Ráta sa účasť na pohrebe ako paragraf?
Ahojte, ráta sa účasť na pohrebe ako paragraf alebo je to zvlášť? Ďakujem
Ak si bol na pohrebe rodinneho prislusnika ( definiciu rod. prislusnika upravuje ZP), tak mas narok na prekazku v praci na strane zamestnanca. Mimo tych paragrafov na lekara a doprovod RP.
Čiže keď je to môj krstný - mamin brat, podľa zákonníka to nie je rodinný príslušník a zamestnávateľ mi to bude rátať ako paragraf?
Čiže keď je to môj krstný - mamin brat, podľa zákonníka to nie je rodinný príslušník a zamestnávateľ mi to bude rátať ako paragraf?
@anonym_autor no ak donesieš na ten deň potvrdenie od lekára, tak to bude paragraf na návštevu lekára. Ak nedonesieš, musíš si zobrať dovolenku, náhradné voľno alebo neplatené voľno. Väčšina z nás to rieši dovolenkou.
@anonym_autor no ak donesieš na ten deň potvrdenie od lekára, tak to bude paragraf na návštevu lekára. Ak nedonesieš, musíš si zobrať dovolenku, náhradné voľno alebo neplatené voľno. Väčšina z nás to rieši dovolenkou.
@billy_jean ďakujem za odpoveď. Ja som si chcela zobrať dovolenku, ale v práci mi povedali, že oni rátajú pohreb ako paragraf, už mi to teda aj tak zarátali.
Pohreb nie je paragraf. Su presne vymedzene osoby, kedy mas narok na platene volno. Inac sa to riesi dovolenkou.
@billy_jean ďakujem za odpoveď. Ja som si chcela zobrať dovolenku, ale v práci mi povedali, že oni rátajú pohreb ako paragraf, už mi to teda aj tak zarátali.
@anonym_autor na základe akého potvrdenia ti dajú paragraf? Asi si to zle pochopila, myslím že ti to uznali ako prekážku v práci . pohreb a neriešili RP.
Muz tiez isiel krstnej na pohreb,teda bola to sestra jeho mami,ale paragraf mu v praci neuznali,lebo to je len na rodicov,svokrovcov,manzelku,manzela,sestru,brata.
A ano bral dovolenku,iba tak sa to da riesit.
@anonym_autor na základe akého potvrdenia ti dajú paragraf? Asi si to zle pochopila, myslím že ti to uznali ako prekážku v práci . pohreb a neriešili RP.
@billy_jean neviem, povedali mi, že sa to ráta ako paragraf. Od začiatku roka som použila jeden paragraf na lekára a teraz tam mám druhý za ten pohreb. Pýtali potvrdenie o pohrebe, to som doniesla
@billy_jean neviem, povedali mi, že sa to ráta ako paragraf. Od začiatku roka som použila jeden paragraf na lekára a teraz tam mám druhý za ten pohreb. Pýtali potvrdenie o pohrebe, to som doniesla
@anonym_autor tak to nie je paragraf ako lekár. To je samostatná osobná prekážka v práci na strane zamestnanca - účasť na pohrebe. A potom je tzv. "paragraf" ošetrenie u lekára a návšteva zdravotníckeho zariadenia. Tam potrebuješ doklad od lekára.
Tak u nich v praci to asi maju takto zauzivane. Ani u nas nie je problem, respektuju pohreby aj mimo najblizsieho kruhu rodiny. Staci doniest potvrdenie o pohrebe a neskumasa, komu sme boli.
Tak u nich v praci to asi maju takto zauzivane. Ani u nas nie je problem, respektuju pohreby aj mimo najblizsieho kruhu rodiny. Staci doniest potvrdenie o pohrebe a neskumasa, komu sme boli.
@anonym_6fec56 možno je to firemný bonus,
ale podľa zákonníka práce to nie je uznatelne, takže skôr bonus.
@anonym_autor tak to nie je paragraf ako lekár. To je samostatná osobná prekážka v práci na strane zamestnanca - účasť na pohrebe. A potom je tzv. "paragraf" ošetrenie u lekára a návšteva zdravotníckeho zariadenia. Tam potrebuješ doklad od lekára.
@billy_jean tak tu pohreb zjavne rátajú medzi paragrafy od lekára. Príde mi to ako blbosť, lebo teraz už mám vlastne o jeden menej. A tiež sa tu paragrafy rátajú ako jeden na celý deň, takže ich má človek za rok len na 7 dní.
@anonym_6fec56 možno je to firemný bonus,
ale podľa zákonníka práce to nie je uznatelne, takže skôr bonus.
@cacianka presne muz sa informoval o tom este skor ako bol pohreb,takze sa normalne dohodol na dovolenke v praci.
@anonym_6fec56 tak to máte dobré, ale ako vidím, je to skôr výnimka
@anonym_autor ale to sa neopdpocitava z tych paragrafov na lekara (7+7), na pohreby ma ZP iny paragraf
@billy_jean tak tu pohreb zjavne rátajú medzi paragrafy od lekára. Príde mi to ako blbosť, lebo teraz už mám vlastne o jeden menej. A tiež sa tu paragrafy rátajú ako jeden na celý deň, takže ich má človek za rok len na 7 dní.
