Zmena priezviska matky po dieťati

alibaba02
15. dec 2015

Ahojte baby,som rozvedená a mám s priateľom 3-ročného syna. Syn má jeho priezvisko a ja by som si chcela zmeniť svoje priezvisko,ktoré mám po ex-manželovi na priateľovo, čiže priezvisko môjho syna. Skúšala som to pred dvoma rokmi a vtedy mi povedali,že Žilinský samosprávny kraj v takomto prípade zmeny priezviska nerobí,pretože im ide o zachovanie rodiny a tým chcú asi tak nepriamo donútiť rodičov, aby sa zobrali,lenže mi sa s priateľom rozchádzame,čiže niaka svadba tu už nehrozí a mňa by zaujímalo, či máte s týmto nejaké skúsenosti alebo mi viete poradiť niaky dôvod, ktorý by som uviedla v žiadosti o zmenu priezviska pre ktorý by mi to priezvisko zmenili,pretože vyzerá to byť dosť komplikované a mne veľmi záleží na tom,aby som mala so synom spoločné priezvisko,lebo mi to už dosť vadí a je mi aj trápne,keď zakaždým musím vysvetľovať,že sa volám ináč.

limetka69
15. dec 2015

Myslím, že je možnosť dať jemu svoje priezvisko, ale tým pádom nemáš nárok na alimenty. Moja mama ma svoje priezvisko za slobodna, ja som mala po otcovi a keď som chcela mamine toto jej povedali. Takže sme mali odlišné priezviská.

shopoholocka
15. dec 2015

A nechces zmenit meno svojmu synovi?Ex priatel by s tym nesuhlasil?To by bolo rychlejsie asi🙂

shopoholocka
15. dec 2015

@limetka69 Narok na alimenty by mala aj keby sa syn volal po nej🙂

dominikav123
15. dec 2015

Na tvojom mieste podam ziadost opat a zdovodnim to tak, ze chces mat rovnake priezvysko zo synom, ktoreho vychovavas sama...uvidis aka bude reakcia...

alibaba02
autor
15. dec 2015

@shopoholocka S tým by určite nesúhlasil,takže toto je moja jediná možnosť ☹

lucka1987
15. dec 2015

@alibaba02 pockaj akurat citam lepsie, pisala som ti IP, tak to nie je tvoj pripad...
no podla mna by bolo jednoduche.. zmenit si priezvisko na to, ake si mala za slobodna , a potom zmenit priezvisko dietatu, , a dat ho po tebe ( priatel s tym musi suhlasit )
..
alebo sa s priatelom vezmite, ved mate 3 rocneho syna a vytvorite plnohodnotnu rodinu, a budete mat vstci rovnake priezvisko..

osobne neviem ci by som chcela mat priezvisko ako priatel, ked mi to on sam nenavrhol sobasom

limetka69
15. dec 2015

@alibaba02 tak je to pokracovatel rodu, toho sa nevzdá, ale ved to nerieš, je to len meno. Nie si jediná, takých je habadej v dnešnej dobe. Nič nenormálne 🙂

lajlilinka
15. dec 2015

O zmenu priezviska na to predchádzajúce je možné požiadať do troch mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti rozsudku o
rozvode...
Zmena u dieťaťa - v jeho prospech je mať meno po otcovi... Takže toto bude hlavný argument aj od sudcu aj od KO...
Takže to vidím na tú svadbu 😉

sladkamiki
15. dec 2015

@lajlilinka veď sa rozchádzajú 😕

alibaba02
autor
15. dec 2015

@lucka1987 keď sme spolu začali žiť,tak sme aj rátali,že budeme mať svadbu,ale časom sa všetko pokazilo,čo ma strašne mrzí,lebo veľmi som chcela,aby malý vyrastal v kompletnej rodine a mám čo robiť,aby som sa s tým vyrovnala,tak chcem začať aspoň tak,že budeme mať spoločné priezvisko.

lucka1987
15. dec 2015

@alibaba02 pokazilo ? ... ak nemas uprimny vztah s otcom tovjho dietata, preco chces mat silou mocou jeho meno.. len preto ze je ine od synovho , dnes tak uz zije velmi vela ludi..
ja som asi stara skola, ale mne by vadilo porodit muzovi dieta, bez toho aby bol ochotny tvorit somnou rodinu... z tovjich prispevkov, mi to pride take, ze tu rodinu sa snazis vytvorit ty, bez jeho snahy 😒
a ak sa rozidete ? co potom ? budes stale nosit priatelovo priezvisko , ked si najdes ineho muza, idealnejsieho, takeho , ktory ta bude skutocne chciet ?

alibaba02
autor
15. dec 2015

@lucka1987 a to,že by som mala jeho priezvisko,to mi nevadí,však nie je to žiadny krimnálnik ani hulvát,viac mi záleží na tom,aby sme sa so synom rovnako volali.

evittam
15. dec 2015

@alibaba02 No ak má syn priateľovo priezvisko, tak si musela podpísať pred narodením dieťaťa alebo po narodení čestné prehlásenie, že súhlasíš s tým aby sa dieťa volalo po otcovi - tam je aj uvedené, že si uvedomuješ, že je to nezvratný čin - dá sa to zmeniť jedine súdom....To je k priezvisku tvojho syna.
Mne povedali na okresnom úrade v ZA, že ak chcem mať priezvisko ako majú moje deti (tiež nie sme s priateľom zosobášení a deti majú jeho priezvisko), tak mám o to požiadať s tým, že vlastne sa chcem volať rovnako ako deti, zaplatím poplatok 100,- Eur a vybavené-väčšinou to schvália. 😉

alibaba02
autor
15. dec 2015

@lucka1987 chceli sme to obaja,proste to nevyšlo,ale to teraz nie je dôležité a čo sa týka priezviska,možno je to divné,ale mne je jedno po kom ho budem mať,hlavne,že je rovnaké ako synovo.

