Priateľ zdedil dom
S priatelom sme spolu 4 roky. Zdedil stary dom ktory bude prerabat na vlastne naklady. Ja by som do domu doniesla veci co som kupila. Moja otazka znie, ked patrner nechce manzelstvo ale iba zivotnu partnerku ako sa da pravne osetrit,ze ak sa mu nedajboze nieco stane aby som neskoncila na ulici?Pretoze jeho sestra ma uplne odignorovala a narokuje si na jeho peniaze,dom auto a firmu pre svoje deti. Pretoze tym ze ja pojdem k nemu do domu byvat a zit musim sa vsetkeho vzdat a tym padom ja nebudem mat nic a skoncim na ulici. Pripadne co by ste mi poradili. Ja by som svadbu chcela ale on nechce lebo ma zo svadby fobiu.
Doporucujem sa zajst poradit s pravnikom, obaja, na ferovku. Ak investujes do prerabky domu znacnu cast svojich penazi, a vsetko, co by si si z platu za normálnych okolnosti dala bokom,
Aby som to uviedla na pravu mieru. ON byva u MNA v byte. Tým,že ja odídem za ním tento byt budem musieť vrátiť. Ja si nenarokujem na dom tak neberte,že som nejaka zlatokopka pretože priatel velmi dobre zaraba a keby som chcela mohla bz som si žiť v bavlnke ale žijeme skromne a peniaze šetríme. Ja šetrim svoje on svoje. Čo sa týka domu chcel aby som ho zariadila z jeho penazi na čo som mu povedala,že ok. Mne by to bolo jedno ale on povedal,že musíme právne nejak vyriešiť aby dom potom pripadol mne v prípade,že sa mu niečo stane. Začal to intenzivnejšie riešiť ked sa jeho sestra obula,že keď sa teda nevezmeme mohol by to prepísať na jej deti nech ma istotu,že to zdedia. A on jej na to povedal,že on v prvom rade musí zabezpečiť mňa a nie jej deti. Pochybujem,že by sme sa rozisli pretože sme spolu preskakali už všeličo a on mi sám povedal,že in ženu nechce (kliše ja viem čo mi vytkne vela žien,že som naivna). Ja som ale nehovorila,že ma ten dom prepísať na mna hned ale trebars za 3 roky. Inak by som sa tam citila stále ako na navšteve
Ked budete spolu byvat a postupne nieco aj vlozis do domu, urobte darovaciu zmluvu na cast domu. Cakat nehnutelnost ako dar iba preto, ze s niekym si, lebo si tak vzacna osoba a zasluzis si to ... je klise. 🙂
Mozes si kupit vlastnu nehnutelnost, prenajat, byvat u neho, pomaly sa bude splacat.
Svadba nic nezarucuje, preto by tu nebolo tolko diskusii, ze rozvadzam sa.
Nech sa tvoj partner opýta sestry, z akého titulu by jej on mal zabezpečiť jej deti...Sú to jej deti, nech si ich zabezpečí ona...
Fuha toto tu je dost casto : preskakali sme si vselicim.. to vztah je dobry len vtedy ked prechadzate zlymi vecami.?
@bluebriggs tak som to nemyslela ale boli problemy v rodinach potom jeho rodicia vazne ochoreli. Sestra ich chcela dat do ustavu s cim nesuhlasil priatel a starala som sa o nich tak,ze sa zaradili spat do zivota. Su sebestacny a jeho sestra to nevie prekusnut. Oni ten dom chceli dat obom na co sa do toho obula ona a zacala to strasne riesit a jeho rodicov proste zmanipulovala takze povedali ze dom mu daruju a to ci on ma napise alebo nie je uz jeho vec. Lenze jeho sestra s tym nesuhlasi. My sme spolu nejaky cas vychadzali lenze raz k nam prisla s tym,ze ci by nemohol vyplatit ich hypoteku a ked to odmietol vsade zacala vypravat,ze to ja som ho proti nim postvala. Ale ja som o tom ani nevedela dokial mi to nepovedal. A on jej povedal,ze on nedre vo firme preto aby on splacal jej dlhy
Prečo budeš musieť vrátiť byť?
Takze ten dom co zdedil patril rodicom a oni ho dali cely jemu a sestre nic? Taketo delenie dedicstva robi v rodinach vela zla. Teraz chapem preco si ona robi na ten dom narok. Rodicia mozu urobit so svojim majetkom co chcu. Nemusia to rozdelit 50/50 medzi surodencov ale take nerovne delenie bude urcite znamenat koniec dobrych vztahov medzi surodencami.
