Som sama so 6-ročným dieťaťom. Mám nárok na nejaké peniaze od štátu?
Dobrý deň. Chcem sa informovať keď som sama matka s dieťaťom (6r.) Mám nejaké právo od štátu na nejaké peniažky keďže mi mala nastupuje do školy a robotu som stratila? Ďakujem
@pribinak myslis ten pre prvakov? Nezrusili to nahodou?
@veronikaszabova ešte nie
@veronikaszabova nie, ešte tento tok ten príspevok je
Ak si pracovala v kuse v jednej práci 2 roky máš nárok na pol roka dávky v nezamestnanosti percenta s platu koľko si zarábala. Ak si robila menej tak len na nejakú dávku rodinne prídavky, výživné, a neviem či aj daňový bonus alebo nie. Ked máš svoje bývanie tak máš nárok na príspevok na bývanie. Ten sa vypláca ak si vlastníčka alebo spoluvlastníčka nehnuteľnosti.
v jednom rozhovore na youtube na kanály sme spomínajú nejaké príspevky a neziskovú organizáciu Jeden rodič, ktorá pomáha mamám samoživiteľkám, možno oni by vedeli povedať presnejšie, čo a ako vybaviť, ak by ste im skúsili napísať email a zatelefonovať. A ten rozhovor je medzi rozhovormi ZKH a tá pani sa tuším volala Marková, skúste pohľadať na youtube.
Ja som bola v Tom že ten príspevok pre prváka zrušili
@zabka1994 prídavky na dieťa (cca 30€) a to je od štátu asi tak všetko. Ešte má dieťa nárok na výživné od druhého rodiča (ak si svoju vyživovaciu povinnosť neplní, tak môžeš riešiť náhradné výživné od štátu) a ak spĺňaš podmienky, tak dávka v nezamestnanosti na 6mesiacov. Ak podmienky nespĺňaš, tak dávka v hmotnej núdzi, možno aj s príspevkom na bývanie. Ale to sú všetko tak smiešne peniaze, že najlepšie bude čím skôr si nájsť novú prácu.
@sissy27 neviem o tom bonuse či len zamestnaným. Keby si náhodou nenapísala že výživne nie je od štátu ani by som nevedela. A ked chlap neplatí žene výživne tak dostáva náhrade výživne odkiaľ či na ulici náhodne jej niekto podá do ruky. Tak asi platí štát a potom si vymáhajú od otca.
@dilino tak logicky, keďže daňový bonus je viazaný na príjem, tak ako nezamestnanej jej ho nemajú veľmi z čoho odpočítať... teoreticky budúci rok, keď si bude robiť rdz, tak možno jej niečo vyjde, ale to jej nijako nerieši situáciu teraz... Ona sa pýtala vyslovene na peniaze od štátu - výživné musí žiadať v prvom rade od otca dieťaťa, nie od štátu a nemá na to nárok "lebo je samoživiteľka bez príjmu", tak hádam toto má ošetrené už dávno.

neviem či máš nárok na podporu, prípadne ak spĺňaš podmienky tak dávky v hmotnej núdzi