lucka1987
15. dec 2015

@alibaba02 citujem : " Zmenu mena alebo priezviska je možné povoliť ak ide o meno alebo priezvisko
hanlivé,
alebo ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa. "

Na koho sa so žiadosťou, obrátiť:
Na povolenie zmeny mena a priezviska je príslušný OBVODNÝ ÚRAD podľa trvalého, prípadne posledného trvalého pobytu občana SR. Ak trvalé bydlisko občan nemal, je príslušný obvodný úrad Bratislava 1.
Na zápis zmeny je miestne a vecne príslušný matričný úrad, v ktorého matrike je meno zapísané.
Žiadosť musí byť písomná , odôvodnená a musí mať predpísané náležitosti ( §11 zák. o mene a priezvisku).
K žiadosti je potrebné pripojiť písomný súhlas druhého rodiča s úradne osvedčeným podpisom alebo úradne nahradený súhlas ak sa nedal získať

tak skusit to mozes..

vika35
15. dec 2015

nehaj to tak, ja mam tiez ine priezvisko ako mala a vobec ma to netrapi. aspon som poucena. Uz nikdy by som nedala muzove meno dietatu pred svadbou. ono lahsie je to potom po svadbe zmenit ak by sa k tomu predsa len odhodlal.

alibaba02
autor
15. dec 2015

@evittam a to si tam bola kedy,v ktorom roku? Ja som tam bola minulý rok vo februári,povedala som im presne ten dôvod,ktorý píšeš ty a oni mi povedali ,že v takomto prípade zmenu priezviska nepovoľujú.

alibaba02
autor
15. dec 2015

@vika35 mňa to proste strašne štve,že máme rozdielne priezviská a hlavne je mi to trápne všade vysvetľovať,že ja sa volám ináč.

evittam
15. dec 2015

@alibaba02 Ja som im cca tento rok v máji písala - komunikovali sme elektronicky a aj telefonicky. Treba podať žiadosť. Aj tu niekde na fóre písalo pár žien, že normálne im priezvisko zmenili bez problémov v takomto prípade. Vyskúšaj.

alibaba02
autor
15. dec 2015

@evittam a môžem Ťa poprosiť o e-mailovú adresu a tiež tel.kontakt,ja by som to znovu skúsila,snáď sa mi to už podarí.

sladkamiki
15. dec 2015

V marci sa mi narodí dieťatko, ktoré bude mať tiež iné priezvisko ako ja. Vôbec ma to netrápi. Veď dnes si aj ženy po svadbe nechávajú svoje dievčenské meno.
A prosím Ťa, kde vysvetluješ, prečo sa inak voláš? Myslím, že je to dnes úplne bežné. Popravde žiadať o priatelovo priezvisko bez svadby, tak o tom počujem prvý krát. Ešte navyše ak sa rozchádzate.
BTW..o pár rokov si možno nájdeš priateľa, ktorý si Ťa vezme a dá Vám meno obom.

evittam
15. dec 2015

@alibaba02 Fúúha, tak to už určite nenájdem, skús zavolať na obvodný úrad....

saurian
15. dec 2015

@alibaba02
ja som tiez menila priezvisko, obvodny urad musi "schvalit" odovodnenu ziadost o zmenu priezviska - u mna bola rovnaka situacia - deti maju priezvisko po otcovi, ja som mala po ex, a schvalili bez problemov.
je cudne, ze ked to v jednom okrese je dovod uznatelny na zmenu, v inom okrese nie.
asi by som dala ziadost znova.

evittam
15. dec 2015

@sladkamiki Meno obom nový manžel nedá - ako som už napísala, podpisuje sa na matrike čestné prehlásenie, čiže dieťaťu aj po svadbe matky s novým partnerom ostáva pôvodné priezvisko - to sa dá zmeniť jedine súdnou cestou......

alibaba02
autor
15. dec 2015

@evittam o.k.skúsim,po tvojej skúsenosti mi svitla taká malá nádej,že sa mi to snáď podarí 🙂

evittam
15. dec 2015

@alibaba02 Pozri nerieš nič tak ako si riešila predtým - že ti nejaká úradníčka niečo povedala. Opýtaj sa - vysvetli čo chceš - nech ti pošlú vzor žiadosti, napíš žiadosť a pošli, prípadne zanes osobne....A uvidíš čo sa bude diať. 😉

sladkamiki
15. dec 2015

@evittam Jasné, ale pokiaľ budú chcieť, tak si to spoločne "vybehajú"...kdežto toto mi príde dosť nepochopiteľné, aby sama bojovala za priezvisko "skoro ex"...ale to je môj problém, že to neviem pochopiť 😀 😀

alibaba02
autor
15. dec 2015

@saurian mne vtedy povedali,že každý kraj si to určuje po svojom,tak preto to možno v tvojom išlo a v mojom robia také problémy s tým.

javi37
15. dec 2015

A prečo nezmeníš priezvisko dieťatku, keď žije s Tebou? Ak by otec dieťaťa nesúhlasil, môžeš sa obrátiť na súd a požiadať o náhradný súhlas súdu za otca dieťaťa, ktorý so zmenou priezviska nesúhlasí. Súd VŽDY rozhodne v záujme maloletého dieťaťa a ak dieťatko žije s Tebou, nie je o čom. Na okresný úrad sa obrátiš potom, keď už budeš mať v ruke rozsudok súdu. A ešte Ti poradím aj polovičný správny poplatok 😉, inak sa za dieťa platí 33 €.

lajlilinka
15. dec 2015

@sladkamiki aha, no to som nejako prehliadla...