icon

Priezvisko nemanželského dieťaťa

25. apr 2023

Ahojte. Aké priezvisko dostane dieťa keď pár nie je zobratý? Vzťah nič moc a muž a aj žena chcú aby dieťa malo ich priezvisko. Žena argumentuje, že sa má volať po nej, že ona ho porodila. Muž sa bráni, že dieťa má mať vždy priezvisko po otcovi dieťaťa. Ako to je keď sa obaja nevedia dohodnúť? Ďakujem.

reanda
25. apr 2023

@anjelicek26 aha.. no toto som nevedela, ze on musi suhlasit nielen ze s jeho menom pre dieta, ale vobec ze prizna, ze je otec a suhlasi, aby bol zapisany do rl.. som myslela, ze zena moze zapisat do rl ako otca, koho chce, ale to by bola asi blbost, ze 😀 to by potom museli prave testovat, ze to tak nie je, keby to chcel odmietnut

anjelicek26
25. apr 2023

@letfenixa neexistuje jedina vyhoda, ktora by plynula s toho, ze sa to dieta bude volat po otcovi...ani jedna jedina... a kedze ja som tu chybu v minulosti urobila a brali sme sa az ked mala dcera 4 roky a maly bol mini v kociku... tak ver mi, ze vsade, fakt vsade ta oslovuju menom tvojho dietata, na letisku musis mat zo sebou rodne listy, ze si fakt ich matka a bolestne ti to pripomina, ze ten prsten este nemas. Ano sme 13 rokov dnes manzelia, ale aj tak, tie pocity vtedy boli kadejake... viem, ze sa tu bude teraz sto zien dusovat, ze to vlastne nevadi, nic neznamena, ale "vyhodu" to absolutne ziadnu neprinasa, okrem zvysovanie ega priatela...

sense
25. apr 2023

Preto netreba ist na matriku pred porodom a dieta ziska priezvisko po matke. A teda v rakonto pripasüde by som velmi zvazila ci chcem vobec aby bol otec v rodnom liste uvedeny

reanda
25. apr 2023

@letfenixa aj skole, aj komukolvek 🙂 .. ja som teda ziadny problem zatial nezaznamenala.. mozno, ak by som chcela ist s detmi sama do zahranicia, tak by asi mohol byt problem, ale aj to neviem..

letfenixa
25. apr 2023

@anjelicek26 ale ja píšem zo strany školy. Jediná obstrukcia pre mňa je, že keď volám mame žiaka, tak v zozname sa pre istotu pozriem na jej priezvisko. Máme rodiny s Jelenom, Tulenom, neviem ešte, čo si písala. Je nám to jedno.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
malinoismum
25. apr 2023

@elizabet173 áno súhlasím

reanda
25. apr 2023

@anjelicek26 tak pre teba to bolo bolestne, lebo si sa tuzila vydat a ten prsten mat.. zene, ktorej to je jedno, je to ozaj jedno, tomu mozes verit 🙂

bessie12
25. apr 2023

Chlapa by som poslala do prdele a dala by som svoje priezvisko. Keby chcel, aby sme mali jeho priezvisko, tak sup sup požiadať o ruku a nasledne by bola svadba. Ale inak by mal proste smolu. Moj chlap o tom vie, že ak by som otehotnela, a to je teraz možné, keďže sa chceme začať snažiť v nasledujúcich mesiacoch, tak dieťa dostane moje priezvisko a po svadbe sa to zmení.

reanda
25. apr 2023

@bessie12 tak snazit sa o dieta s nemanzelom je ok, ale dat potom dietatu jeho meno ani za svet 😀 divna logika pre mna

bessie12
25. apr 2023

@reanda lenze my plánujeme aj svadbu 🤷‍♀️ priezvisko sa zmeni neskôr. Do RL zapísaný bude, ale keby nám nevyšla ta svadba, tak potom je lepšie, keď priezvisko bude mať moje.

ckocka
25. apr 2023

To že nemanželské dieťa dostalo priezvisko po otcovi malo logiku v časoch keď neexistovali testy DNA a muž tým priznával otcovstvo.
Dnes to logiku nemá, ale je plným právom ženy dať dieťaťu priezvisko po otcovi, ak to ona sama chce. Ak to nechce, nie je o čom debatovať.

cervenaruza123
25. apr 2023

Ked je vztah nic moc, priezvisko by som dala po matke. Ked som bola v porodnici, dokonca nam vraveli, ze aj ked v rodnom liste ma dieta meno po otcovi, na naramok davaju vzdy meno matky a aj dieta tak volaju, aby sa im to nedoplietlo, ze kazda zena aj kazde dieta budu mat ine mena a sa im to domiesa totalne. A pokial nebudete s otcom spolu fungovat a vsade budes s dietatom chodit ty, aj tak ho budu volat tvojim menom alebo naopak teba jeho menom.

