Priezvisko po matke

27. jan 2024

Ani vo sne by mi nenapadlo, ze budem pocas tehotenstva prezivat tazku krizu s partnerom, s ktorym uz par tyzdnov zijeme od seba. On uz ma velke dieta z predosleho vztahu, dieta ma priezvisko po nom - rozisli sa neskor po narodeni dietata.. nasa situacia vyzera tak, ze namiesto planovanej svadby pred porodom sa budeme rozchadzat.
Dali by ste v takomto pripade priezvisko po vas? Aby ste nemali rozdielne priezviska, kedze zit budeme same, neskor ked bude vacsia, tak striedavka, lebo o dieta sa bude chciet starat. Dakujem za nazory.

vikisisi
27. jan 2024

Určite po tebe, keby ste sa aj v budúcnosti zobrali, tak po svadbe zmeníte aj dieťaťu

markaterka
27. jan 2024

Jednoznačne priezvisko po tebe

nanulka24
27. jan 2024

My sme sa rozišli ked som bola v 4tom mesiaci, samozrejme priezvisko má moje. Pri podpise na matrike s tým bývalý partner musí súhlasiť. Je to jednoduchšie aj pri cestovaní, keď má dieťa priezvisko po matke

enusamt
27. jan 2024

Priezvisko po otcovi LEN v tom pripade, ze sa casom vezmu.. U vas to zrejme mozne nebude, takze po nom NIE

maranta_leuconeura
27. jan 2024

Preco chces dat po otcovi? Ty mas vacsiu zasluhu na tom, ze dieta pride na svet.

januska12323
27. jan 2024

Ani by som nerozmýšľala nad jeho priezviskom. Dieťa sa má volať ako matka a je úplne jedno či je vydatá alebo nie.

maryetta
27. jan 2024

Ak by ste mali byt rodina-mali by ste priezvisko vsetci rovnake. Takto by som dala meno po sebe.

daniela2202
27. jan 2024

Po tebe

autor
27. jan 2024

Dakujem vam zienky, ja si to tiez myslim a dufam, ze s tym on nebude mat problem.... on to asi musi podpisat, ze s tym suhlasi? Na matrike?

pbra40
27. jan 2024

Jednoznacne meno po tebe. Ani sekundu by som nerozmyslala. Ak sa vam to urovna a budete v buducnosti tvorot rodinu, priezvisko zmenis po svadbe aj dietatu.
Naopak sa to uz neda, bez suhlasu otca.

monikkatt
27. jan 2024

Nikdy priezvisko po otcovi ak nie ste svoji.. ak sa raz vezmete, zmeni sa aj tebe aj detom. Ak nie tak nech ma tvoje priezvisko. Velka chyba ktoru nebudes moct vziat spat ked das jeho.

autor
27. jan 2024

To bude tazke inak vybrat meno, lebo obaja mamw uplne odlisne. K mojmu priezvisku sa skoro ziadne nehodi a keby sme sa nahodou vzali raz, tak sa zas nebude hodit k jeho priezvisku.... 🫣

beata_k
27. jan 2024

Ty si ozaj myslis, ze raz budete jedna stastna rodina?
Daj meno podla svojho.

stanulienkat
27. jan 2024

Urcite priezvisko po sebe. Tento geneticky material nevyzera, ze by bol rodinny typ. Urobi dieta a zdupka.

autor
27. jan 2024

@stanulienkat my sme sa o dieta snazili 7 rokov, z toho niekolko ivf cyklov, nevysli a zrazu to prislo prirodzene. Momemtalne som nastavena, ze rodinu tvorit nebudeme... len niekde v kutiku duse dufam, ze to bude inak.

