icon

Stratená zdravotná dokumentácia

petulda555
2. júl 2018

Ahojte, potrebovala by som pomoc, radu, čokolvek.
Prechádzala som po pôrode k inému gynekológovi. Tento cez podateľňu v danej nemocnici v meste A odoslal moju kartu novému gynekológovi do mesta B. Karta neprišla. Teda, lekárka ju nemá, verím jej, hoci na pošte v meste B ževraj odovzdané do rúk adresáta. Pátrala som a neviem sa dopracovať k podaciemu číslu. Vedeli mi na podateľni nemocnice mesta A povedať 2 podacie čísla, jedno z toho je moje ale nevedia ktoré, keďže to nepriraďujú k menu. Cez poštu to prešlo a v meste B to bolo údajne prevzaté. Pošta sa dištancuje, v meste B lekárke na 100% verím že to u seba nemá.

Čo teraz? Veď tam mám citlivé údaje :/

sasa1983
2. júl 2018

A čo myslíš, že ako sa to zneuzije? Nijak. Podľa mňa to už nenájdeš, je blbé, že sa to stalo, ale viac z logistickych dôvodov (dynamika serologii, výsledkov preventiviek ) , než aby to niekto zneuzival.

janage
2. júl 2018

@petulda555 no este im mozes spomenut urad na ochranu osobnych udajov. Nie je mozne aby sa citlive udaje posielali tak, ze sa pomiesaju a nikto nevie ktora karta je kde. Rozhodne komunikuj pisomne. Pisomne ziadaj nech ti oznamia pod akym cislom tvoja karta odisla. Nech odpovedaju pisomne. Upozorni ze das podnet na urad pre ochranu osobnych udajov. Teraz je velmi prisny zakon. Oni su povinni tvoje udaje chranit. Teda aj presne vediet kedy a konu ich poskytli. A prapana sak co ta sestricka ma mesiac dovolenku?

veronikastrickova
2. júl 2018

@sasa1983 tiez by sa ti asi nepacilo, keby sa tvoja karta dostala hocikomu do ruk

janage
2. júl 2018

@petulda555 ako som vyššie spominala pri narabaní s osobnými údajmi neexistuje že nevedia komu a kedy ich posúvali.

sasa1983
2. júl 2018

@veronikastrickova nepáčilo. Ale viem z vlastnej skúsenosti, že ozaj nikoho nezaujíma, akú pôrodu váhu mal môj syn, alebo akú cytologiu mi naposledy zhodnotili. Pokiaľ sa to nenajde; tak sa to nenájde. .

sasa1983
2. júl 2018

@janage to je taká pekná teória, ..

veronikastrickova
2. júl 2018

@sasa1983 pre nieco to niesu verejne informacie.

fokuska
2. júl 2018

@sasa1983 Nikdy nevies kto moze zneuzit osobne udaje. Nie cytologiu a porodnu vahu, ale meno, adresu, rodne cislo!

sasa1983
2. júl 2018

@veronikastrickova pozri, ja som lekárka a stratená dokumentácia je absolútne bežný jav. Je to papier a papier sa môže stratiť. Treba si zo všetkého robiť kópie. Nie som lekár na ambulancii , ale I v nemocnici sa stráca, nehovoriac o tom, koľko príbuzných za pacienta si povedie dokumentáciu a necháva si ju doma a mama/otec/babka ani netuší, že syn/manželka ma doma..

veronikastrickova
2. júl 2018

@sasa1983 ako si mozem spravit kopiu od gynekologa, ked tu kartu do ruky nedaju a ked chcem vypis z vlastnej karty este chcu poplatok. Tato vec sa nema co stracat. A ak ju lekar strati, tak to je fakt super zodpovedny

petulda555
autor
2. júl 2018

@sasa1983 tuto predsa absolutne nejde o vysledky ci porodnu vahu dietata... ide o moje osobne udaje, posledne 4 cislie rodneho cisla, teda to co je za lomitkom, je vysostne sukromna vec pouzivana na identifikaciu pri niektorych ukonoch. Uz znalost celeho rodneho cisla umoznuje podpisat niektore zmluvy ci napriklad zneuzit zdravotne poistenie.... s takymto pristupom ale dakujem pekne ak to lekari vnimaju....

