icon

Prídem o rodičovský príspevok ak pôjde dieťa do škôlky?

ortynka
10. nov 2011

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Chcela by som dať od februára 2012 maličkú do škôlky, avšak v januári 2012 bude mať ešte len 2 roky. Moja otázka znie, či budem mať naďalej nárok až do dovŕšenia jej 3 rokov na RP, alebo inú formu príspevku na starostlivosť o dieťa?

Ďakujem.

gaganka81
4. mar 2012

@simona112 oznamuješ to na tom UPSVR kde ti vyplácajú RP - čiže miestne príslušnom podľa trvalého pobytu. RP je vyplácaný v sume 256 Eur do 20 mesiacov veku dieťaťa..

simona112
4. mar 2012

@gaganka81 No keď mali chalani 20 mesiacov tak mi došiel papier, že mi znižujú na tú sumu, aká sa má platiť od roku 2011 čo schválili. a teraz ako mám požiadať znova o vyplácanie, ale ako? nejak nerozumiem.

simona112
4. mar 2012

@gaganka81 bojím sa, že mi tento mesiac už neprídu koruny, lebo malý mali v januári 2 roky.

cicimon
4. mar 2012

@simona112 po 20mes ti bude chodit suma 194e, teda neviem ako pri dvojkach.... ale asi ti odvolanie nepomoze

cicimon
4. mar 2012

@simona112 pridu, ved RP je do 3r

simona112
4. mar 2012

@cicimon No mne po 20. mesiaci došiel znížený na 237e ale v papieroch čo mi došiel ako prvý, že mu je vôbec priznaný RP bolo písané, že mi bude vyplácaný do konca kal. mesiaca v ktorom dieťa dosiahne 2 roky a nie 3. Pokial viem tak MD je 3 roky.

gaganka81
4. mar 2012

@simona112 netreba žiadať o nič, znížili ti RP a ten budeš dostávať do troch rokov veku dieťaťa

gaganka81
4. mar 2012

@simona112 zavolaj si pre istotu na úrad

cicimon
4. mar 2012

@simona112 no ten zvyseny RP bol do konca 20mes, potom do konca 3r je ten nizsi..... RD je do 3r

saskapac
5. mar 2012

@cicimon od 1.1.2011 je výška RP jednotná. Od 1.1.2012 sa zvýšil na 194,70 € a pri dvojičkach na 243,40€. Ak matka pracuje, môže dieťa umiestniť do škôlky a neprichádza o príspevok.

cicimon
5. mar 2012

@saskapac ano, ale tie co brali po starom 256e tak to bolo do 20mes, potom uz len 194 do 3r

beruha
1. apr 2012

Ahojte maminky. Takze v pripade, ze este dieta nema tri roky a matka nastupi do prace, matka ma narok na RD ak dieta chodi do jasli alebo MS alebo je u opatrovatelky, ale co ak je u STARYCH RODICOV?????? Aj vtedy ma matka narok na RD?

gapa
2. apr 2012

@beruha
myslíš rodičovský príspevok nie rodič.dovolenku. áno, podla terajších zákonov je jedno, či robíš, či nie, či sa staráš on osobne, či babka, či v škôlke, jasliach, nárok na rp máš do 3rokov dieťaťa. Ak ale si zárobkovo činná a tvoje mesačné výdavky na jasle/škôlku na deti do 3rokov sú viac ako 195eur (teda výšku RP), tak je výhodnejšie poberať príspevok na starostlivosť o dieťa, ale tieto výdaje musíš za každý mesiac zdokladovať.

beruha
2. apr 2012

Ahoj gapa. ak to tak je, tak si ma naozaj velmi potesila. teraz som na rodicovskej dovolenke a poberam tych 195eur. len od maja 2012 mam nastupit do prace, ale maly pojde do skolky az v septembri 2012. . . takze od maja do septembra by mal byt u mojich rodicov. tak to som si nebola ista, ze ci mam nan narok i v tomto pripade. syn bude mat tri roky az vo februari 2013.

