Prepis domu na manželku
Ahojte vie mi niekto poradiť ? Sme manželia 2roky mame syna jedneho manžel zdedil celý dom darovacou zmluvou keď este sme manzelia neboli .
Teraz chce prepísať dom na mna iba .aký je postup ďakujem za rady a pomoc
@huginko nemam sil nato vysvetľovať ďalej .
Ďakujem za rady kto napisal aspon nieco aby som sa vedela pohnut ďalej .
Tie ktoré rýpete a odsudzujete nech sa páči prežite si to čo ja a komentujte .
@natalienka12 myslím ze tam bola doba 10 rokov. Papiere sú u advokátky. Samozrejme sa nejdem obohacovať, takže aj po tej dobe tlačím súrodencov k prepisu (už 15 rokov platím napr dane za dom sama, pričom je môj len na papiery)
V prípade mojej smrti moje deti napr ich tetu (sestru) vidia raz ročne. Myslím, že dom by im neprepisovali už
@cacianka čítaš po sebe? Jediný, kto uráža, si ty. Koho som urazila?navyše autorka píše, že manžel zdedil darovacou zmluvou dom. No asi ťažko. Tak zdedil alebo nadobudol darovacou zmluvou. Načo by predával, medzi manželmi to však nemá význam, že? Iba ak by mali zrušené BSM. Darovať jej môže, prečo nie...vyjadrujem sa k otázke, prvej, ktorú autorka položila, dlhý neuvadza
Autorka - vyjasni si dva úplne rozdielne výrazy. Dar a dedičstvo.
Nemohol dostať dar dedičstvom, ako to píšeš v úvode.
Jedno odporuje druhému.
A ak chces lepšie rady, zisti aké a koľko má muž dlhov, či už aj exekúcie. Potom radím napísať diskusiu v skupine tu na MK Právne poradenstvo( pozor - nie poradňa). Tam admin maže takéto tupé a zavádzajúce komenty. Nájdeš tam dobré rady, aj ohľadom BSM , stačí čítať odborné príspevky a rady .
Dom môže previesť na teba zrušením/rozdelením BSM.
Totiž ak má exekúcie, už sa dom nedá previesť na iného nijako.
Kúpa za nejakú vymyslenú fiktívnu cenu pocas manželstva je blud ako mraky.
@zafir01 Keď už 13 rokov naháňaš súrodencov zo zahraničia kvôli prepisu podielu, tak o dom zjavne záujem nemajú. Ak si teraz jediná vlastníčka a otec trvá na vrátení polovice domu, tak máš právo to urobiť. Hoci ja v tom zmysel nevidím, lebo po otcovej smrti bude dom zase predmetom dedičstva. No ale aspoň sa to potom vyrieši aj so súrodencami, predpokladám, že s domom tak či tak nemôžete nič robiť, pokiaľ v ňom otec žije.
autorka, keď manžel pije, treba sa s ním rozviesť odtrepať ho do JEHO domu a žiť si svoj vlastný život. Aj ty aj on. A nie, že teraz od neho vydrankáš dom a potom bude možno niekedy nasledovať rozvod a on ostane na ulici s tým, že neskôr môžu mať s ním trampoty len tvoje deti.
@huginko Aj keby mali zrusene BSM, zmluva je odporovatelny pravny ukon. Dom je vo vylucnom vlastnictve muza, ale kupnou zmluvou nadobudaju manzelia majetok do BSM. Aj darovacia zmluva je odporovatelny pravny ukon. To je taky, ktory je urobeny ucelovo v umysle ukratit veritelov. Autorka: riesenie by bolo, ale vzhladom k tomu ze to nie je v sulade s dobrymi mravmi, nebudem tu taketo rady prezentovat. Treba ist za advokatom a zaplatit si za poradenstvo. Taketo nieco by som poradila iba klientovi, ktory zaplati, pretoze to je poznatok, ktory som nadobudla vlastnou praxou.
