Prídem o rodičovský príspevok ak pôjde dieťa do škôlky?
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Chcela by som dať od februára 2012 maličkú do škôlky, avšak v januári 2012 bude mať ešte len 2 roky. Moja otázka znie, či budem mať naďalej nárok až do dovŕšenia jej 3 rokov na RP, alebo inú formu príspevku na starostlivosť o dieťa?
Ďakujem.
@gapa ĎAkujem za upokojenie...už aj tak som dosť nervózna zo škôlky...treba mi to niekam na úrad nahlásiť, že malý ide do škôlky a že ja ostávam ešte doma?
@manzanillaa
neovplyvnuje to nárok na rp, tak netreba, niekedy píšu, že pre štatistické učely, no to len ak chceš
Ahojte prosím poraďte mi! Hneď po skončení VŠ som začala poberať rodičovský príspevok ( ešte 8 mesiacov). Začínam si hľadať prácu a chcem dať malú do MŠ. Môžem naďalej poberať RP aj keď bude malá v škôlke? Riaditeľka povedala, že mi malú zobere, ale len ak hneď nastúpi, no a ja pracu zatial nemam. Ďakujem!
A plati to aj vtedy ked budem doma? Tz.pracu si nenajdem?
mamicky,popri rodicaku dieta moze byt v skolke,ale neviete nahodou ci aj popri materskej moze byt dieta v skolke do obeda.Ide o to,ze najprv som si uplatnila matersku ja,teraz sme sa dozvedeli,ze do troch rokov si ju moze uplatnit aj muz,ale syn je zapisany do skolky a ci teda moze chodit do skolky a muz poberat matersku,lebo robit moze,lebo je szco,ale ako bude robit,ked bude mat synatora doma,hm?
@bernusca štát je platiteľom za fyzickú osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa vo veku do šiestich rokov
(10) Osobná celodenná a riadna starostlivosť je na účely tohto zákona starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme jeho fyzického vývinu a duševného vývinu, ktorou sa zabezpečuje najmä jeho výchova, primeraná výživa, hygiena a dodržiavanie liečebno-preventívnych opatrení. Podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa je splnená aj vtedy, ak dieťa
a) navštevuje jasle, materskú školu, zariadenie, v ktorom je umiestnené na základe rozhodnutia súdu, alebo iné obdobné zariadenie v rozsahu najviac štyri hodiny denne,
dobry vecer ccela by som poprosit o radu moja dcerka ma 5 rokov a matersku na nu mam predlzenu do 6 rokov moze mala navstevovat matersku skolku bez toho aby mi tento prispevok zobrali.?dakujem za pomoc.
@zuzana2203 Na 4 hodiny denne moze chodit do skolky,prispevok vam nevezmu.
Prosim,aj ja mam jednu otazku. RP budem mat do 5.10.2014 a maly zacal chodit do skolky. Od 8.9.2014 by som mala nastupit do prace ale kamoska mi povedala,ze ked bude maly cely den v skolke nie iba 4 hodiny denne,tak mi vezmu RP. Neviete ci je to pravda?
Ahojte tiez sa chcem poradit... mala nastupi v pondelok do jasiel,, ja do prace. dnes mi pani na urade dala tlacivo - ziadost na zastavenie vyplacania RD....som v soku. myslite ze ma zle pochopila? mala ma dva roky. jasle mi pritom preplatia....
aj mna by zaujimalo ci mozem poberat do 3 rokov dietata prispevok na skoku a na druhe dieta materske.
kedze rodicovsky prispevok beru automaticky ked je materska.
