Prídem o rodičovský príspevok ak pôjde dieťa do škôlky?
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Chcela by som dať od februára 2012 maličkú do škôlky, avšak v januári 2012 bude mať ešte len 2 roky. Moja otázka znie, či budem mať naďalej nárok až do dovŕšenia jej 3 rokov na RP, alebo inú formu príspevku na starostlivosť o dieťa?
Ďakujem.
@gapa prosim Vas, planujem dat syna do sukromnych jasli od 2,5 roka, ja by som ostala doma, manzel by poberal prispevok na starostlivost o dieta, ja by som sa odhlasila z rodicovskeho prispevku, tym padom, by som uz nebola poistena statom ako osoba riadne sa starajuca o dieta a moja otazka je, ci by som vobec este mala narok na RD od zamestnavatela? dakujem
@ruci
nárok na rd u zamestnávatela áno, ale ako by to bolo so zdrav.poistením neviem, či môžeš byť zdr.poistená ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Podla terajších definícií v Zákone o zdr.poistrení a hlavne Zákone o rodič.príspevku podla mna áno, no by bolo treba pozrieť aj na defin. v Zákone o prísp. na star., aj ked nepredpokladám problém podla terajšieho stavu.
@liviaf14 aj som to tiez citala ale nikde som to nenasla.. tak neviem ..
@liviaf14
@babulka123 no aj mna by to zaujimalo,lebo co ja viem,tak len sa o tom hovorilo a nezda sa mi,ze nasa vlada by bola taka neskutocne rychla,ze uz by to aj schvalila 😕
@mirka285 nuz ja som dnes volala na UPSVAR aj do BA aj do DS a nikto o nicom nevie.. a teda to hovorila tetuska ze by uz aspon nejake suskandy isli . neviem .. jedine co nam ostava je pockat do 31.12. aby sme vedeli .. ale podla mna by sa o tom uz aj pisalo alebo hovorilo viac..
@babulka123
@liviaf14 baby podla mna to tento rok nestihnu,aspon dufam 😀
a ako je to ked som na rp ale mala mi chodi do skolky na cely den? mala bude mat az v marci 3 roky.... 😒
@lucinka2386 nie si na RP, ale na RD..
no nič, môže byť v škôlke a ty môžeš kľudne pracovať..
@tatolu nič sa nezmenilo, môže pracovať kde chce a koľko chce za koľko chce 🙂 o RP nepríde, len prestane byť poistencom štátu na dôchodkové poistenie - treba sa odhlásiť zo sociálky.. Z dohôd sa budú platiť odvody 13,4 percent.. ak je dohoda na málo peňazí, je to veľmi nevýhodné pre tieto ženičky
babulky takze ja pracujem a mala ide od septembra do skolky 3 rocky ma az v decembri takze rp mi zostava dalej az jak dovrsi 3r a moze byt v skolke uz cely den ci len 4h<poradte mi prosim dakujem
@gapa prosím ťa nevieš mi poradiť, ako to je teraz. Malá ide od septembra do škôlky a 3roky má až v decembri. Chcela by som zostať na RD ( PP mi stále trvá, ale len papierovo, po skončení RD dostanem výpoveď) až do decembra. Mám tým pádom nárok na rodičovský príspevok 199,60€ až do decembra? ďakujem
@ivka30 Mám taký istý problém, malý má 3 roky v novembri a ide do škôlky...som bola v tom, že do novembra ešte v pohode doma☹
@manzanillaa pokiaľ som dobre pochopila zákon, tak môžeme zostať doma až do 3rokov dieťaťa a poberať rodičovský príspevok aj napriek tomu, že dieťa bude v škôlke. Len som si to chcela overiť-potvrdiť
@ivka30
@manzanillaa
je to tak ako pise ivka, do konca r.2013 v tom nie je problem, od nov. roku uvidime, no to vas sa už tykat nebude

@gapa dakujem 😉