reanda
25. apr 2023

@bessie12 a nebolo by lepsie pockat s plodenim dietata, az vam ta svadba teda 'vyjde'? ci to je jedno, ci bude dieta zit v kompletnej rodine, ci nie, hlavne je, ake bude mat meno? 🙄

bessie12
25. apr 2023

@reanda Mne už taha pomaly na 30, tak sme sa rozhodli, že zacneme v nasledujúcich mesiacoch. Kedy to ale bude a svadba tak isto, je zatiaľ v nedohľadne.
A ak by sme sa rozišli ( nie rozviedli ) a dieta by malo jeho priezvisko, tak so zmenou na moje, by musel súhlasiť otec dieťaťa. Moja mamina mi tiež dala svoje priezvisko a som aj rada, že to urobila. "Otca" našťastie tiež nedala zapísať do RL.
Navyše deti plánujeme už dlho, ale ešte sme sa do toho nepustili 🤷‍♀️

44janica44
25. apr 2023

Keď nepôjdeš s nim na matriku pred pôrodom, tak on sám tam nič nevybavi, bez teba sa s ním nemajú o com baviť.
Keďže v pôrodnici nebudeš mať papier z matriky dieťa má všetko po tebe: priezvisko, adresu....
Ja som vydatá ale v občianskom mam inu adresu ako manžel (bývame na adrese ktorú ma iba manžel v obcianskom) a ani tu adresu nemohli v pôrodnici zapísať inú ako mam ja...
čiže ten tvoj otecko sám bez teba nevybavi nič ani na matrike ani v pôrodnici a dieta ma tvoje meno - žiadny stres si nerob, nie je to tak ze koho želanie bude vypocute ale ide o to aký papier žena donesie, ty donesieš iba občiansky tak všetko odpisu z toho.

reanda
25. apr 2023

@bessie12 vsak ok, to je tvoja vec.. ja by som s takymto pristupom k partnerstvu dieta teda neplanovala.. ale kazdy ma svoje priority, aj ked su pre mna niekedy nepochopitelne..
ja sice zijem 'moderne' v nemanzelskom vztahu, bez svadby, ale vzdy som sa povazovala za zenu svojho muza a nas za rodinu a dat detom meno po otcovi mi prislo prirodzene, vobec ma nenapadlo kalkulovat, co by bolo 'keby' a ci z toho plynu nejake vyhody alebo nevyhody.. a teda keby som mala pochybnosti alebo zabrany dat detom jeho meno, tak asi mam aj pochybnosti o celom vztahu.. preto mi pride zvlastne, ze niekto moze citit ako problem dat dietatu muzovo meno, ale neciti ako problem na tom dietati s tym muzom 'pracovat'

som_realistka
25. apr 2023

@letfenixa v škole je to jedno, ale väčšinou učiteľky oslovujú mamy priezviskom dieťaťa, a teda mne by sa určite nechcelo 1000x hovoriť ja sa volám inak, a ak chlap chce aby sa dieťa volalo po ňom, nech sa páči, ma na to jednoduché riešenie, sobáš s matkou dieťaťa a vybavene.

taktotedanie
26. apr 2023

@gejb
@petamich blbost
Uvedeny v rodnom liste moze byt v klude
Ak zena neuvedie meno otca vtedy bude na rodnom liste otec neznamy

deti95060810
26. apr 2023

v nemocnici automaticky dajú priezv. po matke.. nemusíš mať žiadny papier od otca...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
petamich
26. apr 2023

@taktotedanie tam ale ide o to, ze sa nevedia dohodnut a teda pochybujem, ze on pride na matriku, podpise, ze suhlasi, aby sa volalo po nej a necha sa uviest do rodneho listu - takze ak on tam s nou nepride nepodpise ziadost, tak otec uvedeny nebude, na to aby ho uviedli do rodneho listu ju musi podpisat (ved to by si tam kazdy dal hocikoho, ked by nemusel byt na matrike pri tom)

a o tom sa tu cely cas bavime, ze sa nevedia dohodnut a kazdy chce svoje priezvisko

taktotedanie
26. apr 2023

@petamich nemusi nic podpisovat vopred na matrike

petamich
26. apr 2023

@taktotedanie ale ano musi - podpisuje sa vyhlasenie o otcovstve (suhlasne vyhlasenie rodicov ak sa nemylim sa to vola)

taktotedanie
26. apr 2023

@petamich ok ked vsetko viete…
Pekny den

petamich
26. apr 2023

@taktotedanie nie vsetko neviem ale toto nahodou viem ;) https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod....

mamula20
Odpoveď bola odstránená
ibrunova
26. apr 2023

@petamich nemusí nikde chodiť, nič podpisovať.. Dieťa bude mať jej priezvisko a otec neuvedený.

tiezjedna
26. apr 2023

@anjelicek26 čo je to za hovadinu... Ja som nikdy nikam RL syna, kým sme neboli zobratí nebrala. Ani nikde neoverovali moju totožnosť ako matky. Nikdy nikde. A to cestujeme po svete od malička. Jeho priezviskom ma oslovovali minimálne.
@petamich spisovať sa to musí iba v prípade, že sa chcú dohodnúť. Ak nie, tak príde do pôrodnice, porodí, dieťa automaticky dostane priezvisko aj TP matky a otec bude neuvedený a zvyšok sa dorieši buď dohodou potom, alebo súdne. Alebo nijak, to je na nich.

mamula20
Odpoveď bola odstránená