alienkami
27. jan 2024

Podľa tvojho stručného opisu mi ten tvoj partner nepríde práve ako rodinný typ - teda ak vynecháme model podľa B.K.
Jednoznačne daj svoje priezvisko!
Ak stále dúfaš, meno daj nejaké neutrálne: Peter, Martin... Anna, Mária... Také sa hodia aj k typicky slovenským, aj k zahraničným priezviskám (možno k azijským až tak nie, ale Aziati žijúci v západných krajinách bežne dávajú svojim deťom miestne mená)

stanulienkat
27. jan 2024

Keby chcel byt s tebou rodina, tak za 7 rokov si ta vezme. Ja by som sa pozerala na chlapa cez jeho prve dieta. Ked opusti male dieta a jeho matku, tak ani by som jeho genofond nechcela.

alienkami
27. jan 2024

Ale je to fakt nejaký "podivín". Prvú partnerku opustí krátko po pôrode, s druhou žije 7 rokov, snažia sa o dieťa aj s pomocou reprodukčného centra... a keď sa zadarí otecko zase zdrhne...
Asi nebude kompletný.

autor
27. jan 2024

@stanulienkat to dieta zije s nim, matka opustila jeho dieta. Netreba sudit podla strucneho opisu, ale to si ho nezastavam... ja to beriem ako uzavrete, jedine ze ny sa stal nejaky zazrak.

autor
27. jan 2024

@alienkami ja som jeho poslala kade lahsie, mozno sa moje hormony zblaznili, mozno mi padli okuliare neviem; skratka sa mi prestal akoby venovat, necitila som oporu. Viac mi pomahaju a venuju cas rodicia a kamosky ako on.

mrkvicka060
27. jan 2024

ako to funguje ked partner na matrike nesuhlasi s matkinym priezviskom a odmietne podpisat?

autor
27. jan 2024

@mrkvicka060 to by aj mna zaujimalo. Ale snad v tomto nebude problem u nas.

sovica
27. jan 2024

@autorka Jednoznačne Tvoje priezvisko. Nechápem, že vôbec uvažuješ nad opakom. Keďže budeš rodiť ako slobodná matka, od neho žiaden podpis na matrike ohľadom priezviska nepotrebuješ. Ak by sa stal náhodou nejaký zázrak a zobrali by ste sa, priezvisko by si zmenila Ty aj dieťa.

petamich
27. jan 2024

bez ohladu na to ci spolu zijeme alebo nie, ak by som mala dieta za slobodna, volalo by sa po mne 🤷‍♀️ tak sme aj s manzelom boli dohodnuti, napokon sme sa ale vzali pres tym nez sa maly narodil

zuzana9393
27. jan 2024

Ale to je dosť zvláštne, že ste sa 7 rokov snažili, predpokladám, že dobre fungovali a zrazu taká zmena? Strach z dieťaťa to asi nebude, keďže už jedno vychováva. Neber to nejak zle, ozaj je tá kríza taká vážna? Neberies to len horšie vďaka pôsobeniu hormónov? Ozaj to nepíšem v zlom, skôr vlastná skúsenosť s hormónmi 😁

lenkakoc444
27. jan 2024

Ja som za priezvisko po otcovi aj ked nie ste zobrati, ale v pripade, ze uz teraz vies, ze sa rozidete tak by som dala po sebe. Moj syn mal tiez po otcovi,ale pocas prvdho roka sme to zmenili a ma po oboch. Ja by som ale bola uplne ok keby mal len po nom (chcel to priatel takto).

sasa1310
27. jan 2024

nikdy v živote by som nedala dieťaťu priezvisko iné ako mám ja

mandarinka555
27. jan 2024

Poslala si ho do riti, lebo sa ti "nevenoval" ??? Myslím, že tá spúšť hormónov ti zatemnila mozog a nevieš racionálne premýšľať 🙈

vikisisi
27. jan 2024

verím že sa dohodnete, ale určite daj po sebe https://www.trend.sk/financie/ake-priezvisko-da...

vroni
27. jan 2024

@lenkakoc444, dieťa, ktoré má len Slovensku štátnu príslušnosť nemôže mať priezviska oboch rodičov