@janage ano, komunikujem pisomne... dakujem za rady

@veronikastrickova presne tak, do ruky mi to nedaju a potom to stratia na poste alebo kde to... nahnevana som velmi

sasa1983
2. júl 2018

@veronikastrickova v prvom rade,žiadny lekár s tým na postu predpokladám nešiel. .isla najviac pravdepodobne sestricka, nech už si hovorí čo chce..A rodné číslo? To je všade vidieť. Napr.naša nemocnica má niekoľko desiatok tisíc pacientov (skoro cez 100 tis) v databáze, prístup tam majú lekari/sestry/instrumentarky/sekretarky/na registracke/pomocný personal/hovorkyňa nemocnice. .rodné číslo je úplne to najmenej. Skôr diagnózy môžu byť citlivé.

fokuska
2. júl 2018

@sasa1983 Az sa mi nechce verit ci tu citam. Zakon o ochrane osobnych udajov presne definuje kto kedy a ako moze nakladat s tymito udajmi.
A vsetci, ktori maju k tymto udajom pristup, tak musia byt oboznameni, ze pracuju s citlivymi udajmi s ako s nimi mozu nakladat.

My mame podpisane dodatky k zmluvam, kde sa zavazujeme k ochrane takych udajov, boli sme preskoleni co smieme s co nie a ak by prislo k uniku, tak je v systeme presne evidovane kto sa kedy prihlasil a ktore osobne udaje si otvaral/prezeral. A tento clovek bude brany ma zodpovednost.

veronikastrickova
2. júl 2018

@sasa1983 ako mozes doverovat dr. ked ma sestricku, ktora strati papiere, je to to iste. A myslim si ze toto co pises je riadne mimo normalneho chapania. Nieje normalne, aby bolo mimo nemocnicneho personalu mozne zistit osobne udaje z databazy, ako aj obsah zdravotnej dokumentacie. Ty si lekar? Dakujem pekne som rada ze ku tebe nechodim. Myslim si ze tieto tvoje nazory by tvojho nadriadeneho nepotesili.

janage
2. júl 2018

@petulda555 urcite sa nedaj akurát pred cca dvoma týždňami sme mali školenie ohľadom ochrany osobných údajov a veľmi múdra myšlienka tam odznela, že tak máme chrániť osobné údaje s ktorými pracujeme, akoby sme chceli aby chránili tie naše a našej rodiny. Každý kto do kontaktu s takýmito údajmi prichádza je za ne zodpovedný aj za to čo sa s nimi deje a musí ich chrániť pred tretími osobami. Musí ich zabezpečiť. Dnes áno sú údaje veľmi ľahko zneužiteľné. A teraz táto nová smernica je veľmi prísna. Predpokladám, že každý kto vstupuje do databáz v nemocnici to má príslušne ošetrené aj v pracovnej zmluve, okrem iného sú viazaní mlčanlivosťou. A už by mali byť zamestnanci preškolení komplet.

sasa1983
2. júl 2018

@fokuska pozri, teória je jedna vec a prax druhá, riziko tretia. Neviem o nikom, komu by zneužili zdravotnú dokumentáciu z mojej priamej osobnej skúsenosti. Viem o tom, že sa stratila, alebo našla dodatočne. Údaje máš všade, stačí keď sa vyberieš na dovolenku k moru, a od pani v cestovky, poisťovne, hotely, dopravnej spoločnosti, pána na letisku a ešte toho colníka a letušky v lietadle..to spolu vidí niekoľko xy ľudí. .Každý vidí teda Tvoje rodné číslo, adresu, vie dokonca aj fotky, poisťovňu. .zdravotnu/komerčnú. Akú máš istotu, že kto to zneuzije, nežné užije? To zistíš ex post..Najlepšie teda je niesť nikam. Lebo pokiaľ dáš hociaky doklad z ruky, on sa môže stratiť, môže sa zneužiť, môže sa zamenit. .A je to tak pri hocičom. Tvoju zdravotnu dokumentáciu ma napr.k dispozícii hociake slečna, čo uzatvára životnú poistku. Ako vieš čo s nou urobi/neurobí, kto a či si niekto z toho niečo prečíta? Môže, nemusí. .dôležité sú podľa mňa viac diagnózy, ako rodné číslo. .Sú citlivé diagnózy. (Psychiatricke, neurologické, )..rodné číslo je ozaj zlomok prípadného problému.

