icon

Príspevky od štátu

ketrin12
28. feb 2015

Ahojte mám nejaké otázočky.Mám prácu do konca mája tohoto roku.Chcem sa presťahovať so synčekom nakoľko som rozvedená a môj príjem bude potom len 150e.Kým si nájdem teda novu prácu.Mám narok na nejaký príspevok od štátu?Myslým tým, dávku v hmotnej nudzi,príspevok na bývanie kedže chcem ísť do podnájmu prípadne niečo iné ešte?Aké su podmienky splnenia a dlžka koľko to môžem poberať?Lebo prácu si musím najsť taku aby som ju prispôsobila starostlivosti o synčeka tak by mi to dočasne moc pomohlo.Ďakujem za odpovede a verím že pomôžu viacerým maminám v podobnej situácii 🙂

marcelatje
•
28. feb 2015

@ketrin12 ja o príspevkoch nič neviem, no som si istá že vyžiť z nich (aj s dieťaťom) a platiť podnájom je dosť nereálne 😒 len na príspevky by som sa teda nespoliehala, skús hľadať prácu už teraz a aspoň čo to ušetriť.

maznacik007
•
28. feb 2015

najprv si musis uplatnit svoje zakonne naroky teda napr. narok na podporu v nezamestnanosti musis sa prihlasit na UP, bez toho ti narok nevznikne... vyzivne na dieta detto,

dostat davku v hmotnej nudzi je narocne vybavit... treba ratat ze aj ked to vyjde potrva to nez priznaju a vyplatia ...
davka sa rata tak ze sa zrataju zakonne naroky u teba je to aj s prispevkom na byvanie na vas dvoch cca 200 EUR a od toho sa odcitaju tvoje prijmy (aj vyzivne napr. len pridavky nie) co pises je 150 a potom dostanes ako davku v hmotnej nudzi cca 50 EUR ..

ale to len ak budes mat oficialne podnajom normalne na zmluvu .. a budes tam byvat sama s malym ... inak ti davka v HN nevyjde

ketrin12
autor
•
28. feb 2015

@maznacik007 ja som na urade práce tu pracu čo mam je z uradu a nepoberám nič ani príspevok na byvanie ale že či o to možem požiadať a či mi ho uznaju ano budem tam byvať sama s malým

maznacik007
•
28. feb 2015

@ketrin12 a maly ma v RL liste uvedeneho otca a kolko rokov mas ty? toto su este dolezite info...

prispevok na byvanie je ale 90 eur z toho nezaplatis najom... a to som ti ratala v tej celkovej sume hore...

spolu mas narok na cca 200 EUR ako davky v hmotnej nudzi spolu aj s prispevkom na byvanie ten je uz v tom zaratany ...
a od tejto sumy sa odrataju tvoje prijmy ...

ak ma uvedeneho otca maly v RL musi mat stanovene vyzivne ...

ketrin12
autor
•
28. feb 2015

ano ma ho tam uvedeného a mam 33r

maznacik007
•
28. feb 2015

@ketrin12 a poberas na neho vyzivne .... mas ho stanovene sudom ... ak nie tak to urob cim skor bez toho ti davku zamietnu ...

ketrin12
autor
•
28. feb 2015

@maznacik007 a čítala som že treba tu davku aj odpracovať nejaké hodiny či ako...je to pravda?

maznacik007
•
28. feb 2015

@ketrin12 ano treba odpracovat normalne pre obec 32 hodin ... prac... ale ty mas dieta do 6 rokov tak tam by si nemusela...

ale v prvom rade musis splnit podmienky naroku

ketrin12
autor
•
28. feb 2015

@maznacik007 pojdem sa nato ešte popýtať všetko je ešte v štádiu riešenia a hľadania bytu ale je dobré ak ma človek nejaké informácie aj tebe za ne moc ďakujem verím že sa mi podarí niečo vybaviť kým si najdem novu prácu

maznacik007
•
28. feb 2015

@ketrin12 ak nemas sudom urcene vyzivne na dieta nema zmysel podavat vobec ziadost na davky v hmotnej nudzi a prispevok na byvanie.
😉

ketrin12
autor
•
28. feb 2015

@maznacik007 mam jasné všetko len som chcela ešte vedieť daju mi tých 200e ako príspevok na byvanie keby som o to požiadala lebo píšeš že z toho mi odrataju tých 150e čo je vyživné a davka v hmotnej nudzi mi vyjde len 50e a čo ten príspevok teda potom na to byvanie aj samostatne bez davky?

ketrin12
autor
•
28. feb 2015

@maznacik007 lebo príspevok na bývanie a dávka v hmotnej nudzi su dve rozdielne veci nie?si myslým teda

maznacik007
•
28. feb 2015

@ketrin12 tych 200 je davka v hmotnej nudzi to je 110 cca a cca 90 to je prispevok na byvanie ... a to ti nedaju ... oni to spocitaju co je cca 200 a od toho odrataju tvoje prijmy tych 150 EUR a dostanes len ten rozdiel 50 eur a samozrejme prispevok na byvanie uz nie to mas v tom ...

prispevok na byvanie ti bez priznanej davky v hmotnej nudzi nedaju ... ak by si nemala samostatne byvanie teda podnajom a oficialnu zmluvu tak ti davka v hmotnej nudzi ani nevyjde.

maznacik007
•
28. feb 2015

Je davka v hmotnej nudzi ... to je zaklad ...

a k nej su priplatky .. a jeden z nich je prispevok na byvanie ... ale ten neexistuje samostatne.

ketrin12
autor
•
28. feb 2015

@maznacik007 už tomu rozumiem diki ale tak aj 50e je pomoc

lubmar
•
28. feb 2015

Mna este napada, ze ak ti maly chodi do skolky, tak ak vase prijmy nepresahuju zivotne minimum, co nepresahuju, tak si poziadaj na urade o bezplatnu stravu v skolke.
A tiez sa spytaj na mestskom urade o jednorazovu davku v hmotnej nudzi. Ale nie vsetky mesta ju poskytuju, byva to cca od 100 do 200 eur. Ale mozes ju dostat len raz do roka.

ketrin12
autor
•
1. mar 2015

@lubmar dakujem ti tu stravu som už využila , neplatím poplatok 12e a mam aj uľavu na obedy a ten jednorázový príspvok aké doklady tam potrebujem?

rachel36a
•
1. mar 2015

Pises ze prijem z prace mad 150€ a vyzyvne mas kolko? Lebo aj to ti odrataju...cize ak tvoj p!at a vyzivne presiahne tych cca 200€ tak nedostanes nic

lubmar
•
1. mar 2015

Ketrin, pojdes na mestsky/obecny urad a vypises si ziadost. V tej ziadosti uvedies, na co by si peniaze potrebovala/ trebars na opravu pracky, kupu chladnicky, osatenie pre dieta, proste nieco konkretne a zmysluplne/. Prikladaju sa tam trebars posledna faktura z plynarni, elektrika,, a pod., aby bolo vidiet kolko a ake mas vydavky. Tiez ti tam UPSVR dava peciatku, ze poberas tie obedy v skolke, ze tvoj prijem je nizky a nedosahuje zivotne minimum. Urcite si to podaj, nemas co stratit, vacsinou ho poskytuju vsetky mesta a aj vacsie dediny. Len vela ludi o tom nevie, a obce sa tym nechvalia velmi, lebo to ide z ich rozpoctu a nie od statu, ako napr davky v HN, preto sa tomu velmi nerobi nejaka reklama....

ketrin12
autor
•
1. mar 2015

@lubmar ďakujem za radu