icon

Sťahovanie dieťaťa zo Slovenska do Česka – ako postupovať krok za krokom?

bejbynad
5. feb 2025

Věděl by mi někdo prosím poradit / pomoct?

S partnerem nejsme svoji, žijeme na SK.
Já jsem Češka , on je Slovák.
Dítě narozeno na Slovensku, má zde trvalý pobyt i rodný list, takže je Slovenské národnosti.
Já zde pobírám mateřskou, jsem zde pojištěná
a jsem registrovaná na cizinecké policii.

Mé otázky ❓❓❓

V případě přestěhování do ČR , co dělat s dítětem ? Jak a kam ho přihlásit, aby mohlo mít dítě plné zdravotní pojištění v ČR ? Prostě aby mohlo žít tam.
Je stejný postup , jít na cizineckou policii ?

Nebo koho mam kontaktovat ohledně tohoto,
já vůbec ani jen netuším jak mám postupovat.

A co se týče výplaty mateřské , v ČR by byla pro mě samozřejmě lepší výplata v českých korunách a ne v eurech. To lze taky nějak změnit ?

amelia89
5. feb 2025

V prvom rade poziadat o vystavenie ceskeho rodneho listu a na zaklade toho potom mozes ziadat o cesky cestovny doklad.
Dieta bude v CR poistene ak vy budete v CR poistení,normalne ho tam prihlasite tak ako ste to urobili na Slovensku.
A matersku ti budu zo Slovenska vyplacat v eurach,na slovensky ucet, to zmenit nejde. Mala by si ju poberat tam kde zijes, kde si poistena atď.

ukgirls
5. feb 2025

v prvom rade potrebujes suhlas otca dietata aby dieta mohlo zit tam .. ak ti ho neda tak riesit sudne... dieta moze mat aj cesky rodny list treba si on poziadat a tym padom bude aj ceska a mat rovnake prava ako ty

nina004
5. feb 2025

@bejbynad Riešili sme síce sťahovanie z ČR na Sk pred rokom ,ale bolo to takto. Myslím,že opačne to veľmi rozdielne nebude.Deťom sme na Sk na mestkom úrade, požiadali o slovenský rodný list ( u prvého) u druhého sme to už riešili všetko na ambasáde v Prahe hneď po narodení aj s pasmi.Mala by si mať pre dieťa pas na to potrebuješ ten rodný list. Na Slovensku som si zašla na sociálku ,kde mi po dohode s ČR vyplácajú naďalej rodičovský príspevok teraz už na Sk účet v €. Vybavili si to sami medzi sebou,trvalo to asi mesiac ( potrebuješ len papiere o poberaní rodičovského príspevku, pracovnom pomere, poberaní materskej + asi potvrdenie ,že máte v ČR pediatra). My sme šli na Sk všetci aj manžel ,nakoľko ja som bola na rodičovskej všetci sme spadali úradné pod neho a na základe toho nás poistili na Sk. Prv na pár mesiacov,kým nemal prácu a potom už normálne. Keby sme šli bez neho ,tak by ma poistili na základe rodičovského príspevku a deti by spadali podomňa. Hneď sme museli riešiť pediatra a s potvrdením ,že ho máme sme museli ísť na sociálku aj na poisťovňu. Manžel poberal chvíľku po presťahovaní dávku v nezamestnanosti,ale tiež mu to z ČR previedli na Sk a chodil sa hlásiť na Slovensko aj mu to vyplácali normálne v eurách.

bejbynad
autor
6. feb 2025

@amelia89 ale to už nejde aby mělo dítě dvoje občanství ne ? Nebo me jednou v cesku rekli jak jsem byla tehotna, ze tam kde se rozhodnu žít a kde dite porodím, takove bude mít občanství.

nina004
6. feb 2025

@bejbynad To si nemyslím. Pokiaľ nie ste s priateľom vzatý a nepožiadala si o sk občianstvo,tak dieťa má automaticky matkine občianstvo. Dcéra má dva roky a dostala po mne slovenské občianstvo aj keď sme žili roky v ČR. Sestrine deti majú české,ale požiadali oň na základe manžela čecha.

amelia89
6. feb 2025

@bejbynad tak to mas zle informacie 🙂 Dieta ma obcianstvo po svojich rodicoch. Moje deti maju 2 obcianstva- slovenske a spanielske a zijeme v ČR 🤣

ukgirls
11. feb 2025

@bejbynad dieta moze mat 2jite aj 3jite obcianstvo aj kolko chce ak splna podmienky... tj jedno po matke druhe po otcovi a tretie v krajine kde sa narodi avsak musia rodicia splnat podmie ky danej krajiny a krajiny musia povolovat dvojite obcianstva.. co cesko aj sk povoluje ...moja je slovenka .anglicanka a keby som chcela moze mat aj po otcovi ceske ...