Starostlivosť o osobu s postihnutím

gargina
15. mar 2015

Máme v rodine osobu s downovym syndrómom. Momentálne sa ešte o ňu stará jej matka. Avšak už má pokročiili vek. Keď sa chcem o túto osobu po smrti jej rodičov postarať, a chcem to už teraz nejak spečatiť na papier, čo odporucate? Ide o to, že nie som priama príbuzná, a nechceme aby táto osoba skončila v ústave. (Kde by ju jej brat najradsej dal aby sa nemusel starať.)

ellca123
16. mar 2015

si by ste mali narok byt osobnym asistentom /nie opatrovatelsky-tam musite aj byvat spolu

Osobným asistentom z okruhu rodinných príslušníkov môže byť iba za podmienok, že osoba ťažko zdravotne postihnutá má vysoký stupeň odkázanosti na pomoc inej osoby (najmenej 3650 hodín ročne), no len v rozsahu 4 hodiny denne - 1460 hodín ročne ( pomoc pri vstávaní a líhaní, osobnej hygiene, polohovaní, obliekaní a vyzliekaní, podávaní liekov a akútnom ochorení)
Osoba, ktorá vykonáva opatrovateľskú službu podľa zákona účinného od 1. januára 2009 je povinná splniť podmienku dosiahnutého vzdelania,buď úplné stredné odborné vzdelanie získané v študijnom odbore so zameraním na opatrovanie alebo na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, alebo absolvovanie akreditovaného kurzu opatrovania najmenej 220 hodín do 31. decembra 2011.

kaktusik007
17. mar 2015

@gargina pravdepodobne je pani nesvojpravna a jej matka je jej zakonny zastupca.... Asi by som riesila zverenie do starostlivosti este pocas zivota jej matky - toto zvyknu robit smrtelne chore rozvedene zeny, ak nechcu aby po ich smrti deti dostal do vychovy ex... Myslim ze argument veku matky a jej suhlas by dost pomohol. A malo by to prejst.