Priezvisko dieťaťa slobodnej mamičky po otcovi
Prečo sa dáva priezvisko po otcovi, ak sa nebudú brat, svadba je v nedohladne, alebo proste ide o dohodu, že im je takto bez papierov lepšie? Nemyslím teraz prípady, ked bábo príde v nečakane a svadba potom príde "do roka a do dna " 🙂 Alebo proste ani spolu nežijú.
Je to len spoločenský zvyk? Má to nejaký hlbší význam, ktorý nevidím? Predsa len mama chodí s malým k lekárovi, na rodičovské, ona je tá čo sa hlavne stretáva s mamami jeho kamarátov. Ak sa dieta volá XY, nie je sú trochu trápne chvilky ked vás potom oslovuju pani XY? A vy bud v tichosti mlčíte alebo vysvetlujete, že ste pani QZ. Ak je pre muža rodovou ctou dat meno svoju potomkovi , prečo ju nemá k svojej "žene", jeho matke? Otec aj mama sú rodičmi rovnako, prečo potom priezvisko muža?!
Túto diskusiu som otvorila hlavne pre mamičky ktoré nedali/ dali priezvisko svojmu dietatku po ich oteckovi i ked nie su zobratí. Ale uvítam samoozrejme aj postrehy iných .-)
....
jaj a jeho meno sa viac hodi k muzovmu priezvisku ako k mojmu 😀
Ja som ešte len tehu, ale poviem vám baby že mám s touto záležitosťou vážnu dilemu... Nejde o to, že by otec malého so mnou nechcel byť, ide o to že sa chová tak, že to ja som tá ktorá uvažuje či spolu vôbec ostaneme..... Ide o to, že ak by som mala normálne priezvisko, bolo by to bez debát a malý by sa volal po mne....No moje je fakt nepoužiteľné a nechcem aby zažívalo tie také typické detské posmešky atď len kvôli mojej sebeckosti.... Na druhej strane mu dať priezvisko podľa otca čo len bohvie dokedy budeme spolu.... achjaj toto sú dilemy fakt, netuším čo robiť...
no moja sestra sa ani neplanovala zobrat s otcom neterky, aj ked on velmi chcel, aby sa volala po nom, sestra nedovolila a aj ju uznal za svoju, ale meno ma po našej rodine. fakt je to tak, ze potom je to stres aj pre matku ale aj pre dieta, hlavne, ak sa potom o dieta nezaujima otec.
@mandragora22
myslím že babatko nie je nutné na matriku brat. Myslím že pre matrikárku je nepodstané ho vidiet. Pre nu je podstatné vyjadrenie oboch rodičov. jednach ich uznanie rodičovstva, teda skor len otcovstva a následne mena.
Málo sa tu spomína fakt, že ako náhle je otec, otcom papierovým musím uznat priezvisko dieta, aj to aj v prípade že je to priezvisko matky. nejde o povolenie používat svoje priezvisko, ale priezvisko kao také pre dieta. a musí uznat aj meni krstné.
@korenbaba no to s tym babatkom mas asi pravdu, to som napisala len preto, ze som na matrike videla 2 pary, ked sme tam boli, a oba pary mali aj vajicko s babom... ale mozno ho len nemali kde dat. a ano, je pravda, opakujeme sa tu uz sty krat, ze staci, ak chlap uzna otcovstvo, nemusi mat dieta jeho priezvisko na to, aby v pripade "nudze" bol povinny platit alimenty... zial, mne toto doslo neskoro 😀 😀 😀
@gumimaci
@ivana.natasha
@slecnalu
@kveta
@emkab
@mandragora22
Z roznych dovod, my sme sa brali dva týždne pred porodom. len o dvoch svedkoch. trvalo to cca 15 min. Kratšie ako čakanie v tehu poradni 🙂 takže stihnut sa dá ak sa chce len podvrdit papierovo. Nám moc nešlo o svadobný obrad, ako taký. Ked mala malá krstiny urobilo sa dodatočne velké rodinné mecheche.
Ja osobne som z rodiny kde som mala iné priezvisko ako zvyšok rodiny. Nebolo to rozvodom, ale tým že moja mama sa druhý krát po smrti otca vydala a mala dalšie tri deti. Aj ked vztahy fungovali skvele, vždy som si práve kvoli priezvisku pripomínala, že nie som uplne ako "oni". My sme rodina XY, ale ja som predsa QZ. Pre mna ako malé dieta to bol taký frustrujuci pocit. ako kupená! 🙂
Bola doma kedy som sa v tihcosti na to za mamu hnevala, že mi nezmenila priezvisko, aby sme boli všetic "rovnakí", Až ovle aneskor som is uvedomila, že je to moja jediná pamiatka na mojho otca, ktorý umrel ked moja mama bola v 6 mesiaci tehotestva.
Ahojte babeny a viete mi aj povedať čo budem potrebovať aké doklady, keď pôjdemna tú matriku aj s partnerom vybaviť ten papier,aby sa dieťa volalo po partnerovi? Neviete je to aj nejako časovo obmedzené ten papier? Teda myslím, či si ho môžem ísť vybaviť aj teraz a pôrod mám až v apríli, aby mi ten papier neprepadol, viete čo myslím aby bol platný.
dobry vecer, vedel by mi prosim niekto poradit, ako zmenit priezvisko dietata 2roky po jeho narodeni, na priezvisko jeho otca?
teraz ma dieta priezvisko po mne.. vdaka
neviete ako je to s cestovanim?
napr.dieta je narodene v zahranici, matka slovenka, otec talian, dieta ma len talianske papiere, priezvisko po nom, oni nie su zobrati.. moze matka sama cestovat s dietatom len s talianskymi papierami a ID v ktorom ma uplne ine priezvisko ako ona? pocula som, ze by mala mat povolenie od otca podpisane...
