Som pedagogický zamestnanec a nechcem sa dať očkovať. Môže ma zamestnávateľ k tomu donútiť?
Môže ma zamestnávateľ k tomu donútiť? Prípadne vyvodiť nejaké sankcie? Mám k svojmu rozhodnutiu zdravotné aj osobné dôvody. Je mi z toho do plaču, ten nátlak je enormný.
@matabb73 pozri si vcerajsie noviny na markize.tam to pekne vysvetlili.
@matabb73
@matkahelka
alebo aj tu o tom hovori Krajci
https://www.cbreurope.sk/uploads/video/ockovani...
@matkahelka to mám kvôli tomu sledovať celé spravy?
Akurát som čítala dnes že majú u jedného pacienta podozrenie práve na tú africkú mutáciu hosp je vNitre a je na tom zle . Vraj sa vrátil z Afriky 😑 aj karantena bude 14 dní namiesto 10.
@matabb73 🤣🤣🤣 co tak preklikat archiv? poznas taku moznost? 🤦♀️
Ako to vedia, ktory covid je britsky, ktory juhoafricky a ktory ten povodny?
@evkano1402 tam hovorí, ze sa predpokladá, že zaočkovaní nebudú prenášači. Tak na základe čoho tu niektoré tvrdia opak?
urcite nie. Kamaratka robi v nemocnici a ockovanie bolo dobrovolne na prihlasenie.
@matkahelka ty niečo tvrdíš, tak by si to mala niečím podložiť. Prečo ja mám hľadať informáciu, že máš pravdu?
@matabb73 tu mas link, kde mas presne vysvetlene, preco su vakciny schvalene len podmienecne. Docitas sa tam, ze vlastne nik nevie s istotou povedat, do akej miery su vakciny ucine, na zistenie tychto skutocnosti musi prebehnut dalsi 2rocny vysskum. Priamo na sirokej vrstve populacie. Nie je to ziadny alternativny link.
@matabb73
Neviem, ja to chapem naopak, ze zaockovany bla bla "the transmission might be reduced" okolo 3:30 ale dalej ze nie je to potvrdene, garantovane a teda ma nadalej nosit ruska atd., Takto som pochopila tu Krajciho citaciu z casopisu Nature.
@zuzkalujza ja som si tiež vyjadrila názor je to diskusia tak reagujem;) aha... Pokiaľ očkovanie nie je povinné tak každý má právo odmietnuť, učiteľ, zdravotný pracovník... každý bez rozdielu povolania
@matabb73 ja tvrdim? jeskovi voci, sak sa o tom polroka rozprava! x-krat to povedal krcmery, krajci, hlasa to WHO. to, ze sa k tebe tato info este nedostala je velmi smutne a ja by som sa hanbila priznat, ze 9.2. 2021 potrebujem linky na takuto zakladnu informaciu o ockovani, ked su to info zverejnene minimalne od jesene.
@matkahelka tak mi povedz ako je možné, že v Izraeli, kde sa očkuje vo veľkom klesá počet nakazených. Áno, rúška sa majú nosiť, lebo prvá dávka má nízku účinnosť s ešte stále sa môžeš nakaziť. Po druhej dávke zhruba po dvoch týždnoch je odolnosť cez 90%. Nikde som nepočula informáciu, že očkovaný človek je stále možný prenášať. To chcem vedieť odkiaľ mate. A žiadne možno, lebo sa tu tvarite, že je to 100 % pravda a to, čo sem bolo pridané, nič také nehovori. Čo som počula Krčmériho, tak hovoril, že po druhej dávke môžme rúška odložiť.
@sara07 Aj ja som počula,že tie vakcíny(neviem,či všetky)zaručia skôr ľahší priebeh,keď už sa človek nakazí, ako nenakazenie...No ako píšem,neviem,či privšetkých je to tak...
U nas poslali otazku, mam zaujem, nemam zaujem. Mame sa rozhodnut. Nikto na nikoho netlaci, nevyhraza sa. Ziadne komentare k tomu neboli.
@evkano1402 takže sa odporúča nosiť rúška pre istotu. V pohode. Ale prečo to tvrdíte s takou istotou, že očkovaný je infekčný? To je prekrúcanie faktov.
@matabb73 tak sa opytaj tych, co su po druhej davke ockovania, ci maju vynimku z nosenia rusok. a skus si z archivu pozriet na telo special o cestovani s krcmerym a spol. asi spred 2 tyzdnov, kde bolo povedane, ze pri cestach do zahranicia budu ockovani, rovnako ako neockovani musiet predkladat pcr negativ. prave preto, ze NIE JE dokazane, ze ockovanec nie je nosic virusu. a kym nie je dokazane, ze nie je, berie sa, ze je.
Baby...ja neviem ako to je,dost som toho nacitala o ocko. No jedno viem,aj po zaockovani budem rusko nosit a dodrziabat,co doteraz.
Nazory sa roznia,vyskym prinasa kazdy den.nieco.nove.
Ja chranena budem,ako budem....a ostatne veco budem.dodrziavat kvoli inym.