alebo ci potom prispevok na skolku ma ziadat otec dietata ak pisete ze mamicky mozu aj pracovat aj poberat prispevok na skolku alebo rodicak
@spinoscapularnabeta no áno, ak chceš príspevok na jasle, nemôžeš mať rodičovský - jedno vylučuje druhé a preto najskôr musíš požiadať o odňatie rodičovského, aby ti mohol byť priznaný príspevok na jasle. Tieto otázky ale bolo treba adresovať hneď na úrade, nemusela si si nad tým hlavu lámať
@spinoscapularnabeta no áno, ak chceš príspevok na jasle, nemôžeš mať rodičovský - jedno vylučuje druhé a preto najskôr musíš požiadať o odňatie rodičovského, aby ti mohol byť priznaný príspevok na jasle. Tieto otázky ale bolo treba adresovať hneď na úrade, nemusela si si nad tým hlavu lámať
@babatko77 nie nemôžeš brať súčasne materské /rodičák/ a príspevok na jasle /škôlku/ a je jedno koľko detí v rodine je a či to napíšeš na muža - do každej rodiny v tom istom čase sa vyplatí len jedno alebo druhé
@babatko77 tvoje staršie dieťa dovrší 3roky cca v 9/2015 a cca 5.5.2015 sa ti má narodiť dalšie dieťa. Ak do žiadosti o materské uvedieť lekár PTP 5.5.2015, tak nástup na md 6týž. pred termínom vychádza na 24.3.2015, tj. za marec 2015 v apríly ešte dostaneš rodičovský príspevok (treba na upsvar oznámiť poberanie materského). Ak sa dieťa narodí dajmetomu presne 5.5.2015, tak 6týždnov dosiahne v juni, tj. za mesiace apríl, máj a jun 2015, ak nezmenia zákon budete mať nárok na príspevok na starostlivost o dieťa, ak chodí do škôlky, tak vo výške preukázaných nákladov na škôlku. Príspevok si môžeš požiadať ty alebo manžel po narodení dieťaťa, lebo treba aj kopiu RL. Ty si počas poberania materského do 6týždna veku dieťaťa považovaná v zmysle Zákona o príspevku na starostlivost o dieťa za zárobkovo činnú, tj. aj ty splnaš podmienky na nárok na tento príspevok. Ak by dieťa do škôlky nechodilo, ale si sa on osobne starala ty, či niekto z rodiny, tak je to cca 41eur na mesiac (čo niekedy bývalo viac, ako škôlka, no teraz už asi nie je).
vid je tu o tom téma, myslím niečo ako Záhadný jednorázový príspevok ...
za dalšie mesiace už nie je možný súbeh materského a príspevku na starostlivost o dieťa.
@evita68 Prosím o radu.
Je možné dať dieťa na celý deň alebo aspoň na 4 hodiny do škôlky, keď som ešte na RD do 3 rokov ? Ale nepôjdem do práce. Ďakujem
@slavka1307 môžeš dať aj na celý deň..
@evita68 Ďakujem. A v prípade predĺženej rodičovskej platenej - zo zdravotných dôvodov. Vtedy môže iba na 4 hoďky ? ĎAKUJEM.
@slavka1307 Pokiaľ zdravotný stav dovolí, tiež môže na celý deň.. Len keď sa nepoberá RP /tzv. neplatená rod. dovolenka/, vtedy je možné iba na 4 hodiny, aby si si sama nemusela platiť zdravotné odvody..
@evita68 Ďakujem.
zdravim vas maminky,,takze sa nemusim obavat,,ze ked dam dceru do skolky ma 2roky a 3 mesiacelebo v utorok uz nastupuje,,tak mi vezmu rodicovsky prispevok?
Baby aj ja potrebujem radu,Tamka ide od pondelka do skolky na cely den. Ja nepracujem,kamaratka ma presviedca ,ze moze ist len na 4 h.ak nerobim. No pokial dobre viem,tak moze ist an cely den ci robim ci nerobim. Opravte ma ak sa mylim.
@katucka2 do jej 3r moze byt na cely den a rodicak ti dalej bezi, potom ak by si chcela byt na predlzenej rodicovskej (nie zo zdrav. dovodov) = teda ze stat za teba plati zdravotne a dochodkove odvody, tak len na tie 4 hodiny. Ak budes evidovana na upsvar ako uchadzac o zamestnanie a hladat si pracu, tak potom moze byt cely den. A aj v pripade ze by si bola dobrovolne nezamestnana a pracu nehladala (=platila si odvody sama).
Dievcata chcem sa spytat som na predlzenej mat .zo zdrav problem a teraz zacal mali chodit na 4 hodky do skolky musim ist nahlasit to na socialku. alebo ako to je aby som nedosla o peniaze. Dakujem
Ahojte,prosim o radu.Syn bude mat 3 roky az vo februari a do skolky nastupuje teraz v septembri na cely den. Ja som na RD. Musim sa uz v septembri vratit spat do prace /mam na dobu neurcitu/ alebo mozem ostat este aj do decembra doma a do prace spat nastupit napr.az v januari aj ked dieta bude na cely den v skolke? Dakujem

@gapa veľmi pekne ďakujem za odpoveď a hlavne za kladnú heheh