Vidim ze on ta chce zabezpecit v pripade ze sa mu nieco stane. Ale ty sa musis sama zabezpecit v pripade ze sa rozidete, lebo vtedy mu bude jedno ci skoncis na ulici alebo nie. Ak by ste boli zobrati, mala by si pri rozvode urcite zaruky. Ale bez manzelstva to nemas.
@maciatkolulu lebo nie je moj som v podnajme
Takže nebýva u teba, ale spolu bývate v pod máji, či ako? On neplatí nič, platíš všetko ty, aleeeee😉
@panelacikova samozrejme ze najlepsie je to prepisat ihned... tak som to aj myslela a v zavete stanovit co sa bude diat potom s druhou polovicou ...alebo mas spolocne dieta a stanovit ho dedicom
Najjednoduchšie by bolo vziať sa. Neviem co je to fóbia zo svadby, ale pokiaľ ide o fóbiu zo všetkých tych ceremonii okolo, tak da sa byť aj bez toho. Proste sa zoberiete niekde na úrade o dvoch svedkoch. Nemusíte nosiť ani obrúčky, ani nikomu nic hovoriť. Budete mať ošetrené to, ze všetko získané spoločne po svadbe by bolo v prípade rozvodu delené na polovicu a všetko získané pred svadbou bude každého zvlášť. V prípade úmrtia bude všetko dediť bud jeden alebo druhý. Ono to manželstvo nie je len zo srandy ukotvené v zakonoch, da sa ním vyriešiť kopec napríklad takychto majetkových patalii ak ma človek rozum.
@heleninamama suhlasim a tiez ma fascinuju tie odpovede, ze si ma pytat, ma jej darovat... (to ako fakt by vsetky, co to pisu tieto rady, ochotne prepisali svoj zdedeny majetok na priatela? Alebo prisli do vztahu s 0, tak je to pre ne normalne si pytat polovicu od muza?) Pochopim, ze v manzelstve sa buduje spolu, ale to ze si najdem priatela este neznamena (podla mna), ze mam ziadat prepisanie jeho majetku na mna.
Aha - docitane i zvysne nazory, vratane vysvetlenia autorky. A tu to iniciuje sam partner, tak moj predchadzajuci udiv beriem spat.
Toto všetko zabudni a riešte to, prečo sa nechce ženiť. Deti co? Budu? U mňa by ta fóbia neprešla. Poznáš ho poriadne? ?
@vlastnynazor presne.
Ahoj autorka, ako ste dopadli? Vzali ste sa nakoniec?

Mate velmy zly plan do spolocnej buducnosti.
Pri zadovazeni domu, ty do neho nic neinvestujes. Nemas na dom narok po rozchode. Sestra ma pravdu ked si roby narok.
Veci co planujes priniest su prepokladam nabytok. Velmi zly napad. Ak sa rozidete, skoncis nielen na ulici ale aj s kontajnerom plnym nabytku, ktory nebudes mat kam dat a budes platit stahovakom a za prenajom kontajneru.
Po nastahovani do domu, budes platit polku vydavkov za dane, elektriku, vodu. Ak nie, tak si viac menej len prizivnicka a nebude to robit vo vztahu dobrotu. Ak ano, tak podnajomnicka a po rozchode nemas ziadny narok na nehnutelnost.
A co opravy ktore urcite pridu do buducna a udrzba ako napriklad nova strecha alebo malovanie. Ak prispejes na to aj ked len svojou vlastnou pracou, neviem ci zo zakona, ale moralne mas urcity narok na tu nehnutelnost ale ako si vyratas ze kolko?
Nechce si ta zobrat lebo ma zo svadby fobiu.... Moj teraz uz manzel mal presne take iste vyhovorky. Aj on mal fobiu zo zavazkov. Ale vztah sa vola vztah preto lebo su tam urcite zavazky. Ak chce s tebou byt, musi tu fobiu prekonat. Inac nebudete mat ziadny vztah.
Ako si on predstavuje ze bude vasa buducnost? To s tym tvojim platenim vydavkov? Bavili ste sa uz o tom ako a co kto budet platit? A co vravi on na to ze chces urcitu ciastku domu po rozchode?