icon

Rady a skúsenosti s obecnými bytmi a nákladmi

happysunnie
15. dec 2024

Ahojte, u nás na dedine sa plánuje výstavba nových bytoviek. Rada by som si podala žiadosť a osamostatnila sa, ale neviem, či to finančne utiahnem, preto by som sa chcela spýtať tých z vás, ktoré máte skúsenosť s takýmito bytmi, o rady. Zarábam 950e, zvýšenie mzdy moc neočakávam. Pracujem zatiaľ krátko, takže ešte len som začala šetriť. Najmenší byť bude asi 2izbový, takže o ten by som mala záujem.
Moje hlavné otázky: Koľko cca platíte nájom za takýto obecný byt? Koľko vás vyjdú energie a dodatočné mesačné, prípadne ročné platby? Treba aj nejaké extra poistenia, odvody, fondy platiť? Obsahuje takýto byt už aj nejaké spotrebiče alebo iba kuchynskú linku?
Ak máte hocijaké využiteľné info, budem rada. Obecný byt je moja jediná šanca na osamostatnenie sa, byt v meste by som určite neutiahla. A som sama, bez partnera.
Ďakujem 🙂

alickapusinka
15. dec 2024

V každom meste je to ináč.Tam je určena aj hranica koľko nesmie presiahnuť zaobok lebo nedostaneš.V našom meste uprednostnuju rodiny z deťmi a zťp takže ked zvyšia byty vtedy jednotlivcom.Každe mesto obec ma svoje všeobecno zaväzne nariadenia a svoje pravidla pri prideľovaní bytov.

katica06
15. dec 2024

@happysunnie pravdepodobne to bude všade inak. Menší 1,5i je u nás na dedine cca 130e 2i cca 180e. Cena je vrátane kúrenia. Ale byty nie sú nové, v ,, základnej výbave,, nie je nič ani kuchyňa, tie byty čo majú kuchyňu platia plus za ňu nejaké drobné. Samozrejme sa platí sa do bytového fondu, to asi všade, vodné sa platí polročné cca 20-30e, je to veľmi individuálne elektrika tam isto.

happysunnie
autor
15. dec 2024

@alickapusinka ďakujem 🙂 máme čerstvo dostavané prvé bytovky a prijali tam aj slobodných, takže šancu verím, že mám. Samozrejme, viem, že najviac info dostanem na úrade, ale asi najskôr potrebujem vedieť, na čo všetko myslieť a pýtať sa. Na stránke nemáme vôbec žiadne info.

alickapusinka
15. dec 2024

@happysunnie tak sa terba ísť opýtať.Ono to je ake maju zmluvy.U nás prve mlade rodiny z deťmi a žtp a potom smaozrejme aj jednotlivci ale vždy úprednostnia z deťmi.Samozrejme že aj pre osamelých slobodných.Len určite niečo bude treba splniť.

biba_18
16. dec 2024

ono, je normálne ak obci záleží na tom keď mladí z obce neodchádzajú - ale ako je to u vás, to ti povedia len na úrade ... kolega žil dlhé roky v obecnom, linku mal tam - a keď sa sťahoval, musel všetko dať do pôvodného stavu (teda vymaľovať, polepiť čo bolo treba, vymeniť ...)

nikijezikova
16. dec 2024

@happysunnie ahoj byvam v obecnom 1 izbovom byte ,nájom mam 149 eur ,elektrinu mam nastavenú platbu na 30 ale mávam každý rok preplatok okolo 100 eur ,plyn platím 36 eur a vodu každé tri mesiace cca 50 eur

happysunnie
autor
17. dec 2024

@nikijezikova ďakujem veľmi moc! Môžem sa ešte spýtať, koľko sa odvádza do fondu na opravy a podobne?

nikijezikova
17. dec 2024

@happysunnie to platím spolu s vodou ,v tých 50 eurách.... cca 40 eur voda a 10 eur ten fond