Ako kam. Niekam potrebuje pisomne povolenie otca.
Ahoj- som slobodná matka,dcerka má moje priezvisko.Mám partnera,tento mesiac máme sobáš.Po sobáši chceme zmeniť priezvisko,ktoré sobášom získam.Partner nie je biologický otec.Já mám občianstvo SR a partner české.Sobáš budeme mať v cudzine.Po narodení dcérky som do rodného listu otca dcérky neuviedla,dôvod som uviedla na okresnom súde,kde vzali na vedomie moje slobodné rozhodnutie.Ako mám postupovať pri zmene priezviska,aby sme ako rodina mali jedno spoločnépriezvisko ?
ahojte.,mám otazočku jedna moja znamá bude rodiť,je slobodná mamička ona tvrdí že nemusí isť na matriku z otcom dieťaťa,lebo že vraj už dnes aumaticky dieťa napíšu na to menu otca bez uznania otcovstva.tak sa pítam či je to tak dakujem za odpoved,alebo ak nieje od otca uznanie že je otcom dieťaťa tak čo napíšu do rodného listu dieťaťa na kde by mal mať otec meno,já tak viem že tak tam figuruje otec neznámy.
@duhos máš pravdu, pokiaľ rodičia dieťaťa nie sú zosobášení, otec dieťaťa musí ísť na matriku a tam podpísať že uznáva otcovstvo, bez toho ho ani len ako otca do rodného listu nezapíšu a už vôbec nezapíšu jeho priezvisko, kamoške to nejako vysvetli alebo nech sa ide ona sama informovať na matriku, aby neskôr nebola prekvapená... 🙂
ahojte chcem sa opytat je to jedno na aku matriku sa pojdem poinformovat ohladne zapisania mena a priezviska otca do rodneho listu dietata? chcem ist skor nechcem to riešit po porode a kedze nebyvam dlho v BA potrebovala by som nejake info a ake doklady si mam vziat so sebou Dakujem
@slniecko49 ideálne je ísť na matriku v mieste trvalého bydliska aj s otcom dietata, treba vám len občianske preukazy, tam ti dajú podpísať papier o uznaní otcovstva podpísať a o tom, že ste sa dohodli na priezvisku pre dieťa a ten si zo sebou zoberieš do pôrodnice, a nemusíš nič potom vybavovať.
@ivca82 trvale bydlisko mam niekde inde teraz zijem v BA a aj rodit tu budem Nechce sa mi cestovat 300 km na miesto trvaleho bydliska na matriku asi bude najlepšie ist rovno na matriku tu v BA a opytat sa priamo
@slniecko49
ja som túto vec riešila minulý týždeň takže veľmi rada poradím. Som rozvedená a čakám dieťa so svojim dlhoročným priateľom a keďže v mojom obč.preukaze mám priezvisko po svojom bývalom manželovi moje dieťa ,keby sa narodilo automaticky by malo priradené priezvisko po mojom exmanželovi, s ktorým už roky nemám nič spoločné (okrem dcéry ktorá má samozrejme jeho priezvisko) .Ono by sa to potom po narodení dieťaťa samozrejme dalo do poriadku, ale museli by sme ísť obidvaja s priateľom na matriku a on by musel priznať otcovstvo dodatočne. Túto vec sme jednoducho vybavili ešte pred narodením trvalo to asi tak 10 min., nič sa za to neplatí a dostala som od nich Zápis o určení otcovstva, ktorý odovzdám v pôrodnici a dieťa bude mať hneď priezvisko po otcovi. Možno jediná nevýhoda pre niekoho je, že na matrike musíš uviesť meno pre dievča aj pre chlapca bez možnosti zmeny 🙂 čo mne nevadilo lebo meno mám vybraté dávno a aspoň nebudem špekulovať 😉 Táto vec sa dá vybaviť na hociktorej matrike na SK, potrebujete k tomu platné OP a rodný list dieťaťa potom môže vybaviť aj sám otecko bez teba.
@slniecko49 tak to sa potom aj rovno opýtaj, kam ti pošlú rodný list, lebo dieťa má automaticky trvalé bydlisko matky, aby si sa potom nemusela naháňať 😉
@ninmar14 dakujem pomohla si mi lebo som mala problem kam ist na matriku kedze trvale bydlisko mam niekde inde a zijem v BA
@ivca82 tak to ma nenapadlo
🙂 nahlasim si tam aspon prechodne bydlisko :ňDAKUJEM za radu
Ahojte, chcem sa spytat jednu vec, cakam babatko a neviem ci stihneme svadbu... a ako je to presne s tym priezviskom dietatka ak nestihneme manzelstvo? Moj sen je uzavriet manzelstvo v Prahe, bez ziadnych rodinnych prislusnikov, taku tajnu a rychlu svadbu, ma s tym niekto skusenost v CR??? 🙂 a hlavne aby sme sa nemuseli stresovat 😝

@emkab No to si "trafila"... Zvlast u mna, co zenou naplanovane decko, aby ulovila chlapa, povazujem za druhy najhorsi podraz, aky moze zena chlapovi urobit.. :D