sasa1983
2. júl 2018

Pardon. Píšem z mobilu narychlo.

veronikastrickova
2. júl 2018

@sasa1983 presne pre toto je ochrana osobnych udajov, kto to zneuzije je treste stihany. Ty si doktor, ze mas taketo nazory? Nieje normalne aby zdravotnicky personal odpasol zdravotnu dokumentaciu pacientovi, pokial nehori nemocnica.

sasa1983
2. júl 2018

@veronikastrickova škoda že si si to neprecitala celé. Ja som nenapísala, že je to v poriadku. Ale som napísala, že riziko kto si čo prečíta jednoducho je a to aj pri zdravotnej dokumentácii, aj pri hociakej inej (financnej napr.). Vylucit sa to nedá. Žiadne urcite/nikto/nikdy ..nie je..

veronikastrickova
2. júl 2018

@sasa1983 tu sa riesi zdravitnicky personal, nie ze niekomu napriklad ukradnu penazenku.

sasa1983
2. júl 2018

@veronikastrickova tak nie je normálne, a nemôže sa nikdy stať sú dve odlišné veci. Ako vieš, že z Tvojej dokumentacie-zložky napr v poisťovní nemal prístup desiatka ľudí? Ja to neviem. Možno nemala.a možno mala

petulda555
autor
2. júl 2018

@sasa1983 nenapisala ale snazis sa to zlahcovat akoby to normalne bolo. Toto sa nesmie diat! A prave preto to riesit budem, aby si z toho vzali ponaucenie vsetci zucastneni, pretoze nabuduce si hadam daju vacsi pozor. Ked mi niekto ukradne doklady a zneuzije ich nejako tak na neho podam trestne oznamenie a bude stihany... tak isto musi niekto niest zodpovednost aj za toto, ci to bude strana A alebo B, pripadne posta.

veronikastrickova
2. júl 2018

@sasa1983 tu sa riesi ZDRAVOTNICKY PERSONAL, ktory evidentne odpasol zdravotnu dokumentaciu. Chapes tomu rozdielu?

sasa1983
2. júl 2018

Ale ja som nepísala o ukradnutej peňaženke, ale o pase/občianskom, ktorý pri obyčajnej ceste na Sardíniu vidí 20 rôznych ľudí na rozličných miestach a každý jeden z nich si to môže precitat, prepisat, opísať, okopirovat. .

petulda555
autor
2. júl 2018

@sasa1983 mas na to uplne nezdravy nazor podla mna...

sasa1983
2. júl 2018

@veronikastrickova nie. Autorka riešila rodné číslo napr.ak nevieš čítať.

veronikastrickova
2. júl 2018

@sasa1983 tu sa riesi, ze zdravotnick personal odpasol zdravotnu dokumentaciu a podla teba to je uplne normalne. Nie o to ze ked ide niekto na dovolenku vidi dokladu, alebo mi njekto doklady ukradne ci zameni. Tu je jasne dana tema, otazka a ty pises totalne bludy. A cumim, ze toto dokaze napisat lekar, ktori pracuje s citlivymi udajmi, alebo je asi normalne aj rozpravat o zdravotnom stave cudzich ludi rovno, nie?

sasa1983
2. júl 2018

@petulda555 som realistka
Čo sa nedá vylucit, je síce malo pravdepodobne, ale nie vylúčené. Netuším koľko ľudí došlo napr.počas posledného roka do kontaktu s mojou zdravotnou dokumentáciou, hociaka pani, co kludne len prenasala ziadanku na odber krvi do labaku. A to mohol byt sanitar len. Čím to bude viac online, tým to bude len horšie.

sasa1983
2. júl 2018

@sasa1983 na ziadanke je rodné číslo, poisťovňa, diagnoza, pri hemokoagulacnych vyšetreniach aj užívanie liekov/antikoagulacnej liečby. .A okrem toho, v mojom úvodnom príspevku bolo napísané, že viac ako psobne údaje považujem riziko diagnóz. .

veronikastrickova
2. júl 2018

@sasa1983 ja som strasne rada, ze si neni moja lekarka. Zdravotny personál je k njecomu viazany, myslim ze by si nedovolil zverejnovat co tu pises. Ale ty si lekarka a hadzes spinu na inych. Vytlac tuto konverzaciu a nalep si ju na dvere do ambulancie, co ti na to povedia tvoji pacienti.