26. jún 2020

@xeni81 Od 1.5.2017 nadobudol účinnosť zákon č. 81/2017 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti. Novela upravila pravidlá možnosti výkonu zárobkovej činnosti uchádzačmi o zamestnanie evidovanými na úrade práce.
Ak má niekto príjem z prenájmu nehnuteľností nemôže byť po 1.8.2017 evidovaným na úrade práce. Môže byť evidovaný za podmienky, že prestane prenajímať byt. Rovnako tak výkonom inej zárobkovej činnosti je aj napr. príjem zástupcu vlastníkov bytov v bytovom dome vyplácaný Správcom bytového domu. Aj napriek tomu, že sa nejedná o vysoké odmeny, je výkon tejto práce dôvodom vyradenia z evidencie úradu práce.

pavucikvet
30. jún 2020

@lucilaines co sa povazuje za prijem? povedzme, ze prenajimas za 500 eur, z toho 200 eur tvoria energie, realne je "tvojich" 300 eur, ktore podliehaju dani. Z odvodov nezamestnanosti ti vychadza podpora 800 eur. Stat povazuje sumu 300 znizenu o dane za prijem? potom ti dorovnava rozdiel? Ak ti najomnici zrazu odidu a ty nemas novych? Ako stat riesi tuto situaciu?

lucilaines
30. jún 2020

@pavucikvet no to ja netusim, mne doslova povedala pani na UP, ze “aj keby bol moj prijem z prenajmu jedno euro”. Tak proste sa to povazuje za prijem a nemam narok vobec na zaradenie do evidencie. Ely ten zakon je ocividne nedomysleny a sami nevedia sa z toho vysomarit. Ja sa priznam, ze ja som proste mala v plane sa nepriznat ze mam prijem z prenajmu a cakat, ci a ako by na to prisli. Ako by to dopadlo a ci je to realne netusim, kedze ako som spominala, tak nakoniec sa situacia vyvinula inak a nepotrebovala som to. Ale ptedpokladam, ze takto nejako nacierno to riesi 99% ludi.

pavucikvet
30. jún 2020

@lucilaines tak nebolo by to prvykrat, ked pani na UP povie uplnu hovadinu...

penn
16. nov 2020

Jaaj baby, no toto zaskocilo aj mna. Na ten prijem z prenajmu som uplne zabudla. Proste som sa sústredila na prácu a skončenie práce. A v žiadosti sa napr. píše o SZČO...a potom sú tam kolonky, ktore zaškrtnem ako nie som konateľ, nie som toto, toto.
Nuž, ja ani nežiadam o podporu, išla som sa registrovať kvôli zdravotným odvodom ale vidím, že to môžem rovno zabaliť.

Ja prenajímam tiež oficiálne. Preto to samozrejme vôbec nemôžem zatajiť. Teda zatiaľ to nevedia, ale jedného dňa, keď sa spoja registre finančnej správy tak dovidenia, aby som doplácala, či zdravotné, ktoré by za mňa platili, alebo ešte aj podporu náhodou. No zbohom. : /

penn
16. nov 2020

Ja som teda čítala príspevok aj Jozefa Mihála na FB, je to ako píšu hore od 05/2017 je táto zmena. Ibažeby... došlo od vtedy k novej úprave. Ale iba z informácií ÚP je to pre mňa zmätočné, lebo prenajímateľ napr. neplatí odvody... takže to je akoby v inom režime ako SZČO. Sama neviem.

penn
20. nov 2020

Baby, tak som prekvapená moja úradníčka na UP mi povedala, že sa môžem zaradiť do evidencie. Ja som mala námietky, ale bola úplne jednoznačná, aj ma zaradila. Tak s tým nemôžem nič urobiť.

kplusm
20. apr 2021

@lucilaines kde presne sa to v tom 81/2017 alebo 5/2004 pise? pozeram vsetky mozne znenia z 2017 aj sucasne a nikde taku zmenu nevidim, ze by spominali prenajmy, len nejake vseobecne o nevykonavani zarobkovej cinnosti... dik

katarina2411
17. máj 2022

@marpra prosim ta ako to nakoniec dopadlo? Dostala si tu davku v nezamestnanosti?

marpra
autor
17. máj 2022
bona85
21. máj 2022

zdravim pripajam sa. prenajimam od maja 2020 moj druhy byt a v aprili som sa zaevidovala na urade prace (na par mesiacov) pytala som sa uradnicok ci sa mozem zaevidovat ak prenajimam legalne pravdaze. zistovali a zistili, ze ano. kedze som predtym nemala 2r vyrobene tak podporu v nezamestnanosti som nedostala a narok na hmotnu nudzu - socialnu davku som nemala kedze prenajimam byt. zaplatili za mna zdravotne a to vsetko. z prrenajmu som mala 320mesacne. z toho som tam platila ucty asi 150. zo zisku som teda este platila dan a podla uradu prace z toho musim vyzit alebo predat ten prenajimany byt. tam ich nezaujima ze byvam v dalsom kde tiez platim ucty a pravdaze strava atd. takze v dnesnej dobe sa ani prenajimat neoplati. hned som si nasla pracu a mam pokoj s uradom prace dufam nadlho