@anonym_autor Vidim, ze tvoj zamestnavatel si vyklada zakonik prave po svojom.
@anonym_autor áno, pohreb tiež patrí medzi osobne prekážky v práci, dostaneš za to rovnakú nahradu mzdy ako za paragraf (lekára). Tebe povedali, že ti to uznajú ako paragraf v zmysle, že ti to odrátajú z celkového ročného nároku na paragrafy? Alebo ti to uznajú ako osobnú prekážku, aj keď podľa ZP v tomto prípade nemusia?
Ja hlavne nerozumiem co riesime bud ti to zaratali takto (ci je to korektne alebo nie sa nevyjadrujem) alebo by si si zobrala dovolenku. Tak ked ti tych 7 nebude stacit, vezmi si ten den dovolenky, ktory si teraz nepouzila lebo tu to takto zvlastne zapocitali 🤷♀️. Den za den. Pisem to len preto lebo riesis 7 dni a co ak ti nebudu stacit. Narok na volno z titulu ucasti na pohrebe v zmysle ZP by si nemala tak ci tak, ak by postupovali korektne a v zmysle ZP.
@anonym_autor ale to sa neopdpocitava z tych paragrafov na lekara (7+7), na pohreby ma ZP iny paragraf
@viestta áno, odpočítali mi to z tých paragrafov na lekára, preto sa pýtam, či sa to tak bežne robí, alebo tu majú zasa svoje vlastné pravidlá
@anonym_autor Vidim, ze tvoj zamestnavatel si vyklada zakonik prave po svojom.
@zuzanaete to som si tiež všimla a hlavne má na každého dvojaký meter. Kolegovia si chodia na pohreby ako na klavír a rátajú im to zvlášť. Asi majú toľko blízkych rodinných príslušníkov. Čo už.
Ja hlavne nerozumiem co riesime bud ti to zaratali takto (ci je to korektne alebo nie sa nevyjadrujem) alebo by si si zobrala dovolenku. Tak ked ti tych 7 nebude stacit, vezmi si ten den dovolenky, ktory si teraz nepouzila lebo tu to takto zvlastne zapocitali 🤷♀️. Den za den. Pisem to len preto lebo riesis 7 dni a co ak ti nebudu stacit. Narok na volno z titulu ucasti na pohrebe v zmysle ZP by si nemala tak ci tak, ak by postupovali korektne a v zmysle ZP.
@petamich Riešim to, že druhým to nezarátali ako paragraf od lekára a mala som ešte starú dovolenku, ktorú som si mohla vybrať na pohreb a ušetrila by som si ten paragraf na lekára.
Ďakujem baby za všetky odpovede, už sa tým nebudem zaoberať, len čo sa mi dvihol tlak. Vidím, že každý si môže zákonník vysvetliť po svojom a každá firma má zjavne svoje pravidlá.
Podla mna mas zmatocne informacie. Alebo si to zle pochopila. Alebo nemas vsetky informacie o kolegoch. Tak ako si to napisala to nefunguje.
Ďakujem baby za všetky odpovede, už sa tým nebudem zaoberať, len čo sa mi dvihol tlak. Vidím, že každý si môže zákonník vysvetliť po svojom a každá firma má zjavne svoje pravidlá.
@anonym_autor Postav sa za seba. Chod si to este raz vyjasnit. Robia si, co im ludia dovolia.
@viestta áno, odpočítali mi to z tých paragrafov na lekára, preto sa pýtam, či sa to tak bežne robí, alebo tu majú zasa svoje vlastné pravidlá
@anonym_autor aj ked je to pribuzna mimo okruh vymenovany v Zakoniku prace, tak ti nemali nic odpocitavat. Mala si si vziat dovolenku, alebo nadpracovat vymeskany cas alebo zobrat neplatene volno.
@anonym_autor ano, rata, ale Zakonnik prace presne definuje okruh pribuznych kedy mozes uplatnit paragraf na ucast na ich pohrebe
@viestta Zase píšeš bludy.
@viestta Zase píšeš bludy.
@anonym_b75dc3
Úmrtie rodinného príslušníka
Zamestnanec má nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy na 2 dni pri úmrtí manžela alebo dieťaťa a na ďalší deň na účasť na pohrebe týchto osôb.
V prípade úmrtia rodiča alebo súrodenca zamestnanca, príp. rodiča alebo súrodenca jeho manžela, ako aj manžela súrodenca zamestnanca má nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy na jeden deň na účasť na ich pohrebe a na ďalší deň, ak zamestnanec obstaráva pohreb týchto osôb.
Pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne zamestnancovi na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, na účasť na pohrebe prarodiča alebo vnuka zamestnanca, alebo prarodiča jeho manžela, príp. inej osoby ktorá v čase úmrtia žila so zamestnancom v domácnosti. Na ďalší deň pracovného voľna s náhradou mzdy má zamestnanec nárok, ak obstaráva pohreb týchto osôb.

@anonym_autor ano, rata, ale Zakonnik prace presne definuje okruh pribuznych kedy mozes uplatnit paragraf na ucast na ich pohrebe