icon

Pridanie priezviska dieťaťu

kikush68
7. jan 2026

Prosim nevedeli by ste poradit ako sa riesi pridanie priezviska dietatu, kde sa to riesi a ci sa da aj ked s partnerom zijeme spolu ale nie sme zobrati? Na miestnom urade ma poslali na klientske centrum,leboa ze ja zijem s partnerom a to je len ked spolu neziju, len to bola velmi neprijemna zena tak sa mi tomu nechce verit

danica2711
7. jan 2026

@kikush68 nebolo by jednoduchšie zobrať sa a mať všetci rovnaké priezvisko? Radšej dieťaťu 2 priezviská, nech má minimálne na základke problém to všetko napísať...

slavomira236
7. jan 2026

@kikush68 podla mna mozu aj to co spolu ziju preco by nemohli? Ja tiez zijem s partnerom deti maju 12 a 8 ale priezviska im nedoplnujem naco?? Su zvyknute na svoje priezvisko kratke.Neviem si teraz predstavit menit im priezvisko Ja mam dlhe plus po byvalom muzovi mi ostalo tak im nedam pi nom. Ziaden problem z rozdielnymi priezviskami v beznom zivote nemame

anonym_349207
7. jan 2026

@kikush68 zmeň si svoje priezvisko na také aké má tvoje dieťa, za poplatok 140€ ti ho zmenia, ak si o zmenu požiadaš cez internet poplatok je 70€

alebo ak chceš bezplatne tak ti to zariadia na tom úrade, ale musí prísť aj partner a podpísať zápisnicu, máš to vybavené za 15-20 minút

vevesh
7. jan 2026

@kikush68 https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...
Nech sa paci. A ako prve vy sa malo ist na matriku- tam sa menia mena.

simca06022011
7. jan 2026

Nový zákon o mene a priezvisku zaručuje rovnosť pre všetky deti. Od 1. januára môžu mať i deti so slovenskými rodičmi dve priezviská, čím sa zohľadnia rozdiely vo fungovaní rodín. Dve priezviská budú môcť mať aj deti, ktoré majú oboch rodičov štátnych občanov SRualne schvalili ze dieta moze mat automaticky dve priezviska, bez sudu... atd atd

https://najmama.aktuality.sk/clanok/7kCOtHU/cak...

POzistuj si, pogoogli si, myslim, ze to bude riesit matrika, ako pise vevesh. Nedaj sa odbit, pobyt dietata s tym nic nema. A teda, podporim ta, neber si chlapove priezvisko ak si ta nevezme, este mu to tatko zlahcovat :DD

anonym_349207
7. jan 2026

@kikush68 ktorú z týchto doch vecí máš?

1. trvalý pobyt dieťaťa je rovnaký ako tvoj trvalý pobyt?
2. rozhodnutie súdu alebo súdom schválená dohoda o zverení maloletého dieťaťa do osobnej starostlivosti?

kikush68
autor
7. jan 2026
@anonym_349207

@kikush68 ktorú z týchto doch vecí máš?

1. trvalý pobyt dieťaťa je rovnaký ako tvoj trvalý pobyt?
2. rozhodnutie súdu alebo súdom schválená dohoda o zverení maloletého dieťaťa do osobnej starostlivosti?

@anonym_349207 maju trvaly pobyt ako ja

kikush68
autor
7. jan 2026
@simca06022011

Nový zákon o mene a priezvisku zaručuje rovnosť pre všetky deti. Od 1. januára môžu mať i deti so slovenskými rodičmi dve priezviská, čím sa zohľadnia rozdiely vo fungovaní rodín. Dve priezviská budú môcť mať aj deti, ktoré majú oboch rodičov štátnych občanov SRualne schvalili ze dieta moze mat automaticky dve priezviska, bez sudu... atd atd

https://najmama.aktuality.sk/clanok/7kCOtHU/cak...

POzistuj si, pogoogli si, myslim, ze to bude riesit matrika, ako pise vevesh. Nedaj sa odbit, pobyt dietata s tym nic nema. A teda, podporim ta, neber si chlapove priezvisko ak si ta nevezme, este mu to tatko zlahcovat :DD

@simca06022011 no to by som nikdy nespravila

anonym_349207
7. jan 2026
@kikush68

@anonym_349207 maju trvaly pobyt ako ja

@kikush68 môžeš to podať aj elektronicky alebo potom osobne na okresnom úrade
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

kikush68
autor
7. jan 2026
@anonym_349207

@kikush68 môžeš to podať aj elektronicky alebo potom osobne na okresnom úrade
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

@anonym_349207 dakujem pekne

belllinka
7. jan 2026
@slavomira236

@kikush68 podla mna mozu aj to co spolu ziju preco by nemohli? Ja tiez zijem s partnerom deti maju 12 a 8 ale priezviska im nedoplnujem naco?? Su zvyknute na svoje priezvisko kratke.Neviem si teraz predstavit menit im priezvisko Ja mam dlhe plus po byvalom muzovi mi ostalo tak im nedam pi nom. Ziaden problem z rozdielnymi priezviskami v beznom zivote nemame