@natalienka12 ja som sa vyjadrovala k otázke prvotnej, kde autorka nepíše o dlhoch. Ak sú dlhy, samozrejme, že to celú situáciu mení. A samozrejme, ide o odporovatelny pravny úkon. Takže v tomto máš pravdu. Zas vo všeobecnosti píšem, nie vzdy platí, že v manželstve je BSM. Zákon pozná prípady, kedy môže byť BSM zrusene/zúžené...
@h2 presne tak, sestra žije 30 km. No neozýva sa, otec keď mal zdr problémy, nestará sa. Brat je 600km preč. Takže keď treba otcovi pomôcť s drevom, zaviesť ho niekam... Som s mužom už roky k dispozícii. Obed mu často donesiem, vi zavolám ho k nám.
Otec chcel polovicu domu ako takú záruku, že sa oň bude mať kto postarať, keby niečo.. Avšak minulý rok dostal porážku, a zrejme videl, že ho nenechám na pospas (mali sme dovtedy chladnejšie, nie aké zle vzťahy. Proste on mal za priateľku moju spolužiačku o 30 rokov mladšiu, s nou sa rozišiel). Predtým zo chcel po riešiť, teraz je o tom ticho, že to má čas... Myslím, že obaja, aj on, aj ja vieme, že ak sa mu pri horší, vo sa niečo stane, postarám sa oňho, či už dom mam, alebo nie. A asi preto sa teraz do prepisov nehrnie.
Každopádne teda nasla som tu odpoveď, co by bolo s domom , ak by sa mne niečo stalo. Lebo nemám problém aj v pondelok ísť k advokátke, a dom so súrodencami prepísať.. Avšak chápeš, do zadku sa im nebudem tlačiť. Hoci som v blbej situácii, keď časť rodiny o mne hovorila, že už mám dom, môžem byť vysmiata. 🙄 Vtedy som chcela celý dom napísať na otca.
Darom. Zmluva za 1 euro je pofiderna a da sa napadnut. Neviem, ci ked ma dlhy , ci smie darovat. Ci uz o tom nevie exekutor. On 1x tukne na kataster portali a ma prehladanu celu republiku, ci nevlastni nejaku nehnutelnost. A hned tam hodi tarchu - exekuciu...
Skuste darovaciu zmluvu, to je najjednoduchsie. Moze aj pol a pol vy a dcerka.
@draik presne tak.. Otec, keď chceli dom prepísať, tak musel už rozbehnuté exekúcie, či teda hroziace exekúcie vyrovnať. A vtedy požiadal súbežne požiadal o zrušenie bsm. Dlhý, ktoré boli riadne pravidelne splácanie nevadili, a dom sa mohol rýchlo (kým by mama opäť neprestala splácať) prepísať, v rámci ich dohody deťom s tým do životným právom užívania.
Ale teda pred tým samotným prepisom to chcelo par krokov
@zafir01
Čo sa týka Vášho prípadu - Váš záväzok uzatvoriť zmluvu už s veľkou pravdepodobnosťou nemožno vymáhať. Dá sa tak totiž urobiť len do roka od vtedy, čo ste na základe zmluvy o budúcej zmluve mali uzatvoriť riadnu zmluvu.
Inak, raz píšete, že dom Vám rodičia darovali, neskôr, že polovicu vlastní Váš otec. Na podstate vyššie uvedenej záležitosti to nič nemení.
Darovacou zmluvou, alebo kupno predajnou zmluvou.

@zafir01 Muz a deti rovnym dielom, nie muz polovica. Co sa tyka zmluvy o buducej zmluve, treba ju pozriet odbornikom, ci zavazok este trva, ci nie je premlcany.
@marca12 Radis velmi zle. Kupna zmluva medzi manzelmi, duplom za euro a v case ked ma manzel dlhy, je odporovatelny pravny ukon. Kazdy veritel to okamzite napadne a aj uspeje. Vies, my co sme studovali a mame pravnicku fakultu ( ako aj draik) vieme o tom nieco viac, netliachame hluposti do vetra a este kazdes advokatovi, aby si “nastudoval” zakon.