Skúsili ste anuláciu manželstva kvôli hráčstvu?
Ahojte. Mate niekto skusenost ? Ak išlo o patologické hráčstvo ? Diky.
Musí byť preukázané, že bol ten človek taký už v čase uzatvárania manzelstva a druhá strana o tom nevedela. Teda manželstvo sa uzatvaralo akoby s tajomstvami a teda vlastne ani nevzniklo. Ak druhá strana už predtým vedela, že parter je patologický hráč a aj tak si ho vzala, tak manželstvo vzniklo právoplatne a nemôže byť anulovane.
Potrebuješ aj veľa svedkov, to nie je také jednoduché. Musíš preukázať, že si nevedela, aký je to človek, mal tajomstvá, bol chorý atď.
Ak o tom ta partnerka nevedela, pripadne vedela iba nejake klamstvo ( ze ma zvlastne hobby, ze dokaze dobre zarobit peniaze, pripadne on poprel priamo nejake reci o nom), tak je to dovod na anulaciu. Co so myslim, ze aj tak bolo, podla vlastnej skusenosti. Nastastie ja som to usekla po par mesiacoch chodenia. Ale viem si predstavit, ze by to doslo daleko.
@kavasmliekom tak neni problem mat svedkov ( kamaratov, rodinu) a navyse ked to oni tiez zamlcali, iba tomu dopomohli
@kiki68 ale môže aj on mat svedkov ktorí povedia, že určite o tom vedela.
V mojom okoli anulovali manzelstvo po 30tich rokoch. Z manzelstva bolo jedno uz dospele dieta. Niekedy aj nemozne je mozne.
@kavasmliekom tak ja myslim, ze je jasne, ze ked je niekto gambler, je aj patologicky klamar. Ja mam dojem, ze tieto veci su dovod na anulaciu, citala som to niekde v rozhovore s knazom- cirkevnym pravnikom. Ze domace nasilie, uzivanie drog, gambling povazuju za vazne dovody. Ved tam ohrozuje ten clovek celu rodinu. Podla mna je to jednoznacne na rozhovor s cirkevnym pravnikom. Oni presne vedia, ze co s tym.
Otázka znie, či v čase sobáša v prípade patologického hráčstva vedela aj druhá strana vstupujúca do manželstva, že ten druhý je patologický hráč. Ak to tá druha strana nevedela a bolo jej to zamlčané, v takom prípade by tá anulácia mala prejsť.
@kiki68 trosku to pletieš, @zuzanaete to píše úplne správne.
anulacia je možná iba vtedy, ak bolo manželstvo uzavreté neplatne, teda v tomto prípade ak partnerka nevedela o gamblingu partnera.
ak o tom vedela resp. ak stav nastal až počas manželstva, tak je to vážny dôvod na odluku. v odluke môžu byť manželia aj navždy, keď nie sú dôvody na anuláciu.
Odluka nie je žiaden predstupeň anulácie.
To nie je ako pri rozvode na občianskom súde, kde manželia pred rozvodom aspoň rok spolu nežijú, minimálne intímne. Cirkevné právo je iné.
Stačí mať dobré kontakty a všetko sa dá. Osobne poznám dve ženy, ktoré sa takto rozviedli. A nie po roku,dvoch. Ale po 10tich
@zmrzlinka8 no nasa znama mala 10 rokov odluku, cakala na anulaciu. Potom sa druhy raz brala v kostole. Anulacia bola skrz alkoholismus a domace nasilie podana. Zjavne tam nasli aj ine dovody. Ja teda nepoznam pripad, kde by po rokoch nenasli dovod na anulaciu. V odluke mozu zit navzdy, mozu sa civilne rozviest. Akurat nastava problem, ak jeden chce zacat novy manzelsky zivot.
Toto je na hlavu. Ona zije v pekle a musi dokazovať, ci vedela, ci nevedela? Cirkev ma zaujem nasilu udrzat zjavne nefukcne manzelstvo? Prečo a na co je to dobre?
@nyusika práve pre toto pokrytectvo predsedu KDH som túto stranu prestala voliť. Treba si uvedomiť že manželstvo uzavreté pred bohom nie je holubnik. Aj z môjho manžel sa časom stal alkoholik, a žila som v odluke. Skutočne veriaci človek nebude klamať boha s anuláciou, keď raz prisahal v kostole,ale bude žiť v odluke.
Ono je tam viacero dovodov, ktore si mozes dat - jednym z nich by mohlo byt aj gamblerstvo - ak si o tom nevedela, ak si vedela a aj napriek tomu si isla do manzelstva tak mas smolu. Mozes este udat, ze ste boli nezreli na uzavretie zvazku alebo, ze ste boli “dotlaceni” k svatbe - vacsinou rodinou rodicia/stari rodicia a vy ste sa bali odporovat/ist proti nim i ked vo vnutri ste citili, ze to co idete urobit nie je spravne a nechcete sa vlastne zobrat
Ja mám skúsenosť. Dôvody musia byť závažné. Trvalo to asi 2 roky. Vypočúval nás iný farár, ako ten, čo nás sobáši + svedkov. Potom to šlo do Ríma.
@evansova tak to nie je len tak. Anulacia nie je zrušenie manzelstva, ale dokazanie, že ono ani nevzniklo. Prečo hadzes vinu na Cirkev za to, že niekto si dobre neporozmysla, koho si ide brať? A Cirkev nikomu neprikazuje žiť v pekle. Je tu možnosť odluky v manželstve. Žiaľ manželstvo je navždy, nedá sa zrušiť.
@darina77 máš pravdu, ale anulácia nie je klamanie, ak cirkev vyhodnotí, že manželstvo bolo uzavreté neplatne, tak naozaj bolo uzavreté neplatne a je anulované. Na to musia byť splnené dôvody. A viem, že cirkev neanuluje všetky žiadosti , ale dôsledne skúma.
@glade22
@kavasmliekom
@kiki68
ja som vedela napríklad, že chodí do herní a občas si podá tiket na tipsporte alebo fortune, ale to ostatné, že si počas manzelstva bral pôžičky, kradol a predával, to som sa dozvedala až vlastne po sobáši .. teraz mam iného partnera a chcela by som sa od toho všetkého z minulosti oslobodiť
Minimálne sa môžes porozprávať s kňazom, ktorý sa tomu venuje (ak si z KE, tak mi napíš) a on ťa nasmeruje.
Vedela si, ze chodi herni. Pises o pozickach a kradeziach az pocas manzelstva. Ak sa veci zacnu diat pocas manzelstva, tak to nie je dovod na anulaciu. Anulacia je v pripade klamania alebo zamlcania dolezitych veci pred sobasom. Za rozhovor s knazom nic nedas. Kludne to chod prediskutovat.
@nyusika Nemyslíš si, že Majerského tak "trošku" osočuješ? O milenke mi nie je nič známe, a prvá žena opustila jeho, nie on ju (ale áno, spôsob, ako k nej pôvodne prišiel, nebol úplne ideálny).
O podrobnostiach jeho anulácie vieš iste veľké guľové tak ako ja, ale veľkohubým vyjadreniam to zjavne nevadí. Či?
Žiaľ, vedela si, že chodí do herní. Si si myslela, že si tam dá 1 pivko, pokuka ako ostatní hrajú a ide preč?

Opytajte sa sefa KDH -tomu k cirkevnej anuklacii stcilo to, ze si este pocas manzelstva nasiel milenku a chceli, v ramci slovenskych krestanskych tradicii, mat vztah specateny aj pred Bohom...oficialne, samozrejme