@slavomira236 presne, nechapem naco im komplikovat zivot s dvomi priezviskami 🤦‍♀️

minenkaa
7. jan 2026

@kikush68 pytam sa tak všeobecne prečo chce niekto decku pridávať ešte jedno priezvisko ,čo je zle na tom jednom,prečo ma potom to dieta to prvé priezvisko ,keď s ním jeden z rodičov nesúhlasí

kikush68
autor
7. jan 2026
@minenkaa

@kikush68 pytam sa tak všeobecne prečo chce niekto decku pridávať ešte jedno priezvisko ,čo je zle na tom jednom,prečo ma potom to dieta to prvé priezvisko ,keď s ním jeden z rodičov nesúhlasí

@minenkaa nuz chapem ze mame este zauzivane zvyky patriarchatu z minulosti tu na SR ale zijeme v 21. St. a aj zeny mozu mat 2 priezviska a ked sa neplanujeme s priatelom sobasit ale deti sa volaju po nom a ja som hrda na svoje meno a myslim ze mam aj pravo aby mali aj moje meno tak to je moj dovod(aj ked tu som sa teda pytala na rady ako to vybavit a nie vypisovat zvedavym mamam dovody :D). V zahranici je to bezne. A co tu dakto pisal ze ako to chudaci pisat budu no hold vyzeraju ze nebudu dementni tak hadam dako to uz zvladnu napisat :D. Kazdopadne uz viem ako to vybavit to bola tema tejto diskusie ;)

minenkaa
7. jan 2026
@kikush68

@minenkaa nuz chapem ze mame este zauzivane zvyky patriarchatu z minulosti tu na SR ale zijeme v 21. St. a aj zeny mozu mat 2 priezviska a ked sa neplanujeme s priatelom sobasit ale deti sa volaju po nom a ja som hrda na svoje meno a myslim ze mam aj pravo aby mali aj moje meno tak to je moj dovod(aj ked tu som sa teda pytala na rady ako to vybavit a nie vypisovat zvedavym mamam dovody :D). V zahranici je to bezne. A co tu dakto pisal ze ako to chudaci pisat budu no hold vyzeraju ze nebudu dementni tak hadam dako to uz zvladnu napisat :D. Kazdopadne uz viem ako to vybavit to bola tema tejto diskusie ;)

@kikush68 prečo potom tie deti nemajú tvoje priezvisko a nie v zahraničí ma veeelmi malo ľudí dve priezviska

sense
7. jan 2026
@kikush68

@kikush68 ale aj ked maju dve priezviska v rodnom liste alebo aj na doklad e totoznosti v beznom zivote pouzivaju jedno. Zvycajne to posledne. A tiez je aj bezne že dieta ak ma nezosobasenych rodicov, ak aj dieta uzna otcovstvo, dieta ziska automaticky meno po matke

anonym_370437
7. jan 2026
@kikush68

@kikush68 k patriarchatu: aj tvoje priezvisko je predpokladam priezvisko po otcovi, nie po matke, cize je to len ina forma patriarchatu. K dvom priezviskam: napriklad v Spanielsku a Portugalsku maju dve priezviska, jedno po otcovi, jedno po matke. Maju ho zapisane v dokladoch, no hadaj, kolko ludi realne pouziva obidve. Mozno 10 percent. A po dalsie: tie dve priezviska sa im cely zivot nemenia, aj ked sa zosobasia, a na deti sa prenasa len to prve. U nas sa daju dokopy muz s dvoma priezviskami a zena s dvoma priezviskami a dieta bude mat co, 4 priezviska? Vnuca 8?

kikush68
autor
7. jan 2026
@anonym_370437

@kikush68 k patriarchatu: aj tvoje priezvisko je predpokladam priezvisko po otcovi, nie po matke, cize je to len ina forma patriarchatu. K dvom priezviskam: napriklad v Spanielsku a Portugalsku maju dve priezviska, jedno po otcovi, jedno po matke. Maju ho zapisane v dokladoch, no hadaj, kolko ludi realne pouziva obidve. Mozno 10 percent. A po dalsie: tie dve priezviska sa im cely zivot nemenia, aj ked sa zosobasia, a na deti sa prenasa len to prve. U nas sa daju dokopy muz s dvoma priezviskami a zena s dvoma priezviskami a dieta bude mat co, 4 priezviska? Vnuca 8?

@anonym_370437 hej to najcastejsie pisete ze budu mat 8 priezvisk :D pozri sa, uvidime :D

minenkaa
7. jan 2026

Ešte by som sa chcela opýtať k tým priezviskom,prečo sa tam tak často opakuje svadba ,to niečo znamená č o sa týka priezviska deti alebo matky?