icon

Priezvisko nemanželského dieťaťa

25. apr 2023

Ahojte. Aké priezvisko dostane dieťa keď pár nie je zobratý? Vzťah nič moc a muž a aj žena chcú aby dieťa malo ich priezvisko. Žena argumentuje, že sa má volať po nej, že ona ho porodila. Muž sa bráni, že dieťa má mať vždy priezvisko po otcovi dieťaťa. Ako to je keď sa obaja nevedia dohodnúť? Ďakujem.

Strana
z3
petamich
26. apr 2023

@tiezjedna ano ved to ja tvrdim od zaciatku 🙂 len mi ina uzivatelka odpovedala, ze moze byt uvedeny v rodnom liste a nic sa spisovat nemusi

ibrunova
26. apr 2023

@mamula20 ale ten papier je dohoda, ak jeden nesúhlasí, tak tam pôjdu zbytočne.

petamich
26. apr 2023

@ibrunova ano ano to viem 🙂

anjelicek26
26. apr 2023

@tiezjedna tak mne sa to stalo na letisku par krat, ale to urcite aj tym, ze deti mali jeden nemecky a druhe britsky pas a ja slovensky..

mamula20
Odpoveď bola odstránená
taty
26. apr 2023

Ak sa nedohodnete bude rozhodovať súd. https://ficek.sk/priezvisko-dietata-narodeneho-... Treba dať ale vedieť na matrike, aby sa nestalo že otec na matriku zájde z papierom z pôrodnice a nedá vystaviť rodný list , toto sa už stalo , že prišiel otecko že mamička je ešte v pôrodnici a tak on vybavuje všetky papiere. Takže pokiaľ ty sa nedohodnes a budete sa hádať máš len dve možnosti, buď dáš otca do rodného listu a pôjdeš na matriku že nemáte dohodu o priezvisku alebo neuvedies otca dieťaťa. Myslím že tak či tak ťa potom čaká súd , vzťah sa zrejme čoskoro aj tak rozpadne. Máte zlý vzťah a ešte toto k tomu , držím palce

tiezjedna
26. apr 2023

@anjelicek26 tak to bude asi tým pasom👍

masinka
26. apr 2023

V skole sa uz prisposobili, chodia nam spravy z edupagu kde je vidno zoznam adresatov a pisu k tomu deti v zatvorke a bezne je tam: pani Jelenova ( deti Misko V. a Zuzka T.), pan Medved ( deti Jozko P.)... Inac ak by som nebola vydata, tak by sa tatko mohol aj na hlavu postavit a usami dorazat, proste moje deti sa budu volat tak ako ja.

reanda
26. apr 2023

@taty otecko by sam na matrike s papierom z porodnice nic nevybavil, pokial by nemal sobasny list alebo suhlas o otcovstve podpisany matkou dietata..

tiezjedna
26. apr 2023

@taty nemôže ho uviesť ako otca do RL, keď nemajú podpísané otcovstvo.

taty
27. apr 2023

@tiezjedna to áno ak nemajú podpísané,. Autorka nenapísala viac len to že otec dieťaťa chce aby dieťa malo jeho priezvisko, čiže nevieme či to už neurobili, preto som písala že nech si dá pozor aby otec dieťaťa nešiel na matriku sám .

tiezjedna
27. apr 2023

@taty on by na matrike ale sám nič nevybavil. Nie je to jednostranný úkon, musia to podpísať obaja.

portret7
27. apr 2023

@anjelicek26 z pohladu zákona nemá. Ak nebude súhlasiť, rozhodne súd.

Strana
z3