Príspevok na auto pre ŤZP: Čo očakávať pri vybavovaní?
Dobrý deň, riešime teraz žiadosť na ÚPSVaR o príspevok na kúpu osobného auta pre syna s ŤZP. Máte niekto skúsenosť, ako dlho trvá to ich posudzovanie? Nám povedali že majú na to 90 dní, ale už prešli štyri mesiace a ticho. Musím tam dako urgovať, alebo len čakať? Tiež ma zaujíma či fakt kontrolujú každý jeden doklad o kúpe do posledného centu.
Mne nakázali ukázať aj auto. Mala som ho pristaviť pred budovu. Pani povedala že čo za kravu som si kúpila že načo mi to je. Kia ceed.
Ano kontrolujú každý jeden doklad...este aj auto musíš pristaviť aby skontrolovali win číslo.
Ano kontrolujú každý jeden doklad...este aj auto musíš pristaviť aby skontrolovali win číslo.
@anonym_ee2a91
@rachel36a Kupovali sme 2x na príspevok a ani raz sme nemuseli pristaviť auto. Všetko prebehlo cez doklady. Neviem, či je to nejaká novinka (posledné auto sme riešili začiatkom minulého roka), ale zo zákona nie je povinnosť ukázať auto fyzicky.
Tá poznámka zamestnankyne bola veľmi nevhodná. Ju nemá čo zaujímať, čo je to za auto a komentovať tvoj výber.
@anonym_autor Ako som písal vyššie, kupovali sme už 2x. Posledný krát rozhodnutie bolo vydané až po 7 mesiacoch. Keď to trvalo 5 mesiacov, tak som podal písomnú sťažnosť na ústredie práce ohľadom prieťahov v procese. Potom sa začali veci hýbať, najprv sťažnosť posunuli na príslušný regionálny úrad práce a ten mi dal odpoveď, že majú nízky stav revíznych zamestnancov. Do mesiaca od sťažnosti vydali posudok a do pár týždňov bolo rozhodnutie. Vyplatili príspevok a mohli sme kúpiť auto. Medzitým (za toho pol roka) cena auta stúpla o 2000 EUR.
A čo myslíš tým "...či fakt kontrolujú každý jeden doklad o kúpe do posledného centu."? Jasné, že pozerajú doklady.
Najprv musíš k žiadosti doložiť cenovú ponuku od predajcu. Podľa toho ti vypočítajú výšku príspevku. Po vyplatení príspevku si môžeš auto objednať. Ak jeho dodanie trvá dlhšie, ako 3 mesiace, tak musíš doložiť potvrdenie predajcu, že dodacia lehota je dlhšia, ako 3 mesiace. Po kúpe musíš doložiť faktúry - zálohovú aj konečnú a kópiu veľkého TP. Auto musí byť evidované na osobu, ktorá je prijímateľom príspevku (teda tá osoba ZTP). Ak je to maloletá osoba, tak majiteľom bude tá maloletá osoba a držiteľom jeho zákonný zástupca.
Ak ešte chceš niečo vedieť, pýtaj sa.
@anonym_ee2a91
@rachel36a Kupovali sme 2x na príspevok a ani raz sme nemuseli pristaviť auto. Všetko prebehlo cez doklady. Neviem, či je to nejaká novinka (posledné auto sme riešili začiatkom minulého roka), ale zo zákona nie je povinnosť ukázať auto fyzicky.
Tá poznámka zamestnankyne bola veľmi nevhodná. Ju nemá čo zaujímať, čo je to za auto a komentovať tvoj výber.
@chrobak7 u nas v MT musíte auto priviezť na overenie....nie je to žiadna novinka, funguje to tak x rokov...

Lehota 90 dní je zákonná lehota na rozhodnutie podľa správneho poriadku, ale v praxi sa často predlžuje. Skús podať písomnú urgenciu a požiadať o informáciu o stave konania. Čo sa týka kontroly dokladov, áno UPSVaR to kontroluje dôsledne. Pri príspevku na kúpu auta sa preveruje účel použitia, splnenie podmienok, doklady o kúpe, zmluva, úhrada.
Čiže formálne náležitosti.