kaktusik007
3. apr 2012

@beruha mas narok 😉

beruha
3. apr 2012

joooj, ale ste ma potesili 🙂 dakujem pekne 🙂 hned mam krajsi den . . . 🙂

petraslov
26. máj 2012

Chcela by som sa opýtať, či niekto nevie, ako to bude s RP a zamestnaním, keď teraz nastúpila nová vláda. Neviete, čo plánujú, či to ponechajú tak, ako je to teraz, že žena môže aj pracovať aj poberať RP alebo sa chystajú niečo v tomto smere meniť? Chcela by som od septembra nastúpiť na 2 hodiny denne do práce, ale ak to bude tak, ako predtým, že žena mohla buď len pracovať alebo len dostávať RP, tak ďakujem pekne, ale to sa mi teda neoplatí, lebo mzdu by som mala nižšiu než RP, ktorý teraz dostávam. Vďaka za každú info.

anita79
1. jún 2012

Ahojte- mozno mimo temy, ale nechcem zakladat novu... dnes som v spravach zachytila, ze sa ide znizovat rodicom RP ak nemaju odpracovanych 180 dni za posledne 3 roky- ako presne ma vyzerat ten zakon? bude sa tykat aj mna ked som na 2. rodicovskom - a teda pracovala som pred 4. rokmi a manzel pracuje neustale? pise sa niedke o tom?

akuska
12. jún 2012

@gaganka81 Ahoj.Chcem sa opytat.chcem dat malu od septembra do solky.ale 3 roky bude mat v januari 2013.ale v tom januari 2013 sa nam ma narodit druhe babo.ci ja musim ist od toho septembra,ako mala nastupi do skolky,do decemra nez pojdem na MD do prace alebo mozem zostat doma a ci mi nezoberu RP.dakujem

gaganka81
14. jún 2012

@akuska RP ti nezoberú, teraz môže byť dieťa v MŠ a ty dokonca môžeš pracovať

sara07
15. júl 2012

@anita79 neprešlo to parlamentom a to bolo mierené tak že ked ani jeden z rodičov neodpracoval 180 dní tak nedostanú nič, v podstate to bolo opatrenie voči určitej skupine čo za celý život nepohne ani prstom

ralanka
31. júl 2012

Ahojte potrebujem poradiť. V septembri malý nastupuje do školky a má dva a pol roka čiže do troch rokov mám nárok na rd ale potrebujem vedieť kolko hodín môže byť v šôlke ked ja sa nemám kam vrátiť do práce čiže ešte ostanem do troch rokov na rd a budem hladať robotu aby som nestratila rd? Niekto mi hovoril že normálne na 8 hodín a niekto že 4 hodiny bez stravy ak ostanem doma na rd a dieťa ide do škôlky aby som neprišla o peniaze. A kde všade mám hlásiť zmenu že dieťa nastupuje do škôlky Ďakujem pekne za info.

gapa
31. júl 2012

@ralanka
počas poberania rp a terajších zákonov môže chodiť do školky aj 8hod a ty budeš zdrav. a aj dôchodkovo poistená štátom nadalej (dôch. ak si si dala sama prihlášku).

a len ta poopravím, ty nečerpáš rd, ak ti netrvá pp, ale len poberáš rp

ralanka
31. júl 2012

@gapa dakujem za odpoved 😉

nuorka
6. aug 2012

dobry den chcela by som sa vas spytat že ak som si dala žiadost o predlženie rodičovskeho prispevku a schvalia mi ho možem dat dieta do školky a ja pracovat???kedže ma dcerka zdravotne problemi a mne by predlžili rodičovsky tak možem pracovat a dieta mi može chodit do školky???

nuorka
6. aug 2012

prosim len mi niekto poradte

klauduska
9. aug 2012

@nuorka ano,mozes pracovat,dieta dat na cely den do skolky a zaroven poberat predlzeny RP. 😉
Zatial je to takto...

lucinka2386
3. sep 2012

chcela by som poradit dceru som dala do skolky ma 2,5 roka ale ja nemam zamestnanie budem dostavat RP alebo o neho pridem zatial je na 4 hodiny v skolke... Dakujem za radu

honko
3. sep 2012

prispevok na starostlivost o dieta je na kazde dieta,cize ked mas dvojicky tak na kazde...ale nemozes poberat subezne prispevok na starostlivost a rodicovsky prispevok...taktiez na prispevok na starostlivost mas narok len ak si zamestnana......konecne si nas stat vsimol aj zamestnanych...

gapa
3. sep 2012

@lucinka2386
rp budeš poberať aj nadalej