Spoliehať sa na kolektívnu imunitu? smiešne, nikde nie je písané že sa dá očkovať 80% ľudí aby vznikla kolektívna imunita, ďaľšia vec neočkujú sa deti a aj veľa ľudí ktorým to zdravotný stav jednoducho neumožňuje + je veľa ľudí čo sa očkovať síce môžu,ale nechcú....okrem toho stále sa nevie či ten čo budú zaočkovaní môcť vírus prenášať alebo nie....Pfizer a Moderna účinnosť 95% - čiže 5% zaočkovaných u ktorých nebude imunita + určite budú aj ľudia ktorým sa vytvorí menej protilátok čiže ochorehjú ale priebeh bude slabší - to isté astra Zeneca ale s tým že tá účinnosť je ešte nižšia.....takže tí čo sa spoliehajú na kolektívnu imunitu môžu snívať dalej......vždy budú ľudia ktorí ich môžu kedykoľvek nakaziť.....Očkovanie síce nie je výhra, ale človek má aspom šancu že ak aj ochorie - mal by mať ten ľahší priebeh
@matabb73 ja mám informáciu z interných materiálov (robím v zdravotníctve) momentálne sú vakcíny v štádiu, kde ani samotný výrobca nevie, čo nastane. Podľa zatiaľ dostupných údajov vakcína chráni toho, kto ju dostane, ty stále ostavaš ako potenciálny roznášač choroby, dokonca sám môžeš ochorieť, nikto nevie, ako dlho bude trvať účinok vakcíny, nikto nevie aké budú možné dlhodobé nežiadúce účinky. Všetci zaočkovani, aspoň u nás v Kanade musia stále dodržiavať všetky nariadenia tak, ako nezaockovani, vrátane 2 týždňovej karantény po návrate zo zahraničia, nosenie masiek a pod.
U nás je vždy veľký tlak na zaockovanie proti chrípke, proti covidu zatiaľ nie, je tam priveľa neznamych, takze nechávajú to vyslovene na ľuďoch, ber to že si sucastou obrovskej testovacej vzorky. Osobne si počkám na výsledky a závery z tohto masívneho testovania očkovacej latky.
Áno, kto bude chcieť, bude sa dávať očkovať každu sezónu, tak ako sa dáva očkovať proti chrípke, ktorá obsahuje vždy nový a nový kmeň chrípky.. predpokladám, že aj očkovanie proti covidu rozšíria aby účinkovalo aj na ďalšie nové kmene ktoré vznikli a ešte len vzniknú, lebo vírus nikdy nie je v rovnakom "zložení" ale mení sa - tj mutuje.. a tak to bude dokola asi navždy..
Priznám sa, že ja som sa prvý krát dala ockovat proti chrípke až túto sezónu (taktiež som mala naozajstnu ťažku chrípku až posledné dva roky) a budem sa tak ako proti kovidu očkovať stále dookola, nemám s tým problém a nevidím v tom problém.. len dúfam, že vakcín bude dostatok..
No a odpoveď k pôvodnej otázke - nikto nikoho nenúti a ani nenútil.. čo je ale POTREBNÉ - treba naozaj zvážiť či očkovanie je väčšie riziko ako choroba.. je horšie riskovať nežiaduci účinok vakcíny čo má napr.1 človek zo 100, alebo ťažký priebeh choroby čo má napr.50 ľudí zo 100? To by si mal zodpovedať každý v sebe čo odmieta apriori akékoľvek očkovanie..
@zuzkalujza zatiaľ sa nijak nedokázalo že očkovany nemôže nakaziť druhých, iba to že on ma ľahký priebeh. Očkovanie chráni hlavne zaockovaneho.
Ako to bude keď všetkých zaockuju, to ešte nikto nevie, rovnako ako nevieme či nepríde mutácia. Je to tu celé krátko, tak len všetci skúšajú všeličo. Očkovanie je fajn v tom že ako spoločnosť to máme vyskúšané, celkom to zaberá. Tak možno to zaberie aj teraz, lepšie ako sa nečinne pozerať, nie?
Nemusíš sa dať očkovať....
@matabb73 pretože sám výrobca vakcin aj odborníci nemaju presné dáta a podla vyskumov čo sa robilo napr aj na šimpanzoch čo mali skorej vakcinu ako človek, stále našli v trubici dychacej virus a stale boli infekčné
treba čitat aj odobrne članky
preto stále nosia ruška aj očkovany a preto bude treba aj očkovany mat test pri prechode hranic ved to sa vie teraz už, min 2 roky sa budu vraj ruška nosit vo vnutri
@jana_eyre_2 zatial nie je naštastie povinne ale aj ked je v rodine nežiaduci učinok pri 1 dietati tak sa to popiera a ešte nutia 2 dieta zaočkovat , však genetika nepusti
takže ja chápem obavy ludi, lebo tu sa odmietaju že by ano to mohlo byt z vakciny,hodia to na zhodu náhod

Ešte jedna otázka, ktorú nemám zodpovedanu. Ok, teoreticky sa dá väčšina populácie očkovať. Prvá dávka, druhá dávka. A čo ďalej? Budú sa všetci očkovať každý rok, alebo ako to bude? Neviem, pýtam sa. A ďalej, proti africkej mutácii tieto vakcíny vraj neucinkuju. Čiže čo s tým? Bude sa očkovať proti rôznym mutaciam?