Spoluvlastníctvo bytu nadobudnutého pred uzavretím manželstva

mamanadruhuu
21. mar 2021

Ahojte. Predstavte si situáciu, že vlastníte byt, byt ste nadobudli ešte pred uzavretím manželstva, tým pádom váš manžel/ka nemá nárok na byt, ale vy ho zapíšete ako spolumajiteľa s jeho súhlasom, moja otázka znie, môžem ho hocikedy bez jeho súhlasu vyňať? Mal by nejaké právo narábať s nehnuteľnosťou? (nie je to môj prípad) ďakujem za odpovede.

h2
21. mar 2021

@mamanadruhuu Čo znamená "zapíšete ako spolumajiteľa"? Všetky zápisy sa robia na základe nejakej právoplatnej zmluvy. Napríklad darovacej, alebo kúpnopredajnej. Tým pádom sa manžel stáva spolumajiteľom, nadobúda časť nehnuteľnosti do vlastníctva. Nedá sa mu to len tak zobrať. V niektorých prípadoch, ak vlastníctvo nadobudol darom za určitých podmienok, môže žiadať darca o vrátenie daru. Ale o tom rozhoduje súd.

ivkazba
21. mar 2021

Mal by rovnaké práva ako žena, ktorá mu polovicu bytu darovala. Pokiaľ by to bolo riešené darovacou zmluvou, napadnúť sa to dá iba súdnou cestou a musia byť na to veľmi vážne dôvody aby to súd uznal (rozchod a zlé vzťahy takým dôvodom nie sú).

syslik81
21. mar 2021

ak je zapisany ako spoluvlastnik ma narok na byt rovnako ako zena .. takze nie neda sa to potom zmenit bez jeho suhlasu ...

basska_b
21. mar 2021

"zapíšete ako spolumajiteľa s jeho súhlasom"
Väčšinou sa to rieši darovacou zmluvou na 50% podiel. Tam obdarovaný vyslovene potvrdí, že dar prijíma. A darca mu ho dáva bezodplatne a bez akýchkoľvek stanovených podmienok, ktoré by mal obdarovaný teraz alebo v budúcnosti splniť.

Dar sa potom uz odvolať nedá, len v prípade zavrhnutiahodného správania proti darcovi alebo jeho rodine. Pozri si na internete späťvzatie daru. Nie je to moc jednoduché. Ide o trestný čin, drogy, pokus o vraždu a také ťažšie veci. Nielen nejaké že pohádali sme sa, chcem dar späť.

Ak tento krok neurobi(s), tak v prípade dedičstva sa aj tak dedí, ale rovným dielom manžel(ka) a deti.

Prevod práva nehnuteľnosti je extrémne vážna vec, ktorá sa nedá "len tak" hocikedy zrušiť. Treba si to dopredu poriadne premyslieť.